Infectiile din spitale, care ucid extrem de multi romani cu sistem imunitar precar, pot fi prevenite extrem de usor, prin una din cele mai simple metode. Măsurile eficiente de prevenire şi control al infecţiilor, inclusiv igiena mainilor, previn 70% din infecţiile asociate asistenţei medicale (IAAM), fiind cost-eficiente atat din punct de vedere financiar, cat şi in ceea ce priveşte reducerea mortalităţii şi morbidităţii, afirmă reprezentanţii Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP) cu prilejul Zilei Mondiale a Igienei Mainilor. Inclusiv infectiile respiratorii sa ...
O bună parte a romanilor a tinut post. Asa cum se face trecerea de la „de dulce” la „de post”, asa trebuie făcută si trecerea de la „de post”, la „de dulce”, sustine dr. Florin Ioan Bălănică, specializat in terapie medicală nutritională si psihonutritie. De ce? “Pentru că alimentele care contin proteină de origine vegetală sunt diferite de alimentele care contin proteină de origine animală. Deci, in primele zile după ce se termină postul, trebuie introduse aceste alimente cu proteină de origine animală g ...
Medicul nutritionist Mihaela Bilic explică de ce drobul nu trebuie să lipsească de pe masa de Pasti. „Ficatul si ficăteii, creierul, limba si pipotele, inima si rinichii, splina si măduvioarele sunt organe de animale ce par a fi produse de categoria a 2-a. În unele tări, ele nici măcar nu se consumă, insă mă bucur că la noi există numeroase preparate pe bază de organe, drobul de miel stă mărturie. Ce avantaje au organele? Sunt accesibile ca pret, au un continut crescut de proteine si redus de grăsimi (sub 5%), vitamina A si D, tot grupul de vitamine B si mult fi ...
Administrarea antibioticelor inainte de masă sau după masă reprezintă un factor deosebit de important pentru asigurarea eficacităţii tratamentului şi reducerea reacţiilor adverse, susţine Andreea Arsene, farmacist clinician, de la Institutul „Marius Nasta”. „Anumite antibiotice trebuie administrate pe stomacul gol (penicilina V, ampicilina, azitromicina, tetraciclina) pentru a asigura o absorbţie şi o eficacitate optimă. De asemenea, pentru unele antibiotice e recomandată administrarea in timpul meselor sau după masă, intrucat acestea pot pro ...
Sarmalele reprezintă unul dintre preparatele culinare preferate de romani, in special in zilele de sărbătoare. Această mancare traditională romanească este gătită in mai toate casele oamenilor de pe aceste meleaguri si este apreciată de la copii pană la adulti. Sarmalele nu pot fi consumate toate odată, fiind păstrate la frigider si mancate si la altă masă sau in altă zi. Dar cat timp pot sta sarmalele la frigider fără să se strice? Foarte multi romani cand se gandesc la masa de sărbători isi imaginează gustoasele sarmale. Acest preparat culinar este apreciat in toate r ...
Cine nu a auzit de faimoasa expresie „aspirina săracului” care face referire la o partidă de sex? Ei bine, se pare că sexul poate fi o variantă sănătoasă si care aduce vindecare intr-un mod miraculos dacă unul dintre parteneri este răcit. „Aspirina săracului” o variantă la răceală? Cu totii am fost răciti sau gripati măcar o dată in viată. Gripa se manifestă prin strănut si nas infundat care curge, durere acută in gat, slăbiciune musculară, durere acută de cap, ameteală, febră (mai ales febră), frisoane, oboseală. Gripa evoluează brusc s ...
Dintre toate tipurile de carne, cea de pui se prepară cel mai usor. Din păcate, unele gospodine fac greseli atunci cand gătesc carne de pui. Iată cinci greseli pe care le fac bucătarii cand gătesc carnea de pui. Prima greseală. Dezghetare prea lungă. Dacă decideti să scoateti carnea de pui din congelator si să o preparati seara, faceti o mare greseală. La temperatura camerei, bacteriile se formează activ pe carne. În astfel de situatii, este suficient să mutati pur si simplu carnea din congelator in frigider. A doua greseală. Gătiti carnea imediat ce ati scos ...
Multi oameni au obiceiuri total gresite. Majoritatea romanilor fac o greseală uriasă atunci cand vine vorba de simpla cană cu ceai. Mai exact, ei lasă plicul cu arome in recipientul cu apă fierbinte, lucru care nu este benefic deloc. Specialistii sustin că nu trebuie să mai faci asta. Care este motivul pentru care nu este bine să lasi nici din intamplare plicul cu plante in apa caldă pregătită? Putini oameni stiu acest detaliu. Sfatul specialistilor: nu lăsa plicul de ceai in cana cu apă fierbinte A venit sezonul in care toată lumea alege cel mai des să bea ceai. Din păcate ...
Aproape 900 de noi cazuri COVID si 7 decese la pacienti confirmati cu coronavirus au fost raportate in ultima zi, anuntă Ministerul Sănătătii. În ultimele 24 de ore au fost inregistrate 882 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19), cu 577 mai multe fată de ziua anterioară. 203 din cazurile noi din 24 de ore sunt ale unor pacienti reinfectati, testati pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. Distinct de cazurile nou confirmate, in urma retestării pacientilor care erau deja pozitivi, 60 persoane au fost reconfi ...
Prof. dr. Vlad Ciurea, medic primar neurochirurgie, a explicat de ce ar trebui să bem două pahare de apă, dimineata, imediat după ce ne trezim. "Apa curătă organismul din toate punctele de vedere, asta in primul rand. În al doilea rand, cum avem nevoie de oxigen, asa avem nevoie de apă. Umplem vasele, acele tuburi de canalizare - se umple să meargă. Atunci, impinge in corp tot ceea ce se numeşte energie. Noi avem nişte substanţe care trebuie să ajungă in creier. Oricum, ajung pe baza plămanilor care imi trimit oxigen şi pe baza vaselor de sange care imi trimit sub ...
Un ultim studiu efectuat de cercetători de la Colegiul de Medicină al Universitătii de Stat din Florida, Statele Unite, arată că pandemia de COVID ar fi putut modifica cursul personalitătii indivizilor, in special la adultii mai tineri. Pană acum, studiile anterioare nu au găsit, in general, nicio asociere intre evenimentele stresante la nivel colectiv, cum ar fi cutremurele si uraganele, si schimbările de personalitate. Cu toate acestea, pandemia de coronavirus a afectat intreg globul si aproape fiecare aspect al vietii, scriu cercetătorii. În acest nou studiu, oamen ...
Suntem preveniţi din toate sursele de pericolul la care ne supunem atunci cand consumăm sare in exces. Din acest motiv trebuie să ştii dacă sarea este cu adevărat un pericol sau dacă poate aduce beneficii sănătăţii tale. Cată sare trebuie să consumăm zilnic? Ei bine, sarea este un aliment care nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră de zi cu zi. Cantitatea de sare de care are nevoie un om sănătos este de 6 grame pe zi, transmite Stiri.md Pentru că preparatele cu care ne bucurăm papilele gustative nu ar avea acelaşi gust necondimentate, putem ...
Situatia instabilă din lume, care a inceput odată cu pandemia de coronavirus, i-a făcut pe multi să se gandească la stocuri strategice de alimente. Dar ce putem cumpăra cu incredere, fără să ne facem griji cu privire la termenul de valabilitate al produselor. Cereale. Fulgii de ovăz pot fi păstrati pană la 30 de ani. Cel mai bine este să-i păstrati in recipiente etanse intr-un loc răcoros, intunecat si uscat. Orezul alb are o perioadă de valabilitate de pană la 30 de ani. În acelasi timp, este mai bine să păstrati cerealele la rece, la o temperatură de aproxima ...
Poate sutienul să provoace cancer de san? Aflăm răspunsul de la Dr. Stefan Voiculescu, medic primar Chirurgie generală, doctor in Stiinte Medicale, coordonatorul Academiei de Senologie din Centrul Oncologic SANADOR. „Nu există niciun fel de dovadă că sutienul provoacă un cancer de san, dar poate determina niste tulburări mamare. Cand examinez o pacientă, primul lucru pe care obisnuiesc să-l fac este să mă uit unde calcă cusăturile sau sarmele. Un lucru important de stiut este că acestea trebuie să fie exact in santul care delimitează sanul de torace. Frecvent, aces ...
Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a făcut unele recomandări pentru perioada caniculară şi a subliniat că este important ca persoanele să nu se expună soarelui prea mult timp şi să caute locurile răcoroase, dar şi să consume lichide, dar nu indulcite, in cantitaţi şi in intervale mici. Alexandru Rafila a declarat vineri, la Digi24, că recomandările sunt unele specifice perioadei caniculare şi se referă la toate categoriile de varste. ”Sunt recomandări specifice, atat pentru populaţia generală, cat şi pentru persoanele varstnice, recomand ...
Ti s-a intamplat să arunci mancare pentru că data de pe etichetă era depăsită? Iată ce spun expertii americani despre datele de expirare. Cand te duci la cumpărături si te gandesti să cumperi ceva, orice de la lapte la cereale la o conservă, vei vedea probabil o mică dată pe pachet precedată de ”bucurati-vă de”, ”vindeti pană”, ”bun pană la data” sau o expresie similară. Ati putea crede că această dată este ultima zi in care mancarea poate fi consumată in sigurantă. Dar este gresit. Nu ati fi singurul consumator care a ajuns la acea ...
Pragul de 40 de ani vine cu noi provocări in privinta sănătătii, cu riscuri mai ridicate pentru anumite afectiuni, insă, cel mai bun tratament este, pană la urmă, preventia. Corpul incepe să treacă prin diverse schimbări care nu sunt vizibile imediat. Desi ne simtim incă tineri, niciun om nu a putut să păcălească pană acum bătranetea. Există o serie de probleme de sănătate si de modificări ce apar după 40 de ani, potrivit medical-news.org. 1. Declinul celular Declinul celular incepe la 40 de ani si se accelerează pe măsură ce imbătranes ...
Numerosi turisti, inclusiv romani isi petrec concediile in tări exotice, unde pot fi contractate boli tropicale periculoase. Înainte de a pleca intr-o astfel de călătorie, este bine să vă informati in legătură cu măsurile de precautie necesare pentru a evita imbolnăvirea. Pentru a pleca in sigurantă intr-o tară exotică, trebuie să faceti o vizită la cabinetul de vaccinare internaţională, unde veţi primi recomandări şi prescripţia tratamentului profilactic in funcţie de destinatie. În general este vorba despre un vaccin. Lista cabinetelor poate fi consultată ...