Sanatate
swipe pentru navigare

Boala care "linge articulatiile si musca inima"

A+ a-

Boala care "linge articulatiile si musca inima"

 

 

 

Reumatismul articular acut este o boala inflamatorie, care apare ca o consecinta tardiva a infectiilor faringiene cu streptococ beta hemolitic tip A (faringite, amigdalite si scarlatina). Cauzele bolii sunt determinante si favorizante. Cauzele determinante sunt infectiile cailor aeriene superioare cu streptococ. Infectiile cutanate cu streptococ nu produc reumatism articular acut. Cauzele favorizante sunt: varsta (este o boala a copilariei, in 90 la suta din cazuri); sexul (este luat in considerare in legatura cu complicatiile-coreea si stenoza mitrala sunt mai frecvente la femei); geografice si climaterice (apare mai frecvent in tarile din zona temperata, cu predilectie iarna si primavara); socio-economice (in tarile subdezvoltate este mai frecvent datorita saraciei, conditiilor insalubre de trai si aglomeratiilor umane).
Infectia streptococica precede boala cu 7-20 de zile.

Tabloul clinic

Tabloul clinic este variabil in raport cu amploarea afectarii inimii, articulatiilor, pielii si sistemului nervos central. Importante sunt si urmatoarele aspecte: varsta, momentul aparitiei fenomenelor clinice si precocitatea examinarii pacientului. Manifestarile clinice variaza in functie de numarul si tipul organelor interesate, precum si de severitatea afectarii lor. Exista doua tipuri de manifestari: majore si minore. Manifestarile majore se intalnesc la nivel articular (poliartrita), cardiac (cardita), la nivelul sistemului nervos central (coreea Sydenham) si la nivelul pielii (noduli subcutanati si eritem marginat). Manifestarile minore sunt: durerile articulare, febra, antecedentele de reumatism articular acut si modificarile de laborator (WSH-ul crescut, leucocite crescute, proteina C reactiva usor crescuta, ASLO crescut si prezenta streptococului in exudatul faringian).

Aceste criterii ajuta la stabilirea clara a diagnosticului de reumatism articular acut. In evolutia clinica exista doua etape: debutul si perioada de stare. Dupa aceste doua etape urmeaza perioada de remisiune, cu disparitia treptata a simptomelor pana la vindecare. Debutul apare la 1-5 saptamani de la o infectie faringiana streptococica. In 75 la suta din cazuri debutul este acut, cu febra, dureri la nivelul mai multor articulatii si starea generala alterata. Uneori apar dureri abdominale, ce pot duce la confuzia cu o apendicita acuta. In 25 la suta din cazuri debutul este lent. Apare si afectarea cardiaca la 40-50 la suta din cazuri si poate evolua fara simptome, constatandu-se abia dupa ani de zile afectarea cardiaca (leziuni valvulare si miocardice). Afectarea sistemului nervos apare tardiv in evolutie, dupa ce alte simptome au disparut. Un alt simptom este hemoragia nazala, adese ori severa, intalnita si la debut si in evolutia bolii.

Febra, un semnal de alarma

Perioada de stare se caracterizeaza prin prezenta fenomenelor generale (febra, oboseala, paloare, transpiratie si hemoragie nazala) si a fenomenelor caracteristice bolii (poliartrita, cardita, coreea si manifestarile cutanate). Febra se intalneste la toi pacientii ca indicator al inflamatiei reumatismale. Are aspecte variate si se mentine mai mult de trei saptamani in absenta tratamentului si creste cand sunt afectate si alte organe (cardita, pleurezie si pneumonie).

Poliartrita
reprezinta atacul clasic al reumatismului clasic acut, la nivelul mai multor articulatii, cu caracter migrator si insotita, intotdeauna, de febra. Se localizeaza la nivelul articulatiilor mari si foarte rar la nivelul celor mici. Articulatiile sunt umflate, rosii, calde, extrem de dureroase si nefunctionale. Inflamatia articulatiilor dureaza 7 zile, scade treptat in 3-4 saptamani si se vindeca spontan. Sunt afectate mai multe articulatii ( 6 in medie). Uneori, dupa atacuri repetate de reumatism articular acut, pot sa apara boli articulare cronice.

Cardita este cel mai de temut aspect al bolii. Semnele clinice ale carditei apar in prima saptamana de evolutie si dureaza 3 saptamani. Pot aparea miocardite (tahicardie, batai neregulate ale inimii, marirea in volum a inimii si insuficienta cardiaca), endocardita (zgomote cardiace asurzite, infundate si sufluri cardiace organice) si pericardita (dureri precordiale si rar cresterea volumului inimii).

Nodulii subcutanati

Nodulii subcutanati sunt elemente dure, rosii, dureroase, de 0,5-2 cm. Apar pe suprafetele osoase proeminente si pe tendoanele membrelor. Ca numar, acestia variaza de la 1 la 30, pot fi asimetrici, dureaza zile pana la saptamani si apar uneori in puseu. Sunt semn major al bolii, apar relativ rar, la cateva saptamani de la debut si se asocieaza frecvent cu cardita grava. Eritemul marginat apare relativ rar. Nu este semn caracteristic al bolii. Are evolutie de ore, zile sau saptamani si poate recidiva. Apare sub forma de placi rosii fara mancarime, cu centrul decolorat, devin rotunde usor proieminente nedureroase, capatand, in final, un aspect serpuitor pe pielea palida. Apar, mai ales, pe trunchi si in zona superioara a membrelor.

Coreea Sydenham reprezinta afectarea sistemului nervos central. Apare la sexul feminin, la pubertate, dupa cateva luni de la disparitia semnelor clinice si a normalizarii analizelor de laborator. Cuprinde manifestari neurologice: miscari involuntare (mai ales la fata, dar si la nivelul extremitatilor). Pacientul mai prezinta oboseala cu slabiciune musculaa si labilitate emotionala. Coreea persista cateve saptamani, rar cateva luni si se vindeca fara sechele.

Diagnostic

In cadrul reumatismului articular acut exista si alte manifestari cum ar fi: pleuro-pulmonare (pneumopatia acuta reumatismala, uneori severa, cu insuficienta respiratorie acuta, mergand pana la edem pulmonar acut si pleurezia reumatismala, care raspunde foarte bine la tratamentul antiinflamator); digestive (anorexie, greturi, varsaturi, diaree, mimand o apendicita acuta in 5 la suta din cazuri) si renale (foarte rar apar glomerulo nefrite). Analizele de laborator urmaresc trei obiective.

A. Depistarea infectiei streptococice;
B. Evidentierea prezentei si evolutiei inflamatiei reumatismale;
C. Diagnosticul afectarii altor organe, in afara articulatiilor si in special a inimii.
A. Pentru acest obiectiv se vor efectua urmatoarele analize: culturi din exudatul faringian pentru punerea in evidenta a prezentei streptococului; determinarea ASLO (anticorpii antistreptococici si urmarirea evolutiei valorilor sale, care cresc dupa infectarea cu streptococ, avand valoare maxima la 2 luni si scazand pana la valoarea normala la 6 luni). ASLO are valoare maxima la cei care prezinta simptome de poliartrita si cardita si este normal la cei cu coree.

B. VSH-ul este mult crescut, adica mai mare de 100 mm la o ora, la debut si scade progresiv, dupa tratamentul antiinflamator. Poate creste brusc dupa intreruperea tratamentului. Proteina C reactiva creste semnificativ in episoadele acute ale bolii. Are valoare mai mare decat VSH-ul in evaluarea evolutiei bolii. Fibrinogenul creste peste 100 mg pe dl si are valoare atat pentru aprecierea evolutiei, cat si pentru aprecierea eficientei tratamentului. Hemoleucograma pune in evidenta o stare de anemie moderata si cresterea numarului de globule albe. Complementul seric este usor crescut.

C. Diagnosticul carditei reumatismale si al altor afectari organice se face prin examene repetate electrocardiografice, ecocardiografice, radiologice (cord si plamani) si altele, in functie de simptomele clinice. 

Autor: