Sanatate
swipe pentru navigare

Centrul Regional de Transplant Iaşi, în focul acreditării

A+ a-

De evaluarea comisiei de acreditare a Agenţiei Naţionale de Transplant depinde dacă activitatea de prelevare şi transplant din cadrul Centrului Regional de Transplant se va extinde * evaluarea a început la Spitalul „Sf. Spiridon”, care vrea să obţină acreditarea pentru efectuarea de prelevare şi transplant hepatic, dar şi pentru prelevare şi transplant de piele * Spitalul de Recuperare va fi evaluat în luna noiembrie pentru acreditarea de utilizator de ţesut osos şi tendon * Ministerul Sănătăţii va decide printr-un ordin de ministru unităţile acreditate

Cinci spitale ieşene se află în febra pregătirilor după ce în următoarea perioadă comisiile de evaluare a Agenţiei Naţionale de Transplant le vor trece pragul în vederea acreditării pentru efectuarea de activităţi în domeniul transplantului.

Pe lista evaluării în vederea acreditării se află Institutului de Boli Cardiovasculare „George Georgescu” - Centru de transplant cardiac, Spitalul „C.I. Parhon” - Clinica de Urologie şi Transplant Renal, Spitalul de Neurochirurgie - Centrul de prelevare organe, Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii „Sf. Maria” Iaşi - Centru de prelevare organe, dar şi Spitalul „Sf. Spiridon” – Clinica I Chirurgie „Tănăsescu – Buţureanu”, activitate de prelevare şi transplant hepatic, şi Clinica de Ortopedie de la Spitalul de Recuperare, ca utilizator de ţesut osos şi tendon

Dacă în urma inspecţiilor unităţile medicale vor primi aviz pozitiv, acestea vor putea fi acreditate ca şi centre integrate în activitatea Agenţiei Naţionale de Transplant.


Transplant hepatic şi de piele la Spitalul „Sf. Spiridon”
Prima unitate evaluată este Spitalul „Sf .Spiridon”, care a primit vizita comisiei de evaluare condusă de dr. Andrei Nica, directorul de Strategie şi Management din cadrul Agenţiei Naţionale de Transplant. Comisia evaluează Clinica de Anestezie şi Terapie Intensivă pentru menţinerea donatorului în moarte cerebrală, Clinica I Chirurgie pentru prelevare şi transplant hepatic, Clinica de Oftalmologie pentru transplantul de cornee, Clinica de Chirurgie Plastică şi Reparatorie pentru prelevare şi transplant de piele, precum şi Laboratorul de Imunologie şi Genetică pentru investigaţiile tip HLA pentru stabilirea compatibilităţii. „Este o prima evaluare a Agenţiei Naţionale de Transplant şi în funcţie de aceasta vom şti dacă mai aveam de îmbunătăţit criteriile de acreditare. În cazul transplantului hepatic s-a alcătuit deja echipa de prelevare şi transplant şi odată obţinută acreditarea putem să începem activitatea”, a precizat ec. Ioan Bârliba, managerul Spitalului „Sf. Spiridon”.


Spitalul de Recuperare - utilizator de ţesut osos şi tendon
În cazul Spitalului de Recuperare prima vizită de evaluare a fost în vară, însă, pentru că infrastructura unităţii nu a corespuns noilor cerinţe de acreditare, a fost programată a doua vizită de evaluare în luna noiembrie. „Ne dorim foarte mult să fim acreditaţi ca utilizator de ţesut osos în cadrul Clinicii de Ortopedie şi Traumatologie. Pentru îndeplinirea criteriilor de acreditare întreg blocul operator al secţiei a intrat în reamenajare şi acreditare”, a precizat ec. Carmen Cumpăt, managerul Spitalului de Recuperare. Şefii unităţii susţin că au investit 400.000 de lei pentru ca blocul operator să corespundă standardelor de acreditare.
Pe lângă procedura protocoalelor de transplant, şefii unităţii recunosc că a fost destul de grea îndeplinirea circuitelor de funcţionare a blocului operator, dar şi amenajarea şi dotarea cu aparatura medicală specifică.
Spitalul de Copii „Sf. Maria” şi Spitalul de Neurochirurgie se pregătesc pentru evaluare în vederea acreditării ca unitate de menţinere în viaţă a donatorului aflat în moarte cerebrală, urmând să fie verificate secţiile de Anestezie şi Terapie Intensivă.


Ministerul Sănătăţii i-a decizia finală
Coordonatorul Centrului Regional de Transplant susţine că în urma evaluării fiecărei unităţi se va realiza un raport care va fi înaintat Ministerului Sănătăţii. În funcţie de raportul realizat, Ministerul Sănătăţii va decide dacă acea unitate va fi acreditată sau nu. „Până la sfârşitul lunii vor fi evaluate trei spitale, urmând ca în următoarea perioadă reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant să viziteze alte două unităţi. Ministerul Sănătăţii va decide printr-un ordin de ministru unităţile acreditat ”, a precizat dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant.(Cristina Mihailă)
***
„Ministerul Sănătăţii va decide printr-un ordin de ministru unităţile acreditat” - dr. Raluca Neagu Movilă, coordonatorul Agenţiei Naţionale de Transplant
***
400.000 de lei a investit Spitalul de Recuperare pentru ca blocul operator să corespundă standardelor de acreditare 

Autor: