Lifestyle
swipe pentru navigare

Dreptul la fantezii

A+ a-

 

Sex in trei sau cu un strain de pe strada, saruturi intre doua partenere, stripteuze, dominare pana la anihilarea propriei vointe… Oameni de toate varstele si culorile, indiferent de educatie, gen, religie, orientare politica etc viseaza la anumite intamplari care – zic ei – le-ar aduce satisfactie.

Majoritatea se multumesc sa viseze cu ochii deschisi. Nu te ia nimeni la intrebari pentru ca ai fantezii neindeplinite.

Unii nu se multumesc sa isi imagineze si intr-un fel sau altul ajung sa isi puna fanteziile in practica. De obicei sunt aceia pe care societatea ii priveste cu suspiciune, in ideea de a fi ulterior catalogati si eventual impinsi afara din randurile normalitatii confortabile. Chiar daca exista numerosi fani ai unui personaj precum Hugh Heffner, de exemplu, reactia oficiala a celor din jur va fi mereu respingerea vehementa a ideii de “altfel”, asociind-o cu nebunia.

In paralel, diverse fantezii, mai mult sau mai putin explicite, sunt inoculate discret, prin diverse canale media, pe diverse segmente de varsta. Fanteziile sexuale sunt probabil cel mai des raspandite si in acelasi timp cel mai blamate, dar asta nu le impiedica proliferarea intentionata. Atata timp cat curg bani in conturi, ele nu se vor demoda.

Intreaga industrie a ceea ce era odata rezervat nisei de activitati denumite generic “perversiuni sexuale” se revarsa abundent in moda cotidiana (un exemplu recent in Romania este ultima colectie semnata Razvan Ciobanu).

Nu ati simtit niciodata febra desuurilor incitante, a catuselor sau a pantofilor fetisisti pe care multi comercianti se straduiesc sa le faca accesibile unei categorii cat mai largi si cat mai tinere de public? Daca nu, probabil ca sunteti departe de presiunea modelelor prezentate cu aplomb in filme si reviste.

Filmul in sine este o fantezie, iar granita subtire dintre realitate si imaginatie este pervers speculata.

Barbatilor li se prezinta un univers dominat de super-eroi cu capa si costum de lycra, precum si de eroi care fascineaza femeile slabe de inger printr-o atitudine misogina si rebela. In acelasi timp, doamnelor li se dau pe tava personaje feminine fragile, dar pline de forta – avocate, criminaliste, luptatoare, care pun la respect barbatul si apoi il seduc cu o cina gatita de ele, dupa o zi intreaga de salvat lumea.  

Mentalul adolescentin este tot mai virulent atacata de fantezii desprinse din telenovele in care sarmana fata, fara familie, fara educatie, ajunge sub aripa protectoare a unui baiat de bani gata.

Majoritatea acestor fantezii lejer cultivate sub umbrela “entertainmentului” se adreseaza in primul rand barbatilor, stimulati mental de diverse productii si reviste. Acestea ajuta intretinerea ideii ca barbatii sunt cei mai vorace consumatori vizuali, carora trebuie sa le stimulezi fantezia pentru a obtine ce doresti. De aici si mitul barbatului hamesit, cu ochii holbati, salivand dupa diverse proeminente feminine. Pentru acest consumator s-a dezvoltat industria fanteziilor care ameninta sa iasa din spatiul lor virtual pentru a inlocui in mod fortat realitatea.

Daca ati urmarit macar cateva filme americane, cu siguranta ati dat cu ochii peste numeroase variante de Craciunite sexy, iepurasi Playboy, costume de Halloween extra-decoltate si mulate. Acestea devin rapid clisee.

Prin uniformizare, multe fantezii ajung sa nici nu mai fie veritabile, caci nu se mai desprind dintr-o nevoie personala, ci se aliniaza fanteziilor vehiculate de specialistii in domeniu. Cu toate acestea, presa mai semnaleaza si existenta unor dorinte extravagante, incadrate la rubrica de “Senzational!” a tabloidelor.

In 1998, americanca de 40 de ani Janet Downes Bellevue s-a casatorit cu sine insasi. O femeie a reusit sa arate – prin numeroase interventii estetice- ca si celebra papusa Barbie, iar alta, mondena Jocelyn Wildenstein, si-a indeplinit tot cu ajutorul bisturiului fantezia de a arata ca o felina. In randul barbatilor, fantezia travestiului este demult depasita, in zilele noastre analizandu-se situatia celui de-al doilea barbat purtator de sarcina, care este hotarat sa dea nastere unui copil.

Fanteziile de tot felul ar putea fi benefice, ca si cale de exprimare a imaginatiei personale, insa ele se transforma in monstri care tind sa isi devoreze creatorii. Efectul fanteziilor nu se rasfrange doar asupra celor special vizati, caci au capacitatea sa ajunga in inima si in mintea oricui.

A femeilor singure care isi inchipuie ca adevarul si calea se gasesc in “Sex and the City”, in noua specie feminina care devoreaza sexual tot ce intalneste in cale, incepand de la gradinarul latino-american cu muschii dezveliti. A barbatilor care cauta Lolite, secretare patimase, bibliotecare dezlantuite, guvernante frantuzoaice sau alte tipare de acest fel. Sunt sigura ca stiti propriile exemple de fantezii-puse sau nu in practica.

Pana la urma, desi alternativele sunt atragatoare si ai putea trage concluzia ca este preferabil sa fii precum personajele peliculelor, alegerea – si implicit responsabilitatea ei, iti apartin. Nimeni nu este obligat sa le dea ascultare celor care dicteaza si ce fel de fantezii ar trebui sa avem pentru a ne incrimina mai tarziu pe aceasta tema.

 

 

http://www.mayra.ro

 

 

Autor: