Timp liber
swipe pentru navigare

Colocazia, o planta toxica dar comestibila

A+ a-

Colocazia, o planta toxica dar comestibila

Originara din Sudul Asiei si Polinezia, Colocasia este o planta care apartine familiei Araceae, aceeasi familie din care face parte Arthurium si Dieffenbachia. Specia cea mai comuna de apartament, Colocasia Esculenta este una din primele plante cultivate, pentru rizomii specifici, care in urma prelucrarii devin comestibili.

Traditional planta este cunoscuta ori sub numele de colocazie ori urechea elefantului. Este una dintre cele mai comune plante mari de apartament unde poate creste pana la 200-250 de cm. Frunzele sunt literalmente gigantice putand ajunge la 50 de centimetri fiecare. Ele sunt atasate de tulpina subterana care de altfel este partea gatita in sudul Asiei. Rareori planta va produce o inflorescenta specifica speciei Araceae, care desi va fi similara nu va fi la fel de atractiva ca a Arthuriumului.

Necesitati

Planta vine dintr-un mediu subtropical unde poate fi crescuta drept planta acvatica, ceea ce stabileste clar care sunt necesitatile ei.

Temperatura

In mod normal nu are nevoie de conditii prea mari din punctul de vedere al temperaturii. Este o planta de interior si nu se va simti bine la temperaturi sub 15 grade sau la temperaturi de peste 29.

Apa si umiditate

Ii place foarte mult umiditatea, atat pe frunze cat si la radacina. Este una din putinele plante care nu se vor ineca daca vom uda in exces. Mai ales in etapa de crestere, primavara, planta va avea necesitati ridicate de apa, si ar trebui sa udam odata la doua zile, cu o pauza de o zi in care ii stropim frunzele.

Lumina

Planta ar trebui sa se descurce cel mai bine in cazul luminii indirecte, dar se poate simti la fel de bine si la umbra. Lumina solara directa, inclusiv lumina de dimineata ii poate arde frunzele mari.

Sol

Un sol pentru flori de gradina este bun pentru aceasta planta. Important este ca acesta sa retina o parte din apa dar sa se scurga la fel de usor. Putem sa adaugam un pic de compost sau perlit ca substrat inainte sa adaugam solul, dar realitatea este ca se descurca in orice tip de sol, atat timp cat este aerat.

Propagare

Planta are o tulpina subterana care produce radacini. Putem taia subdiviziunile de rizomi si sa ii plantam in sol normal dupa aceea. In afara de rizomi, vor aparea noi puieti la baza plantei care pot fi separati de planta mama si respectiv plantati.

Toxicitate

La fel ca orice alta specie din familia Araceae, colocazia este o planta care contine oxalati de calciu in apa, compusi toxici pentru oameni. Indigenii care consuma aceasta planta o gatesc intai sau o lasa peste noapte in apa rece, lucru care descompune oxalatii si face planta sigura pentru consum.

Autor: