ERR(8): Notice: Undefined index: hashtaguri
Mama Ana, vindecãtoarea din Munţii Moldovei | Evenimentul

 

default

Dimensiune font:

Mama Ana, vindecãtoarea din Munţii Moldovei

| 04-04-2007 00:00

Existã pe lume locuri binecuvîntate de Dumnezeu, dar şi oameni care sfinţesc, prin prezenţa lor şi prin tot ceea ce fac, astfel de locuri alese. De zeci de ani, printre minunile strãvechilor schituri şi sihãstrii din nordul Moldovei, existã, pe tãcute, încã una - mama Ana, din Sabasa.

Într-o perioadã în care ştiinţa descoperã tot felul de medicamente, iar medicina se face cu ajutorul unor aparate medicale ultraperformante, pare de necrezut cã, într-un sat de pe Valea Bistriţei, în judeţul Neamţ, toate acestea sînt bãtute de nişte leacuri fãcute din plante uscate pe sobã, fierte în oale de lut şi amestecate cu lingura de lemn. În satul Sabasa, din comuna Borca, medicina s-a întors în timp.

"Spitalul" din Sabasa

"Mã duc la mama Ana sã mã fac bine!", sînt vorbele repetate de sute sau chiar mii de oameni din toatã ţara şi din strãinãtate, fiindcã faima vindecãtoarei din Sabasa, Ana Lupescu, a trecut graniţele ţãrii cu mult timp în urmã. Nici unul dintre cei care s-au fãcut bine dupã ce au trecut pe la Borca nu-i spun altfel decît "mama Ana", fiindcã sînt convinşi cã aici au mai primit încã o datã "paşaport" pentru viaţã.

"Oare mã fac bine?", este întrebarea bolnavilor care ajung la Borca. În special sîmbãta e tare aglomerat. Oamenii aşteaptã îngînduraţi sã stea de vorbã cu mama Ana. Între timp, mai povestesc unul altuia despre "minunile" de aici. În ochii lor se citeşte deznãdejdea, dar şi speranţa: "E ultima mea speranţã, cã medicii mi-au spus cã nu mai pot face nimic. Vin de la Fãlticeni. Aşa, parcã îmi tremurã sufletul cînd aud cîte a fãcut femeia asta. ştiu cã sînt pãcãtoasã, dar poate se învredniceşte Dumnezeu şi de mine, cã tare mai pãtimesc cu durerile de picioare", ne-a spus una dintre femeile care aşteptau sã intre la mama Ana.

La Borca şi pe toatã Valea Bistriţei nu existã om care sã nu fi auzit de Ana Lupescu. Localnicii aproape cã s-au obişnuit sã îndrume strãinii cãtre Sabasa, satul unde Ana Lupescu şi ceaiurile ei vindecã aproape orice boalã.

Vorbele despre oameni bolnavi, fãrã speranţã, care au fost duşi purtaţi pe braţe la casa Anei Lupescu şi apoi vindecaţi cu leacurile, unsorile şi ceaiurile ei miraculoase, au fãcut înconjurul României, ajungînd pînã la doctorii din Iaşi, Cluj şi Bucureşti. De multe ori, aceştia nu ezitã sã-şi trimitã pacienţii greu de vindecat la tratamentele ei naturiste.

Toţi preoţii şi cãlugãrii din nordul Moldovei ştiu sã îndrume bolnavii, cãrora medicii nu le mai dau multe zile de trãit, cãtre Sabasa. Pînã şi Patriarhul Teoctist o cunoaşte personal, încã de pe vremea cînd era mitropolit al Moldovei. Am citit printre miile de scrisori pe care femeia le-a mai pãstrat peste ani, mai multe recomandãri pentru tratamentul unor oameni bolnavi semnate chiar de cãtre Preafericitul Pãrinte Patriarh Teoctist.

De Buna Vestire, Ana Lupescu a împlinit 80 de ani. Nu are emisiuni televizate în care sã-şi prezinte leacurile şi nici campanii agresive de publicitate. Cînd ajungi la mama Ana, te aştepţi mai degrabã sã o vezi cu fusul de tors, aşa cum fac majoritatea femeilor de vîrsta ei. Cu toate acestea, în casa Anei Lupescu mereu se aflã cineva care solicitã ajutor, mereu cîte o persoanã cu cîte o boalã. Mama Ana are leacuri pentru oricine, pentru orice. Plantele aducãtoare de tãmãduire sînt culese în diferite perioade ale anului, dupã un anumit calendar. "Am oameni care mã ajutã sã culeg plantele pentru cã eu singurã nu mai pot. Nişte femei mã ajutã sa usuc plantele. De la abatoarele din zonã iau prapuri de vitã, alţi oameni îmi aduc cearã curatã de albine. Folosesc peste 100 de plante medicinale", ne spune Ana Lupescu.

O cunoaştere a tuturor leacurilor necesitã o experienţã pe mãsurã. Primii paşi spre arta vindecãrilor cu plante medicinale au fost fãcuţi de Ana Lupescu la vîrsta de 17 ani, cînd în casa familiei sale au fost primite în gazdã douã femei din Ardeal, refugiate în Moldova în urma Dictatului de la Viena. Cele douã femei erau deja iniţiate în acestã artã. "Mergeam cu ele vara în munţi şi culegeam plante, pentru cã eu ştiam zona. În acele vremuri erau doctori puţini, aşa cã oamenii apelau cu încredere la aceste femei. Eu am ţinut minte ce plante au cules şi am pãstrat în memorie sau pe bucãţele de hîrtie reţetele pentru ceaiuri", povesteşte Ana Lupescu. Cele douã femei au plecat din Sabasa, dar oamenii s-au obişnuit cu locul în care veneau sã îşi aline durerile, astfel cã tînãra Ana Lupescu a continuat sã vindece bolnavii cu ajutorul plantelor. Cu timpul, a descoperit noi leacuri. La toate aceste remedii din plante, mama Ana adaugã de fiecare datã şi un "ingredient" care asigurã succesul tratamentului: "Credinţa în Dumnezeu vindecã sufletul, iar trupul este vindecat de leacurile mele. Nici o boalã nu poate fi tratatã fãrã credinţã în Dumnezeu", susţine Ana Lupescu.

Totul a început odatã cu vindecarea unui preot

"Dupã ce m-am mãritat", povesteşte Ana Lupescu, "a paralizat un preot de aici, de la noi, de la Mãnãstirea Bistriţa. Fãcea injecţii în fiecare zi, dar în loc sã-i fie bine, mai rãu îi era. Îi spuneam mereu: *Hai pãrinte sã faci o împachetare+. Iar el rãspundea: *Fugi femeie de aici cu prostiile tale!+ Într-un tîrziu s-a hotãrît sã accepte o împachetare cu plante, iar a doua zi, dimineaţa, a putut sã se ridice şi sã meargã". De atunci, Anei Lupescu i s-a spus *sora Ana+, iar toţi bolnavii care mergeau la Mãnãstirea Bistriţa erau trimişi la ea de cãtre preotul pe care-l tamãduise.

Cu timpul, faima vindecãrilor miraculoase ale Anei Lupescu din Sabasa a depãşit graniţele satului, ajungînd sã fie cunoscutã în tot nordul Moldovei, apoi în mai toatã ţara. Grija ei faţã de bolnavi şi felul în care îi trateazã i-a mai adus un renume. Oamenii îi spun de o bunã bucatã de vreme *mama Ana+.

La mama Ana s-au tratat şi... medici

La 80 de ani împliniţi, Ana Lupescu nu are nimic din povara unei bãtrîneţi care gîrboveşte mulţi oameni de vîrsta ei. E sveltã, cu spatele drept şi doar puţin uscãţivã. Ochii ei verzi şi pãtrunzãtori îi completeazã o agerime de invidiat la o asemenea etate. Are o simplitate dezarmantã! Pînã şi cei mai citiţi sau mai de vazã oameni care îi trec pragul cad în tãcerea meditativã pe care mama Ana o impune prin simplul fapt cã tace. La ea s-au tratat oameni simpli, care vin cu zecile în fiecare sãptãmînã, directori, profesori universitari, parlamentari şi chiar medici. Dupã cum mi-a dat de înţeles, ea simte omul şi îl citeşte ca pe-o carte deschisã. Iar dupã cîţi i-au trecut pragul, este de înţeles cã pentru ea oamenii aproape nu mai au secrete. Dispoziţia ei este în funcţie de boala pe care o are de tratat. Dacã boala e grea, mama Ana tace şi parcã suferã alãturi de cel bolnav. Cînd are cazuri mai uşoare, optimismul pe care îl transmite bolnavului şi celor din jur este debordant.

"Numai Dumnezeu vindecã! Eu ajut!"

Cînd ajungem pe Valea Bistriţei, nu pierdem vreodatã ocazia sã trecem, mãcar pentru cîteva clipe, pe la mama Ana. Nu pentru vreun tratament, ci doar aşa, sã vedem ce mai face şi cum o mai duce. Mereu are oameni bolnavi la tratament. Dupã ce terminã treaba, ne mai povesteşte cîte ceva despre boala fiecãruia dintre ei. Odatã, am vãzut un om adus la ea pe braţe, paralizat de ambele picioare, iar seara, dupã apus, omul a început sã facã primii paşi, sprijinindu-se de un cerdac şi plîngînd în hohote. Am trãit atunci un experiment unic, care probabil trebuie luat aşa cum este, în simplitatea lui, fãrã a încerca explicaţii. Ele ar fi imposibil de dat, mai ales în cazul unor oameni pe care mama Ana i-a tratat de... cancer. Ea a pus pe picioare oameni cãrora medicii nu le-au mai dat nici o şansã. Au venit la ea femei cu cancer la sîn, cu cancer de piele sau cu alte forme de neoplasm. Au venit cu fibrom uterin sau cu chisuri ovariene. Au venit bãrbaţi paralizaţi sau cu afecţiuni hepatice grave. Au crezut cu putere cã se pot vindeca şi au reuşit.

"Dumnezeu mã ţine! Ajut şi eu oamenii cum pot şi cu ce ştiu, dar puterea de vindecare este a lui Dumnezeu. Nu mã pot lãuda cu ce boli am vindecat, pentru cã dacã aş face asta n-aş mai avea dar de la Dumnezeu. El le ştie pe toate! Cînd spune cineva cã vindec, mã supãr. Numai Dumnezeu vindecã! Eu ajut. La regimul pe care îl dau, trebuie şi multã credinţã. Dacã omul crede în Dumnezeu, se vindecã! Am avut şi bolnavi rãtãciţi. Unii s-au vindecat, alţii nu! Credinţa înseamnã şi renunţarea la multe pãcate, care omul zice cã-s plãceri, ca fumatul sau bãuturile alcoolice tari. Dacã bolnavul respectã tratamentul şi renunţã la aceste pãcate, cu puterea lui Dumnezeu, se vindecã", spune mereu mama Ana.

Omul trebuie sã rãmînã în religia în care a fost botezat

Gospodãria Anei Lupescu din Sabasa e foarte aproape de biserica satului şi nu iese cu nimic din specificul zonei. De fapt, casa este a întregii familii Lupescu, în ea locuind copii şi nepoţi ai mamei Ana. Ea nu locuieşte în casa mare, ci stã mai deoparte, într-o anexã veche, la cîţiva metri de casã, alãturi de icoanele, plantele şi ceaiurile ei. Acolo doarme, trebãluieşte toatã ziua şi îi primeşte pe cei bolnavi. Aproape de poartã, Ana Lupescu are şi o bolniţã cu cîteva camere în care sînt trataţi cei veniţi de departe. Iar la mama Ana gãseşte gãzduire orice om care vine cu gînd bun. Au trecut pe la ea şi oameni din tot felul de secte religioase, i-a ascultat pe fiecare, însã a rãmas tot cu convingere cã rãtãcirea lor este un mare pãcat. "Omul trebuie sã trãiascã în religia în care a fost botezat. Dacã o schimbã, chiar de a rãmas tot creştin, rãtãcirea sa mînie pe Dumnezeu", crede Ana Lupescu. Ea a fost botezatã în religia creştin ortodoxã şi aşa vrea sã treacã prin aceastã lume.

Nu e sãrbãtoare sau zi de duminicã în care mama Ana sã lipseascã de la slujba din biserica satului. Îi plac mult cîntãrile religioase şi e nelipsitã din corul bisericii. Cel mai mult o întristeazã înmormîntãrile. Odatã tocmai venise de la înmormîntarea unui consãtean şi era supãratã cã omul murise cu zile. Avusese cirozã şi doctorii îi extirpaserã o parte din ficat. La ea a ajuns dupã operaţie, cînd deja era prea tîrziu. Spunea cã-l putea pune pe picioare dacã venea la ea din timp, sau mãcar dacã avea ficatul întreg: "Reţetele mele nu pot vindeca locul operat. Eu vindec doar acolo unde nu e tãiat. Cu ceaiuri, cu fierturi, cu alifii. Nu folosesc, fereascã Dumnezeu, cine ştie ce prostii. Doar ierburi, cearã curatã, rãşinã şi scoarţã de copac". ştiu cã, în acea zi, dupã înmormîntarea consãteanului, mama Ana n-a mai fost bunã de nimic. S-a retras în paravanul ei, printre icoane şi s-a rugat pînã noaptea tîrziu.

Vindecare prin credinţã şi rugãciune

Cînd e întrebatã ce fel de boli vindecã, mama Ana cade pe gînduri ştiind cã are de explicat o întreagã filozofie. Pentru cã ea nu trateazã boli, ci oameni. Cînd face tratamente sau dã cuiva ceaiuri şi alte leacuri, ea nu uitã sã trimitã mai întîi omul la bisericã şi la rugãciune. "Sînt mulţi oameni care se îmbolnãvesc pentru cã nu au credinţã. La aceştia, boala este doar mijlocul prin care ei se pot vindeca de lipsa credinţei lor în Dumnezeu. Or, prin rugãciune şi renunţarea la pãcate, oameni se pot vindeca şi de bolile trupului. Asta numai dacã nu e deja prea tîrziu. Întreaga viaţã trebuie sã fie împletitã cu credinţa în Dumnezeu. Dacã cel care e atins de suferinţã are credinţã în Dumnezeu, leacurile mele fac minuni. Dacã nu, degeaba au bãtut drumul pînã la mine. Eu cunosc de la uşa omul, dupã privire. ştiu dacã are suflet bun şi credinţã. Cu cei care nu sînt curaţi nici nu mai vreau sã stau de vorbã, fiindcã mã tulburã şi nu reuşesc sã mã mai adun sã mã concentrez asupra problemelor celorlalţi oameni", spune Ana Lupescu. Aproape de necrezut sã aud aceste vorbe de la o femeie simplã, de la ţarã. Asta poate pentru cã întreaga ei viaţã este împletitã cu dragostea pentru cele sfinte, credinţa în Dumnezeu şi pentru tot ce reprezintã Biserica.

Mama Ana n-a pus niciodatã preţ pe boalã

Sînt zile cînd oamenii stau la rînd cu zecile pentru a lua ceaiuri de la mama Ana. şi femeia nu a respins niciodatã vreun bolnav care i-a trecut pragul. Nu poate sã nu-i primeascã, pentru cã, spune ea, dacã face asta nu se simte bine şi pãţeşte cîte ceva. Înainte nu primea bolnavi duminica şi crede cã de asta şi-a rupt un picior. Acum primeşte bolnavii şi le face tratamente în fiecare zi. "Niciodatã n-am pus preţ pe boalã. Îmi lasã fiecare cît crede şi cît poate. N-am cerut niciodatã nimic de la nimeni. Dacã aş face asta s-ar mînia Dumnezeu şi n-aş mai avea har ca sã vindec oamenii", spune mama Ana. De fapt, banii pe care îi primeşte de la bolnavi nu-i ţine pentru ea. Are cu ce trãi, iar copiii îi sînt toţi bine aşezaţi la casele lor. Problema e cã, acum, la 80 de ani, mama Ana nu mai poate colinda munţii, ca odinioarã, sã-şi culeagã tot ce-i trebuie pentru ceaiuri. Oamenii ştiu ce ierburi sã-i aducã, iar mama Ana le plãteşte totul. Are oameni la cules pe vîrfuri de munte, "unde plantele şi rãdãcinile sînt puternice", iar mai de la poale îi culeg plante şi flori foarte mulţi copii din sat. Cumpãrã pînã şi ceara, mierea de albine şi rãşina de brad. Îi mai aduc unii şi degeaba, fãcîdu-şi pomanã, dar leacurile de trebuinţã sînt din ce în ce mai multe şi cîteodatã ajunge sã nu mai aibã cu ce le prepara.

Ierburile le culege numai în anumite sezoane. Lunile aprilie şi octombrie sînt pentru rãdãcini, iar între ele e sezonul pentru plante şi flori. Cea mai folositã plantã e busuiocul, poate şi pentru cã are în el ceva sfînt. Dacã toamna nu are cel puţin 300 de saci cu ierburi uscate, mama Ana ştie deja cã nu-i va fi suficient pentru ceaiurile de peste an.

De ani buni, cei care vin la mama Ana lasã şi un ajutor cît de mic pentru construirea unei biserici peste rîul Sabasa: "Eu nu cer bani pentru ceea ce fac. Sfãtuiesc însã pe fiecare sã lase un ban pentru bisericã. Îl trec în caiet şi îi dau preotului sã se roage pentru sãnãtatea lor. Oamenii de bunã credinţã au realizat acest edificiu şi cred cã miliostenia lor i-a ajutat sã se facã şi bine", ne-a spus mama Ana.

Mulţi dintre cei care s-au vindecat revin la Borca pentru a-i mulţumi încã o data mamei Ana şi pentru a-i face cîte un dar. Fie cã vin cu cîte o sticlã de vin, fie cu o basma sau un capot, oamenii încearcã, în funcţie de posibilitãţi, sã-şi arate recunoştinţa. Au fost însã şi "cadouri" pe care nu le-a putut uita. "Un olandez a venit la mine în cîrje şi a plecat pe picioarele lui. La un an de zile, a venit în România special sã-mi facã mie datura. Era medic dentist şi aşa am cãpãtat eu dinţi olandezi. A spus ca aşa înţelege el sã mã rãsplãteascã. A mai fost şi un lipovean. S-a vindecat de o boalã a ficatului. Dupã cîteva luni numai ce aud cã trage un camion la poartã. Era încãrcat cu tot felul de legume. Am dat de pomanã la tot satul", îşi aminteşte rîzînd mama Ana.

Despre tratamentele şi reţetele tãmãduitoare ale mamei Ana din Sabasa s-ar putea scrie o carte, un întreg tratat de medicinã naturistã. Pînã acum, ea n-a scris şi n-a spus nimãnui nimic din secretele sale. Nici mãcar celor din familie, sau celor mai apropiaţi de ea. Cine oare o sã ducã mai departe arta acestei femei cu har de la Dumnezeu în a vindeca oamenii de boli, pentru cã perspectiva pierderii cunoştinţelor sale acumulate în zeci de ani de practicã nu o tulburã cîtuşi de puţin?! Am întrebat-o odatã dacã are vreun continuator al ştiinţei sale despre ierburile de leac. Mi-a rãspuns cu un calm dezarmant, cã atît timp cît va exista omenire, Dumnezeu va trimite şi oameni care sã cunoascã secretele tãmãduirii cu plante. Aşa o fi...

(S.Pop, C.Iacob)

Comentarii

vera mocanu

Oct 17, 2015

buna ziua,doresc sa ajung si eu la @"mama ana",in 2009 am avut o operatie de un tumor cerebral,la care nu sa vindecat boala si doctorii imi spun ca trebue sa merg din nou sub cutit,dar din adinc imi spune -nu,asa simt eu ca este o alta solutie de a ma trata numai nu la taiat?imi puteti da un num de tel. ca sa sun sa intreb de este real ca sa merg pina la ea? va rog mult?multumim anticipat,o zi buna si cu domnul in paza!

pocora evelina

May 30, 2013

as dori si eu tratament pentru fibrom intramural al "mamei ana", dar nu am cum sa ajung la dansa.sunt din galati .se poate pe adresa de email trimite? va rog din suflet.mltumesc si multa sanatate.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE S.C. VINI COM COPOU S.R.L. Iași, prin administrator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., numit potrivit Încheierii nr. 171/19.07.2017, pronunţată de Tribunalul Iași, în dosarul nr. 5373/99/2017, în conformitate cu prevederile Legii nr. 85/2014 și ale hotărârilor adunării creditorilor din data de 28.02.2018, anunţă scoaterea la vânzare, prin licitaţie publică cu strigare, la data de 27.04.2018, orele 12.00, la sediul administratorului judiciar din Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, a următoarelor categorii de stocuri: Nr. crt. – Active propuse spre valorificare – Cantitate – Preţ unitar pe buc./litru (lei, cu T.V.A. inclus) – Valoare de pornire a licitaţiei (lei, cu T.V.A. inclus) 4. – RIESLING ITALIANDOC – vin vrac – 16.828 litri – 3, 75 lei/litru – 63.105,00 Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 26.04.2018, ora 12.00, la sediul administratorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași. Pentru participarea la licitaţie, potenţialii cumpărători trebuie să depună la sediul administratorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iași, până la data de 26.04.2018, ora 12.00, documentele prevăzute în publicația de vânzare ce poate fi vizualizată pe site-ul www.insolventa.ro. Accesul direct la activul oferit la vânzare se face cu programare şi este condiţionat de semnarea unui Protocol de vizitare a activului care cuprinde clauze de confidenţialitate. Pentru programare ofertanţii trebuie să-şi anunţe prin fax la 0232/212231 sau e-mail vanzari@insolventa.ro intenţia de vizitare. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0749244377, 0755132471, 0757545545, 0232/243864. Administrator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L.
Date privind dosarul: Număr dosar 4833/99/2012 (număr în format vechi 304/2012) Tribunal Iaşi Judecător sindic: magistrat Dan Artenie Debitor: SC GHEZACO SRL IAŞI - în faliment Cod unic de înregistrare: 5267816, cu sediul social în Mun. Iaşi, Calea Chişinăului 94-96, jud. Iaşi. Număr de ordine în registrul comerţului J-22/444/1994 Cont: RO73BTRL02401202A47523XX Lichidator judiciar: CASA DE INSOLVENŢĂ A & B SPRL Cod de identificare fiscală 26249820. Sediul social: Iaşi, str. A. Panu, nr. 13-15, mezanin Număr de înscriere în tabloul practicienilor în insolvenţă RSP – 0403 Tel/fax 0232/211090; 0232/210640 E-mail: mariaaldea@yahoo.com PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Nr. 3 din 16.04.2018 Subscrisa CASA DE INSOLVENŢĂ A&B SPRL, în calitate de lichidator al SC GHEZACO SRL, în faliment, anunţă vânzarea bunurilor mobile şi imobile ale debitoarei, prin licitaţie publică cu strigare, la datele de 23.04.2018; 30.04.2018; 7 mai 2018, la sediul lichidatorului în Iaşi, str. Anastasie Panu nr. 13-15, mezanin, la orele 9.00: 1. Teren intravilan în suprafață de 1.500 mp situat în Iași, Calea Chişinăului nr. 94-96, jud. Iași evaluat la suma de 102.800 euro pe care se regăsește imobilul - construcție P (341,97 mp)+et. 1 ( 154,88 mp plus terasă 201,53 mp) +et. 2 (117 mp şi terasă 34,05 mp) evaluat la 184.600 euro. 2. Cameră de cămin, situată în mun. Bârlad, str. Republicii nr. 320, bloc 1, sc. A, parter, ap. 2, jud. Vaslui, compusă dintr-o cameră şi un hol în suprafaţă totală de 20,57 mp evaluată la 5.700 euro. 3. Bunuri mobile, în valoare totală de 9.565 euro, echivalent a 43.565 lei la cursul BNR din ziua evaluării. Preţurile nu conţin TVA. Asupra imobilului din Iaşi, Calea Chişinăului nr. 94-96 există un litigiu ce face obiectul dosarului 25080/245/2017. Preţul de pornire a licitaţiei este 90% din valoarea de evaluare, respectiv, 258.660 Euro pentru imobilul teren şi construcţii din Iaşi, Calea Chişinăului nr. 94-96; 5130 Euro pentru camera de cămin şi 8608,5 Euro pentru bunurile mobile. La licitaţie se poate prezenta orice persoană juridică sau fizică care depune o garanţie de 10% din valoarea bunului, în lei, calculată la cursul BNR din ziua achitarii în contul debitoarei RO 73BTRL02401202A47523XX; CUI 5267816. Licitaţia porneşte de la preţul de pornire şi numai în sens crescător. Pasul de licitaţie este de 1000 Euro pentru bunurile imobile şi 50 lei pentru bunurile mobile. Persoanele care se prezintă la licitaţie vor prezenta originalul chitanţei de plată a garanţiei de participare, carte de identitate, certificat de înregistrare fiscală pentru persoanele juridice şi delegaţie originală pentru reprezentant. Adjudecatarul va achita preţul bunului adjudecat în maxim 30 zile. Garanţia de partipare se scade din preţul ce urmează a fi achitat sau se restituie, după caz. După achitarea preţului, pentru bunurile imobile se va încheia contract de vânzare-cumpărare în formă autentică, toate cheltuielile fiind suportate de cumpărător. Dacă adjudecatarul nu achită preţul în cele 30 zile, bunul va fi scos din nou la licitaţie, se va vinde la cel mai mare preţ oferit, iar diferenţa, dacă există, va fi suportată de adjudecatar, procesul-verbal de licitaţie constituind titlu executor. Se anulează publicaţia de vânzare nr. 2/28.03.2018 şi licitaţiile stabilite prin aceasta. 16.04.2018 Lichidator judiciar
Japonezii au creat ovocite viabile din celule stem
10/10/2012 00:00

Chiar dacã metoda nu poate fi incã aplicatã la oameni, a permis in schimb depãşirea uneia dintre cele mai mari provocãri ale medicinei reproductive, şi anume crearea de ovocite viabile la femele care ...

Alertã dupã mai multe cazuri de meningitã provocatã de un steroid contaminat
10/10/2012 00:00

Potrivit Centrului naţional american pentru controlul şi prevenirea bolilor, panã in prezent 35 de persoane din şase state din sud-estul SUA s-au imbolnãvit de meningitã fungicã şi cinci dintre ele ...

Mâncarea nesãnãtoasã îi face pe oameni mai puţin inteligenţ
10/10/2012 00:00

Alimentele foarte grase reduc irigarea creierului, lucru care ar putea explica un grad mai scãzut de inteligenţã. Se ştia cã felurile de mancare grase duc la creşterea greutãţii. Acum s-a aflat şi ...

Mãnânci la fast-food şi câştigi - kilograme şi bani
10/10/2012 00:00

* un grup de cercetãtori de la şcoala de medicinã a Universitãţii Washington din St.Louis a lansat o ofertã mai puţin obişnuitã: se cautã persoane dispuse sã se ingraşe consumand suplimentar in ...

Facebook este mai puternic decât sexul şi ţigãrile!
10/10/2012 00:00

Potrivit studiului realizat de Wilhelm Hofmann, de la Universitatea din Chicago, şi ale cãrui rezultate sunt publicate in Los Angeles Times, dependenţa de reţelele de socializare ar fi mai puternicã de ...

Banca de ţesuturi şi celule de la „Sf. Spiridon” a devenit amintire
10/10/2012 00:00

Proiectul bãncii de ţesuturi şi celule destinat Spitalului „Sf. Spiridon” riscã sã devinã amintire. Investiţia promisã anul trecut de reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Transplant ...

Bebeluşii cu malformaţii cardiace, condamnaţi la moarte
10/10/2012 00:00

* peste o mie de bebeluşi cu diferite malformaţii cardiace se nasc anual in Romania * viaţa acestora este pusã insã in pericol * dacã la Iaşi cardiologia pediatricã este in mare suferinţã, incepan ...

15% din populaţia lumii prezintã o formã de dizabilitate
10/10/2012 00:00

* peste un miliard de persoane reprezentand aproape 15% din populaţia lumii trãiesc cu o formã de dizabilitate, potrivit Raportului mondial privind dizabilitatea lansat ieri de Societatea Romanã de Medi ...

Încep pregãtirile în spitale pentru Sfânta Parascheva
09/10/2012 00:00

Unitãţile sanitare fac pregãtiri suplimentare pentru Sãrbãtorile Iaşului. În acest sens, Spitalul „Sf. Spiridon”, spre exemplu, se va aproviziona cu medicamente şi materiale sanitar ...

Tratament „pe trei sferturi” pentru bolnavii infectaţi cu HIV
09/10/2012 00:00

În acest an, rezerva de medicamente destinatã bolnavilor cu HIV a fost in pericol din cauza discrepanţelor de finanţare. Prezent zilele trecute la Iaşi, Adrian Streinu Cercel, managerul Institutul ...