„Dintre toţi factorii perturbatori, cel mai toxic este gândul”

default

Dimensiune font:

| 27-12-2012 05:00

 

interviu cu dr Valerica Volosan Ilieş, specialist în medicină tradiţională chineză

Dr Valerica Volosan Ilieş a absolvit Universitatea de Medicină şi Farmacie „Gr. T. Popa” din Iaşi în 2003. Formată ca medic de familie, a ales un alt drum, cel al medicinei tradiţionale chineze. Este specializată în acupunctură şi masaj, este instructor Tai Chi, este pasionată de lecturile de spiritualitate, iubeşte cărţile şi-i plac oamenii.

 

- Cum aţi ales medicina tradiţională chineză?

- Încă din timpul studenţiei am simţit că unele lucruri nu se leagă, simţeam că este nevoie de mult mai mult decât medicina alopată. Aşa am început să caut şi să învăţ mai mult. Timp de cinci ani am studiat medicina ayurvedică, m-am specializat în masajul somatic, reflexoterapie, drenajul limfatic. În 2006 mi-am luat atestatul în acupunctură, la Bucureşti, iar doi ani mai târziu am plecat în China. Am început să învăţ tehnicile Tai Chi şi Qi Gong şi am lucrat ca acupunctor. În 2009 am început să lucrez cu un maestru foarte bun, Claude Kamga. Am lucrat la Spitalul de pareze şi paralizii infantile din oraşul Shan Xi, regiunea Tai Yuan. În China sunt foarte multe cazuri de paralizii faciale. Este o problemă genetică la ei. În 2011, m-am întors în China şi am lucrat la un spital de medicină tradiţională chineză.

- Cum ne ajută medicina tradiţională chineză în tratarea problemelor de sănătate?

- Vorbim de la început de o abordare holistică, iar rezultatele sunt fabuloase. Dacă plecăm de la ideea că nu se tratează simptoame, ci oameni, fiecare tratament este individualizat. În medicina tradiţională chineză nu este nimic nociv, nu sunt efecte adverse şi nu se poate să nu existe rezultate foarte bune. Este importantă şi atitudinea terapeutului, dar şi a pacientului.

- Ce trebuie să facă un pacient?

- În primul rând să aibă încredere. Să-şi dorească să se vindece. Este important ă renunţe la victimizare şi să vadă beneficiile pentru propria persoană. Nu toţi reuşesc fiindcă victimizarea are şi beneficii secundare. Păstrând starea de boală, persoana este în centrul atenţiei. În momentul vindecării pierde o parte din această atenţie.

- În ce constau terapiile aplicate de dvs?

- Eu combin acupunctura cu masajul, cu dietetica şi gimnastica chineză, adică cu elemente de Tai Chi şi Qi Gong. Toate dau rezultate persoane bune dacă şi pacientul doreşte să obţină aceste rezultate. Nu poţi să te vindeci nefăcând nimic. Dietele sunt foarte importante, gimnastica chineză la fel. Este important şi controlul emoţiilor fiindcă se ştie că gestionate greşit întreţin, ba chiar accentuează starea de boală. Este necesară deschiderea totală din partea bolnavilor

- Ce afecţiune tratează medicina tradiţională chineză?

- Orice fel de afecţiune. Eu am rezultate foarte bune în tratarea entorselor. Am folosit acupunctura cu ventuze, iar rezultatele au fost foarte bune. Şi în cazul persoanelor cu hipertensiune arterială sunt multe reuşite. După câteva şedinţe valorile au scăzut. Ca în multe cazuri, folosesc noţiuni din domeniul dietei, gimnastică medicală şi alte remedii. Foarte bune rezultate sunt în cazul persoanelor cu diabet şi cu hepatite. Şi valorile colesterolului pot fi corectate prin acupunctură.

- Este utilă şi în cazul persoanelor cu adicţii? Fumătorii pot renunţa la ţigări, spre exemplu?

- Da, este foarte utilă dar repet – pacientul trebuie să-şi dorească vindecarea şi să-şi reevalueze modul de viaţă. Am obţinut rezultate foarte bune şi în cazul unor persoane care aveau probleme cu consumul de alcool. După câteva şedinţe, consumul a scăzut simţitor.

- La copii se aplică?

- Sigur. Pentru ei este foarte bun masajul.

- Din practica dvs, care sunt cele mai frecvente probleme de sănătate?

-- Durerile de spate. În cabinet vin persoane cu diferite afecţiuni şi majoritatea au probleme cu spatele. Fiecărei vertebre îi corespunde un organ şi constaţi că omul vine cu o durere de spate şi că mai are şi altele afecţiuni.

- Cu alte cuvinte, dacă ne dorim cu adevărat, putem corecta multe probleme de sănătate.

- Categoric! Este important să avem grijă şi la gânduri, şi la emoţii. Dintre toţi factorii perturbatori, cel mai toxic este gândul. Fiecare emoţie perturbă un organ. Chinezii spun că toate emoţiile sunt normale şi este important modul în care le gestionăm, atenţia pe care le-o acordăm. Autocontrolul este determinant.

Maura Anghel

 

* În medicina tradiţională chineză exista două mari principii: teoria Yin-Yang şi teoria celor cinci elemente. Filosofia medicinei chinezeşti se rezumă la teoria Yin şi Yang, în care Yin este feminitatea, pasivitatea, receptivitatea, energia lunară, întunericul, partea densă, ce produce forma (organele pline), partea stângă. Yang este masculinitatea, activitatea, energia solară, lumina, organele goale, ce produc energie şi creează viaţa, partea dreaptă, partea subtilă, imaterială. Yin şi Yang reflecta opoziţia dintre noapte şi zi, alternanţa dintre întuneric şi lumină, a frigului cu căldura. Yin şi Yang sunt două forme opuse şi complementare, ce nu pot exista independent unul în afara celuilalt, ci se transformă din unul în altul, cresc şi descresc într-o mişcare de flux şi reflux care afectează întreaga natură, formând Tao - legea unică a Universului.

Al doilea mare principiu al MTC este reprezentat de legea celor cinci elemente: lemn, foc, pământ, metal şi apă. Aşa cum există predominanta pentru cele două forţe Yin-Yang, tot astfel există o predominantă a unuia din cele cinci elemente şi astfel diagnosticul se poate pune şi în funcţie de acest lucru.

 

* Acupunctura este un tratament ce constă în înţeparea anumitor puncte situate la nivelul pielii, puncte ce se află de-a lungul unor meridiane energetice care formează o reţea complexă. Scopul tratamentului prin acupunctura este echilibrarea funcţionării organismului. Se urmăreşte eliminarea urmărilor factorilor ce produc boala, creşterea rezistenţei proprii a organismului la îmbolnăvire, refacerea energiei afectate a diferitelor organe. Acupunctura are aplicaţii în multe domenii medicale, de la reumatologie la pneumologie, ginecologie (vomele din timpul sarcinii, dismenoreele), gastroenterologie, otorinolaringologie (sinuzite, rinolaringite, traheite cronice) sau unele tulburări de comportament (nervozitate, trac, angoase, enurezis, afecţiuni consecutive stresului). Ea este indicată în mod particular în caz de inflamaţie, de spasme şi de dureri (nevralgii, migrene, dureri-fantomă ale amputaţilor, mialgii, contractura), în afara cazului unei leziuni organice importante. Manifestările alergice (astm, febra fânului) constituie, de asemenea, unul dintre domeniile de predilecţie ale acupuncturii.

* „Cum am ales medicina? Aşa a vrut mama, să fiu medic de familie. Am împlinit visul mamei, eu fiind medic de familie, apoi mi-am împlinit visul meu, de a fi specialist în medicină tradiţională chineză” – dr Valerica Volosan Ilieş.

 

* De mai bine de 2000 ani, medicina tradiţională chineză priveşte sistemul corporal fizic uman ca un complex de structuri de diverse niveluri de vibraţie, în esenţă compuse (în această viziune) din corpul fizic, Chi-ul (forţa vitală) şi spirit. Dacă despre corpul fizic şi despre spirit putem afla lesne şi în civilizaţiile vestice şi în speţă cele europene, noţiunea de Chi vine cu o serie de complemente care compun o imagine coerentă, ce, vreme de mai bine de 1000 ani s-a dezvoltat, s-a transmis, s-a studiat şi experimentat şi a născut practici atât de cunoscute și eficiente precum acupunctura, presopunctura, masajul shiatsu. Structurile subtile pe care aceste tehnici se bazează sunt localizate la nivelul aşa-numitului corp eteric-vital, care este legat direct de prima chakra a sistemului energetic uman muladhara și la nivelul cărui se pot identifica un număr de 12 meridiane energetice principale şi 8 meridiane extraordinare, de-a lungul cărora s-au identificat peste 400 de puncte de acupunctură.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
„Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor”
07/10/2019 11:02

  „Participarea marilor scriitori la FILIT este meritul personal şi rodul credibilităţii internaţionale a organizatorilor” * dialog cu scriitorul Dan Doboş, directorul Bibliotecii Judeţ ...

„Avem un sistem educaţional secularizat, sincretic, pe alocuri aberant”
05/05/2018 16:15

- Doamna profesor, tocmai aţi participat la Conferinţa Internaţională de Educaţie a Adulţilor. Ce spun specialiştii in domeniu despre starea actuală a actului educaţional şi nu mă refer doar la zona ...

 Mihai Chirica: „Nu poţi doar să ceri. Trebuie să şi oferi”
26/03/2018 05:45

  - Domnule Chirica, social-democraţii participă - şi este uimitor acest lucru, la unul dintre cele mai triste paradoxuri ale timpului nostru. În timp ce trăim in poate cea mai mare criză a ...

 ”Pe vremea comuniştilor aveam personal medical, dar nu aveam aparatură. Astăzi, e invers!”
03/02/2018 04:30

-- Domnule doctor, se implinesc patru decenii de cand Spitalul de recuperare a apărut in viata iesenilor. Sunteti singurul medic rămas in activitate din acele vremuri... Cum a apărut această idee? - Totul ...

Prof. dr. Florin Mitu: „A gândi pozitiv este un element cheie pentru un medic”
12/10/2017 04:45

Despre recuperare cardiovasculară, factorii de risc in bolile cardiovasculare şi ce trebuie să facem ca să ne protejăm inima de evenimente nefericite, dar şi despre alte lucruri interesante, dr. Florin M ...

Marius Oprea: „Niciodată nu este prea tîrziu pentru adevăr şi nici pentru dreptate”
02/10/2017 05:00

- Aţi infiinţat Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, institut de cercetare aflat sub egida Guvernului. Plecind de la această postură, cum se văd astăzi urmările comunismului şi cum ar treb ...

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel: „Un discurs care nu îl respectă pe interlocutor este un discurs pierdut”
19/08/2017 06:00

 Cald, deschis şi mai ales din cale afară de receptiv la tot ceea ce il inconjoară, lingvistul Stelian Dumistrăcel a mărturisit care este cea mai mare implinire pe care i-a oferit-o viaţa la catedră ...

„Orice ar fi, fizica nu se uită”
27/07/2017 05:36

  - De unde pasiunea pentru fizică? - Am trecut prin sistemul de invăţămant ca orice copil obişnuit. La un moment dat, am sesizat că sunt capabil să mă descurc la matematică mult mai bine decat ...

„În viaţă am avut o şansă extraordinară: să fac ceea ce îmi place”
13/07/2017 12:20

În interviul acordat cotidianului „Evenimentul Regional al Moldovei”, dr. Lăcrămioara Stratulat, care ocupă funcţia de director al Complexului Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi ...

Interviu cu Doru Baltag, medicul care alungă durerea cu ajutorul acelor
08/06/2017 05:25

-Domnule doctor, vă propun să pornim pe firul biografiei. Cum de aţi ajuns să practicaţi Medicina? -Traseul alegerii profesiei medicale este destul de liniar. Părintii mei au fost asistenti medicali in l ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei