5048186-mediafax-foto-catalin-abagiu

Dimensiune font:

Clasa pregatitoare - Care sunt noutatile si ce stim pana acum despre inscrierea in anul scolar 2013-2014

| 04-02-2013 09:00

 

 

Saptamana trecuta a abundat in informatii despre clasa pregatitoare, pe fondul incertitudinii scoala vs. gradinita intretinute de premierul Victor Ponta. Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a adus miercuri cateva lamuriri in ce priveste clasa pregatitoare si Clasa pregatitoare - Care sunt noutatile si ce stim pana acum despre inscrierea in anul scolar 2013-2014Sursa foto: Agerpres

Saptamana trecuta a abundat in informatii despre clasa pregatitoare, pe fondul incertitudinii scoala vs. gradinita intretinute de premierul Victor Ponta. Remus Pricopie, ministrul Educatiei, a adus miercuri cateva lamuriri in ce priveste clasa pregatitoare si inscrierile in anul scolar 2013-2014. Principalele noutati aduse de Minister fata de metodologia de anul trecut sunt urmatoarele: din septembrie copiii cu varsta mai mare de 7 ani care nu au fost in clasa pregatitoare se vor inscrie in clasa I si parintii vor fi consultati "privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei". In sedinta de guvern din 30 ianuarie, Ministerul Educatiei a prezentat o nota privind modul in care se va organiza clasa pregatitoare anul acesta.

Inscrierile la Clasa pregatitoare si Clasa I:

Clasa pregatitoare este in continuare in invatamantul primar obligatoriu, incepand cu 6 ani, potrivit acordului incheiat pe 30 ianuarie intre Ministerul Educatiei, federatiile sindicale si federatia asociatiilor de parinti din preuniversitar, acord prezentat apoi in Guvern.

Inscrierea copiilor se va realiza in functie de varsta lor la 31 august 2013, astfel:

•copiii cu varsta mai mica de 6 ani: se pot inscrie in clasa pregatitoare, dar nu este obligatoriu; inscrierea se va face in urma unei evaluari specifice.
•copiii intre 6 si 7 ani se vor inscrie obligatoriu la clasa pregatitoare
•copiii mai mari de 7 ani se vor inscrie in clasa I
In ce priveste inscrierea in clasa I a copiilor cu varste mai mari de 7 ani, ministrul Educatiei Remus Pricopie a explicat ca exista "un numar important de copii care, desi au implinit sase ani la 1 septembrie anul trecut, nu sunt, nu au fost inscrisi in clasa pregatitoare. Parintii au decis sa ii mentina in gradinita".

Inscrierea in clasa I "este o situatie speciala (...) avand in vedere situatia de tranzitie. Nu vom repeta acest lucru, sau nu ne propunem sa repetam acest lucru si in anii viitori. Aici, ca observatie generala, sa stiti ca intotdeauna si in toate tarile, atunci cand se iau masuri de genul acesta de modificare a ciclurilor de studii, niciodata nu se reuseste din primul an o integrare de 100%, cu atat mai mult cu cat masura este implementata fara o pregatire corespunzatoare", a continuat Pricopie.

Criteriul circumscriptiei scolare va fi mentinut in prima etapa de inscriere.

Calendarul aparitiei metodologiei si inscrierilor:

•Pana pe 31 Martie: Ministerul Educatiei va aproba Metodologia de inscriere a copiilor in clasa pregatitoare.
- inscrierea la gradinita/scoala de circumscriptie este o "optiune garantata", iar parintele poate opta, ca si anul trecut, pentru o alta unitate de invatamant - in functie de locurile disponibile si pe baza unor criterii de departajare
- Criteriul de circumscriptie se pastreaza si anul acesta, cand "vrem sa avem doua, trei, cateva principii generale care sa se aplice in toata tara".
- Ulterior, fiecare scoala in parte va decide asupra unui set propriu de criterii pe care elevii trebuie sa le indeplineasca pentru a se inscrie. Aceste criterii se decid in consiliul de administratie, in dialog cu cu Inspectoratul Scolar General.
- In ce priveste numarul de etape de inscriere, ministrul Educatiei a declarat ca "vom incerca sa fie numarul minim de etape, pentru ca anul trecut au fost patru".


•Pana pe 31 Martie: Consultarea parintilor in cadrul gradinitelor, "in vederea identificarii optiunilor acestora privind cea mai buna solutie de organizare a clasei pregatitoare in localitatea lor, din punct de vedere al locatiei".
In urma acestei consultari, "scolile, inspectoratele scolare, in urma dialogului cu autoritatile locale, vor incerca sa vada in ce masura aceste puncte de vedere ale parintilor pot fi mediate, pot fi satisfacute", a explicat ministrul Educatiei.

•Aprilie: In cursul acestei luni se vor realiza inscrierile in Clasa Pregatitoare
•Pana pe 1 Septembrie: Se vor incheia investitiile pentru "solutionarea tuturor problemelor legate de mobilier, dotari cu materiale didactice, conectare la Internet, toalete corespunzatoare varstei etc".
- Mobilier scolar - 16 mil Lei
- Materiale didactice - 8 mil. Lei
Sumele provin "din proiecte deja contractate in anii anteriori cu Banca Mondiala" (Sursa).

•Pana pe 1 Septembrie: Va avea loc extinderea, in scolile in care exista cerere, a programelor de tip "Scoala dupa scoala". Pentru acest obiectiv vor fi folosite parteneriatele pentru gasirea spatiilor necesare, daca scoala/gradinita nu are acest spatiu.
•Pana la 1 Septembrie: Se va desfasura procesul de formare a cadrelor didactice care predau la clasa pregatitoare
- Anul trecut au fost formati 9.000 de invatatori. Anul acesta, "numarul ar trebui sa fie putin mai mare si am sa va spun de ce. Pentru ca, desi noi aseptam sa avem mai multi copii in clasa pregatitoare, numarul de sali nu va creste neaparat spectaculos, pentru ca sunt multe sali de clasa care au 12-14-15 copii. Prin urmare, eu cred ca desi cuprinderea va fi mai mare, numarul de sali si numarul de cadre didactice va fi ceva mai mare, dar nu proportional cu numarul de copii", a explicat Remus Pricopie.
- Desi termenul pentru realizarea acestor formari este 1 septembrie, ministrul a precizat: "Noi speram ca inainte de vacanta acest proces sa se finalizeze".

Remus Pricopie: Nu se poate organiza clasa pregatitoare la gradinita privata daca institutia nu e acreditata pentru invatamantul primar
 


Remus Pricopie
Foto: AgerpresCa si anul trecut, si scolile private pot organiza clasa pregatitoare. Insa in cazul in care copilul este intr-o gradinita particulara care "nu este si langa o scoala privata", deci nu apartine unei institutii de invatamant "acreditate pentru invatamant primar", atunci copilul nu poate face clasa pregatitoare in acea gradinita privata.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a declarat miercuri, 30 ianuarie, in emisiunea Prim Plan la TVR 1 ca "clasa pregatitoare apartine ciclului primar. Restul apartine doar de organizare. Atata timp cat ai doar gradinita privata si nu este acreditata pentru invatamant primar - lucru care insa se poate face pana incepe scoala -, atunci nu ai cum acolo, trebuie sa fii acreditat pentru invatamantul primar".

"Exista si scoli private care organizeaza sau pot organiza asa ceva, nu e nicio problema", a declarat ministrul.

Copiii vor avea acelasi curriculum, fie ca fac clasa pregatitoare la gradinita sau la scoala, si le vor preda invatatori calificati

Tot pe 30 ianuarie, ministrul Educatiei Remus Pricopie a declarat dupa sedinta de guvern ca s-a decis "mentinerea clasei pregatitoare, ca parte a invatamantului primar obligatoriu, incepand cu varsta de sase ani" si "organizarea acesteia intr-un mod mult mai flexibil, astfel incat din punct de vedere al locului de desfasurare a activitatii, clasa pregatitoare sa se poata afla fie la scoala, fie la gradinita, dar cu acelasi curriculum si cadre didactice calificate pentru invatamantul primar".

Intrebare in sedinta de guvern din 30 ianuarie:

Reporter - Si ca sa ma lamuresc: eu, ca si parinte, pot sa decid unde va fi copilul meu la gradinita sau la scoala, in clasa pregatitoare, nu autoritatile.
Remus Pricopie: Nu. Dati-mi voie sa reformulez, dumneavoastra, ca parinte, veti fi consultata unde ati dori sa aveti copilul, iar autoritatile locale - scoala, inspectoratul scolar si ministerul - vor incerca sa satisfaca aceste solicitari ale parintilor. Deci, faptul ca un parinte opteaza pentru o formula sau alta nu inseamna ca 100% se va intampla acest lucru, dar, spre deosebire de anul trecut, cand nimeni nu i-a intrebat pe parinti, anul acesta ii intrebam si deciziile noastre le vom contura in functie si de optiunile parintilor. Ganditi-va ca poti sa ai o situatie in care doi parinti vor intr-un fel si 20 de parinti vor altfel. N-ai cum sa rezolvi aceasta problema decat daca dublam un pic bugetul educatiei pe componenta clasa pregatitoare.

Clasa pregatitoare in cifre:

•In anul 2012 s-au inscris in clasa pregatitoare 129.000 de copii
•Aproximativ 86% din clasele pregatitoare sunt organizate in scoala si 13% se afla in cladirea gradinitelor. 1% reprezinta diferite cazuri speciale.
•La nivel national, in prezent numai aproximativ 30% din gradinite ofera program prelungit.•In 2012, in prima etapa de inscriere (din totalul de patru cate erau anul trecut) s-au inscris 96% dintre copii
•Vezi si descarca de aici CURRICULUMUL pentru Clasa pregatitoare si care erau etapele de inscriere si conditiile anul trecut~

A aparut curriculumul pentru clasa pregatitoare. Descarca din articol programele scolare si vezi ce vor studia copiii 
 

 

Curriculumul pentru Clasa Pregatitoare a fost prezentat miercuri de catre Ministerul Educatiei ONG-urilor invitate la minister pentru dezbateri, au declarat pentru HotNews.ro surse apropiate situatiei. Printre disciplinele pe care copiii le vor invata se numara Comunicare si limba romana, Matematica si explorarea mediului sau Muzica si miscare. Copiii vor putea sa studieze si Jocul cu calculatorul, disciplina optionala. Ministerul Educatiei a adus astfel curriculumul pentru clasa pregatitoare, proiect lansat de fostul ministru al Educatiei Daniel Funeriu, in dezbatere publica.   

Descarca de aici:

Programa scolara - Comunicare in limba romana

Programa scolara - Educatie pentru societate

Programa scolara - Matematica si explorarea mediului

Programa scolara - Muzica si miscare

Programa scolara - Tehnologii de informare si comunicare

Programa scolara - Educatie fizica si sport

Programa scolara - Religie

Programa scolara - Consiliere si orientare

Programa scolara - Arte vizuale si lucru manual

Progresia competentelor in ciclul achizitiilor fundamentale

Nota privind elaborarea planului-cadru pentru invatamantul primar pentru clasa pregatitoare si clasele I - a II-a


Programa pentru disciplina Comunicare in limba romana

Pe scurt: Programa scolara pentru disciplina Comunicare in limba romana, la clasa pregatitoare, prevede ca disciplina se inscrie in planul de invatamant in Aria curriculara Limba si comunicare, alaturi de Limba moderna si optionalele specifice domeniului. Clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a au repartizate intre 5-7 ore/saptamana de Comunicare in limba romana.

Competentele generale pe care copilul le va dobandi la aceasta disciplina:
 • Receptarea de mesaje orale in contexte de comunicare variate
 • Exprimarea de mesaje orale in diverse situatii de comunicare
 • Receptarea unei varietati de mesaje scrise
 • Redactarea de mesaje diverse, intr-o varietate de situatii de comunicare
Ce activitati vor face copiii in clasa pregatitoare, la materia Comunicare in limba romana

Pentru sesizarea semnificatiei globale a unui scurt text audiat:
 • Selectarea unei imagini dintr-un set, pentru a indica despre ce este vorba in mesajul audiat.
 • Realizarea unui desen pentru a indica despre ce este vorba in mesajul audiat.
 • Selectarea unui cuvant dintr-un set de cuvinte/expresii spuse, pentru a indica despre ce este vorba in mesaj.
 • Oferirea de raspunsuri scurte la intrebarea: Despre ce este vorba (in acest fragment de poveste)?
 • Participarea la jocuri de grup, ca urmare a intelegerii regulilor jocului (ex.: respectarea regulilor jocului "Sotron")
Pentru Recunoasterea catorva detalii dintr-un mesaj scurt, rostit clar si rar:
 • Numirea personajului/personajelor dintr-un fragment de poveste audiat.
 • Oferirea de raspunsuri la cererea elementara de informatii: Cine? Ce? Unde? Cum?
 • Oferirea de replici afirmative/negative la enunturi scurte care vizeaza diverse informatii din text (ex. numele gresit al personajului, locul corect in care se petrece actiunea).
Pentru identificarea cuvintelor din enunturi rostite clar si rar:
 • Indicarea cuvintelor percepute prin diferite semne: batai din palme, jetoane puse pe banca, saritura etc. (ex. Pune pe masa atatea jetoane cate cuvinte ai auzit.)
 • Dezvoltarea sau simplificarea unui enunt audiat, prin adaugarea sau scoaterea unui cuvant.
 • Punerea in corespondenta a unui cuvant rostit cu imaginea potrivita.
Pentru Articularea sunetelor si a silabelor in cuvinte:
 • Jocuri de dictie, framantari de limba, cantece, numaratori ritmate
 • Recitarea de poezii scurte
 • Reproducerea de ghicitori si enunturi scurte
 • Jocuri de cuvinte (de tip Fazan, in care criteriul poate fi nu numai ultima silba, ci si ultimul sunet).
 • Reglarea tonului, volumului si vitezei vorbirii, prin rostirea repetata a aceluiasi enunt, cu schimbarea tonului, volumului sau vitezei vorbirii.
Programa precizeaza ca intentioneaza sa aseze in centrul preocuparilor cadrului didactic (si ale parintilor) dezvoltarea capacitatii copilului de a-si comunica propriile idei, opinii, ganduri si sentimente, intr-un mod accesibil. Se urmareste apropierea copiilor de lumea cartilor, de mijloacele de informare si nu in ultimul rand de ceilalti copii.

Programa pentru disciplina Educatie pentru societate

Pe scurt: Disciplina este prevazuta in planul-cadru de invatamant cu un buget de timp de 1-2 ore/saptamana, pe durata unui an scolar.

Programa scolara a disciplinei Educatie pentru societate are ca finalitate integrarea sociala a copiilor in colectivitate, prin:
 • aplicarea normelor de conduita necesare in diferite contexte de viata;
 • alfabetizarea moral-civica a copiilor;
 • dezvoltarea unor atitudini pozitive fata de propria persoana si fata de ceilalti.
Ce activitati vor face copiii in clasa pregatitoare, la materia Educatie pentru societate

Pentru Identificarea unor norme elementare de conduita in contexte familiare:
 • exercitii de recunoastere a respectarii/incalcarii regulilor de politete care fac apel la: observarea si descrierea unor comportamente ale copiilor si ale adultilor, intamplari prezentate in povesti, desene animate familiare etc.;
 • audierea unor cantece cu tematica specifica, precum si a unor poezii care prezinta reguli de politete;
 • discutarea in grupuri mici a unor proverbe care ilustreaza comportamente acceptate in societate
Pentru Punerea in practica a unor norme elementare de conduita in contexte familiare:
 • exercitii prin care copilul se prezinta si ii prezinta pe membrii familiei;
 • realizarea unor jocuri de rol pe diferite teme in care sunt utilizate regulile de politete si folosirea pronumelui de politete;
 • exersarea in contexte diferite (care implica relatii cu colegii, profesorii, parintii, prietenii etc.) a regulilor de politete;
 • alcatuirea de postere, colaje care ilustreaza reguli de comportament (ale clasei, reguli de igiena etc.)
Pentru Aplicarea unor deprinderi de comportament moral-civic in contexte familiare:
 • jocuri de rol care presupun indeplinirea unor roluri si responsabilitati in grupurile de apartenenta, acceptarea si oferirea de sprijin;
 • jocuri tematice "Asa da/Asa nu";
 • exersarea, prin jocuri, in contexte diferite, a unor deprinderi de comportament bazate pe respect fata de sine si fata de ceilalti, cinste, sinceritate, pe grija fata de sine si fata de ceilalti, fata de lucrurile incredintate etc.;
Pentru Indeplinirea unor roluri/responsabilitati reale sau imaginare, in grupurile de apartenenta:
 • povestiri, observarea unor imagini care ofera exemple de asumare a rolurilor/responsabilitatilor in cadrul grupului;
 • exersarea unor roluri si a unor responsabilitati specifice in grupe de lucru;
 • exercitii de implicare in rezolvarea unei sarcini de lucru, potrivit rolului asumat in cadrul grupului;
 • responsabilizare in desfasurarea activitatilor clasei (distribuire de materiale, ingrijirea spatiului de lucru/joaca);
Programa pentru disciplina Matematica si explorarea mediului

Pe scurt: Pentru ciclul Achizitiilor fundamentale (clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a) actuala programa realizeaza o abordare integrata a conceptelor specifice domeniilor Matematica si Stiinte ale naturii.

Competente generale pe care copiii le dobandesc la aceasta disciplina:
 • Recunoasterea si utilizarea numerelor in calcule elementare
 • Localizarea si relationarea elementelor geometrice
 • Manifestarea curiozitatii pentru fenomene/ relatii/ regularitati din mediul apropiat
 • Generarea unor explicatii prin folosirea unor elemente de logica
 • Organizarea datelor in scopul rezolvarii de probleme
 • Compararea unor marimi din mediul apropiat prin intermediul unor masuri ale lor
Ce activitati vor face copiii in clasa pregatitoare, la disciplina Matematica si explorarea mediului

Pentru Numararea pana la 10 crescator si descrescator:
 • exercitii de reprezentare a numerelor de la 1 la 10 cu ajutorul unor obiecte sau semne (puncte, cerculete, linii etc.),
 • exercitii de numarare inainte si inapoi, in variante complete sau de la un punct al seriei, din 1 in 1, cu manipularea obiectelor sau fara;
 • ordonarea crescatoare si descrescatoare a jetoanelor cu numerele de la 1 la 10 sau parte din sirul 1-10
 • exercitii de formare de multimi de obiecte concrete (confectionarea unor diagrame din sarma si folosirea de obiecte palpabile-creioane, jucarii etc.);
Pentru Recunoasterea si numirea cifrelor:
 • exercitii de recunoastere a cifrelor de la 0 la 9, ca simboluri conventionale ale numerelor mai mici decat 10;
 • construirea cifrelor din plastilina, fire, "fire" de hartie creponata sau hartie refolosita, sarma,
 • decuparea unor cifre din pliantele de promotii, din ziarele de sport etc.;
 • identificarea unor titluri de povesti in care apar numere: Cei 3 purcelusi, Punguta cu 2 bani, Capra cu 3 iezi, Iedul cu 3 capre, 5 paini, Cei 3 muschetari, Alba-ca-Zapada si cei 7 pitici etc.;
Pentru Recunoasterea unor forme geometrice plane (patrat, triunghi, dreptunghi, cerc) si a unor corpuri geometrice (cub, sfera) in obiecte manipulate de copii si in mediul inconjurator:
 • numirea formelor geometrice (patrat, triunghi, dreptunghi, cerc);
 • exercitii de reproducere prin desen a unor forme geometrice plane, cu ajutorul unor sabloane sau cu mana libera;
 • confectionarea din sarma a formelor geometrice (patrat,
Pentru Construirea unor reprezentari spatiale simple:
 • construirea unor jucarii-cub, piramida-prin decupare si lipire dupa sablon;
 • jocuri de constructii, LEGO
 • construirea unor obiecte uzuale folosind cutii, cilindri si sfere (Ex: suport de creioane, cutia pentru cadouri)
 • jocuri de constructii "cu cuburi" din lemn sau plastic - jocurile contin de fapt si cilindri, conuri, piramide;

Programa pentru disciplina Tehnologii de informare si comunicare (Jocul cu calculatorul)

Pe scurt: Subsumata Ariei Arte vizuale si tehnologii, disciplina are statut optional si este prevazuta in planul-cadru de invatamant cu un buget de timp de 0-1 ore/saptamana, pe durata unui an scolar.

Programa scolara a disciplinei TIC (Jocul cu calculatorul) are ca finalitate familiarizarea, prin joc, a copiilor, cu noile tehnologii pentru o invatare activa, inovativa si creativa, prin:
 • explorarea diferitelor componente si functii ale computerului sau ale altor dispozitive digitale disponibile in mediul apropiat;
 • utilizarea unor resurse si aplicatii TIC in activitatile de invatare (explorare, selectie, procesare si creare de continut digital);
 • dezvoltarea unei atitudini critice asupra beneficiilor si riscurilor utilizarii tehnologiilor de informare si comunicare asupra vietii cotidiene, a invatarii si a relatiilor cu cei din jur.
Competentele digitale au un caracter transversal si pot fi utilizate in explorarea oricarui domeniu de cunoastere. De aceea, programa TIC pentru clasa pregatitoare va utiliza alaturi de elementele de continut specifice domeniului TIC orice alte continuturi studiate in cadrul altor arii si discipline care constituie curriculumul pentru clasa pregatitoare.

Competente generale pe care le vor dobandi copiii:
 • Utilizarea functiilor de baza ale unui computer sau a altor dispozitive digitale, in contexte specifice de invatare
 • Operarea simpla cu procedee si instrumente de explorare si de creare a unor continuturi informationale digitale in format vizual sau/si audio
 • Manifestarea unei atitudini critice cu privire la impactul tehnologiilor de informare si comunicare asupra vietii cotidiene, a invatarii si a relatiilor cu ceilalti
Ce activitati vor face copiii

Pentru Recunoasterea principalelor componente externe si a perifericelor unui computer sau dispozitiv digital si a simbolurilor grafice asociate acestora:
 • Realizarea unui puzzle cu piese care infatiseaza diferitele componente ale unui computer sau a altor dispozitive digitale;
 • Confectionarea creativa a componentelor unui computer sau a altor dispozitive digitale, utilizand materiale reciclabile
 • Observarea unor imagini cu diferite componente ale unor computere de diferite forme si marimi;
 • Povestea computerului - lectura activa a unei povestiri in imagini privind aparitia si evolutia computerului
Pentru Utilizarea mouse-ului si a sagetilor de pozitie (click, dublu click, sus, jos, stanga, dreapta) pentru recunoasterea si manipularea unor obiecte, sunete si imagini digitale:
 • Observarea asemanarilor si deosebirilor intre mouse-ul de la calculator si un soricel real;
 • Desene, modelaje sau confectionarea din materiale simple a unui mouse;
 • Utilizarea unor jocuri pe calculator care presupun colorarea unor planse cu ajutorul mouse-ului.
 • Activitati practice: deschiderea si inchiderea computerului, manipularea mouse-ului, actionarea tastaturii
Pentru Utilizarea unor procedee simple de cautare a informatiilor de tip imagine sau video pe INTERNET:
 • Recunoasterea simbolurilor grafice (icons) ale principalelor motoare de cautare prin realizare unor desene care sa infatiseze simbolurile diferitelor motoare de cautare pe INTERNET
 • Demonstrarea unor cautari simple de imagini si video pe INTERNET pornind de la un cuvant dat
 • Selectarea simpla a unor imagini digitale pentru realizarea unui colaj pe o tema data
Pentru Recunoasterea unor beneficii si riscuri ale utilizarii TIC pentru activitatile de zi cu zi ale copilului si pentru relatiile cu cei din jur (scoala, familie, grup de prieteni):
 • Povestea ochilor obositi - lectura activa in imagini care sa ofere copiilor exemple despre efectele utilizarii excesive a computerului sau a altor dispozitive digitale
 • Vizita la o institutie din comunitate (primarie, banca, politie, administratie financiara) cu observarea situatiilor reale de utilizare a computerului sau a altor dispozitive digitale in viata de zi cu zi, realizarea unor interviuri cu angajati care utilizeaza zi de zi un computer
 • Joc de rol - Computerul mi-a rapit prietenul. Ajuta-ma sa il salvez!

Programa pentru disciplina Religie

Pe scurt: Programa scolara pentru religie - clasa pregatitoare reprezinta o oferta curriculara, proiectata pentru o ora pe saptamana in trunchiul comun al planului de invatamant pentru aceasta clasa si face parte din aria curriculara Om si societate.

Competentele generale pe care le dobandesc copiii la aceasta disciplina:
 • Aplicarea unor norme de comportament specific moralei religioase, in diferite contexte de viata
 • Colaborarea cu copiii si cu adultii din mediul familiar, in acord cu valorile religioase
 • Explorarea activa a unor elemente din viata de zi cu zi, din perspectiva propriei credinte
Ce activitati vor face copiii in clasa pregatitoare, la disciplina Religie

Pentru Identificarea unor elemente de baza ale credintei religioase:
 • organizarea de discutii despre rolul lui Dumnezeu in viata omului;
 • exercitii de invatare a inchinarii (gestul inchinarii, cuvintele insotitoare);
 • explicarea credintei in Sfanta Treime, pornind de la gestul inchinarii;
 • realizarea unor desene/lucrari practice in care se reflecta informatiile primite prin intermediul cantecelor, rugaciunilor, textelor biblice prezentate;
Pentru Analizarea caracteristicilor comportamentale ale unui bun crestin, pe baza valorificarii unor situatii din viata de zi cu zi:
 • povestirea unor fapte bune, proprii sau ale altora;
 • exercitii de identificare a calitatilor celorlalti (membri ai familiei, colegi, prieteni etc.) prin desene, dialoguri etc.;
Pentru Asumarea unor responsabilitati in cadrul grupurilor din care face parte, la propunerea adultului:
 • organizarea de dialoguri pe teme privind colaborarea in diferite grupuri de apartenenta;
 • exercitii de identificare a rolurilor sociale ale diferitelor persoane (copii, parinti, profesori etc.) si a responsabilitatilor corespunzatoare fiecareia dintre acestea;
 • organizarea de activitati caritabile, impreuna cu alti membri ai scolii, parohiei etc.;
Pentru Identificarea manifestarii unor sarbatori si evenimente cu semnificatii religioase, cu incidenta asupra vietii familiei:
 • identificarea aspectelor caracteristice ale diferitelor sarbatori;
 • audierea unor texte din literatura romana si universala, referitoare la marile sarbatori crestine;
 • organizarea de discutii privind evenimentele religioase din viata omului: botezul, nunta, ziua onomastica etc., valorificand experientele concrete ale copiilor;
 • analizarea unor imagini relevante din viata copiilor si a familiilor lor (fotografii de familie, imagini din sfera publica etc.);
Programa scolara pentru religie - clasa pregatitoare reprezinta o oferta curriculara dezvoltata in jurul unei teme centrale: Dumnezeu este cu noi prin descoperire si iubire, precizeaza programa.


Programa pentru disciplina Muzica si miscare

Pe scurt: Disciplina este prevazuta in planul-cadru de invatamant cu un buget de timp de 2-3 ore/saptamana, pe durata unui an scolar. Disciplina Muzica si miscare se inscrie in planul de invatamant in Aria curriculara Arte si tehnologii, alaturi de Arte vizuale si Lucru manual. Ea contribuie la stimularea copilului in manifestarea curiozitatii pentru diferite forme de expresivitate artistica si pentru exprimarea sensibilitatii artistice prin intermediul unor mijloace simple.

Manifestarea spontana si naturala a copilului la auzul muzicii, inca de la cea mai frageda varsta, este miscarea. Respectand acest specific, asocierea auditiei si a cantecului cu miscarea este pe deplin motivata, asigurandu-se prin aceasta o practica muzicala - joc. Iata de ce titulatura disciplinei Muzica include si miscarea, precizeaza programa.

Competentele generale pe care le vor dobandi copiii:
 • Receptarea repertoriului de cantece pentru copii si a unor elemente de limbaj muzical
 • Redarea repertoriului de cantece pentru copii, cu mijloacele interpretative specifice lor
 • Exprimarea libera in contactul cu muzica, apeland la propriile abilitati creative
 Ce activitati vor face copiii in clasa pregatitoare, la disciplina Muzica si miscare
 • Pentru Asimilarea pe cale intuitiva a repertoriului de cantece: Insusirea cantecelor in colectiv, prin preluarea lor orala
 • Pentru Redarea cantecelor insotite de miscarea sugerata de text: Executarea unor miscari sugerate de text, prin joc.
 • Pentru Emiterea unor onomatopee pentru diverse surse sonore, avand durate si intensitati diferite: Imitarea unor sonoritati cunoscute; jocuri cu personaje.
 • Pentru Emiterea unor sunete cu percutie corporala (bataia in palme): Participarea la jocuri de miscare.
 • Pentru Interpretarea cantecelor cu acompaniamentul jucariilor muzicale (tobe, lemne): Asocierea cantecului cu acompaniamentul jucariilor muzicale
 • Pentru Executarea unui dans liber, pe cantecul interpretat de copii: Exersarea miscarii libere pe cantec, miscare sugerata de melodia acestuia.
 • Pentru Desfasurarea unui joc pe muzica audiata: Organizarea unor jocuri propuse spontan de copii, inspirate de muzica audiata.

Programa pentru disciplina Educatie fizica si sport

Pe scurt: In noul plan de invatamant, pentru aceasta disciplina sunt prevazute:
 • un numar de 1-2 ore la Ciclul achizitiilor fundamentale (clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a);
 • un numar de 2-3 ore la Ciclul dezvoltare (clasele a III-a si a IV-a);
 • un numar de 2 ore la Ciclul dezvoltare (clasele a V-a si a VI-a).
Daca analizam numarul de ore distribuit pe cicluri de varsta, vom observa un numar diferit la clasele a III-a si a IV-a fata de clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a. Pentru a intelege mai  bine ratiunile acestei alocari orare, trebuie sa privim in planul de invatamant, spre aria Arte si tehnologii, precizeaza programa. La disciplina Muzica (si miscare) vom observa o ora in plus destinata exprimarii prin miscare pe muzica. Asadar elevii se vor misca conform nevoilor, dar in feluri diferite. Daca orele de educatie fizica si sport, conform art. 263, alin. (7) din Legea educatiei nationale, legea nr. 1/2011, sunt predate de profesori cu studii superioare de specialitate, muzica, insotita de miscare si dans va fi predata de profesorii pentru invatamantul primar/ invatatori.

Competente generale:
 • Receptarea unor mesaje artistice exprimate prin limbaj vizual, in contexte variate
 • Exprimarea de idei/experiente si emotii/sentimente prin modalitati specifice artelor vizuale
 • Crearea de obiecte practice si estetice folosind materiale, instrumente si tehnici specifice lucrului manual
Ce activitati vor face copiii in clasa pregatitoare, la disciplina Educatie fizica si sport

Pentru Aplicarea deprinderilor motrice de baza si a unor calitati motrice, in practicarea jocurilor de miscare:
Participarea la jocuri de miscare ce presupun:
 • aruncarea unei mingi in sus cu ambele maini - Tarile;
 • aruncarea/lovirea mingei in pamant si prinderea ei cu ambele maini - Mingea in cerc
 • aruncarea si prinderea inainte cu ambele maini - Ratele si vanatorii
 • viteza de reactie la stimuli auditivi - Crabii si crevetii
 • viteza de reactie la stimuli vizuali - Semaforul
 • indemanare - La tinta
 • saritura cu desprindere de pe ambele picioare - Coarda, Elasticul, Sotron
 • mers si alergare usoara - Un, doi, trei la perete, stai!
Pentru Aplicarea deprinderilor motrice de baza si a unor calitati motrice, in practicarea minisporturilor:
 • Practicarea de jocuri dinamice, pregatitoare specifice fiecarui mini-joc sportiv predat.
 • Intreceri de minifotbal/minibasket/minihandbal, in functie de preferintele elevilor.
 • Exersarea de elemente simple din: gimnastica ritmica, dansuri folclorice, dansuri tematice, euritmie.
Pentru Manifestarea atitudinii de fair-play in timpul practicarii jocurilor si a minisporturilor, sub forma de intrecere:
 • Aplicarea regulilor de baza ce trebuie respectate in intreceri.
 • Participarea la stafete si concursuri.
 • Indeplinirea de sarcini, prin rotatie, privind organizarea activitatii, conducerea unor jocuri, exercitii etc.
 • Participarea la excursii tematice pe specificul disciplinei: vizitarea unei sali de handbal, a unui teren de fotbal; intalnire cu sportivi sau fosti sportivi

Programa pentru disciplina Dezvoltare personala

Pe scurt: In noul Plan cadru pentru ciclul Achizitii fundamentale (clasa pregatitoare, clasa I si clasa a II-a), disciplina Dezvoltare personala face parte din Aria curriculara Consiliere si Orientare careia ii sunt alocate, ca buget de timp, in fiecare dintre cei trei ani, 1-2 ore pe saptamana, pe durata unui an scolar.

Programa de Dezvoltare personala pentru clasa pregatitoare este primul pas al unui program secvential de dezvoltare si pregatire pentru viata si pentru viitor, destinat elevilor din acest grup tinta pana la clasa a XII-a. Programa este centrata pe elev, pornind de la nevoile de dezvoltare specifice varstei la care copilul intra in clasa pregatitoare.

Programa scolara a disciplinei Dezvoltare personala are ca finalitate dobandirea increderii in sine si a starii de bine a copiilor, prin:
 • Manifestarea interesului pentru autocunoastere si a atitudinii pozitive fata de sine;
 • Aplicarea abilitatilor de comunicare si interrelationare in diferite contexte;
 • Utilizarea abilitatilor si atitudinilor de invatare;
 • Explorarea dezvoltarii carierei;
 • Construirea si mentinerea unui stil de viata de calitate.
Competente generale:
 • Manifestarea interesului pentru autocunoastere si a atitudinii pozitive fata de sine si fata de ceilalti
 • Aplicarea abilitatilor de interactiune pozitiva cu copii si adulti cunoscuti, exprimarea adecvata a emotiilor
 • Aplicarea abilitatilor de mentinere a starii de bine si a unui stil de viata sanatos
 • Aplicarea abilitatilor si atitudinilor de invatare specifice scolarului mic
 • Identificarea intereselor personale si a informatiilor de baza despre munca si meserii, ca parte a mecanismelor de cunoastere si intelegere a lumii reale
Ce activitati vor face copiii

Pentru Descrierea unor trasaturi personale care tin de interiorizarea schemei corporale:
 • Desenarea conturului corpului in marime naturala pe coli de flipchart. Fiecare copil coloreaza conturul, astfel incat sa semene cat mai bine cu sine (culoarea parului, culoarea ochilor etc.).
 • Decuparea si afisarea produselor. Jocuri - Ghici cine este...? - pentru recunoasterea copilului din imagine.
 • Vizualizarea in oglinda a elementelor corporale si denumirea acestora.
 • Discutii in perechi sau in grupuri mici despre partile corpului si rolul acestora. Jocuri de continuare de fraze: Cand mananc folosesc..., Cand joc fotbal folosesc...
Pentru Identificarea asemanarilor si deosebirilor dintre sine si ceilalti dupa diferite criterii: aspecte fizice, gen, varsta etc.
 • Prezentarea fotografiei proprii.
 • Realizarea de desene de tip autoportret, colaje.
 • Sortarea imaginilor cu fotografii de copii, dupa diferite criterii (toti cei cu ochii albastri, toti cei care zambesc, toti cei ce au parul lung, toti cei ce poarta pantaloni etc.)
 • Practicarea unor jocuri care demonstreaza obtinerea unor produse unice, originale (Fulgii de nea).
 • Lectura unor povesti, texte literare (ex.: Ratusca cea urata de H. C. Andersen).
 • Analiza conturului mainii sau amprentelor personale desenate pe coli de hartie sau panza.
 • Jocuri de continuare de fraze: Mancarea mea preferata este..., Culoarea mea preferata este..., Sunt mandru de mine atunci cand...
Pentru Identificarea modalitatilor de solicitare a ajutorului de la colegi si adulti cunoscuti (de ex. cand sunt suparat sau trist, cand nu stiu cum sa exprim ceea ce vreau, cand doi copii isi doresc sa se joace cu aceeasi jucarie in acelasi timp):
 • Exercitii de exprimare a solicitarii ajutorul fata de colegi, profesori sau parinti.
 • Citirea si analiza unor povesti si fabule despre solicitarea ajutorului.
 • Jocuri de rol in care sa foloseasca masti sau marionete
 • Exercitii de identificarea unor pasi pe care sa-i parcurga in solicitarea ajutorului pentru diferite situatii
 • Crearea unor postere prin care sa evidentieze situatiile in care au nevoie de ajutor colaj, desen, pictura, grafica).

Programa pentru disciplina Arte vizuale si lucru manual

Pe scurt: In noul plan de invatamant, disciplina Arte vizuale si Lucru manual face parte din aria curriculara Arte si tehnologii. De-a lungul Ciclului achizitiilor fundamentale, se realizeaza o abordare integrata a conceptelor specifice celor doua, in 1-2 ore pe saptamana, iar in Ciclul de dezvoltare (clasele a III-a, a IVa, a V-a si a VI-a) fiecare disciplina continua de sine statator, cu 1 ora pe saptamana.

Competente generale:
 • Receptarea unor mesaje artistice exprimate prin limbaj vizual, in contexte variate
 • Exprimarea de idei/experiente si emotii/sentimente prin modalitati specifice artelor vizuale
 • Crearea de obiecte practice si estetice folosind materiale, instrumente si tehnici specifice lucrului manual
Ce activitati vor face copiii

Pentru Identificarea unor mesaje simple, in contexte familiare, exprimate printr-o varietate de forme artistice:
 • Participarea la expozitii cu fotografii personale pe diferite teme: Familia mea, Prietenul meu...., In vacanta etc. - oferirea de explicatii simple, pe marginea acestora, in cadrul Intalnirii de dimineata
 • Participarea la expozitii cu desene, picturi, modelaje - subiectele vor fi din universul familiar; oferirea de raspunsuri simple la intrebarea Despre ce este vorba...?.
 • Vizionarea de scurte fragmente din filme pentru copii sau filme de desene animate; discutii despre mesajele transmise.
 • Realizarea de descrieri scurte ale persoanelor familiare, ale locurilor, ale lucrurilor si ale evenimentelor, oferind detalii suplimentare cu ajutorul imaginilor.
Pentru Identificarea elementelor de limbaj plastic, in ipostaze familiare, in spatiul inconjurator:
 • Precizarea culorilor obiectelor din sala de clasa/de pe holurile scolii/din curtea scolii/din imprejurimile scolii.
 • Realizarea de corespondente: culori din natura-culori ale obiectelor din mediul apropiat/familiar - ex. Banca mea este albastra ca....marea etc.
 • Realizarea de grafice in care sa surprinda: Culoarea preferata a colegilor din clasa, Culorile preferate ale membrilor familiei (frati, surori, mama, tata, bunicul, bunica etc.)
Pentru Manifestarea curiozitatii fata de mesaje artistice transmise prin limbaj vizual:
 • Observarea modului diferit de ilustrare a aceluiasi subiect ex. Autoportret - prin desen, grafica, pictura, fotografie artistica, sculptura etc.
 • Participarea la manifestari artistice, expozitii ale colegilor mai mari din scoala.
 • Vizitarea de muzee si expozitii de arta.
 • Vizionarea de fragmente din filme de desene animate, cu caracter educativ.
 • Vizionarea de spectacole de teatru si teatru de papusi, adecvate varstei
Pentru Exprimarea libera a ideilor/experientelor si a emotiilor/sentimentelor prin utilizarea de materiale, instrumente de lucru si tehnici simple:
 • Identificarea unor materiale si instrumente folosite in comunicarea specifica artelor vizuale.
 • Exprimarea de mesaje orale simple despre: textura, culoarea, dimensiunea, forma, grosimea si utilitatea unor obiecte, stranse intr-o colectie.
 • Identificarea unor tehnici de lucru si a unor instrumente folosite in artele vizuale, in zona geografica in care se afla scoala.
 • Observarea unui produs simplu si sesizarea cel putin a unei etape din realizarea acestuia.
 • Exersarea de tehnici simple in aplicatii: obtinerea formelor spontane prin presarea hartiei, dactilopictura, modelaj, amprentare, desen cu ceara, decolorare cu pic etc.
 • Realizarea unor aplicatii/compozitii utilizand materiale diverse (materiale din natura, fotografii, panza, lemn, hartie cerata, tempera, plastilina etc.

Daniel Funeriu: Acest curriculum marcheaza inceputul unei modernizari curriculare fara precedent in Romania. Ii invit pe experti sa se pronunte si pe politicieni sa asigure stabilitatea legii educatiei

Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei si cel care a lansat clasa pregatitoare, a declarat pentru HotNews.ro ca "acest curriculum marcheaza inceputul unei modernizari curriculare fara precedent in Romania, sunt pe traseu multe documente curriculare de o calitate deosebita". Funeriu a lansat un apel catre experti sa se pronunte pe acest curriculum "si catre politicieni "sa asigure stabilitatea legii educatiei". "Ma bucur ca echipa pe care am format-o la nivelul ministerului a reusit sa produca un document de care eu sunt foarte multumit. Probabil ca mai sunt mici ajustari care trebuie facute. S-a lucrat de mult timp la aceste documente si se vede cat de importanta este continuitatea in Ministerul Educatiei", a declarat fostul ministru.

Potrivit acestuia, "urmeaza formarea cadrelor didactice, care este si ea prevazuta. Cel mai important este ca micutii de 6 ani sa inceapa scoala in conditii ideale pentru ei. Acest curriculum marcheaza inceputul unei modernizari curriculare fara precedent in Romania, sunt pe traseu multe documente curriculare de o calitate deosebita. Ii invit pe experti sa se pronunte si pe politicieni sa asigure stabilitatea legii educatiei".

Cum iti inscrii copilul in clasa pregatitoare si in clasa I - Ce e nou si ce e vechi in metodologia privind clasa pregatitoare

 
Obligativitatea scolarizarii cu prioritate a copiilor aflati in aria de cuprindere a scolii, precum si posibilitatea inscrierii elevilor la o alta scoala decat cea din aria de circumscriptie, in limita planului de scolarizare - sunt prevazute in legislatie inca din 2005 si se aplica si in prezent. Cadrul legal pentru inscrierea copiilor in clasa pregatitoare si in clasa I se bazeaza si pe o lege din 2005, care nu a fost modificata de niciun ministru, si care impune de asemenea obligatia ca unitatile scolare, cu sprijinul autoritatilor locale, sa realizeze anual recensamantul copiilor de 6-7 ani din zona arondata. Explicatiile au fost date de Oana Badea, secretar de stat in MECTS.

"Cadrul legal pentru ca incepand cu anul scolar 2012-2013 sa putem implementa clasa pregatitoare este Legea Educatiei Nationale, OM nr. 3.064/19 ianuarie si al treilea element de legislatie care trebuie luat foarte atent in calcul, pentru ca este elementul de continuitate pe care ni-l cere intotdeauna societatea, este
OM nr. 4.925/ 8 septembrie 2005 - Regulamentul de Organizare si Functionare a Invatamantului Preuniversitar", a explicat Oana Badea.

Citeste mai mult despre ordinul din 2005 care introduce obligativitatea scolarizarii cu prioritate a elevilor in scolile de circumscriptie, precum si realizarea anuala a recensamantul copiilor de 6-7 ani din zona arondata

Clasa pregatitoare aduce, asadar, in sistemul de invatamant obligatoriu copiii care au implinit sase ani. Prezenta copiilor este obligatorie, programul este de patru ore pe zi, profesorii vor pune absente. Copiii nu vor primi, insa, note sau calificative, ci vor invata jucandu-se si vor primi recompense precum buline, informeaza Ministerul Educatiei. Prin acest mecanism, vor fi adusi in sistemul de educatie aproximativ 20.000 de copii care pana acum nu erau cuprinsi in nicio forma de invatamant, sustin oficialii, care precizeaza ca faptul ca cei mici vor iesi de la scoala la ora 12:00 se intampla acum cu un an mai devreme decat pana in prezent, problema pe care parintii trebuia sa o gestioneze in clasa I.

Stabilirea clasei in care va fi inscris copilul

Copiii care implinesc 7 ani pana la data de 31 august 2012 inclusiv vor fi inscrisi in clasa I

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA

 

 

PRIMĂRIA MUNICIPIULUI IAŞI organizează în data de 02.11.2017, ora 14.00, în conformitate cu prevederile Legii nr. 550/2002, licitaţie publică cu strigare pentru vânzarea unor spaţii comerciale, după cum urmează: 1.Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, str. Petre Ţuţea nr. 17, bloc 913, tr.1, demisol, judeţul Iaşi- CF 121372-C1-U44 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 72,79 mp (suprafaţă construită de 85 mp) şi teren de 9,44 mp reprezentând cota indiviză de 0,90%. Preţ pornire licitaţie: 165.000 lei. 2. Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, str. Arcu nr. 25, sc.D, parter, judeţul Iaşi- CF 122595-C1-U29 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 85,44 mp (suprafaţă construită de 104 mp) şi teren de 26 mp reprezentând cota indiviză de 2,98%. Preţ pornire licitaţie: 467.000 lei. 3. Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, str. Muntenimii nr. 4, bloc 591, sc.A, parter, judeţul Iaşi- CF 121941-C1-U52 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 37,16 mp (suprafaţă construită de 45,57 mp) şi teren de 5,07 mp reprezentând cota indiviză din terenul cu nr. cadastral 932. Preţ pornire licitaţie: 90.000 lei. 4. Spaţiu comercial situat în municipiul Iaşi, Şos. Nicolina nr. 106-108, bloc 1005B, tr. 3, parter, judeţul Iaşi- CF 121712-C1-U64 a UAT Iasi, cu suprafaţa utilă de 116,63 mp (suprafaţă construită de 137 mp) şi teren de 15,22 mp reprezentând cota indiviză de 0,76%. Preţ pornire licitaţie: 240.000 lei. Data limită pentru depunerea dosarelor: 01.11.2017, ora 13.00, la sediul Direcţiei Exploatare Patrimoniu (DEP) din Iaşi, Şos. Naţională nr. 43. Licitaţia va avea loc la sediul Primăriei Municipiului Iaşi din Iaşi, Bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, sala 3, parter. Relaţii suplimentare privind procurarea documentaţiei şi condiţiile de participare se pot obţine la sediul DEP-SASC, et. 4, cam. 7 sau la telefon 0232/264246, int. 26.
Publicaţie de vânzare LD Expert Grup IPURL, lichidator judiciar al SC SANROTEX SRL, Sat Hemeius, com. Hemeius, jud. Bacău, în temeiul Legii nr.85/2006 privind procedura insolvenţei, vinde prin licitaţie publicã următoarele active : 1. Bun imobil situat în intravilanul com Săuceşti, sat Săuceşti, jud Bacău compus din teren categorie de folosinţă “curţi construcţii”, suprafaţă de 2.453mp, nr cadastral 63728 pe care se află construcţia C7- magazie, nr cadastral 63728-C7, suprafaţă construită 948 mp. Preţ : 314.577 lei. Preţul nu conţine TVA. 2. Bun mobil:Maşină de împachetat - preţ - 13.322,25 lei Preţurile nu conţin TVA. Licitaţia va avea loc la data de 02.11.2017, 16.11.2017, orele 13.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str Cronicar Mustea, nr 17, parter, ap 12, jud Iaşi putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: a.cerere de participare la licitaţie; b.dovada achitării cauţiunii - 10% din valoarea bunurilor licitate, fără TVA; c.dovada achitării taxei de participare – 1.500 lei pentru activul imobiliar si 500 lei pentru bunurile mobile; d.dovada achitãrii caietului de sarcini în valoare de 500 lei; e.documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează :actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO31BTRL00401202439798XX, cont deschis pe numele debitoarei SC Sanrotex SRL la Banca Transilvania SA. Inscrierile se fac la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str Cronicar Mustea, nr 17, parter, ap 12, jud Iaşi cu o zi ȋnainte de data desfăşurării licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit, 30 zile de la data licitaţiei pentru bunul imobil şi 5 zile pentru bunurile mobile, duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunului, care va fi scos din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Informaţii lichidator judiciar telefon 0232/235508, 0745630037.
Subscrisa Total Expert Insolv I.P.U.R.L., în calitate de administrator judiciar al S.C. GRAAL S.R.L., invită societățile specializate în efectuarea de lucrărilor de evaluare, să depună oferte pentru angajarea unei firme specializate în vederea întocmirii rapoartelor de evaluare în conformitate cu Standardele de Evaluare ale A.N.E.V.A.R. pentru bunurile propietatea societății debitoare S.C. Graal S.R.L., la sediul administratorului judiciar din com. Tomești, str. Stupinelor, nr 5A, jud. Iași, până la data de 23.10.2017, ora 15.00. Condiții de fond: Solicităm ca oferta dvs. să conțină următoarele elemente obligatorii: - onorariul solicitat (lei, fără T.V.A.), - oferta dvs. trebuie să fie însoțită în mod obligatoriu de dovada că persoana este membru titular ANEVAR, certificatele de atestare din care să reiasă că sunteți calificat și atestat în vederea efectuării acestei lucrări, dovada poliței de asigurare profesională pentru membrii titulari, dovada legitimațiilor ANEVAR pentru anul în curs pentru specializărea EPI. Condiții de formă: Oferta va fi depusă la sediul Total Expert Insolv I.P.U.R.L., din com. Tomești, str. Stupinelor, nr 5A, jud. Iași, într-un plic închis şi sigilat prin aplicarea ștampilei ofertantului, ce va conţine documentele de participare mai sus menţionate. Plicul va menţiona în mod obligatoriu şi limitativ numele/denumirea ofertantului, adresa domiciliului/sediului social al ofertantului, societatea pentru care se depune oferta, precum şi menţiunea „a nu se dechide înainte de data de 23.10.2017, ora 15.00”. Termen de execuție: 30 de la data predării actelor. Criterii de selectare: - Cel mai mic preț ofertat. Va fi descalificată automat orice ofertă care nu conţine toate documentele sus-menţionate ori nu îndeplineşte cerinţele de formă și fond menționate anterior. Data și ora limită pentru depunerea ofertelor: 23.10.2017, ora 15:00. Program Total Expert Insolv I.P.U.R.L.: luni-vineri: 09-16:00. Administrator judiciar, Total Expert Insolv I.P.U.R.L. Asociat coordonator, practician în insolvență Andrei Arhire
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE Minbucovina S.A. cu sediul în loc. Vatra Dornei, str. Mihai Eminescu, nr. 1, jud. Suceava, C.U.I. RO14725610, O.R.C. J33/358/2002, prin lichidator judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., numit în baza Sentinţei 395/24.06.2008, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 3759/86/2008*, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică a următoarelor active proprietatea debitoarei: Denumire activ – Valoarea de pornire a licitației (lei, fără T.V.A.) Activ 3. Fosta cantină, sediu birouri și alte construcții – „Fostul Perimetru Deal Negru Superior”, situat în com. Fundu Moldovei, jud. Suceava cu St construită-3.400 mp. Fosta cantină (190557), nr. cad. 1690, CF 5260/Fundu Moldovei, regim de înălțime P+E+M, St construită-697 mp. Sediul de birouri (190032), nr. cad. 1687, CF 5263/Fundu Moldovei, regim de înălțime P+2E, St construită-572 mp, canalizare, împrejmuit, învecinat cu fostul perimetru exploatare minieră Dealu Negru Inferior, deschidere la DJ 175, pretabil la activități comerciale (restaurant, pensiune etc). Clădirile sunt amplasate pe teren ce nu prezintă obiectul vânzării. – 424.000,00lei Activ 4. Pensiune Turistică Tolovanu situată în loc. Iacobeni-Tolovanu, județul Suceava, Sc-676 mp, regim de înălțime P+E, pe teren intravilan curți construcții St-18.601mp, (din acte: 19.027 mp, nr. cds. 30430 al C.F. 30430/Iacobeni), împrejmuit, învecinat cu râul Bistrița, front stradal 185ml, deschidere la DN 18; parcare și utilități. – 1.067,229,44 lei Activ 5. Fostul sediu administrativ Minbucovina situat în oraş Vatra Dornei, str. M. Eminescu, nr. 1, jud. Suceava, St construită-272 mp, (100161) cu nr. cadastral 3224-C1, înscrisă în Cartea Funciară nr. 34081/Vatra Dornei, regim de înălțime P+E+M, împrejmuit și învecinat cu Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, utilități, accesul din str. M. Eminescu, pretabil pentru spații de birouri. Terenul se află în proprietatea Statului Român și nu face obiectul vânzării. – 774.445,50 lei Activ 6. Fostă bază de depozitare Argestru situată în oraș Vatra Dornei, str. Argestru, jud. Suceava (în apropiere de gara Argestru și Rompetrol) teren intravilan, curți construcții St-18.365 mp, înscris în C.F. 31160 (nr. cds. 31160, 11.115,00mp), C.F. 31161 (nr. cds. 31161, 5.079,00mp), C.F. 9548 (nr. cds. 64/17, 1.389,00mp), C.F. 9549 (nr. cds. 67/3, 782,00mp) a mun. Vatra Dornei, St construită-1.738,50 mp, platformă betonată pe toată suprafața, cale ferată funcțională de 400 m, front stradal 30 ml, împrejmuit, utilități, acces din E576; pretabilă pentru activități de depozitare și prelucrare lemn. – 753.349,25lei Activ 10. Proprietate imobiliară pentru activități cultural - administrative și comerciale „Clubul Minier Iacobeni” situat com. Iacobeni, jud. Suceava (în vecinătatea primăriei Iacobeni), teren intravilan curți construcții - 4.716 mp, nr. cadastral 30362/Iacobeni, St constrută-560 mp, Clădire club minier St construită - 449 mp, regim de înalțime P+E, cu scena și scaune, teren sport St-598 mp, utilități, împrejmuit, front stradal 27,26 ml, deschidere la DN 17, acces din strada Republicii, pretabilă pentru activități comerciale (restaurant). – 517.106,25lei Activ 11. Teren intravilan curți construcții „Laboratorul Iacobeni” situat în com Iacobeni, jud. Suceava (învecinat cu fosta Platformă minieră Iacobeni) St-3.262 mp, înscris în CF nr. 30585/Iacobeni nr. cds. 30585, clădire laborator St construită-767 mp și magazii St construită-1,203 mp, utilități, împrejmuit, acces din DN 17, pretabil pentru sediu de birouri, grădiniță, școală etc. – 970.807,50lei Activ 16 Fosta Coloana Auto Iacobeni situată în com. Iacobeni, jud. Suceava (în vecinătatea primăriei Iacobeni), teren intravilan curți construcții, St-8.249 mp, intabulat în C.F. 2037, nr. cad. 1831, și construcții, St construită-1.053 mp, împrejmuit, platformă betonată, parcare și utilități, acces din E576, pretabil pentru atelier, service auto etc. – 268.118,00 lei Licitaţia se va desfasura la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iaşi, Aleea Nicolina nr. 82, jud. Iaşi, pe data de 01.11.2017, ora 14.00, şi se va desfăşura în conformitate cu prevederile regulamentului de vânzare aprobat de către adunarea creditorilor. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 31.10.2017, ora 12.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Bunurile se vând libere de sarcini. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare, precum şi condiţiile de participare (inclusiv condiţia prezentării dovezii de depunere a garanţiei de participare), sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, orele 9.00–16.00, până pe data de 31.10.2017, ora 12.00, sau pe site-ul www.insolventa.ro, pe baza unei programări prealabile de 24 de ore. Relaţii suplimentare se pot obţine la telefoanele: Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L.: 0232/243864; 0757544544; S.C. Minbucovina S.A. Vatra Dornei: 0230/375048; 0230/375049; Lichidator judiciar, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L. Asociat coordonator, Mititelu Corneliu

Învățători, educatori, studii superioare. Prevedere ABROGATĂ
17/10/2017 14:20

 Camera Deputatilor a decis, marti, abrogarea prevederii potrivit căreia educatorii si invătătorii trebuiau să absolve studii universitare de licentă, in profilul postului, in cel mult sase ani, pentr ...

19 premii pentru sportivi ieşeni, în urma unui concurs naţional
17/10/2017 06:40

La concurs au participat 170 de copii ce au reprezentat 12 instituţii de educaţie nonformală din ţară (Iaşi, Bucureşti, Arad, Craiova, Oradea, Petroşani şi Gheorghieni), cu varste cuprinse intre 6 şi ...

Elevii ieşeni pot învăţa să devină lideri europeni
17/10/2017 06:38

În cadrul acestuia, elevii de liceu din clasele IX-XI invaţă să lucreze in echipă şi să elaboreze proiecte pentru comunităţile locale. Cele mai bune opt proiecte inscrise pe platforma online &bdqu ...

Elevii învaţă secretele agriculturii de la profesionişti
16/10/2017 06:57

Invitat de onoare a fost Excelenţa sa ambasadorul Republicii Moldova in Japonia, Vasile Bumacov, personalităţi ale mediului academic ieşean din cadrul USAMV sau Universităţii Tehnice ”Gh. Asachi&rdq ...

,,Să învăţăm să fim milostivi”
16/10/2017 06:03

Pentru al zecelea an consecutiv s-a desfăşurat proiectul ,,Să invăţăm să fim milostivi” in parteneriat cu Protopopiatul Iaşi. Elevii s-au mobilizat şi au dăruit din puţinul lor, cu gandul de a ...

„O sută de inimi pentru o sută de copii”
14/10/2017 06:00

Evenimentul a avut loc in Sala Senat a UMF Iaşi, in prezenţa comisarului european, a delegaţiei Comisiei Europene (CE) şi a şefului Reprezentanţei Comisiei Europene in Romania - Angela Cristea, a primarul ...

„Traista cu sănătate”
13/10/2017 06:30

Studiul a analizat măsurătorile de greutate şi inălţime de la aproape 130 de milioane de persoane cu varste de peste cinci ani (31,5 milioane de persoane cu varste cuprinse intre 5 şi 19 ani şi 97,4 mili ...

Proiect de parteneriat strategic, la Iaşi
13/10/2017 06:09

 Este vorba despre un proiect de parteneriat strategic ce implică cinci şcoli din Turcia, Grecia, Romania şi Polonia. Proiectul a debutat in ianuarie 2017 şi a presupus numeroase schimburi de experien ...

Concurs pentru studenţii de la Arhitectură
13/10/2017 06:06

Concursul se adresează studenţilor la arhitectură şi urbanism din ţară (Universitatea de arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu” Bucureşti şi facultăţile de arhitectură de la Universitatea ...

Schimb de experinţă între elevii din Iaşi şi Orhei
12/10/2017 06:52

 Cu ocazia acestei vizite intre cele două licee a fost semnat un acord de parteneriat ce are drept obiectiv dezvoltarea relaţiilor de colaborare intre cele două instituţii de invăţămant, elaborarea ...

 

 

 

Viva FM Iași

 

 

 

 

Viva FM Iași