LISTA animalelor rare care ar putea să dispară şi din ţara noastră

default

Dimensiune font:

| 03-07-2013 13:56

România se bucură de câteva specii de animale care nu mai există deja în alte ţări europene. Cu toate astea, noi nu le oferim suficientă protecţie şi s-ar putea să dispară, în curând, şi de la noi. Silviu Petrovan, cercetător la Universitatea din Hull, a alcătuit o listă cu animalele periclitate din ţara noastră şi ne spune ce putem face pentru a le salva.

Iată o parte din animalele ameninţate de la noi din ţară, conform listei alcătuite de cercetător pentru National Geographic România.

1. Zimbrul (Bison bonasus) a dispărut de peste 250 de ani din ţara noastră. În România existau, până de curând, circa 40-50 de indivizi în captivitate, însă în martie 2012 cinci indivizi au fost eliberaţi în natură.

2. Hoitarul (Neophron percnopterus). Nu mai cuibăreşte în România, însă 1-2 exemplare mai apar periodic în Dobrogea din Bulgaria.

3. Gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis). În prezent, aproape 90% din populaţia mondială iernează în zona de coastă a României şi în nordul coastei Bulgariei, în doar câteva locuri precum Lacul Techirgiol.

4. Balaurul dobrogean (Elaphe sauromates) este cel mai mare şarpe din România, inofensiv, cu exemplare care ajungeau până 2.5 metri lungime. Populaţia totală din prezent ar putea fi de doar câteva zeci de indivizi.

5. Morunul (Huso huso). Barajul de la Porţile de Fier, poluarea Dunării, braconajul pe scară largă din România şi pescuitul excesiv au distrus specia. Deşi se fac eforturi de milioane de euro pentru repopulare, în ţara noastră mai există doar câteva mii de adulţi.

6. Aspretele (Romanichtys valsanicola) este o specie fosilă unică, endemică pentru România şi descoperită doar în 1957. Aspretele era considerat posibil extinct, însă un exemplar a fost capturat în 2011.

7. Boa de nisip (Eryx jaculus) Până în 2012, specie era considerată dispărută din România, întrucât nu mai fusese văzută din 1986 la Cochirleni în Dobrogea. În 2012 a fost descoperit un nou exemplar al acestei specii, de  în sudul ţării, însă era mort.

8. Râsul (Lynx lynx). Populaţia din România este estimată la circa 1.300 de indivizi şi reprezintă cea mai mare populaţie din Uniunea Europeană. Animalul este protejat, însă este în continuare vânat.

9. Dihorul pătat (Vormela peregusna) este o specie rară în România, fiind doar circa 500 de indivizi, în Dobrogea. România are singurele populaţii din Uniunea Europeană.

10. Nurca europeană (Mustela lutreola). Numărul exemplarelor este necunoscut, probabil maxim 1.000 în România. Delta Dunării este ultima zonă din România şi cea mai importantă arie de supravieţuire pentru această specie din Europa în afară Rusiei. Din păcate, nurca europeană este braconată în continuare.

11. Hamsterul românesc sau grivanul mic (Mesocricetus newtoni). Mai există doar circa 2.000 de indivizi, însă nu există date recente concrete şi populaţia este considerată în declin în România. Este o specie endemică pentru o zonă mică din Dobrogea şi nordul Bulgariei.


 
Aceste animale ar putea fi, însă, salvate, dacă ar exista interes şi s-ar depune efort. Autorităţile ar putea oferi o "protecţie efectivă împotriva pericolelor deja cunoscute şi sprijinirea şi încurajarea cercetării pentru a înţelege mai multe despre populaţiile rămase, despre necesităţile lor de viaţă şi impactul uman, precum şi testarea unor metode de protecţie", a precizat Silviu Petrovan.


Autorităţile nu sunt, însă, singurele care pot influenţa soarta acestor animale deosebite. Şi oamenii de rând se pot implica în protecţia lor. Trebuie, în primul rând, să le pese, spune cercetătorul român. "Să se intereseze continuu, să facă presiuni asupra autorităţilor, să ceară oprirea dezastrului din unele păduri şi reîmpăduriri de urgenţă, să ceară pedepse mai serioase şi verificări mai multe pentru tăieri ilegale şi braconaj şi nu în ultimul rând să sprijine reintroducera unor specii dispărute".

Protecţia acestor animale ar putea aduce numai beneficii României. "Ce nu înţeleg mulţi dintre cei cu funcţii de conducere de la noi este că multe dintre speciile aflate astăzi într-o stare gravă în România sau deja dispărute ar putea aduce beneficii foarte importante la buget prin încurajarea turismului în zone naturale. Câţi oameni şi din ţară şi străinătate nu ar dori să vadă zimbri liberi în păduri sau vulturi imenşi zburând pe cer, sau un şarpe boa în România? Finlanda face milioane de euro anual din turismul pentru a vedea urşi în natură deşi au o populaţie mult mai mică decât România. Partea bună e că s-a început şi la noi cu castorul şi foarte timid şi cu zimbrii anul trecut", spune Silviu Petrovan.

Din păcate, România a exterminat, însă, în câteva zeci de ani în secolul al XX-lea toate cele 4 specii de vulturi din ţară noastră, nu doar hoitarul, ci şi zăganul vulturul pleşuv şi cel negru. "Dacă vrei astăzi să vezi oricare din aceste specii trebuie să mergi în Spania, Portugalia sau chiar şi Bulgăria însă la noi nu mai există pentru că au fost împuşcate şi otrăvite deşi nu produceau nici un fel de pagube", atrage atenţia expertul.

"Este aberant şi scandalos ca România în 2013 să facă export pe scară largă de buşteni, păleţi şi cherestea către ţări care îşi protejează pădurea precum Austria şi Japonia. În loc să aducem turişti să admire pădurea şi speciile extraordinare de acolo, noi facem turism de de masă de vânătoare şi exportăm buşteni. Nu export de mobilă, ci de copaci de peste 50 de ani în care toată forţa de munca intră în salarii mizerabile pentru cei câţiva ce taie copacii în pădure. Însă ne amăgim şi discutăm peste tot despre strategii de exploatare durabilă şi sustenabilă", a afirmat cu mâhnire Silviu Petrovan.


Sursa: rtv.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Forţa care îţi conduce viaţa, în funcţie de tipul de personalitate
26/12/2022 17:12

Dacă ai fost vreodată curioasă să afli ce fel de personalitate ai şi ţi-ai făcut testul Myers - Briggs, ştii deja ce tipologie (MBTI) te caracterizează şi iţi va fi foarte uşor să afli in cele ce u ...

Studiu: munca în exces îți afectează frumusețea! Cum îți distrug fizicul orele suplimentare
26/12/2022 12:51

Stii deja că statul prea mult pe scaun, implicit lucrul la birou cauzează probleme la nivelul coloanei vertebrale, coloanei cervicale, dureri de cap, de oase, afectiuni la nivelul picioarelor si circulatiei v ...

Cum să ai sărbători fără stres. Patru recomandări ale psihologului
26/12/2022 12:44

Pentru cei pentru care goana după cumpărături si cadouri, curătenia si pregătirea bucatelor de sărbători este un stres urias, psihologii oferă cateva recomandări. Sărbători, stres. Neda Gould, psiho ...

Pomul minune. Produce 40 de tipuri de fructe
26/12/2022 12:14

Pomul poate să producă 40 de soiuri de fructe. Este o minunătie de privit mai ales primăvară, atunci cand infloreste! În intreagă lume mai există doar alte cateva exemplare ale acestui copac uimit ...

Hidratarea, la fel de importantă și iarna, ca și vara
26/12/2022 11:35

Hidratarea este la fel de importantă si iarna, ca si vara. Diferenta este că vara e mai usor să ne dăm seama că trebuie să bem lichide, din cauza temperaturilor ridicate. În timpul verii, cand temp ...

Fructul care te poate ucide! Toți românii îl au în case
26/12/2022 11:00

Este fabulos de bun, uneori, o dietă pe bază de grapefruit te poate ajuta, fără mare efort, să pierzi cateva kilograme bune. Însă, pe cat de multe beneficii are acest fruct magic, poate fi si extre ...

Top 7 cele mai placute pozitii sexuale
04/08/2022 12:48

 Expertii spun ca anumite pozitii sexuale va ajuta sa aveti parte de momente intense si excitante, in timp ce alte pozitii sunt grozave pentru a va manifesta romantismul si dragostea. Incearca 7 dintre ma ...

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun
24/12/2021 12:21

Retete cu legume si carne pentru masa de Craciun Masa de Craciun trebuie pregatita ca la carte, cu retete traditionale si preparate culinare specifice acestei sarbatori. Sarmalele, carnatii de porc sau calt ...

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun
23/12/2021 18:12

Masa de Craciun : mancaruri traditionale, retete culinare de Craciun Craciunul, marea zi a nasterii lui Iisus Hristos, este sarbatorita de toti romanii cu traditiile specifice ei. Brazi sclipitori, colinde, ...

 Niciuna dintre aceste imagini nu e ceea ce pare la prima vedere! Vezi cele mai bizare iluzii optice - Galerie FOTO
25/06/2021 16:50

Ce au in comun toate cele 10 imagini din GALERIA FOTO de mai jos - niciuna dintre ele nu este ceea ce pare la prima vedere! :) vezi AICI mai multe FOTO

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei