Afacerea „Frumuşica” O pădure de pe raza judeţului Iaşi a fost retrocedată ilegal

default

Dimensiune font:

| 01-07-2013 08:48

* Curtea de Conturi acuză că o pădure de 97,30 ha de pe raza judeţului Iaşi a fost retrocedată ilegal către moştenitorii familiei Sturdza * aceştia au înstrăinat deja terenul forestier unei multinaţionale din Germania * noul proprietar exploatează pădurea pentru aprovizionarea fabricilor din Europa

O întreagă pădure din judeţul Iaşi a fost retrocedată ilegal. Un raport de audit al Curţii de Conturi a semnalat recent că o suprafaţă de aproape 100 ha de pe raza comunei Mădârjac a fost trecută în proprietate privată cu încălcarea legislaţiei. Este vorba de Pădurea Frumuşica, retrocedată prinţului Dimitrie Sturdza în noiembrie 2007, iar patru ani mai târziu acesta a vândut-o către o multinaţională din Germania. Scopul firmei Prokon HIT este de a aproviziona cu masă lemnoasă fabricile pe care le deţine în Europa.

Pădurea Frumuşica din Mădârjac a fost retrocedată, deşi este rezervaţia naturală şi arie protejată

Cum s-a făcut ilegalitatea
Pădurea Frumuşica este o rezervaţie naturală din partea sudică a judeţului Iaşi, iar prin Legea 5/2000 a fost declarată arie protejată. Moştenitorii familiei Sturdza au solicitat pădurea în anul 2005 şi au fost puşi efectiv în posesie în noiembrie 2007, potrivit datelor oferite de către Oficiul de Cadastru. În acelaşi an, în luna martie, s-a produs o modificare legislativă care a schimbat reglementările legale în privinţa retrocedării ariilor protejate. „Terenurile pe care sunt amplasate reţele stradale şi parcuri publice, terenurile pentru rezervaţii naturale şi parcuri naţionale, monumentele, ansamblurile şi siturile arheologice şi istorice, monumentele naturi nu pot fi dezafectate din domeniul public decât în cazuri de excepţie pentru lucrări de interes naţional”, se arată în legea 47/2007 care completează legea 18/1991. Legislaţia a fost fentată prin neincluderea Pădurii Frumuşica în patrimoniul public, deşi acest lucru era obligatoriu potrivit legii 213/1998, conform raportului Curţii de Conturi. Pădurea a fost retrocedată la pachet cu alte peste 2.600 ha de teren forestier de pe raza comunei Mădârjac. Prefectura a validat dreptul la posesie în decembrie 2005, iar autoritatea locală a trimis documentaţiile către Oficiul de Cadastru pentru întocmirea titlului de proprietate în aprilie 2007, la o lună după aprobarea legii 47/2007. Titlul de proprietate a fost emis în data de 7 noiembrie 2007.

43 milioane euro a costat o suprafaţă de 22.000 ha de pe raza judeţelor Iaşi, Neamţ şi Covasna

Nemţii au achitat 19 milioane euro către familia Sturdza
Pădurea Frumuşica a fost vândută în vara anului 2011, alături de o suprafaţă de peste 5.300 ha de pe raza comunelor Popeşti, Dumeşti, Mâdârjac şi Horleşti, terenul forestier aparţinând moştenitorilor familiei Sturdza. Tranzacţia s-a făcut la biroului notarului Ioana Popescu Tăriceanu, fiica fostului premier Călin Popescu Tăriceanu, iar suma s-a ridicat la 19 milioane euro. „Exploatarea se face în regulile stabilite de regimul silvic, nu se abate nimeni de la ele. De când a fost cumpărată, în august 2011, pădurea este întreţinută mult mai bine. S-au luat măsuri inclusiv pentru evitarea furtului de lemne, activitate de pe urma căreia mulţi din zonă trăiau”, a susţinut pădurarul Costache Nichita, angajat al firmei Prokon Hit Timbe SRL, o subsidiară a companiei Prokon din Germania care a cumpărat pădurile de la familia Sturdza. Măsurile au constat în săparea unui şanţ până la o adâncime de 2 m în unele locuri în jurul fondului forestier. Reprezentanţii primăriei din Mădârjac nu au comentat raportul Curţii de Conturi. (Alex Andrei)

90.000 ha au fost retrocedate ilegal
Potrivit raportului întocmit de Curtea de Conturi, în anul 2000 Romsilva avea în administrare 22 de arii protejate cu o suprafaţă de circa 850.000 ha, dintre care peste 570.000 ha fond forestier. „În perioada 2001-2010 s-a retrocedat nelegal din pacurile naţionale suprafaţa de 89.418,2 ha”, se arată în raport. Alte exemple de retrocedări ilegale menţionate în raport sunt rezervaţiile Cama-Dinu-Păsărica din Giurgiu (140,7 ha), Pădurea Lapiş din Sălaj (280,4 ha), Codrul Secular Slătioara (18,7 ha) şi Cheile Zugrenilor (116,9 ha) din Suceava, precum şi Parcul Naţional Vânători-Neamţ (60 ha). „Echipa de audit a constatat efectuarea retrocedărilor acestor suprafeţe în condiţiile în care parcurile naţionale erau bunuri aparţinând patrimoniului public al statului conform pct. 6 şi pct. 7 din Anexa la Legea nr.213/1998, însă nu au fost declarate ca atare”, se precizează în raport.

Prokon are 22.000 ha de pădure în trei judeţe
Noul proprietar al Pădurii Frumuşica a început să achiziţioneze teren forestier în România din 2010. Potrivit unei prezentări oficiale de pe site-ul oficial al companiei Prokon, firma s-a orientat spre România întrucât în Germania are posibilităţi minime pentru achiziţia de păduri. „Compania deja deţine o suprafaţă de 3.000 ha de pădure. Dar nu este suficient pentru a asigura o aprovizionare completă a fabricilor. În Germania este foarte greu să cumperi păduri mari în suprafaţă deoarece sunt multe zone mici, separate, care aparţin de proprietari diferiţi. Din acest motiv, am început să achiziţionăm păduri în România”, se arată în prezentare. Astfel, în trei ani, Prokon a cumpărat cu aproximativ 50 milioane euro peste 22.000 ha de teren forestier pe raza judeţelor Neamţ, Covasna şi Iaşi. Aproape toată suprafaţa fusese anterior în proprietatea statului, dar autorităţile locale/judeţene au retrocedat pădurile către moştenitorii foştilor proprietari, care, la rândul lor, le-au înstrăinat.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Comentarii

maria

Jul 14, 2013

sunt din frumusica aici si-a batut joc de noi un padurar care a facut un sant de 2 m ca sa nu mai luam lemne , acolo poate sa cada animalele si nici el nu o sa le scoata , dar daca mor nu le plateste .

seser

Jul 01, 2013

cand, dupa ani buni, a fost finalizata retrocedarea padurilor din zona masivului ceahlau, din arealul izvorul alb-hangu-grinties-ceahlau, aceasta operatiune s-a facut cu obligatia expresa ca sa fie realizata o intretinere corespunzatoare a fondului forestier de catre proprietar. adica, inclusiv, taieri selective de intretinere-curatare-revigorare a fondului forestier. la acea vreme s-a facut un tam-tam naucitor referitor la faptul ca fam sturdza va crea locuri de munca in principal in agroturism, turist montan si mici ateliere de prelucrare a materialului lemnos rezultat din taierile selective, cu asigurarea investitiilor necesare, fara instrainarea fondului forestier retrocedat. ce s-a facut? taieri selective da, dar numai fag sanatos si cu diametrul peste 80 cm. in rest absolut nimic. partea social economica fiind inclusa in contractul de retrocedare nefiind indeplinite, actul respectiv devine nul, iar fondul forestier respectiv ar trebui sa reintre in proprietatea statului, iar fam sturdza sa plateasca despagubiri. acum se taie intr-o veselie, inclusiv in perimetrul parcului national ceahlau. cine a vazut liberali cinstiti si necorupti in romania, inseamna ca are un loc binemeritat in cartea recordurilor.

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei