Primarul „policalificat”, spaima comercianţilor

default

Dimensiune font:

| 16-08-2013 06:00

* primarul Constantin Istrate este singurul edil din judeţ care şi-a arogat atribuţii de inspector sanitar-veterinar, poliţist local, comisar de mediu sau financiar * tipul de comerţ din oraş ar urma să fie reglementat doar de propria persoană, prin regulamente contestate vehement de cei vizaţi

 

Aberaţiile primarului oraşului Podu Iloaiei, Constantin Istrate, continuă să facă victime printre proprii concetăţeni. Edilul a încercat recent să forţeze mâna consilierilor locali pentru adoptarea unui regulament prin care întreaga activitate economică din oraşul Podu Iloaiei să se desfăşoare după cum dictează el, instituind articole şi amenzi care să îi conferă putere deplină în a închide sau a aviza funcţionarea oricărei activităţi comerciale. Prin paragrafe din „Regulamentul privind reglementarea activităţii economice pe raza oraşului Podu Iloaiei”, toate persoanele fizice sau juridice care funcţionează în sectorul comercial, al serviciilor şi al producţiei îşi vor desfăşura activitatea numai cu acordul primarului. Autorizaţiile de funcţionare sau de amplasare vor fi reînnoite anual, numai după achitarea anticipată a taxelor şi impozitelor locale. „Solicitantul este direct răspunzător de funcţionarea punctului de lucru din punct de vedere sanitar, sanitar-veterinar, prevenirea incendiilor şi protecţia mediului. Retragerea oricăreia din autorizaţiile necesare funcţionării va duce la retragerea autorizaţiei de funcţionare eliberată de Primărie. Toate persoanele fizice şi juridice au obligaţia de a întreţine şi îmbunătăţi imaginea estetică a faţadelor, vitrinelor, reclamelor, a spaţiilor verzi adiacente, indiferent de destinaţia spaţiului pe care îl utilizează”, se arată în regulament.
Tot primarul Istrate va dicta şi ce profil economic se poate plia a fi desfăşurat într-o zonă sau alta a oraşului. Practic, nu se va putea vine „almanahe” în iarmaroc sau urdă dulce la ieşirea spre Budăi. Vajnicul edil va decide cine şi cum va trebui să intre în activitatea de comerţ din Podul Iloaiei. „Profilele de activitate pentru zonele comerciale nou create sau în proces de modernizare se vor stabili şi aproba în baza unei analize a zonei, luând în calcul atât impactul comercial, cât şi funcţiunea dominantă a zonei, respectându-se tradiţia, caracterul istoric al zonei, dispersia activităţilor comerciale şi alte criterii stabilite de executiv”, a decis primarul. Mai mult, toţi comercianţii din Podu Iloaiei vor trebui să îşi doteze unităţile cu cântare şi să nu producă vibraţii şi noxe. Construcţiile şi amenajările comerciale existente, care prin amplasare, funcţiune şi aspect arhitectural depreciază valoarea unei zone stabilite a fi modernizată, nu vor mai fi autorizate, procedându-se la demolarea acestora. Mai mult, spaţiul comercial trebuie să fie dotat cu firmă, ale cărei dimensiuni trebuie să fie corelate cu dimensiunile faţadei exterioare a spaţiului, pentru a fi vizibilă.

În Podu Iloaiei, o unitate de alimentaţie publică, un chioşc sau un magazin trebuie să fie amplasat la o distanţă mai mare de 200 de metri de şcoală sau biserică şi trebuie obligatoriu ventilat, să aibă grupuri sanitare separate pentru bărbaţi şi femei, să fie pardosite cu gresie, placate cu faianţă şi dotate cu apă curentă non-stop

Comercianţii, obligaţi să măture Drumul European
Cel care deţine un spaţiu comercial în Podu Iloaiei va trebui să efectueze şi să menţină curăţenia trotuarelor, a părţii carosabile, a străzii sau a drumului, dar şi a locurilor de parcare, dar în acelaşi timp să aibă contract cu operatorul de salubritate. Faţadele spaţiilor trebuie să fie reparate şi renovate periodic, iar tâmplăria trebuie să fie modernă, prin realizarea acesteia din materiale precum aluminiul, materiale plastice armate sau alte materiale care să confere un ambient plăcut, conform cu tradiţia şi arhitectura zonei. Totodată, primarul interzice amplasarea la o distanţă mai mică de 200 de metri de unităţi de învăţământ sau lăcaşuri de cult, a localurilor care prezintă „programe de striptease sau erotice”, dar şi expunerea sau comercializarea de produse aflate în afara termenului de valabilitate sau a durabilităţii minime stabilite de producător sau efectuarea de acte de comerţ cu bunuri a căror provenienţă nu este dovedită, aspecte care nu ţin de atribuţiile unui primar, ci de activitatea în sine a inspectorilor sanitar-veterinari sau de la protecţia consumatorilor. În Podu Iloaiei, o unitate de alimentaţie publică, un chioşc sau un magazin trebuie să fie amplasat la o distanţă mai mare de 200 de metri de şcoală sau biserică şi, musai, trebuie să fie ventilat, să aibă grupuri sanitare separate pentru bărbaţi şi femei, să fie pardosite cu gresie, placate cu faianţă şi dotate cu apă curentă non-stop. Barurile, restaurantele şi discotecile vor asigura ventilaţia spaţiilor destinate fumătorilor, astfel încât aerul poluat să nu pătrundă în spaţiul pentru nefumători.

„O terasă sezonieră nu va putea fi amplasată la mai mult de 50 de metri de grupul social, iar mesele şi scaunele vor trebui să fie din plastic sau nuiele” – extras din regulamentul primarului Istrate

Cursuri obligatorii de specializare şi experienţă în vânzări
Practic, într-o discotecă din Podu Iloaiei, un cuplu format dintr-un nefumător şi un fumător nu va avea nici o şansă să danseze împreună. Atât timp cât primar în Podul Iloaiei va fi Istrate Constantin, nu va exista picior de vânzător care să nu fi absolvit un curs de specialitate sau să nu fi desfăşurat cel puţin doi ani de activitate în comerţ înainte de a putea să vândă primii pufuleţi. În preajma „instituţiilor de cultură şi de artă” care abundă în Podu Iloaiei, nu se vor putea vinde băuturi. Tot primarul va putea dispune reducerea programului de funcţionare a unităţilor de alimentaţie publică, doar în baza a două procese verbale de tulburare a ordinii şi liniştii publice petrecute atât în interiorul, cât şi în exteriorul unităţii. „Dacă eu am un restaurant şi unul dintre clienţi se îmbată şi face scandal, nu e vina comerciantului. Eu prestez un act de comerţ, nu de educaţie civică. Asta poate să facă mai degrabă primarul, şcoala sau poliţia. Practic, aceste aspecte strecurate de primar în acest regulament nu sunt decât presiuni ale acestuia la adresa întregii categorii de comercianţi din Podu Iloaiei, pe care doreşte să-i aibă la mână şi să le dicteze anumite direcţii, să-i scurgă de bani şi să-i folosească politic”, a reclamat unul dintre comercianţii din oraş. Printre altele, primarul şi-a mai arogat şi dreptul de a retrage sau suspenda autorizaţia de funcţionare „dacă nu funcţionează firma luminoasă sau dacă există o stare de dezordine în faţa sau împrejurimile spaţiului”.
Iar pentru ca imaginaţia debordantă a primarului de Podu Iloaiei să atingă apogeul, o terasă sezonieră nu va putea fi amplasată la mai mult de 50 de metri de „grupul social”, edilul intenţionând să spună, de fapt, „grup sanitar”, iar mesele şi scaunele care vor utila terasele vor trebui să fie „din plastic sau nuiele”. Împiedicarea de către comerciant a primarului sau ciracilor acestuia de a face controale pe linia acestui regulament va fi sancţionată cu amenzi de la două la cinci mii de lei. În timp ce edilul stoarce tot ce se poate de pe bieţii comercianţi, cartierul ţiganilor dispus chiar la intrare, sau alte instituţii de for public, se găsesc într-o dulce stare de autodemolare.
Reporterii „Evenimentul Regional al Moldovei” au încercat ieri să-l contacteze pe primarul Istrate pentru exprimarea unui punct de vedere, însă în zadar. (Nelu Păunescu)

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei