Primăvara Dermatologică Ieşeană, manifestare ştiinţifică avangardistă

default

Dimensiune font:

| 24-05-2018 05:13

 Dialog cu prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, iniţiatorul manifestării * evenimentul, ajuns la cea de-a VII-a ediţie, începe astăzi la Iaşi

 

 

 

Iaşul este, în această săptămână, gazda unui eveniment medical important, care reuneşte specialişti atât din ţară, cât şi de peste hotare. Este vorba despre cea de-a VII-a ediţie a Primăverii Dermatologice Ieşene, o manifestare naţională cu participare internaţională.

Iniţiativa evenimentului aparţine prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu, de la Universitatea de Medicină şi Farmacie „G.T. Popa” Iaşi, şi este organizată de Asociaţia Dermatologilor din Moldova, sub egida Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. În acest an îi are ca preşedinţi de onoare

pe prof.univ.dr. Lăcrămioara Ionela Şerban (decanul Facultăţii de Medicină a Universităţii „Gr. T. Popa”), profesorul emerit Andrew Nicolaides (Imperial College, Londra), prof. univ. dr. Torello Lotti (Universitatea „Guglielmo Marconi”, Roma), prof. univ. dr. Aristides Tzatzakis (Universitatea din Creta), prof. univ. Adrian Streinu Cercel (managerul Institutului „Matei Balş”) şi prof. univ. dr. Niazi Kuszrow (Universitatea Emory, Atlanta, SUA), ultimii doi regăsindu-se în aceeaşi ipostază şi la multe dintre ediţiile trecute.

Am discutat cu prof. univ. dr. Daciana Brănişteanu despre începuturile manifestării şi evoluţia ei, punctând aspectele importante ale ediţiei din acest an.

- Ce aduce nou cea de-a VII-a ediţie a PDI, un eveniment care s-a impus pe harta manifestărilor medicale?

- Spre deosebire de ediţiile anterioare la care au existat invitaţi lectori externi, în acest an este cea mai mare vizibilitate a Primăverii Dermatologice Ieşene în cadrul comunităţii dermatologice internaţionale. Mai bine de jumătate din programul ştiinţific al manifestării este realizat de către speakeri internaţionali consacraţi, preşedinţi de societăţi medicale europene, internaţionale sau de specialitate. Mai mult decât atât, pentru a patra oară consecutiv domnul profesor Niazi Kushrow, de la Universitatea Emory, (Georgia, Atlanta – n.r.) este preşedinte de onoare. Domnia sa susţine şcoala de dermatologie şi pe cea de flebologie românească pentru a se dezvolta, alături de profesorul emerit Andrew Nicolaides (supranumit părintele bolii venoase, el fiind primul care a definit această afecţiune – n.r.), care este pentru a doua oară preşedintele de onoare al PDI, de Maura Griffin, care vine din Londra, alături de secretarul general a Societăţii Franceze de Flebologie, Luc Moralia, şi Stanislava Tzaneva (Spitalul AKH, Viena – n.r.).

Sunt somităţi în domeniu care alături de dermatologi şi alături de preşedinţi ai societăţilor române de angiologie şi chirurgie vasculară vor completa sesiunea de flebologie care va avea o dezvoltare deosebită în acest an.

Un alt element de noutate este prezenţa a numeroşi profesori dermatologi din străinătate. Din Italia vine Torello Lotti, preşedinte al Societăţii Internaţionale de Dermatologie, Ricardo Pampena, un cunoscut dermatolog. Din Franţa o aşteptăm pe Marie Perier Muzet şi dr Brigitte Balme, una dintre fondatoarele şcolii lioneze de anatomo-patologie, dermatolog de formaţie. O reprezentare foarte puternică va avea şi Grecia, de unde vor veni profesorul emerit Aristides Tzatzakis, prof. univ. dr. Demetrios Spandidos, de prof. Dimitris Tzoukalas, de dr Maria Sifaki, care vor prezenta noutăţi în redactarea materialelor pentru acceptarea spre publicare în reviste cotate ISI.

- Sunt specialişti din foarte multe domenii.

- Da, este şi firesc să fie aşa pentru că Primăvara Dermatologică Ieşeană este o manifestare interdisciplinară. Conceptul acestei manifestări ştiinţifice este unul inovator şi avangardist, noi fiind pionieri, în urmă cu 7 ani, în abordarea extinsă a acelor boli dermatologice ce necesită, pentru o corectă şi completă rezolvare, munca în echipă a mai multor specialităţi medicale. Un nucleu foarte important în PDI este reprezentat de alergologi. Nume mari din alergologia naţională şi internaţională vor fi prezente la PDI. Este vorba despre preşedinta Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, Roxana Bumbăcea (Bucureşti – n.r.), Diana Deleanu, past-president al aceleiaşi societăţi (Cluj – n.r.), conferenţiarul universitar Camelia Berghea (Bucureşti – n.r), împreună cu multe dintre colaboratoarele lor mai tinere, Sonia Bădulici (Bucureşti – n.r.) Lor li se va adăuga din străinătate Martine Vigan, expert în dermatologie, şi mulţi alţi specialişti care revin cu drag la Iaşi.

- Studenţii, rezidenţii, doctoranzii participă la PDI în mod gratuit. Cum îi ajută pe ei o astfel de manifestare?

- În primul rând îi învaţă să aibă o vedere holistică asupra pacientului. S-au făcut foarte multe supraspecializări, dar nu toate cadrele medicale ajung să lucreze în servicii suprapecializate. Nu trebui să uităm că sistemul medical este piramidal şi trebuie să aibă o bază. În ultima vreme avem sentimentul că baza devine din ce în ce mai îngustă şi mai restrânsă şi atunci riscă să se dărâme întreaga coloană a sistemului medical. Noi trebui să avem grijă să avem oameni foarte bine pregătiţi la baza sistemului, în toate domeniile, şi să avem o privire holistică asupra pacientului.

- Ce beneficii aduce Iaşului o astfel de manifestare?

- Având în vedere faptul că un număr foarte mare de medici din Iaşi participă la o astfel de manifestare, prin ei principalii beneficiari vor fi pacienţii, cărora li se vor aplica cele mai noi tratamente pentru afecţiunile de care suferă. Mai mult decât atât, o astfel de manifestare ştiinţifică creşte expunerea centrului universitar ieşean. Practic, noi am demonstrat că şcoală medicală ieşeană este mult mai puternică şi poate atrage multe nume sonore din ţară şi străinătate. Aduce un capital important de imagine pentru că intrăm pe harta centrelor medicale care contează, care are o voce în transmiterea noutăţilor la nivel naţional şi internaţional.

Maura ANGHEL

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei