Proiectul Spitalului Regional de Urgenţă, blocat

default

Dimensiune font:

| 20-03-2018 05:45

Consiliul Local Iaşi a amânat pentru miercuri şedinţa de avizare a Planului Urbanistic Zonal destinat Spitalului Regional de Urgenţă Iaşi, invocând faptul că nu putea fi asigurat cvorumul, mai mulţi consilieri fiind plecaţi din localitate. Pe de altă parte, şeful Consiliul Judeţean Iaşi susţine că reprezentanţii Consiliului Local vor să aprobe PUZ nu doar pentru SRU, ci pentru toată suprafaţa din Moara de Vânt, unde se intenţionează ridicarea unor proiecte imobiliare

Lovitură de teatru în ceea ce priveşte avizarea Planului Urbanistic Zonal pentru Spitalul Regional de Urgenţă Iaşi. După ce consilierii judeţeni au votat, vineri, 16 martie, un proiect de hotărâre prin care îşi exprimau acordul referitor la amplasarea spitalului, era de aşteptat ca şi consilierii locali să voteze PUZ-ul în şedinţa extraordinară programată ieri, astfel încât, astăzi, întreaga documentaţie să fie depusă la Ministerul Sănătăţii. Astfel, beneficiarul proiectului ar fi putut depune studiul de fezabilitate la Comisia Europeană şi Banca Europeană pentru Investiţii înainte de 1 aprilie
aprilie, pentru a obţine finanţare începând cu cu trimestrul trei. Totuşi, şedinţa de Consiliu Local nu a mai avut loc, viceprimarul Gabriel Harabagiu anunţând că aceasta va avea loc cel mai probabil miercuri, 21 martie. „În condiţiile în care opoziţia nu susţine proiectele urbanistice, iar mai mulţi consilieri PSD nu sunt în localitate, exista riscul să nu avem cvorum”, a declarat edilul.
Promisiuni nerespectate
Decizia amânării votului final al Planului Urbanistic Zonal pentru Spitalul Regional de Urgenţă a stârnit iritarea şefului Consiliului Judeţean Iaşi. De altfel, Maricel Popa primise încă de vineri promisiunea că PUZ-ul va fi votat. „În calitate de preşedinte al PSD Iaşi, am discutat cu liderii celorlalte partide şi toţi şi-au declarat sprijinul pentru acest proiect. Observ, cu durere în suflet, că primarul municipiului Iaşi a decis amânarea şedinţei, deşi suntem în mare întârziere. Fac un apel la edilul Iaşului să urgenteze acest demers, deoarece acum este doar o simplă formalitate. Astăzi (n.r. – ieri) aveam totul pregătit, era asigurat inclusiv cvorumul pentru desfăşurarea şedinţei. Ministerul Sănătăţii aşteaptă acest document, aşa cum ne-am luat angajamentul în ultima videoconferinţă de săptămâna trecută”, a declarat şeful CJ Iaşi.
Blocuri lângă spital. Comisia Europeană nu le vrea, Primăria zice că fără ele nu se poate...
Maricel Popa avansează şi un alt motiv pentru care şedinţa de ieri a CLM Iaşi a fost amânată: interesele imobiliare în zona Moara de Vânt. Mai concret, ar fi vorba de faptul că, în timp ce Comisia Europeană recomanda ca PUZ-ul pentru SRU să aibă în vedere doar unitatea medicală, reprezentanţii Primăriei vor să voteze un PUZ pentru toată suprafaţa de acolo, unde se intenţionează ridicarea unor proiecte imobiliare. Surse din partid susţin că este vorba de un teren în zona C.A. Rossetti care aparţine rudelor viceprimarului Gabriel Harabagiu şi unde se doreşte ridicarea unui ansamblu de cinci-şase blocuri. Mai mult, proiectul imobiliar este sprijinit şi de alţi consilieri locali, care susţin că este nevoie de locuinţe pentru angajaţii care îşi vor desfăşura activitatea la SRU. „Domnul primar trebuie să înţeleagă ca Spitalul Regional de Urgenţă este un proiect de importanţă naţională, nu un bloc oarecare pentru care să poată amâna, după bunul plac, emiterea unui PUZ. Îl rog pe domnul primar să nu se mai agaţe de SRU şi alte obiective publice sau private. Acest lucru a fost cerut în mod imperios şi de cei de la BEI şi Ministerul Sănătăţii. Pentru a nu bloca sau îngreuna proiectul, PUZ-ul trebuie să fie scos doar pentru SRU şi nu pentru toată suprafaţa de acolo, unde se intenţionează ridicarea unor proiecte imobiliare. Când eşti într-o funcţie publică, interesul privat trebuie să rămână la intrarea în clădire, nu trebuie confundat cu interesul public al cetăţenilor. Nu ne permitem să facem greşeli în acest proiect. Nu Primăria sau Consiliul Judeţean finanţează SRU, ci Ministerul Sănătăţii. Banii vin de la Guvern şi Comisia Europeană”, a mai declarat Maricel Popa.
Liberalii, cei mai câştigaţi din toată această dispută
Interesant este şi faptul că liberalii au anunţat susţinerea aprobării PUZ-ului pentru Spitalul Regional de Urgenţă (SRU). Prin urmare, lipsa cvorumului n-ar fi tocmai o explicaţie care să stea în picioare. „Organizaţia Municipală a Partidului Naţional Liberal a luat decizia politică încă din luna ianuarie a acestui an să voteze PUZ-urile pentru Spitalul Regional de Urgenţă, realizarea drumului de acces către Aeroport, continuarea dezvoltării Aeroportului Internaţional Iaşi, Sala Polivalentă, precum şi a celorlalte  documentaţii urbanistice care ar fi necesare în eventualitatea în care ar fi aprobată în Consiliul Local noua variantă de Plan Urbanistic General (PUG). Ne menţinem punctul de vedere că, din punct de vedere al accesibilităţilor şi facilităţilor, amplasamentul de la Moara de Vânt este cel mai puţin potrivit dintre toate cele care au fost în dezbatere. Totodată, susţinem în continuare că, în lipsa unei sistematizări urbanistice coerente, Iaşul se sufocă din cauza poluării, a traficului, a lipsei spaţiilor verzi. Dezavuăm categoric amânarea şedinţei de Consiliul Local pentru aprobarea PUZ-ului cu privire la Spitalul Regional de Urgenţă, în condiţiile în care sunt întârzieri mari în privinţa finalizării documentaţiilor necesare obţinerii finanţării. Cer public explicaţii primarului Chirica pentru amânarea acestei şedinţe de Consiliu Local”, a spus ieri Marius Bodea, preşedintele Biroului Politic Local al PNL Iaşi.
Riscăm să pierdem o lună
Chiar dacă şi argumentul că „ne trebuie blocuri pentru medici” este unul logic, cert este un singur lucru: în acest moment proiectul SRU este blocat.
„Mă întreb acum, oare cât va mai dura acest PUZ, dacă Primăria Iaşi nu a reuşit timp de un an să îl realizeze, iar când l-a adus la avizare, l-a adus incomplet, fiind necesară intervenţia preşedintelui Consiliului de Administraţie al Aeroportului Iaşi pentru a obţine avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română. Comisia pe care am înfiinţat-o la Consiliul Judeţean a reuşit ca în doua luni să aducă la zi proiectul şi să creioneze inclusiv căile de acces şi reţeaua de utilităţi”, aminteşte şeful CJ Iaşi. Acesta aduce în discuţie întâzierile care pot apărea în evaluarea şi, ulterior, în finanţarea proiectului. „În şedinţa din luna februarie cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii am reuşit să obţinem un lucru foarte important. Documentaţia pentru cele trei Spitale Regionale să fie depusă individual şi nu la pachet, fapt ce ne avantajează enorm, Iaşul fiind, la acest moment, în stadiul cel mai avansat în ceea ce priveşte documentaţiile. Dacă depuneam PUZ-ul astăzi (n.r. – ieri), aşa cum stabilisem, aveam şanse mari ca documentaţia să intre în evaluare chiar în semestrul doi. Aşa, însă, vom mai avea de aşteptat. Din păcate, va trebui să merg la Ministerul Sănătăţii cu capul plecat, pentru că nu ne-am putut ţine o promisiune”, a mai declarat Maricel Popa, preşedintele PSD Iaşi.
Facem menţiunea că la începutul lunii aprilie este programată o nouă întâlnire între reprezentanţii Băncii Europene de Investiţii şi autorităţile centrale, iar delegaţii BEI au precizat, în cadrul ultimei videoconferinţe, că judeţul Iaşi trebuie să prezinte, la începutul lunii viitoate, PUZ-ul aprobat şi costurile estimate pentru căile de acces şi utilităţi. Dan CONSTANTINESCU

* * *
Reprezentanţii municipalităţii au sustinut că nici pe departe nu poate fi vorba de un interes imobiliar, aşa cum acuză şeful Consiliului Judeţean, şedinţa fiind amânată deoarece exista riscul să nu fie cvorum.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
FOTO-VIDEO: Reportaj la
02/08/2022 14:54

Într-un colţ de rai, pe ţinuturile Bucovinei, este situat varful Dadu. Pentru a ajunge la el, am ajuns pană in Iacobeni, iar de acolo am virat la dreapta pană la Carlibaba. Într-o zi de iulie, ...

Liberalii, ținta atacurilor unui deputat PSD
18/12/2019 10:54

    Deputatul social-democrat Răzvan Rotaru are o sumă de reprosuri pentru liberalii din Botosani care in urmă cu un an au votat impotriva bugetului de stat, iar acum se laudă cu alocările fina ...

Marea grijă a şoferului beat: să nu-i agite poliţistul petul cu bere
25/11/2019 18:53

 O nouă culme a impertinenţei manifestată de un conducător auto depistat la volan sub influenţă bahică a fost atinsă cu ocazia turului doi al alegerilor prezidenţiale. I.C., in varstă de 28 de an ...

„ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede”, la BNR Iaşi
22/11/2019 00:00

  * Sucursala Regională Iaşi şi Muzeul Băncii Naţionale a Romaniei au inaugurat, ieri, expoziţia „ZooMonetar - Fauna lumii pe bancnote şi monede” * proiectul este iniţiat in parteneria ...

Mecanica, marele pariu al învăţământului profesional ieşean
21/11/2019 00:00

  * domeniile cu cele mai mari solicitări din partea operatorilor economici pentru includerea in planul de şcolarizare 2019-2020 au fost cele de mecanică - 910 locuri * totodată, s-au format 5 noi cla ...

Puterea şi opoziţia din CJ se pun la aceeaşi masă, pentru a soluţiona soarta a 46 de proiecte
19/11/2019 00:00

  Consilierii judeţeni se vor intruni din nou maine, avand in dezbatere 46 de proiecte de hotărare. Printre acestea se află şi proiectul privind solicitarea de trecere din administrarea Consiliului Lo ...

Începe Postul Crăciunului
15/11/2019 11:11

      După Lăsatul Secului, petrecut ieri, in seara de Sfantul Filip, astăzi incepe Postul Crăciunului, una dintre cele patru mari perioade de ajunare randuite de Biserica Ortodoxă. Post ...

Un tânăr din Iași, beat și fără permis, nu a oprit la semnalul politistilor. Oamenii legii l-au urmarit 1km
10/11/2019 12:51

În jurul orei 01.00, in timp ce patrulau in zona Horlesti, politistii din Letcani au observat o masină cu un comportament destul de suspect in trafic. Oamenii legii au facut semn de oprire autoturismulu ...

Poliţiştii din Popricani, cei mai iscusiţi vânători de şoferi băuţi
09/11/2019 20:04

Datele statistice arată fără dubiu faptul că poliţiştii din Popricani sunt foarte dibaci in depistarea şi prinderea şoferilor ce conduc sub influenţa alcoolului. Numai in primele 10 luni din 2019, pe r ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei