Prima sinagogă de lemn din Europa rezistă în marginea Neamţului

default

Dimensiune font:

| 02-09-2013 05:45

* într-un colţ al municipiului Piatra Neamţ există cea mai veche sinagogă de lemn din Europa * în urmă cu câţiva ani, sinagoga construită în anul 1766 a intrat în patrimoniul UNESCO * transformată între timp în muzeu, sinagoga „Baal Sem Tov” rămâne cea mai veche mărturie a existenţei în acele locuri a uneia dintre cele mai mari comunităţi de evrei din România * la 1927, în Piatra Neamţ existau 13.680 de evrei care aveau la dispoziţie, pentru rugăciune, 24 de sinagogi * acum, Piatra Neamţ mai are doar două sinagogi şi 70 de evrei care cu fiecare an ce trece se grăbesc spre întâlnirea cu profeţii
 

Pe Dimitrie Ernici, o stradă îngustă cu aer rustic din Piatra Neamţ, se află sinagoga de lemn „Baal Sem Tov”, după numele întemeietorului hasidismului, mărturie vie a numeroasei comunităţi evreieşti care a existat în oraşul de la poalele Pietricicăi. Sinagoga de lemn a fost ridicată în anul 1766, potrivit unui hrisov semnat de voievodul Grigore III Ghica, pe fundaţia unei sinagogi din piatră din anii 1497-1498. „Pe locul pe care se află acum sinagoga de lemn a fost înainte o alta, din piatră, mai veche chiar decât Biserca Sf. Ioan, ctitorie a lui Ştefan cel Mare. Nu avem documente în acest sens, dar se ştie că Biserica Ortodoxă a obţinut de la principii Moldovei ca celelalte culte, inclusiv cultul mozaic, să nu aibă voie să-şi ridice case de rugăciuni mai aproape de 300 de metri de o biserică ortodoxă. Ei bine, distanţa e mult mai mică faţă de cea impusă de regulile tradiţionale, semn că sinagoga exista la momentul construirii bisericii de către Ştefan cel Mare”, a început povestea Duţu Leibovici, secretarul Comunităţii Evreieşti din Piatra Neamţ. De-a lungul timpului, sinagoga a suferit mai multe modificări. De exemplu, partea de zid ce este cuprinsă în sinagogă a fost adăugată în 1900, „profitându-se” de un incendiu ce a afectat partea de vest a clădirii din lemn. În momentul refacerii, porţiunea distrusă nu s-a mai făcut din lemn, ci din zidărie, dând sinagogii un nou spaţiu care a fost folosit pentru separarea femeilor.

Sinagoga din Piatra Neamţ este construită pe jumătate în pământ, iar interiorul se prezintă pe două nivele

Hotel abandonat în aria de protecţie a monumentului
Declarată monument istoric de către Academia Română, şi mai apoi introdusă în patrimoniul UNESCO, cea mai veche sinagogă de lemn din Europa, care a scăpat de vitregiile vremurilor, de incendii şi alte catastrofe, nu a scăpat de intervenţia unor şacali imobiliari care, cu concursul primarului Gheorghe Ştefan, au început în anul 2005 construirea în proximitatea sinagogii, pe fonduri europene, a unui complex hotelier, abandonat 3 ani mai târziu, chiar în aria de protecţie a monumentului. Duţu Leibovici pare să nu se sinchisească prea mult de intervenţiile necurate ale afaceriştilor nemţeni, din cauza cărora un colos de beton, acum abandonat, sufocă practic micuţa sinagogă care a reuşit, în ciuda deselor perioade de restaurare, să păstreze linia sinagogilor din lemn construite în Polonia şi Boemia, dar şi o serie de obiecte originale. „Toate bârnele sinagogii au fost bătute în cuie de lemne. La renovare am pus nişte stâlpi pentru a menţine planeitatea, pentru că lemnul s-a uscat şi a început să prezinte joc. La fel cum a păţit biserica ortodoxă din Bulgaria, care a fost obligată de turci să aibă aşezămintele de cult nu mai înalte decât casele care erau în jur, adică numai cu parter, creştinii au săpat în pământ în aşa fel încât să aibă înălţimea suficientă în interior ca să se poată numi biserică, să nu fie o simplă casă de rugăciune. La fel au făcut şi evreii de aici, care au săpat în interiorul fundaţiei care exista, în aşa fel încât de la nivelul podelei să fie înălţimea suficientă pentru funcţionarea sinagogii”, a spus Duţu Leibovici.
Locul lui „înainte vreme...”
De la 1766 se mai păstrează doar construcţia exterioară din lemn. Cel mai vechi obiect păstrat este chivotul sau „urna sfântă”, locul în care se ţin sulurile sfinte, care datează de la 1835, an în care a fost sculptat de Şaraga Iţchok ben Moische. De asemenea, tot din perioada aceea se păstrează podiumul şi o rozetă aflată în capătul de sus al cupolei. Piese vechi, de asemenea, sunt şi cele 4 bănci din interiorul sinagogii, care datează de la 1850, perdelele care sunt în faţa chivotului, dar şi alte perdele ce au fost recuperate de la sinagogi care au existat în Piatra Neamţ, ce au fost expuse în sinagoga de lemn, spre aducere aminte.
Canapelele, la rândul lor, sunt din perioada interbelică, iar pe un perete se mai poate vedea o pictură datată 1900, ce reprezintă o imagine a Ierusalimului. „Până la 1900, într-o micuţă cămăruţă de la nivelul superior al sălii chivotului exista galeria pentru femei, pentru că la noi, la evrei, bărbaţii se roagă separat de femei. Pe la 1900, când a fost făcută noua construcţie, femeile au fost mutate. Sinagoga nu a fost niciodată încălzită până acum, când am făcut renovarea, cu excepţia părţii unde stăteau femeile, acolo unde s-a montat un godin şi evreicele puteau să aibă o atmosferă mai plăcută în perioada de iarnă”, a spus Duţu Leibovici.

La 1927, în Piatra Neamţ existau 3.680 de evrei care aveau la dispoziţie pentru rugăciune 24 de sinagogi ce adăposteau 114 suluri sfinte. Acum, Piatra Neamţ mai are doar două singogi, cea de lemn şi o alta, aflată în reparaţii în imediata apropiere, şi o comunitate de numai 70 de evrei.

Sinagoga în care lumina răposaţilor a fost tăiată
Din anul 2009, sinagoga de lemn s-a transformat în Muzeul de Istorie al Evreilor „Hary Solomon”, după numele fostului preşedinte al comunităţii, cel care de altfel a adunat majoritatea obiectelor de cult, documente şi fotografii care ilustrează viaţa comunităţii evreieşti din Piatra Neamţ. Datorită lui, evreii care trec pragul micului muzeu, dar şi vizitatori din alte confesiuni, pot să descopere urmele uneia dintre cele mai vechi comunităţi de evrei din ţară şi să vadă, pe un perete din muzeul sinagogii, portretele ce-i înfăţişează pe rabinii care au mai putut fi identificaţi, măcar după nume, de la anul 1806 încoace. Chiar în mijlocul sinagogii se află Bima, podiumul pe care stă aşezat pupitrul de la care se citeşte Torah, iar într-un alt colţ al sinagogii, ca nişte urne funerare, se înşiruie nişte globuri ciudate despre care Duţu Leibovici se grăbeşte să ne dezvăluie semnificaţia lor. „Înainte vreme, sala era iluminată cu becuri care atârnau din tavan, becuri îmbrăcate cu un abajur şi un glob. Enoriaşii care se simţeau datori sufleteşte faţă de răposaţii lor, ca să îi ţină în memoria colectivă, plăteau instalaţia respectivă şi pictau pe glob numele persoanei decedate şi dedicaţia. La renovarea din 2007, pompierii ne-au interzis să folosim acest sistem de iluminat, din cauza construcţiei din lemn”, a spus Duţu Leibovici.

Nelu Păunescu

Comunităţile de evrei din România, pe cale de dispariţie?
La 1927, în Piatra Neamţ existau 3. 680 de evrei care aveau la dispoziţie, pentru rugăciune, 24 de sinagogi ce adăposteau 114 suluri sfinte. Acum, Piatra Neamţ mai are doar două singogi, cea de lemn şi o alta, aflată în reparaţii în imediata apropiere, şi o comunitate de numai 70 de evrei. „Acum, duminică şi marţi, am îngropat doi, în cimitirul nostru dinspre Sărata, la poalele Muntelui Cozla. Eu fac parte din generaţia medie, de 74 de ani. Nu prea mai avem tineri în comunitate”, zugrăveşte Duţu Leibovici, în doar câteva cuvine cu o ironie amară, realitatea comunităţii evreieşti din Piatra Neamţ. Asupra evoluţiei populaţiei evreieşti din aceste locuri, mai exact a diminuării numărului de evrei din zona Neamului, s-a pronunţat şi Emil Nicolae, preşedintele Comunităţii evreilor din Piatra Neamţ. „Statisticile din ultimii ani sunt destul de sumbre în ce priveşte comunitatea noastră. Potrivit acestora, reiese că în Comunitatea Evreilor din Piatra Neamţ mai trăiesc acum doar 70 de etnici evrei, din totalul de 145 de membri, în timp ce în Comunitatea Evreilor din Roman mai sunt în jur de 20 de evrei”, a spus Emil Nicolae. Această situaţie se întâlneşte şi în Botoşani, acolo unde comunitatea condusă de David Iosif mai numără 60 de etnici evrei care se mai roagă în singura sinagogă rămasă din cele 70 de sinagogi şi case de rugăciuni câte existau la sfârşitul secolului al XIX-lea. În Bârlad mai sunt în viaţă aproximativ 30 de evrei, în Dorohoi – 45 de evrei, iar în Iaşi doar 200 de familii de evrei.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Marketing la graniţa cu înşelătoria
26/12/2022 17:00

De bună seamă, nu există vreun muşteriu al hiper-supermarketurilor care să nu fi fost măcar o dată intrigat că socoteala de la raft nu-i deloc aceeaşi cu aia de la casă. Cei mai mulţi inghit găluşc ...

Urari si obiceiuri de Craciun de pe diferite meridiane
26/12/2022 13:21

In trecut, n-a existat la noi o urare specifica sarbatorilor Craciunului, iar oamenii isi urau pur si simplu "La multi ani!", contopind poate sensurile Craciunului cu cele ale Anului Nou, sau foloseau ...

Delicii culinare după reţete vechi
16/12/2022 17:20

Transformate după gust şi preferinţă, bucatele gătite in stil romanesc sunt o parte a culturii şi tradiţiilor noastre. Am preluat de la maeştri străini foarte multe preparate, la fel cum şi alţii le- ...

Narghileaua și istoria fumatului social
16/12/2022 14:14

  Fumatul ca ritual  Indiferent de motivele pentru care alegem să fumăm, putem cădea de acord că fumatul este un interludiu, un moment al nostru in mijlocul agitatiei cotidiene. Este un ritual p ...

Pledoaria unui avocat pentru artă FOTO
16/12/2022 12:40

 Aţi intalnit, pe culoarele instanţelor, avocaţi in varstă mergand greoi ori in baston, cărand o servietă veche, tocită, din piele, aţi văzut ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, ...

Izvorul cu apă vie din Nicolina FOTO
18/05/2019 14:55

Aflată intr-unul dintre cartierele Iaşului, Staţiunea Balneară „Nicolina”, parte a Societăţii de Tratament Balnear şi Recuperare a Capacităţii de Muncă, satisface cele mai exigente norme p ...

Un puzzle care continuă să fascineze umanitatea: Civilizaţia Cucuteni
09/09/2017 05:30

Moldova şi-a caştigat de-a lungul timpului renumele de loc incărcat de istorie, artă şi frumos, insă puţine sunt momentele in care specialiştii au avut ocazia să-şi indrepte privirile spre bogăţiile ...

Preţul studenţiei
20/08/2017 12:00

 Cu o ofertă universitară bogată şi diversificată, dar şi cu multe alte oportunităţi, Iaşul găzduieşte anual zeci de mii de studenţi veniţi de prin toate părţile ţării, dar mai ales din ju ...

Secretele „Şcolii Moldoveneşti de Cafea”
29/07/2017 10:32

Aglomeraţie urbană, oameni care sunt intr-un du-te - vino continuu, dar un singur gand: visul la pauză. Cei mai mulţi dintre ei se opresc din tot ceea ce fac şi au un moment de respiro. Se numeşte „ ...

Eroii tăcuţi din „labirintul suferinţei” FOTO
13/05/2017 05:35

Mii de oameni din Romania suferă de cancer. Mulţi dintre ei, mai in varstă, nici nu ştiu ce au sau nici nu li se spune. Trăiesc mai mult prin spitale, acolo luptă să trăiască, sau unde, alteori, se pie ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei