4 indulcitori naturali. Avantaje si dezavantaje

default

Dimensiune font:

| 22-10-2012 23:44

Zaharul de masa este considerat de mai multi nutritionisti "moartea alba", si asta din cauza faptului ca poate fi responsabil pentru diverse afectiuni cum ar fi diabetul, fiind recomandat un consum cat mai mic posibil de zahar. Piata produselor care pot fi folosite in loc de zahar a devenit insa din ce in ce mai bogata in ultimii ani, continand atat indulcitori naturali, cat si indulcitori artificiali. Iata cativa indulcitori naturali, potrivit Time: 

 

1. Zaharul turbinado si sucanatul
Acest tip de zahar se gaseste sub forma de granule mai mari, de un brun-deschis, iar numele vine de la turbinele folosite pentru procesarea lui. Zaharul turbinado este insa produsul care ramane dupa ce impuritatile si melasa, dar si vitaminele si mineralele, au fost extrase din sucul de trestie de zahar. 

Sucanatul, care este sucul de trestie de zahar deshidratat, este in schimb mai putin procesat, are o aroma de melasa mai puternica decat zaharul alb rafinat si pastreaza toti nutrientii gasiti in sucul de trestie de zahar, inclusiv fier, calciu, vitamina B6 si potasiu. 

Sucanatul contine sucroza (principalul component al zaharului, care ii da dulceata) in proportie cam de 88%, in timp ce zaharul turbinado are aceasta substanta in proportie de 99%, iar zaharul alb in proportie de 99,9%. Toate cele trei tipuri au insa acelasi numar de calorii per lingurita - 15.

2. Nectarul de agave
Acest nectar arata ca mierea, dar are consistenta unui sirop si o aroma mult mai puternica. Este foarte potrivit pentru bauturi reci deoarece nu se intareste sau cristalizeaza in ele si este de 1,4 ori mai dulce decat zaharul, astfel ca poti folosi cantitati mai mici. 

Insa, spre deosebire de zaharul de masa, care contine cantitati egale de fructoza si glucoza, nectarul de agave contine pana la 90% fructoza, adica mult mai mult si decat cantitatea gasita in siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza (55% fructoza si 45% glucoza), folosit in unele bauturi acidulate. 

Iar din cauza structurilor moleculare diferite, fructoza si glucoza sunt procesate diferit de organism. Glucoza este metabolizata mai repede in fluxul de sange, ceea ce poate duce la cresteri periculoase ale glicemiei pentru diabetici. 

Fructoza (zaharul natural gasit in fructe) este procesata in cea mai mare parte in ficat, iar cercetarile de pana acum sugereaza ca oamenii care o consuma in exces au parte de modificari nesanatoase in functionarea ficatului, in sensibilitatea la insulina si depozitele de grasimi. 

Cu toate acestea, fructoza luata direct din fructe nu este o problema deoarece vine la pachet cu nutrienti si fibre din fructele respective, spre deosebire de nectarul de agave sau de siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza. 

Totodata, din cauza aromei imbietoare nectarul de agave te poate tenta sa mananci mai mult, el fiind si mai bogat din punct de vedere caloric decat zaharul alb (contine 20 de calorii per lingurita, fata de 15, in cazul zaharului), astfel ca trebuie sa fii si mai atent la cantitatile consumate. 

3. Extractul de stevie
Extractul de stevie, care este obtinut din frunzele de stevie rebaudiana, planta originara din America de Sud si Centrala, este suta la suta natural si nu are calorii. Este popular de foarte mult timp in tari ca Paraguay, Brazilia, China sau Japonia, iar de ceva vreme a devenit cunoscut si in Romania. 

In forma sa de baza, extractul de stevie este de circa 40 de ori mai dulce decat sucroza, din acest motiv fiind amestecat si cu alte ingrediente inainte de a fi vandut sub diferite branduri. Ingredientele care se pun in plus sunt unele cu putine calorii, neglijabile. 

Produsele finite cu extract de stevie au insa dezavantajul unui gust diferit de cel al zaharului, astfel ca unii consumatori s-ar putea sa nu fie chiar incantati de aroma. 

4. Mierea
Mierea suta la suta naturala, neprelucrata, de la apicultori locali, este cunoscuta pentru vitaminele si mineralele pe care le contine si nu are niciun dezavantaj (cu conditia, evident, sa nu fie consumata in exces, deoarece poate duce la acumularea de kilograme in plus - are 21 de calorii per lingurita). 

Insa, mierea rafinata, pasteurizata, nu mai contine acesti nutrienti, iar in unele cazuri s-ar putea chiar sa nu mai semene deloc a miere. O investigatie realizata in 2011 a aratat ca o mare parte din mierea care vine din China in SUA (via India) este de fapt apa indulcita si ingrosata, amestecata doar cu putina miere naturala. 

In plus, chiar si mierea adevarata din China ar putea fi contaminata cu plumb si cu un antibiotic interzis in SUA, dar folosit de apicultori din China in ultima decada. Prin urmare, daca vrei sa consumi miere suta la suta sigura cel mai bine ar fi sa optezi pentru cea de apicultori locali, pe care eventual sa-i si cunosti. 

Atentie insa! Copiilor care au sub un an nu trebuie sa li se dea miere sub nicio forma deoarece poate le provoca botulism infantil.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Cum să mănânci de toate de sărbatori fără să ajungi la urgență
19/12/2023 11:14

Medicii vă recomandă să consumati moderat alimente traditionale de sărbătorile de iarnă, să vă diversificati alimentatia si să nu uitati să faceti miscare. Mănanci, urgentă. Doctorii ii sfătuiesc ...

Câte chimicale conține o felie de tort de la cofetărie
24/12/2021 11:13

Asociatia Pro Consumatori a analizat oferta de dulciuri din 20 de cofetării, precum si compozitia mixurilor pentru prăjituri comercializate in structurile comerciale de tip hipermarket. Dacă tortul continu ...

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului
27/06/2021 13:12

Coada calului – tratamente naturiste coada calului – ceai coada calului       Denumire stiintifica Coada Calului: Equisetum arvense, fam. Equisetaceae Denumire populara Coad ...

 Ficatul si alcoolul
27/06/2021 12:47

 Ficatul si alcoolul       Este important de notat ca, din punctul de vedere al afectarii hepatice, tipul de bautura consumat nu prezinta importanta, berea fiind la fel de nociva pre ...

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan
25/06/2021 20:00

Mesteacan – tratamente naturiste mesteacan – ceai de mesteacan     Denumire stiintifica Mesteacan: Betula alba Denumire populara Mesteacan: mastacan, mesteacăn alb, mestecan. ...

Boala ascunsă sub degetul mare al mâinii
25/06/2021 18:55

  Tenosinovita de Quervaine este inflamatia dureroasa a doua tendoane ca­re asigura miscarile degetului mare de la mana (tendonul este o structura ce leaga muschiul de os). Aceasta se manifesta prin ...

Spanz – tratamente naturiste cu spanz
25/06/2021 18:50

Spanz – tratamente naturiste cu spanz     Denumire stiintifica spanz: Helleborus purpurascens Denumire populara spanz: barba-lupului, bojaţel, botăţel, coada-popii, cucurig, iarba ...

  La ce POATE duce abstinenţa SEXUALĂ  CONSECINŢE   FOTO
25/06/2021 16:35

 Specialiştii subliniază că sexul reprezintă o necesitate a corpului nostru, astfel incat, lipsa acestuia are unele repercursiuni, in ceea ce priveşte comportamentul. Studiile efectuate in acest se ...

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune
03/03/2021 14:11

Galbenelele, plantele medicinale cu proprietati minune           Galbenelele sunt plante recunoscute pentru frumoasa culoare galbena a florilor pe care acestea le produc. Galb ...

Cum sa scapam de tuse     Leacuri populare
01/03/2021 06:49

 O data cu vremea rece si umeda apare si tusea, ca prin simptom al unei raceli ce este pe cale sa se instaleze daca nu se iau din timp masurile necesare de prevenire. Aceasta boala este agasanta, supara ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei