4 indulcitori naturali. Avantaje si dezavantaje
Dimensiune font:
Zaharul de masa este considerat de mai multi nutritionisti "moartea alba", si asta din cauza faptului ca poate fi responsabil pentru diverse afectiuni cum ar fi diabetul, fiind recomandat un consum cat mai mic posibil de zahar. Piata produselor care pot fi folosite in loc de zahar a devenit insa din ce in ce mai bogata in ultimii ani, continand atat indulcitori naturali, cat si indulcitori artificiali. Iata cativa indulcitori naturali, potrivit Time:
1. Zaharul turbinado si sucanatul
Acest tip de zahar se gaseste sub forma de granule mai mari, de un brun-deschis, iar numele vine de la turbinele folosite pentru procesarea lui. Zaharul turbinado este insa produsul care ramane dupa ce impuritatile si melasa, dar si vitaminele si mineralele, au fost extrase din sucul de trestie de zahar.
Sucanatul, care este sucul de trestie de zahar deshidratat, este in schimb mai putin procesat, are o aroma de melasa mai puternica decat zaharul alb rafinat si pastreaza toti nutrientii gasiti in sucul de trestie de zahar, inclusiv fier, calciu, vitamina B6 si potasiu.
Sucanatul contine sucroza (principalul component al zaharului, care ii da dulceata) in proportie cam de 88%, in timp ce zaharul turbinado are aceasta substanta in proportie de 99%, iar zaharul alb in proportie de 99,9%. Toate cele trei tipuri au insa acelasi numar de calorii per lingurita - 15.
2. Nectarul de agave
Acest nectar arata ca mierea, dar are consistenta unui sirop si o aroma mult mai puternica. Este foarte potrivit pentru bauturi reci deoarece nu se intareste sau cristalizeaza in ele si este de 1,4 ori mai dulce decat zaharul, astfel ca poti folosi cantitati mai mici.
Insa, spre deosebire de zaharul de masa, care contine cantitati egale de fructoza si glucoza, nectarul de agave contine pana la 90% fructoza, adica mult mai mult si decat cantitatea gasita in siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza (55% fructoza si 45% glucoza), folosit in unele bauturi acidulate.
Iar din cauza structurilor moleculare diferite, fructoza si glucoza sunt procesate diferit de organism. Glucoza este metabolizata mai repede in fluxul de sange, ceea ce poate duce la cresteri periculoase ale glicemiei pentru diabetici.
Fructoza (zaharul natural gasit in fructe) este procesata in cea mai mare parte in ficat, iar cercetarile de pana acum sugereaza ca oamenii care o consuma in exces au parte de modificari nesanatoase in functionarea ficatului, in sensibilitatea la insulina si depozitele de grasimi.
Cu toate acestea, fructoza luata direct din fructe nu este o problema deoarece vine la pachet cu nutrienti si fibre din fructele respective, spre deosebire de nectarul de agave sau de siropul de porumb cu continut ridicat de fructoza.
Totodata, din cauza aromei imbietoare nectarul de agave te poate tenta sa mananci mai mult, el fiind si mai bogat din punct de vedere caloric decat zaharul alb (contine 20 de calorii per lingurita, fata de 15, in cazul zaharului), astfel ca trebuie sa fii si mai atent la cantitatile consumate.
3. Extractul de stevie
Extractul de stevie, care este obtinut din frunzele de stevie rebaudiana, planta originara din America de Sud si Centrala, este suta la suta natural si nu are calorii. Este popular de foarte mult timp in tari ca Paraguay, Brazilia, China sau Japonia, iar de ceva vreme a devenit cunoscut si in Romania.
In forma sa de baza, extractul de stevie este de circa 40 de ori mai dulce decat sucroza, din acest motiv fiind amestecat si cu alte ingrediente inainte de a fi vandut sub diferite branduri. Ingredientele care se pun in plus sunt unele cu putine calorii, neglijabile.
Produsele finite cu extract de stevie au insa dezavantajul unui gust diferit de cel al zaharului, astfel ca unii consumatori s-ar putea sa nu fie chiar incantati de aroma.
4. Mierea
Mierea suta la suta naturala, neprelucrata, de la apicultori locali, este cunoscuta pentru vitaminele si mineralele pe care le contine si nu are niciun dezavantaj (cu conditia, evident, sa nu fie consumata in exces, deoarece poate duce la acumularea de kilograme in plus - are 21 de calorii per lingurita).
Insa, mierea rafinata, pasteurizata, nu mai contine acesti nutrienti, iar in unele cazuri s-ar putea chiar sa nu mai semene deloc a miere. O investigatie realizata in 2011 a aratat ca o mare parte din mierea care vine din China in SUA (via India) este de fapt apa indulcita si ingrosata, amestecata doar cu putina miere naturala.
In plus, chiar si mierea adevarata din China ar putea fi contaminata cu plumb si cu un antibiotic interzis in SUA, dar folosit de apicultori din China in ultima decada. Prin urmare, daca vrei sa consumi miere suta la suta sigura cel mai bine ar fi sa optezi pentru cea de apicultori locali, pe care eventual sa-i si cunosti.
Atentie insa! Copiilor care au sub un an nu trebuie sa li se dea miere sub nicio forma deoarece poate le provoca botulism infantil.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau