Ghintura – tratamente naturiste ghintura
Dimensiune font:
Ghintura – tratamente naturiste ghintura
Gentiana verna, fam. Gentianaceae
Denumire populara Ghintura:
abrămească, cahincea, danţură, engere, fierea pământului, ghimbire de munte, hinţură, ianţură, ochincea, strigoaie, ţintaură.
Proprietati terapeutice Ghintura:
Rădăcina de ghintura
Intern:
- stomahic
- tonic amar
- scade febra – antitermic
- stimulează contracția vezicii biliare și a căilor biliare și provoacă golirea conținutului lui contra viermilor intestinali
Afectiuni tratate cu Ghintura:
boli tratate cu ghintura: aerofagie, anemie, anorexie de origini diferite, ascaridoză, boli hepatice, ciroză hepatică, convalescenţă, depresii, digestii lente sau dificile, dischinezii biliare – stimulează contracţia vezicii biliare, dispepsii, febră cronică, gripă, gută, incontinenţă urinară – stimulează contracţia vezicii urinare, intoxicaţii, leucopenie (scade numărul globulelor albe), nevroze, oboseală cronică, parazitoze digestive, reumatism.
Tratamente naturiste Ghintura:
- se poate prepara un vin dintr-un litru de vin de struguri la care se va pune 50 grame de ghintura mărunţită. Se va lăsa apoi timp de 8 zile agitând sticla des. După această perioadă se strecoară. Se va putea adăuga la acest vin şi miere, pentru a nu fi aşa de amar. Se va lua câte o linguriţă din el înainte de mese cu 30 minute.
- sirop - la 20 grame de plantă mărunţită se pune 250 ml apă. Se ca fierbe apoi timp de 15 minute, se strecoară după care se va adăuga la acesta 100 g zahăr. Se va fierbe apoi timp de 15 minute sau până capătă consistenţa unui sirop. Se va lua din acesta tot o linguriţă înainte de mese cu 30 minute de trei ori pe zi.
Radacina de ghintura
- se mărunţeşte şi se pune în caşete pentru că este foarte amară. La o caşetă se vor pune 0,20 care se vor lua o dată.
- on cazul în care avem nevoie pentru a scăpa de paraziţi intestinali se va lua o linguriţă sau două de ghintura care se vor fierbe timp de 15 minute în 500 ml apă după care se va strecura. Se va bea în trei reprize: dimineaţa, la amiaz şi seara.
- 10 g de rădăcină de ghintura se opăresc cu 150 g apă. După 6 ore se strecoară şi se stoarce. Lichidului i se adaugă 230 g de zahăr, apoi se fierbe şi se filtrează.
Tinctură de ghintura – se vor pune 20 g. de plantă la 100 ml alcool alimentar de 70°. Se va pune într-o sticlă preferabil de culoare închisă. Se va ţine la temperatura camerei timp de 15 zile timp în care se va agita de mai multe ori pe zi pentru a se putea extrage principiile active din plante. După această perioadă se va strecura, se pune în sticle mai mici la rece. Se poate păstra timp de 2 ani. Se va lua câte 10-20 picături diluate înainte de mese.
Mod de preparare: ceai de ghintura, macerat de ghintura, decoct de ghintura
- decoct de ghintura: o linguriță de ghintura marunțită la 500 ml de apă rece; se fierbe 15 minute; se bea fracționat în 3 reprize, înaintea meselor principale
- antihelmintic – cantitatea de ghintura va fi de o linguriță și jumătate; se bea pe nemâncate în 2 etape, la interval de o oră
- macerat – tinctură de ghintura: 20 grame rădăcină la 100 g de alcool de 70 de grade, timp de 8 zile. Se iau 10-15 picături în apă, înaintea meselor. Mărește pofta de mâncare – se dă în special la copii
Ghintura in traditia populara
Rădăcina plămădită în rachiu se lua contra durerilor de stomac şi pentru poftă de mâncare, precum şi contra frigurilor.
În unele părţi se bea pentru durere de pântece şi diaree. Se mai folosea local pentru “beşică rea”. Se fierbea în unt cu vâzdoagă (Tagetes patula), busuioc, şi făină de grâu. Din fiertură se făcea o legătoare, care se punea pe băşică.
Puncte preluare anunturi "Evenimentul Regional al Moldovei" in Iasi
<
Adauga comentariul tau