om-in-spatiu-300x214

Dimensiune font:

Istoria zborurilor spatiale

| 26-10-2012 08:31

Istoria zborurilor spatiale incepe cu Sputnik1 la 4 octombrie 1957. In acelasi an, a urmat Sputnik 2, cand a fost trimisa in spatiu catelusa ruseasca “Laika”, devenind prima fiinta de pe Pamant care a ajuns vreodata in spatiu. Nu a mai fost planificata intoarcerea Sputnik 2 pe Pamant. Sputnik 2 a intampinat niste defectiuni la scuturile termice. Rusii au reparat problemele, iar patru ani mai tarziu au trimis primul om in spatiu.

Primul om in spatiu

12 aprilie 1961 (Vostok 1), Iuri Gagarin devine primul om care a zburat in spatiu, o orbita de Pamant completa. Zborul a durat 180 de minute. Dupa nici o luna, la 5 mai 1961 Alan Shepard devine primul american care a zburat in spatiu, suborbita, la o altitudine de 116 mile.
Virgil “Gus” Grissom a devenit al doilea american care a facut un zbor suborbital, la o altitudine de 118 mile.
Gherman Titov in 6-7 august a realizat primul zbor care a durat o zi, cu Vostok2, 17 orbite de Pamant complete.

In 20 februarie 1962 John Gleen, Mercury-Atlas 6 (Friendship 7), devine primul american care a realizat un zbor orbital, 3 orbite de Pamant complete.
In zilele 11 – 15 august 1962, rusii lanseaza pentru prima data doua rachete spatiale pe orbita simultan.
Tot in anul 1962, americanii lanseaza racheta Mercury-Atlas 8 (Sigma 7), la bordul careia se afla Wally Schirra.

In anul 1963 se realizeaza prima transmisie in direct cu un astronaut american si anume, Gordon Cooper, cosmonaut in misiunea Mercury-Atlas 9 (Faith 7). Valery Bykovsky doboara recordul de cel mai lung zbor cu o singura persoana, 14 – 19 iunie 1963, in timp ce Valentina Tereshkova devine prima femeie in spatiu (16 – 19 iunie 1963 – Vostok 6) si cea mai tanara, avand doar 26 de ani.
In 19 iulie 1963 Joseph A. Walker a atins altitudinea de 106 km, iar o luna mai tarziu a ajuns la 108 km. Walker a devenit prima persoana care a zburat in spatiu de doua ori.

In 12 octombrie 1964 se efectueaza primul zbor spatial cu multiple persoane. Cu ocazia acestui zbor s-au realizat cercetari biomedicale. La bordul navei Voskhod 1 s-a aflat Vladimir Komarov, Konstantin Feoktistov si Boris Yegorov.

In 23 martie 1965 s-au efectuat multe alte zboruri spatiale, americanii Virgil Grissom si John W. Young de la bordul Gemini 5, au realizat primele manevre orbitale.
Gordon Cooper si Charles Conrad doboara recordul duratei misiunii, ajungand la o saptamana. 4 luni mai tarziu, Frank Borman si James Lovell (Gemini 7) efectueaza prima “intalnire” in spatiu cu Gemini 6A.

In 16 martie 1966, s-a lansat Gemini 8, la bordul ei aflandu-se Neil Armstrong si David Scott. In 12 – 15 septembrie 1966, Pete Conrad si Richard Gordon au ajuns la o altitudine record, 1374 km.

Anul 1967 aduce primul dezastru care se incheie cu victime umane. Vladimir Komarov a fost la bordul rachetei Soyuz 1, ce a fost lansata la data de 23 aprilie 1967. O zi mai tarziu, Soyuz 1 s-a prabusit la aterizare.

Apollo 8 – cursa catre Luna

Un an mai tarziu, americanii sunt cei ce ajung primii pe orbita Lunii, in cadrul misiunii spatiale Apollo 8. La bordul ei s-a aflat Frank Borman, Jim Lovell si William A. Anders.

Apollo 8 a fost prima misiune spatiala umana care a atins o viteza suficienta pentru a permite iesirea din campul gravitational al Pamantului, prima care a intrat in campul gravitational al unui alt corp ceresc, prima care a iesit din campul gravitational al altui corp ceresc si prima care s-a intors pe Pamant de la un alt corp ceresc. Echipajul de trei oameni era format din comandantul misiunii, Frank Borman, pilotul modulului de comanda James Lovell, si pilotul modulului lunar William Anders. Acestia au devenit primii oameni care au vazut cu ochii lor fata ascunsa a lumii, si primii care au vazut planeta Pamant de pe orbita unui alt corp ceresc.

Primul transfer de echipaje

Rusii realizeaza in ianuarie 1969 primul transfer de echipaje intre doua vehicule spatiale, Soyuz 4 si Soyuz 5.
In martie 1969 americanii testeaza Modulul Lunar pe orbita Pamantului, iar in mai 1969 se testeaza pe orbita Lunii.

Dupa lansarea de la 3 martie 1969, echipajul a petrecut zece zile pe o orbita joasa in jurul Pamantului. Cei trei au efectuat primul zbor uman al modulului lunar, prima conectare si extragere a unui modul lunar, o iesire in spatiu in doi, si prima conectare a doua nave spatiale cu echipaj uman. Misiunea a demonstrat ca modulul lunar este pregatit pentru zborul spatial uman. Alte teste, efectuate in cadrul misiunii Apollo 10, aveau sa pregateasca modulul lunar pentru scopul sau suprem, aselenizarea.

Primii oameni pe Luna

In data de 16 iulie 1969, Neil Armstrong, Michael Collins si Buzz Aldrin in cardul misiunii Apollo 11 (in imagine – lansare Apollo 11). A fost cel de-al cincilea zbor cu echipaj uman din programul Apollo si cea de-a treia calatorie spre Luna.

Misiunea a fost lansata la 16 iulie 1969 avand la bord pe astronautii: comandantul Neil Armstrong Alden, pilotul modulului de comanda Michael Collins si pilotul modulului lunar Eugene Edwin “Buzz” Aldrin.

Patru zile mai tarziu, pe 20 iulie, Armstrong si Aldrin au devenit primii oameni care au pasit pe Luna.

In octombrie 1969, rusii lanseaza pentru prima data trei zboruri spatiale, iar americanii, in noiembrie 1969, Pete Conrad, Dick Gordon si Alan Bean, aterizeaza din nou pe suprafata Lunara (Apollo 12), unde efectueaza doua iesiri pe suprafata Lunii.

In anul 1970, Jim Lovell, Jack Swigert si Fred Haise, sunt nevoiti sa anuleze aterizarea pe Luna datorita unor explozii la rezervorul de oxigen.

In 9 februarie 1971, se reuseste in cele din urma a treia aterizare pe Luna (Apollo 14). La bordul navetei spatiale s-au aflat Alan Shepard, Stuart Roosa si Edgar Mitchell. Shepard si Mitchell au efectuat doua iesiri pe suprafata Lunii.

Catre finalul misiunii Soyuz 11, Georgi Dobrovolski, Viktor Patsayev si Vladislav Volkov au decedat din cauza deermetizarii la reintrarea in atmosfera terestra, cauzata de o fisura in peretii navetei.

Anul 1971, a patra aselenizare. David Scott, Alfred Worden si James Irwin (Apollo 15) aselenizeaza. In aceasta misiune a fost transportat pe Luna si primul vehicul lunar. Scott si Irwin au efectuat trei iesiri pe Luna.

Apollo 17. A sasea aselenizare cu echipaj uman

In anul 1972, americanii mai efectueaza doua aselenizari: Apollo 16 si Apollo 17. Prima misiune desfasurandu-se intre 16 aprilie si 27 aprilie, iar cea de-a doua intre 7 si 19 decembrie. Apollo 17 a fost si ultima aselenizare. Cernan si Schmitt au efectuat trei iesiri pe Luna.

Skylab a fost prima statie spatiala americana, construita de NASA si lansata pe 14 mai 1973 de la Centrul Spatial Kennedy. A revenit pe Terra pe 11 iulie 1979, aproape de Perth, Australia. A parcurs o distanta de aproximativ 1.400.000.000 km.
In septembrie 1973 rusii testeaza noul design al rachetei Soyus 12, imbunatatit dupa dezastrul produs de Soyus 11.

In acelasi an, americanii Gerald Carr, William Pogue si Edward Gibson petrec 3 luni in spatiu, efectuand experimente stiintifice la bordul Skylab 4.
In anul 1975, rusii Georgi Grechko si Aleksei Gubarev (Soyuz 17) efectueaza observatii astronomice. 3 luni mai tarziu, Vasili Lazarev si Oleg Makarov nu reusesc sa mai ajunga pe orbita datorita unor defectiuni.

24 mai – 16 iulie 1975, Pyotr Klimuk si Vitali Sevastyanov analizeaza efectul unei misiuni lungi in spatiu asupra corpului omenesc.
In iulie 1975 se realizeaza prima unire a doua “nave” spatiale intre USA si URSS. Cosmonautii celor doua facand schimb intre ei de steaguri si cadouri (Apollo 18 si Soyuz 19).

In anul 1976 rusii realizeaza fotografii ale Terrei, vazuta din spatiu.
In 2 martie 1978, Vladimir Remek (Cehia) devine primul astronaut care nu este american sau rus (Soyuz 28), iar Sigmund Jahn, devine in 26 august 1976 primul german in spatiu.

Un an mai tarziu, Georgi Ivanov devine primul bulgar in spatiu, la bordul rachetei rusesti Soyuz 33.

In anii ce au urmat, s-au realizat diferite experimente stiintifice, atat de americani cat si de rusi.
Dumitru Prunariu, la data de 14 mai 1981, devine primul roman in spatiu (Soyuz 40), realizand observatii despre campul magnetic. A fost de asemenea si ultimul zbor al rachetelor Soyuz.

Prima naveta spatiala

12 noiembrie 1981, Columbia, este prima racheta spatiala (si reutilizabila). Se realizeaza diverse teste si experimente.
12 mai 1982, prima misiune Salyut 7. S-a transportat un satelit de comunicatii prin radio.
Incepand cu Salyut 6 si 7, a aparut o schimbare; ele erau construite in asa fel incat un al doilea echipaj putea sosi la bord, cu o noua nava spatiala (din motive tehnice, o capsula Soyuz nu poate sta mai mult de cateva luni pe orbita in siguranta). Astfel, un echipaj putea opera statie in continuare. De asemenea, vehiculele de aprovizionare Progress puteau aduce provizii noi pe statie, permitand misiuni de lunga durata.

La data de 12 iunie 1982, Jean-Loup Chretien devine primul francez in spatiu (Soyuz T-6, Salyut 7).
19 august 1982, Salyut 7, Svetlana Y. Savitskaya devine a doua femeie in spatiu.
11 noiembrie 1982, STS-5, Columbia. Se lanseaza satelitii de comunicatii ANIK C-3 si SBS-C.
Naveta Spatiala Challenger a lansat in anul 1983 inca 2 satelini de comunicatii. In anul urmator, a transportat satelitul INSAT-1B pentru India. In cadrul aceleiasi misiuni s-au realizat si experimente asupra soarecilor.

26 septembrie 1983, Vladimir Titov si Gennady Strekalov sunt la bordul Soyuz T-10-1, insa nu reusesc sa decoleze din pricina unui incendiu. Au reusit in cele din urma sa se catapulteze.
29 noiembrie 1983, prima misiune a Spacelab.

Challenger. Primul om care a zburat in spatiu fara sa fie legat

In 1984, este utilizat primul satelit uman.
Aflandu-se pe orbita la 170 de mile deasupra Pamantului, Capitanul de Marina Bruce McCandless devine primul om care a zburat in spatiu, fara sa fie legat, atunci cand a iesit din naveta spatiala americana Challenger si s-a miscat liber prin spatiu, utilizand un greoi echipament de zbor in spatiu, de culoare alba, creatie proprie. McCandless a orbitat in jurul Pamantului tangential cu naveta, la viteze mai mari de 17500 de mile pe ore si a zburat pana la o distanta de pana la 320 de picioare de Challenger. Dupa o ora si jumatate de testari si de zbor cu “rucsacul motorizat” si dupa ce a admirat Pamantul, McCandless a revenit in siguranta in naveta.
Ulterior, in aceeasi zi, Locotenent-colonelul Robert Stewart a incercat si el echipamentul destinat zborului in spatiu, considerat a fi un pas important in directia viitoarelor operatiuni de reparare si verificare a satelitilor de pe orbita si a asamblarii si mentinerii marilor statii spatiale. Aceasta a fost a patra misiune pe orbita a navetei spatiale Challenger.

Naveta Spatiala Challenger, construita pentru zborul pe orbita OV-099, a fost a doua naveta spatiala construita de NASA, prima fiind Columbia. Prima misiune a inceput pe 4 aprilie 1983. Naveta a reusit sa efectueze 9 misiuni complete, cea de-a zecea lansare fiind si ultima lansare pe care a efectuat-o naveta Challenger.

In anul 1984, naveta Discovery transporta doi sateliti de comunicatii si aduce inapoi alti doi sateliti nefunctionali.
12 aprilie 1985, Jake Garn devine primul senator in spatiu (Discovery). 29 aprilie 1985 – Challenger, a doua misiune Spacelab. Se efectueaza experimente la microgravitatie, se observa comportamentul maimutelor in spatiu.

In data de 17 iunie 1985 naveta Discovery transporta trei sateliti de comunicatii si se efectueaza diverse experimente stiintifice. In anii 85 – 86 se mai transporta alti 8 sateliti.

Pe data de 28 ianuarie 1986, Challenger a explodat la doar 73 de secunde de la lansare, din explozie rezultand si decesul celor sapte membri ai echipajului (in stanga in imagine). Din cauza acestui accident, timp de doi ani si jumatate nici o naveta americana nu a mai realizat vreo misiune spatiala, pana la lansarea lui Discovery in anul 1988, in cadrul misiunii STS-26. Challenger a fost inlocuita de Endeavour, lansata pentru prima data in 1992.
La bordul ei s-au aflat Francis Scobee, Michael Smith, Judith Resnik, Ellison Onizuka, Ronald McNair, Gregory Jarvis si Christa McAuliffe.

Statia orbitala Mir

Statia orbitala Mir a fost lansata pe orbita la 19 februarie 1986. Este o naveta spatiala ruseasca si a fost construita pe orbita, legand diverse module, fiecare lansat separat incepand cu 19 februarie 1986 si pana in 1996. A fost construita pe aceleasi baze ca si statiile Saliut, lansate inainte de Uniunea Sovietica. Statia orbitala Mir a insemnat un mare si folositor laborator stiintific in spatiu. Celelalte navete spatiale care o vizitau, au furnizat provizii necesare vietii si aparatura tehnica, statia devenind cel mai mare vas spatial din istorie.

Cu cele 100 de tone, la interior semana cu un labirint foarte ingust, invadat de tuburi, cabluri si instrumente stiintifice, dar si obiecte necesare vietii cotidiene, precum fotografii, desen si instrumente muzicale. Cea mai mare parte a timpului a fost ocupata de un echipaj format din trei persoane, dar a gazduit in anumite momente, si nu mai mult de o luna, chiar echipaje mai mari, de 6 persoane. Exceptand perioade foarte mici, statia a fost locuita continuu, pana in august 1999.

 

Lansarea telescopului Hubble

In aprilie 1990 – Discovery, STS-31 – a lansat Telescopul Spatial Hubble (HST). 2 iunie 1998 – STS-91 – Ultima misiune de cuplare naveta / Statia Spatiala Mir.

Statia spatiala Mir a fost distrusa controlat la 23 martie 2001.
Cei 15 ani de calatorie a statiei au luat sfarsit in 2001, cand a reintrat in atmosfera terestra in apropiere de Nadi (Insulele Fiji) si a cazut in Oceanul Pacific de Sud. Franata fiind de paturile atmosferei, Mir s-a topit si a ars in cea mai mare parte, resturile ei materiale (intre 20 si 25 de tone), cazand in ocean.

Naveta Spatiala Columbia

Naveta Spatiala Columbia, misiunea STS-107, lansata la 16 ianuarie 2003 a disparut de pe ecranele centrului de control al zborului in momentul intrarii in atmosfera, cu cateva minute inaintea aterizarii prevazute penru ora 9:16, dupa o misiune de 15 zile, 22 ore si 17 minute. Naveta avea atasat un modul dublu pentru cercetari si o incarcatura de material stiintific. La bordul navetei s-au aflat sase astronauti americani, si in premiera, un israelian. Din acel moment, legatura radio nu a mai putut fi reluata, iar camerele care urmareau aterizarea au inregistrat desprinderea unei bucati de naveta, reprezendand momentul in care ultimul rezervor de combustibil se desprindea de naveta.
La scurt timp insa, alte trei bucati s-au desprins din naveta, sugerand dezintegrarea si aprinderea resturilor in urma frecarii cu aerul la o viteza de trei ori mai mare decat cea normala pentru acea etapa a zborului, dupa cum au apreciat specialistii.
Columbia era la a 28-a misiune a sa, iar toti cei sapte membri ai echipajului au murit (Kalpana Chawla si Ilan Ramon, prima femeie de origine indiana, respectiv primul israelian care au zburat vreodata in spatiu, apoi comandantul Rick Husband, pilotul Willie McCool si ceilalti trei membri ai echipajului, Michael P. Anderson, Laurel B. Clark, si David M. Brown).

Shenzhou 5 a fost prima misiune spatiala cu echipaj uman lansata de China pe 15 octombrie 2003. La bordul navetei Shenzhou, astronautul Yang Liwei a inconjurat Pamantul de 14 ori pe parcursul a 21 de ore. Naveta a fost lansata la ora 9:00 de la centrul spatial din Jiuquan, o baza din Desertul Gobi, cu o racheta purtatoare Marsul Lung CZ-2F (in imagine). La ora 9:10 a ajuns pe orbita la o altitudine de 343 km deasupra Pamantului. A doua zi la ora 6:04 naveta a reintrat in atmosfera si parasuta s-a deschis fara probleme. Aterizarea a avut loc la 6:28, la doar 5 kilometri de locul prevazut.

21 iunie 2004. SpaceShipOne 15P a fost primul zbor spatial civil. Mike Melvill a fost pilotul ce a devenit primul astronaut non-guvernamental.

Shenzhou 6 este a doua sonda a RP Chineze transportand oameni in spatiu. A fost lansata la 12 octombrie 2005 de la Cosmodromul Jiuquan cu o racheta purtatoare de tip Marsul Lung CZ-2F. Doi astronauti au fost trimisi cu Shenzhou 6: Fei Junlong si Nie Hainsheng.

Turismul spatial

Astazi, cea mai noua moda in domeniul zborurilor cosmice este turismul spatial. Pentru o suma exorbitanta, orice om poate sa priveasca Pamantul din cosmos. Rusii, avand nevoie de fonduri au decis in anul 1990 sa-i permita japonezului Toyohiro Akiyama sa petreaca 8 zile in spatiu contra sumei de 28 de milioane de dolari. Japonezul a realizat cate o emisiune zilnica din spatiu, dar a contribuit si la desfasurarea unor experimente stiintifice.
Dennis Tito, este un alt “turist spatial”, un om de afaceri american, care a ajuns la Statia Spatiala Internationala in 28 aprilie 2001. A fost urmat de milionarul sud-african Mark Shuttleworth in 2002, apoi de Gregory Olsen, un om de stiinta in anul 2005.

Sursa: http://www.descopera.org/
 

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua

 

 

ULTIMA ORA
Profesorul

00:00

 

 

 

Primăria municipiului Iaşi, cu sediul în bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11, organizează licitaţii publice pentru: 1. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 33/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 134mp, situat în Iaşi, strada Mioriţei între nr. 2 şi 4, aparţinând domeniului privat al municipiului Iaşi. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 2. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 34/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 1062,18mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/52, având nr. cadastral 157758, înscris în cartea funciară nr. 157758, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 67. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00; 3. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 35/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă 149mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 71A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/51, având nr. cadastral 157789, înscris în cartea funciară nr. 157789. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. 4. vânzare prin licitaţie publică conform HCL nr. 36/30.01.2018 organizată în data de 06.03.2018, ora 14.00, pentru terenul în suprafaţă de 285mp, situat în Iaşi, strada Hlincea nr. 59A, identificat în tarlaua 69, parcela 3837/50, având nr. cadastral 157740, înscris în cartea funciară nr. 157740. Data limită pentru depunerea dosarelor: 05.03.2018, ora 13.00. Licitaţiile vor avea loc la primăria municipiului Iaşi din bdul Ştefan cel Mare şi Sfânt nr. 11.
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al debitoarei SC RETROM SA, cu sediul în Paşcani, str. Moldovei, nr. 17 bis, Pavilion Administrativ C1/0, jud. Iaşi, CUI 1996650, RC J22/1783/2009 - societate în faliment, Dosar nr. 133/99/2010 (12/2010) - Tribunalul Iaşi, în temeiul Legii nr.85/2006, vinde prin licitaţie publică cu strigare următoarele bunuri imobile: - Proprietate imobiliară industrială situată în Mun. Paşcani, Str. Moldovei, Nr. 17bis, Jud. Iasi, compusă din: 1) Bunuri imobile: - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 2.495,12 mp, NC 858/1, înscris în Cartea Funciară Nr. 3186 a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C1 cu destinaţia de Pavilion administrativ Sc = 2.352,6 mp, Scd = 14.115,6 mp, Su = 10.187,85; C32 cu destinaţia de Scară exterioară Sc = 19,13 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 1073,3 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/2, înscris în Cartea Funciară Nr. 3196 a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C2 cu destinaţia de Casa poarta Sc = 8,23 mp, Su = 5,40 mp; C3 cu destinaţia de Trafo Sc = 16,89 mp; C4 cu destinaţia de Rezervor aer Sc=32,02 mp; C5 cu destinaţia de Birouri Sc = 82,60 mp, Scd = 165,2 mp, Su = 142,08 mp; C6 cu destinaţia de Depozit Sc = 32,02 mp; C7 cu destinaţia de Magazie Sc = 7,74 mp; C8 cu destinaţia de Trafo Sc = 44,95 mp; C8 cu destinaţia de Rezervor aer Sc = 25,96 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 7051,28 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/3, înscris în Cartea Funciară Nr. 3195 a municipiului Paşcani, pe care este amplasat următorul corp de clădire: C10 cu destinaţia Hală producţie Sc = 6.716,91 mp, Su = 6.599,25 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 1294,74 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/4, înscris în Cartea Funciară Nr. 3194 a municipiului Paşcani, pe care este amplasat următorul corp de clădire: C12 cu destinaţia de Rezervor aer Sc = 1.184,64 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 2608,09 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/5, înscris în Cartea Funciară Nr.3193 a municipiului Paşcani. - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 980,54 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/6, înscris în Cartea Funciarî Nr.3192 a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C13 cu destinaţia Pompe Sc = 41,33 mp; C14 cu destinaţia Garaj Sc=23,22 mp, Su = 21,56 mp; C15 cu destinaţia Atelier întreţinere Sc = 270,91 mp; Su = 254,60 mp; C16 cu destinaţia Atelier auto Sc = 118,06 mp; Su = 117,13 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 468,60 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/7, înscris în Cartea Funciară Nr. 3191 a municipiului Paşcani, pe care este amplasat următorul corp de clădire: Hala Forjă Sc=589 mp, Su=530 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţti construcţii, în suprafaţă de 426,83 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/8, înscris în Cartea Funciară Nr. 3190 a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C20 cu destinaţia Depozit Sc = 287,21 mp; Su = 229,46 mp; C21 cu destinaţia Rampă încărcare Sc = 27,61 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, în suprafaţă de 871,02 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/9, înscris în Cartea Funciară Nr. 3188 a municipiului Paşcani, pe care sunt amplasate următoarele corpuri de clădire: C22 cu destinatia Cantina Sc = 422,43 mp; Su = 385,26 mp; C24 cu destinatia Atelier tamplarie Sc = 88,03 mp; Su = 79,55 mp; C25 cu destinatia Magazii Sc = 129,72 mp; Su = 110,24 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, in suprafata de 426,17 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/10, inscris in Cartea Funciara Nr. 3189 a municipiului Pascani, pe care sunt amplasate urmatoarele corpuri de cladire: C26 cu destinatia Magazie Sc = 3,48 mp; Su = 3,14 mp; C27 cu destinatia Magazie repere Sc = 63,26 mp; Su = 62,58 mp; C28 cu destinatia Ateliere Sc = 306,13 mp; Su = 279,18 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă curţi construcţii, in suprafata de 492,45 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/11, inscris in Cartea Funciara Nr. 3197 a municipiului Pascani, pe care sunt amplasate urmatoarele corpuri de cladire: C29 cu destinatia Depozit S.D.V Sc = 122,6 mp; Su = 117,7 mp; C30 cu destinatia Bazin Sc = 35,78 mp; C31 cu destinatia Ateliere auto+slabare Sc = 100,77 mp; Su = 74,77 mp; C33 cu destinatia Punct reglare masura gaz metan Sc = 8,03 mp; - Teren intravilan categoria de folosinţă neproductiv, în suprafata de 661,21mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/12, inscris in Cartea Funciara Nr. 3198 a municipiului Pascani. - Teren intravilan categoria de folosinţă neproductiv, in suprafata de 56,82, identificat sub Nr. Cadastral 858/13. - Teren intravilan categoria de folosinţă neproductiv, in suprafata de 356,83 mp, identificat sub Nr. Cadastral 858/14, inscris in Cartea Funciara Nr.3197 a municipiului Pascani. Pret pornire licitaţie bunuri imobile: 5.638.653 lei Proprietate imobiliară situată în extravilanul com. Leţcani, Jud. Iasi, compusă din: - Teren arabil extravilan în suprafaţă de 10.000 mp, având număr cadastral 62333 (nr. cadastral vechi 1014) înscris în Cartea Funciară nr. 62333 (nr. CF vechi 846) a com. Leţcani, situat în extravilanul com. Leţcani, Parcela 1(1843/38); - Teren arabil extravilan în suprafaţă de 5.000 mp, având număr cadastral 62334 (nr. cadastral vechi 1012) înscris în Cartea Funciară nr. 62334 (nr. CF vechi 847) a com. Leţcani, situat în extravilanul com. Leţcani, Parcela 1(1989/54); Preţ pornire licitaţie 15.415 lei Bunurile imobile se vând în bloc pentru fiecare dintre cele două locaţii. Licitaţiile vor avea loc în data de 10.05.2018 orele 11.00, la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud Iaşi, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune o ofertă ce va conţine: - cerere de participare la licitaţie, - dovada achitării caietului de sarcini de 3.000 lei, - dovada achitării cauţiunii de 20% din preţul de pornire a licitaţiei; - actele de identificare a persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul nr. RO50BRDE380SV43106153800 deschis pe numele debitoarei SC RETROM SA la BRD-Groupe Societe Generale. Cererile de participare se vor depune la biroul lichidatorului judiciar din Iaşi, str. Cronicar Mustea, nr. 17, parter, ap. 12, jud. Iaşi, cel târziu cu o zi înainte de ziua şi ora licitaţiei. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit (30 zile calendaristice de la data licitaţiei pentru imobile) duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cel târziu cu 3 zile înainte de ziua licitaţiei. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0232/235 508 Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL
PUBLICAŢIE DE VÂNZARE LD EXPERT GRUP IPURL, lichidatorul judiciar al SC PAULIŞTA SRL, cu sediul în Bacău, Calea Bârladului nr. 23, jud. Bacău, CUI 988358, RC J04/2036/1991, Dosar nr. 246/110/2012*- Tribunalul Bacău, în temeiul Legii 85/2006 vinde prin licitaţie publică: 1. Activ funcţional situat în Mun. Bacău, str. Calea Bârladului, nr. 23, jud. Bacău, număr cadastral 60876 Cartea funciară nr. 60876 a municipiului Bacău compus din: hală de producţie, Scd = 1.175 mp formata din C1 (1007 mp)+C2 (29mp)+C4 (139mp); hală de productie (C3), Scd = 635 mp; teren intravilan cu destinaţia curţi construcţii în suprafaţă totală din acte de 3.799 mp, real masurata 3800 mp; platformă betonată în suprafaţă de 1.591,20 mp la preţul de 1.410.276 lei. 2. Activ funcţional situat în Comăneşti, str. Combinatului nr. 94, jud. Bacău, număr cadastral 2720, Cartea funciară nr. 61107 a UAT Comăneşti compus din: teren în suprafaţă de 5.996 mp; hală de producţie, Scd = 2.082 mp; cabină poartă, Scd = 20 mp; alee betonată în suprafaţă de 1.352,71 mp; împrejmuire în suprafaţă de 448,48 mp la preţul de 790.622 lei. Prețurile nu conțin TVA. Licitaţiile vor avea avea loc în datele de 7 şi 14 Mai 2018, ora 12.00, la biroul lichidatorului judiciar din Bacău, B-dul Unirii nr. 30, Clădirea 30 Avenue Business Center, et. 3, cam. 2, jud. Bacău, putând participa orice persoană fizică sau juridică care va depune cu cel puţin 24 ore înainte de ziua licitaţiei o ofertă ce va conţine: cerere de participare la licitaţie; dovada achitării taxei de participare de 2.000 lei; dovada achitării caietului de sarcini în valoare de 2.000 lei; dovada achitării cauţiunii de 10% din preţul de pornire al licitaţiei; documentele care atestă identitatea şi calitatea participantului la licitaţie, după cum urmează: actele de identificare ale persoanei juridice/fizice, împuternicire pentru persoana care reprezintă societatea cu menţiunea că are mandat de a licita indiferent de sumă, ştampila. Taxele se vor achita în contul RO82BTRL00401202436398XX deschis la Banca Transilvania- Sucursala Bacău. Ofertanţii care se înscriu la licitaţie, dar nu participă, pierd toate sumele avansate în vederea participării la licitaţie. Neplata preţului la termenul stabilit prin procesul-verbal de licitaţie duce la pierderea sumelor avansate pentru achiziţionarea bunurilor, care vor fi scoase din nou la vânzare în sarcina cumpărătorului. Oricine pretinde vreun drept asupra bunurilor scoase la vânzare se va adresa lichidatorului judiciar cu cel puțin 3 zile înainte de data licitației. Informaţii suplimentare la biroul lichidatorului judiciar - telefon: 0746153363. Lichidator judiciar LD EXPERT GRUP IPURL

 

Operațiunea Vegetarian – Winston Churchill, armele biologice și experimentele pe oi
25/04/2018 12:03

 La jumătatea distantei dintre satele Gairloch si Ullapool, din zona muntoasă de nord-vest a Scotiei, se află o mică insulă de formă ovală, numită Gruinard. De pe tărmul scotian, insula pare foart ...

Schimbări radicale la WhatsApp: Cui îi va fi INTERZISĂ folosirea serviciului de mesagerie
25/04/2018 09:51

WhatsApp, popularul serviciu de mesagerie online deţinut de Facebook Inc, a decis să ridice varsta minimă a utilizatorilor săi din Europa de la 13 ani la 16 ani, pentru a se conforma astfel la noile norme d ...

WhatsApp ridică la 16 ani vârstă minimă a utilizatorilor din Europa
25/04/2018 07:21

 WhatsApp va cere utilizatorilor europeni să confirme că au cel puţin varsta de 16 ani atunci cand acestora li se va cere să accepte noile condiţii de utilizare şi noile politici de confidenţialitat ...

Cea mai mare revizuire a sistemului internațional de unități. ​Din noiembrie, ”noul kilogram” îi va lua locul actualului kilogram
08/04/2018 14:04

În luna noiembrie a acestui an va fi validată noua definitie a kilogramului, dar si a altor unităti de măsură cu care suntem obisnuti să lucrăm, scriu elvetienii de la Le Temps. Cat mai cantăreste ...

 ROMANI CITITI SI VA CRUCITI
22/03/2018 15:11

 "Atotputernicii Lumii", vom oferi si o serie de realizări ale geniului romanesc ale ultimilor ani: * Dr. fiz. Eugen Pavel, de la Institutul de Fizica Atomica de la Magurele, a realiz ...

Un nou material uimitor creat de o româncă poate obţine electricitate din corpul uman
05/01/2018 13:37

Toţi ne stresăm, dar in mod normal, cand se intamplă acest lucru, nu producem electricitate. Acest lucru nu se poate spune şi despre un nou material flexibil creat de cercetătorii de la Empa, Institutul de ...

Lumea magică din subteran: Topul celor mai frumoase stații de metrou din lume
30/12/2017 15:56

 Statiile de metrou sunt asociate cel mai adesea cu sobolani, mizerie si gălăgie, si nu cu arhitectura. Si totusi, există in lume cateva statii de metrou care fac notă discordantă, care demonstrează ...

La Rinconada – Orașul incredibil situat la cea mai mare înălțime
30/12/2017 07:43

 La mare inăltime in Anzii din Peru, cu mult deasupra liniei arborilor, se află o veche tabără de minerit aurifer, care a crescut, peste ani, pană la statutul de oras. Asezarea se numeste La Rinconada ...

VIDEO – Iată ce pățești când răspunzi la e-mailuri spam
21/12/2017 16:37

     E-mailuri suspecte: asigurări nerevendicate, cutii de valori incrustate cu diamante, prieteni apropiati izolati intr-o tară străină. Ne apar in căsuta de e-mail si procedura standard ...

Problemele cu noile iPhone-uri pun Apple intr-o lumina extrem de proasta
21/12/2017 14:59

 Odata cu iPhone 8 si iPhone X, Apple a lansat iOS 11 pentru o varietate foarte mare de iDevice-uri. Din pacate, se pare ca respectivul sistem de operare nu este perfect. iOS 11 vine la pachet cu u ...