Alegeri cruciale in R.Moldova

default

Dimensiune font:

| 25-11-2014 09:36

Noul presedinte al Delegatiei UE - Republica Moldova din Parlamentul European, europarlamentarul PSD Andi Cristea, este de parere ca miza alegerilor parlamentare din Moldova, de duminica, este una foarte mare, subliniind ca exista doua riscuri legate de acest eveniment.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Andi Cristea vorbeste si despre posibilitatea unirii Romaniei cu tara vecina, dar si despre restrictiile impuse de Moscova Chisinaului. In plus, in contextul alegerilor legislative si a evolutiilor de peste Prut, europarlamentarul PSD aduce in discutie si integrarea europeana.

Ati fost ales in fruntea Delegatiei UE - Republica Moldova din Parlamentul European, cum i-ati convins pe colegii dvs. si ce inseamna pentru Romania continuarea detinerii acestei presedintii?

Republica Moldova este o tara draga mie. In 2008, am lucrat ca asistent parlamentar in Parlamentul European gestionand inclusiv dosarul R. Moldova. Am urmarit evolutiile indeaproape si in calitate de consilier parlamentar in cadrul comisiei pentru politica externa a Senatului Romaniei si, mai apoi, in Ministerul Afacerilor Externe.

As spune ca alegerea mea ca presedinte a fost combinatia fericita a unui efort individual, o gandire strategica de echipa, dublate de sprijin national si european. Mai precis, s-a unit interesul meu pentru a sprijini drumul european al R. Moldova cu viziunea delegatiei europarlamentare PSD si sprijinul familiei noastre politice, social-democratii europeni. (...)

Vreau doar sa punctez, ca raportor in Parlamentul European pentru liberalizare vizelor pentru cetatenii R. Moldova a fost colega mea, vicepresedinte al grupului socialist, Tanja Fajon. Relatia dintre R. Moldova si UE sau dintre R. Moldova si Romania nu este o relatie pe o anumita filiera politica, esenta acestor relatii este una mult mai profunda, R. Moldova are vocatie europeana.

Pentru Romania inseamna o oportunitate de a fi un jucator important si in planul diplomatiei parlamentare, si de a putea ghida directia strategica cu privire la R. Moldova in cadrul Parlamentului European. In fond, Parlamentul European va fi o cheie in drumul european al Moldovei, cum a fost si in cazul Romaniei.

Recent au fost impuse noi restrictii de catre Rusia Moldovei, ultima privind importul de carne, ca reactie la semnarea Acordului de Asociere cu Uniunea Europeana. Cum ajuta UE tara vecina?

Discutia are doua paliere. In primul rand, pe termen scurt, imediat dupa interzicerea importurilor de catre Federatia Rusa, UE a ajutat direct prin decizia de a mari cotele pentru produse din R. Moldova. Astfel, o parte importanta din exporturile care mergeau catre Federatia Rusa a putut fi redirectionata de indata catre UE.

Moscova a interzis importurile de carne din Moldova: Nesigura sanitar-veterinar

Referindu-ne la procesul mai profund, la intrarea in vigoare a Acordului de Liber Schimb, UE ajuta prin acces la piata sa, prin disponibilitatea de a deveni o alternativa clara pentru produsele moldovenesti, fata de piata ruseasca, relativ traditionala pentru producatorii moldoveni.

Vestea buna e ca piata europeana nu are toane, nu se mareste sau se contracta in functie de interesele geopolitice ale Kremlinului. Piata UE este una consistenta, cel mai mare bloc economic din lume, jumatate de miliard de oameni. E drept, standardele sunt inalte, competitia este prezenta. Evaluarile Comisiei Europene indica o viitoare crestere aditionala de 5,5% a PIB-ului Republicii Moldova, urmare a Acordului de Liber Schimb. (...)

Rusia interzice importurile de carne din Moldova

UE nu apreciaza schimbarile subite de politica din partea niciunui partener, iar felul in care Moscova joaca cu Kievul sau Chisinaul este contraproductiv, daca scopul este sa opreasca drumul european. Presiunile Moscovei au ajutat drumul european al Moldovei si Ucrainei, Bruxelles-ul a dat semnalul ca nu poate fi intimidat.

In acest an s-au inregistrat doua evenimente foarte importante pentru R.Moldova - ridicarea vizelor si semnarea Acordului de Asociere. Ce urmeaza, ce contributie va avea delegatia pe care o conduceti si Parlamentul European in continuarea acestor masuri de apropiere europeana a Moldovei?

Ca presedinte al delegatiei am datoria sa sprijin, in limitele cadrului institutional, la nivel parlamentar, drumul european al R. Moldova. Acordul de Asociere inseamna relatii politice si economice mai stranse dintre R. Moldova si comunitatea europeana.

Zi istorica pentru R. Moldova - Parlamentul a ratificat Acordul de Asociere cu UE

Moldova, incotro? Am semnat Acordul de Asociere, ce facem mai departe: Unire sau aderare?

Prin Acordul de Liber Schimb se urmareste includerea graduala a statului vecin in piata interna a UE, cea mai mare piata unica din lume. Acordul de Asociere este o modalitate concreta de a activa si creste pontentialul relatiilor UE - R. Moldova.

Se instituie o Agenda de Asociere, adica un calendar clar, o agenda de reforme care vor moderniza institutiile de peste Prut pentru a raspunde eficient nevoilor legitime ale cetatenilor. Mingea este in terenul viitorului guvern de la Chisinau, de aceea si miza alegerilor din 30 noiembrie este una foarte mare.

Moment istoric pentru R. Moldova: Un pas mai aproape de UE

Putin vrea compromis pe tema asocierii Moldovei si Ucrainei la UE: Sa nu uitati de Moscova!

Zi istorica pentru Republica Moldova: Fara vize in Uniunea Europeana

Unele din partidele politice care spera sa ajunga la putere contesta drumul european incercand sa ofere o alternativa in reorientarea catre Uniunea Vamala cu Rusia. (...) Daca se continua reformele cu seriozitate, si imi doresc asa, se va ajunge, ca destinatie finala, bifand etapele intermediare, la aderare.

Motivul pentru care unele partide politice din Republica Moldova ar putea fi interzise

Moscova acuza Curtea Constitutionala a Moldovei: Nu permite decat directia integrarii europene

Campania pentru alegerile parlamentare din Moldova se apropie de final, care sunt pericolele care s-ar putea ascunde in rezultatele acestui scrutin?

Este esentiala evitarea polarizarii si mai accentuate a societatii. Atat inainte, cat si dupa alegerile legislative. Divizarea interna a oamenilor, in interiorul societatii, din cauza retoricii si propagandei periculoase a acelor partide politice care pun pe primul loc castigarea alegerilor cu orice pret, in dauna interesului larg al oamenilor, este lucrul cel mai important de evitat.

Nu cred ca focusul trebuie pus pe termen scurt, gen pretul gazelor, ci pe termen lung, care este proiectul de dezvoltare a tarii care aduce beneficii reale si prosperitate cetatenilor.

Alegeri foarte stranse la Chisinau. Risc major de destabilizare

Rusia trimite observatori la alegerile din Republica Moldova

Rep. Moldova se pregateste de alegeri. Trei noi sectii in Romania pentru diaspora sa

Cred ca sunt doua riscuri in urmatoarea luna: lipsa unei majoritatati clare, respectiv propaganda desprinsa total de realitate, de ceea ce este obiectiv. Noi, membrii Delegatiei UE-Moldova din PE, precum si sustinatorii drumului european al Republicii Moldova, speram sa existe o majoritate pro-europeana si dupa 30 noiembrie la Chisinau. In ceea ce priveste dezbaterea publica, in mod cert, campaniile electorale sunt momente de emotie, de batalie politica, peste tot in lume.

(...) Fiecare poate dezbate cat vrea cu privire la cele doua Uniuni, Europeana respectiv Vamala, dar nu e normal, nici democratic, sa se vina cu elemente de panicare a populatiei care sa fie clar in contradictie cu realitatea. Adevarul trebuie sa prevaleze, in primul rand din respect fata de cetateni. (...)

Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (I) Rolul lui Iohannis peste Prut

Romania si Ucraina au ales. Ce va face Moldova? (II) Rusia pregateste miscari de strada la Chisinau

Cel mai numeros partid parlamentar - cel comunist - conduce si acum in sondaje, dar nu a mai avut majoritate din 2009. Cat de mult depinde integrarea europeana de rezultatul pe care il va obtine Partidul Comunist?

Daca electoratul hotareste prin vot sa dea increderea acestui partid, e o decizie care se respecta ca atare. Este important sa aiba maturitatea si responsabilitatea politica sa continue reformele necesare si sa faca diferenta in beneficiul cetatenilor. Directia actualului guvern este cea buna si trebuie continuata. Mai important decat de unde vii este incotro te indrepti.

Comunistii, favoriti la alegerile parlamentare din Moldova - sondaje

Sunt posibile provocari ale Rusiei prin Transnistria/Gagauzia, mai mari decat acum, in preajma alegerilor?

Este limpede ca Federatia Rusa este un actor important si influent, joaca un rol pe masura, imi doresc asumarea acesui rol intr-o maniera constructiva, cu responsabilitate si maturitate.

O Republica Moldova mai stabila, mai sigura si mai prospera este in interesul tuturor cetatanilor sai, indiferent de etnie, origine sau limba vorbita. Nu doar R. Moldova, intreaga regiune ar avea de castigat, inclusiv Federatia Rusa. Alegerile parlamentare de la finalul lui noiembrie sunt un prilej de consens, cred ca e in interesul Federatiei Ruse sa contribuie la asta.

Liderul Transnistriei se teme ca procesul de integrare Moldova-Romania e "in ultimele etape"

Rusia: Vom apara cetatenii din Transnistria. Nu ne puneti la incercare puterea!

Transnistria e gata pentru un referendum privind independenta, spune presedintele

Institutiile moldovene s-au intarit suficient in ultimii ani dupa revolutia din aprilie 2009, ca sa reziste chiar daca se schimba orientarea Parlamentului, respectiv a tarii?

Cert este ca s-au facut progrese in ultimii ani, lucru care s-a vazut inclusiv in cresterea economica si in ridicarea vizelor catre Uniunea Europeana, pentru a ridica doua chestiuni concrete, cheie.

Moldova a inceput un drum al integrarii europene. In ce masura poate fi adus in discutie si subiectul unei uniri cu Romania, odata cu inaintarea pe acel drum european si parcurgerea etapelor?

Unirea e un subiect cu o incarcatura emotionala puternica de ambele parti ale Prutului. Eu sunt roman, simt ca atare. Ca presedinte al delegatiei, ca membru al Parlamentului European, am raspunderea valorilor si principiilor pe care UE s-a construit. Anexarea nu este o caracteristica a Romaniei, nu o avem nici in cultura politica, nu o regasim nici in istoria noastra. Conceptul de rescriere a granitelor este anacronic in Parlamentul European, in interiorul tuturor grupurilor politice.

Marsul pentru Unire, in imagini: "Rusia, nu uita, Basarabia nu-i a ta!" (Galerie foto)

Basescu: In sufletul meu, mi-as dori mult unirea Romaniei cu Republica Moldova

Cred ca important in urmatorii ani e sa dezvoltam cat mai multe proiecte impreuna, sa ne ajutam si sa ne interconectam cat mai mult. Orice alta discutie trebuie sa tina cont si de opinia publica din cele doua tari, or mari schimbari de atitudine se intampla in general doar in timp. Trei din patru romani isi doresc unirea cu R. Moldova. Peste Prut, lucrurile stau diferit. Simtim la fel, de cele mai multe ori, insa nimeni nu ia pe nimeni cu forta.

Ce poate influenta, in acest punct, relatiile dintre Romania si Moldova si cum?

Ceea ce poate influenta relatia e entuziasmul reciproc de colaborare consolidata. Acum, el exista si de o parte si de alta a Prutului, se vede in proiecte concrete precum gazoductul Iasi-Ungheni, exista declaratii de recunoastere a muncii depuse in relatia bilaterala. Cred, asadar, ca e important sa avem canalele deschise, de preferinta la o calitate cel putin la fel de buna ca pana acum, si dupa alegerile din 30 noiembrie.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei