Aproape 30 de români candidează la alegerile locale din Belgia pentru posturi de consilieri locali

default

Dimensiune font:

| 23-09-2018 11:22

Aproape 30 de români candidează pe listele unor partide din Belgia la alegerile locale programate pentru 14 octombrie, ei încercând să ocupe funcţii de consilieri locali în mai multe localităţi, inclusiv în capitala Bruxelles, transmite corespondentul MEDIAFAX.

 

 Iniţiatorul proiectului DreptLaVot, care încurajează românii să voteze la alegerile din Belgia, Ioana Banach, a afirmat într-o postare pe site-ul comunităţii virtuale a românilor din Belgia, Rombel, că, mai mult ca niciodată, cetăţenii români contează în acest scrutin, în condiţiile în care în capitala Bruxelles, de exemplu, reprezintă 9% din populaţie.

„În data de 14 octombrie vor avea loc alegeri în Belgia, prin care se decide cine va conduce administraţiile locale. Noi, românii din Belgia, avem dreptul să votăm în aceste alegeri. Mai mult ca niciodată, românii contează în aceste alegeri. De ce să ne pese de aceste alegeri? Pentru că nu am fost niciodată atât de mulţi români în Belgia. Suntem peste 70.000 în toată ţara, iar 40.000 locuiesc în Bruxelles, conform statisticilor oficiale şi fără a include românii ce au deja şi cetăţenia belgiană. Odată cu numărul, creşte şi potenţialul nostru de a ne organiza, de a ne coordona şi de a influenţa modul în care suntem trataţi de către autorităţile belgiene. Reprezentând peste 9% din locuitorii din Bruxelles, avem un adevărat potenţial de a influenţa alegerile. De ce să ne mai pese de aceste alegeri? Pentru că nu am avut niciodată atât de mulţi români pe listele electorale pentru listele de consilieri la comunele belgiene”, a arătat Banach.

Potrivit acesteia, la alegerile locale din 14 octombrie şi-au depus candidatura 28 de români, cei mai mulţi, 5, pentru posturi de consilieri locali în Molenbeek Saint Jean, 3 în Anderlecht dar şi 2 în Bruxelles.

”Aceste candidaturi arată faptul că suntem atât de mulţi care ne implicăm în viaţa politică la nivel local, înseamnă că avem o oportunitate de a fi remarcaţi. Locuim în Belgia, lucrăm în Belgia, creştem copii în Belgia, suntem activi în instituţiile europene, mediul de afaceri, servicii, pe scena culturală şi aşa mai departe. A avea reprezentanţi români la nivel politic înseamnă că putem să fim mai activi în a le arăta belgienilor ce contribuţie aducem ţării lor. Putem, până la urmă, să îmbunătăţim imaginea României şi a românilor”, a explicat Ioana Banach.

Aceasta a subliniat că prezenţa unor români pe listele unor partide belgiene înseamnă şi faptul că se poate face o altfel de politică.

”Mulţi am plecat din România în căutarea unui trai de viaţă mai bun, un venit mai decent şi o şansă de a clădi un viitor pentru familiile noastre. De ce să nu căutăm, atunci, şi o clasă politică mai decentă, mai puţin coruptă şi mai interesată de bunăstarea noastră? Cu siguranţă evoluţia politică din România inspiră dezgust multora dintre noi. Sigur, politica implică scandaluri peste tot, iar Belgia nu face excepţie. Totuşi, prin acţiunile lor, aceşti candidaţi români sunt dispuşi să îşi dedice timpul de cele mai multe ori peste programul lor obişnuit la jobul de zi, în condiţiile în care majoritatea lucrează în instituţiile europene, ONG-uri sau sunt implicaţi în mici afaceri, iar asta îmi dă un gram de speranţă”, a mai arătat iniţiatorul proiectului DreptLaVot.

Ioana Banach a precizat că a fi consilier local în Belgia nu este o carieră, ci este o pasiune care aduce cam 100-200 de euro pe lună, ”mult sub nivelul de investiţie personală cerut”.

”Am cunoscut câţiva dintre candidaţi şi m-am bucurat enorm să văd oameni motivaţi de şansa de a face ceva pentru comunitatea română, mai degrabă decât de bani sau faimă”, a menţionat Banach.
Românii s-au implicat în mai toate familiile politice semnificative din Belgia, ocupând locuri pe listele electorale ale majorităţii partidelor din actuala guvernare, cu excepţia Partidului Popular (PP) şi a extremiştilor de dreapta şi de stânga. Cel mai popular partid pentru candidaţii români este Mişcarea Reformistă (MR), partidul conservator-liberal, care l-a dat pe actualul prim-ministru al Belgiei, Charles Michel. MR a atras nu mai puţin de 10 candidaţi români. Pe listele Partidului Socialist (PS) se regăsesc 8 români, dintre care doi candidează ca independenţi pe listele PS. Alte partide pe listele cărora se regăsesc co-naţionalii noştri sunt: Partidul Social-Democrat Flamand (De Vlaamse Sociaaldemocratische Partij - sp.a), Centrul Democract Umanist (Centre démocrate humaniste - CDH), Partidul Creştin-Democrat şi Vlamand (Christen-Democratisch en Vlaams - CD&V), Liberialii şi Democraţii Flamanzi (Open Vlaamse Liberalen en Democraten - OPEN VLD) şi Partidul Verde (Groen-Ecolo)”.

Potrivit prezentării făcute pe site-ul Rombel, Daniela Livia Bîciu candidează pe lista primăriţei Françoise Schepmans din Molenbeek, o comună de lângă Bruxelles, pentru funcţia de consilier comunal, şi îşi propune să aducă în faţa electoratului un proiect politic liberal, „în care omul este măsura tuturor lucrurilor şi în care meritul, responsabilitatea individuală şi libertatea ocupă un loc central”.

„Sunt de aproape 20 de ani în Belgia. Nu m-am teleportat într-o nouă realitate, ci am parcurs toate etapele integrării, de la studenţie până la pozitia actuală, de expert în comunicare, pentru instituţii europene şi internaţionale. Acest parcurs nu a fost uşor, mai ales într-o perioadă în care belgienii nu cunoşteau despre România decât povestea lui Dracula, Ceauşescu şi, eventual, Nadia Comăneci”, a arătat în prezentarea sa de candidat Daniela Livia Bîciu.

Aceasta a studiat comunicarea de masă la Şcoala Franceză de Ataşaţi de Presă, urmând diverse specializări în geopolitică, la Academia Diplomatică Europeană, precum şi cursuri online de comunicare umanitară la Universitatea din Geneva şi Harvard Project.

„Am lucrat, printre altele, pentru Comisia Europeană, pentru Programe Regionale America Latină şi, de asemenea, ca purtător de cuvânt pentru UNHCR în Africa Centrală. Dar şi în sectorul privat, călătorind în peste 50 de ţări. Această diversitate profesională mi-a permis consolidarea competenţelor în afara sferei politice şi o înţelegere exactă a vieţii reale a oamenilor, uneori în condiţii foarte, foarte dificile. Militez pentru drepturile femeilor, mai ales libertarea de iniţiativă economică, ca mijloc de emancipare socială. Pentru implicarea mea în societate, pentru cunoaşterea realităţilor, am fost distinsă cu titlul de Cavaler al Meritului Social al Regatului belgian”, a precizat românca.

Daniela Livia Bîciu participă la alegerile locale din 14 octombrie cu un program în care pledează pentru poziţia europeană şi internaţională a comunei Molenbeek, inclusiv în relaţia cu România şi Europa de Est în general, susţinând consolidarea clasei medii din Molenbeek, ca bază a democraţiei, progresului social şi economic, în care cetăţenii români rezidenţi în comună să se regăsească.

„E indispensabil să avem un cuvânt de spus în politica locală, pentru a evita, la fel ca şi în România, ca partide care nu ne reprezintă să decidă pentru noi în următorii ani, doar pentru că îşi ambalează promisiunile în staniol electoral. Alegerile locale din octombrie 2018 reprezintă o dublă oportunitate, aceea de a ne face auziţi şi respectaţi ca şi comunitate, de a participa activ la viaţa publică locală, luptând, astfel, împtriva clişeelor care adesea şi în mod injust ne definesc în ochii Occidentului. Dar şi aceea de a <<repara>> eroarea indiferenţei de la alegerile din România, de a nu mai lăsa pe alţii să ne impună pe ce drum trebuie să mergem în următorii ani”, a conchis Bîciu.

Un alt român din Belgia, Cristian Bulumac, candidează din partea Ecolo/Groen în Etterbeek „pentru o viaţă mai bună pentru toţi locuitorii comunei, pentru locuri suficiente în şcoli, pentru mai multe spaţii de joacă şi spaţii verzi, pentru siguranţă pe stradă, pentru schimburi culturale mai bune şi pentru îmbunătăţirea relaţiilor administraţiei cu cei care locuiesc în comună”.

„Aţi venit în Belgia pentru o viaţă mai bună. Şi aţi rămas pentru că aici lucrurile par să meargă mai bine şi uneori mai uşor. Aici ştiţi că munca vă este răsplătită. Suntem într-o altă ţară şi poate ne e dor sau ne dorim să ne întoarcem acasă. Dar până atunci aici este casa departe de casă. Locul unde trăim, muncim, ne simţim bine şi găsim un acoperiş deasupra capului seara. Iar locul ăsta există şi se menţine prin activitatea unei administraţii. Una care nu vorbeşte limba română, nu ştie ce te deranjează şi nici ce ţi-ar place, nu încearcă prea mult să te integreze ci se mulţumeşte cu un minim de interacţiune. Pe 14 octombrie urmează alegerile locale în Belgia, alegeri care decid cine administrează zona în care locuieşti, cine decide taxele şi modul în care administraţia interacţionează cu tine. Ca cetăţean român înscris la administraţia comunei, ai dreptul să votezi şi ai un cuvânt de spus”, a afirmat Bulumac.

Răzvan Hoinaru candidează din partea partidelor politice belgiene Centre Democrat Humaniste + Christian Democrats & Vlaanders pentru a ocupa un loc de consilier local în Bruxelles, unde comunitatea românească este a doua ca dimensiune, „ceea ce ȋnseamnă un mare aport de taxe pe care românii ȋl aduc bugetului de stat belgian”.

„Deşi plăteşti taxe şi munceşti poate mai mult decât alţii, nu beneficiezi de aceaşi reprezentare publică. Există un principiu al unei democraţii şi societăţi sănătoase, <<nici o taxare fără reprezentare>>. Oraşul Bruxelles are un buget de 803 milioane de euro, fiind unul dintre cele mai bogate oraşe din lume. Nu prea pare, aşa este? Unde stai tu, strada este adesea murdară dat fiind sistemul de colectare al pungilor de gunoi, creşele sunt supra-aglomerate, şcolile nu se adaptează ȋntocmai copiilor a căror limbă nativă nu este franceza sau neerlandeza, iar aglomeraţia ȋn trafic este cruntă”, a explicat Hoinaru necesitatea prezenţei la vot.

Acesta a precizat că în Consiliul Local Bruxelles nu este nici un român, deşi capitala Belgiei este un oraş internaţional, unde românilor le este greu să se facă auziţi, pentru că nu se susţin ȋntre ei, deşi prin forţa numerică a comunităţii ar putea să contribuie la luarea de decizii publice.

Candidatul român a ajuns ȋn Belgia ȋn urmă cu nouă ani, fiind economist de profesie, şi lucrează la Parlamentul European.

„Îmi doresc o mai bună implicare a comunităţii româneşti din Belgia, un vorbitor de limbă română ȋn administraţia locală pentru a facilita dialogul dintre autorităţi şi cetăţean, o mai bună legiferare a relaţiei ȋntre proprietar şi chiriaşi pentru a combate abuzurile, proiecte educaţionale româno-belgiene la nivel pre-şcolar şi şcolar, redeschiderea zborurilor Bruxelles - Timişoara, Craiova, Suceava”, a subliniat Răzvan Hoinaru.

Rombel (Români în Belgia) reprezintă cea mai largă comunitate virtuală a românilor din Belgia, înfiinţată în anul 2002, având peste 10.000 de membri. MEDIFAX.RO

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei