ATENŢIE. Afecţiunea verii care te poate trimite cu copilul la urgenţă

default

Dimensiune font:

| 22-08-2018 10:22

Intoxicația alimentară la copii este o afecțiune relativ rară, dar nicidecum de neglijat. Află care sunt cauzele și simptomele acestei afecțiuni, care este tratamentul ei dar și cum o putem preveni.

Simptomele intoxicației alimentare la copii

Intoxicația alimentară reprezintă o afecțiune a tubului digestiv, cauzată de ingerarea de alimente contaminate sau alterate. Aceste alimente sunt contaminate cu microorganisme patogene precum bacteriile, virusurile sau paraziții prin diverse modalități (în timpul procesului de preparare, pe parcursul creșterii sau prin contaminare din mediul înconjurător). Anumite alimente sunt considerate a prezența un risc crescut de contaminare: produsele lactate, fructele de mare crude, carnea slab preparată termic și preparatele din pui. 
Simptomele intoxicației alimentare variază, precum și intensitatea lor, dar în principiu includ vărsăturile, diareea, letargia și durerile/crampele abdominale, ușoare sau severe. În unele cazuri poate apărea și febra. Simptomele se pot înrăutăți în scaune cu sânge, deshidratare, dar și afectarea unor organe (rinichi, ficat) sau a sistemului nervos (în cazul neurotoxinelor.

Cauzele intoxicației alimentare la copii.

Virusurile și bacteriile reprezintă principalele cauze ale intoxicației alimentare. Câteva exemple binecunoscute în acest sens sunt: Salmonella, Campylobacter, Staphylococcus aureus, Toxoplasmă gondii, Escheria coli, Salmonella reprezentând și principala cauza a spitalizărilor și, din păcate, a deceselor.
Există o mulțime de toxine care pot conduce la intoxicație alimentară, unele fiind produse de bacteriile aflate pe sau în alimente, iar altele fiind produse de plante și animale/pești sau de alte organisme ingerate. Astfel, sunt prezente în categoria această neurotoxinele, enterotoxinele și, cel mai des întâlnite, toxinele din ciuperci. 
Intoxicația alimentară poate fi cauzată și de paraziți, majoritatea fiind ingerati cu apă sau/și mâncare contaminate, cum sunt: Giardia, Trichinella, Taenia solium. Cu toate că aceștia din urmă pot conduce la simptome mai puțîn severe, nu sunt de neglijat.
Nu în ultimul rând, o cauza a îmbolnăvirilor este reprezentată de chimicale cum sunt mercurul (identificat în apă de băut sau în peștii oceanici), pesticidele și chiar plumbul, lista putând fi extinsă și la substanțele chimice utilizate la curățarea casei.

Tratamentul intoxicației alimentare la copii.

Deși intoxicația alimentară poate apărea și la copii, în general simptomele pe care părinții le regăsesc la cei mici, cum sunt vomă sau diareea, de puține ori conduc la diagnosticul de intoxicație alimentară. De cele mai multe ori este vorba fie de intoleranță (la gluten sau lactoză) sau de gastoenterita. Diferențierea însă este greu de realizat pentru o persoană neavizată și de aceea sfatul medicului primează în aceste situații. În cazul în care vomă are o culoare galbenă sau verde, dacă este prezența sânge în scaun sau în vomă sau dacă suspectăm că cel mic a ingerat ceva otrăvitor trebuie să contactăm de urgență medicul.

Tratamentul ambulatoriu al intoxicației alimentare.

Ce putem face între timp? Nu trebuie să permitem copilului să mănânce nimic dacă vomită și să amânăm administrarea de alimente solide cel puțîn 24 ore după primul episod de vomă. Este necesar să poziționăm copilul într-o poziție confortabilă (întins pe jos pe o parte sau pe burtă) pentru a reduce riscul de inhalare a vomei în plămâni. De asemenea, este important să-l hidratăm folosind săruri de rehidratare sau băuturi cu electroliți, începând treptat de la o cantitate mică (o linguriță la câteva minute). După ce copilul își revine, alimentele pot fi introduse în meniul sau în porții mici și acestea să nu solicite stomacul: orez, pâine prăjită, covrigei. Trebuie evitat în timpul tratementului consumul de alimente grase sau prăjite, cum sunt cartofii prăjiți, precum și de produse lactate (excluzând situația când este alăptat la san) și cel mic trebuie încurajat să mănânce încet și cu imbucaturi mici.

Prevenția intoxicației alimentare la copii.

Putem evita intoxicația alimentară prin respectarea unor simple reguli de igienă: prepararea alimentelor aproape de momentul consumului (cu maxim2-3 ore înainte) în cazul în care nu le putem păstra la temperatura recomandată, preparea și păstrarea lor în condiții adecvate de temperatura, spălarea recipientelor de preparare și a mâinilor după utilizarea toaletei și înainte de masă/pregătirea mesei, consumarea alimentelor achiziționate până la termenul de expirare și evitarea alimentelor cu semne de alterare, menținerea curățeniei în casă, spălarea atentă a fructelor și legumelor, evitarea contactului între eventuale insecte și alimente, folosirea exclusivă a apei potabile, fierberea laptelui dacă nu este pasteurizat și nu în ultimul rând evitarea consumului de alimente de la vânzători ambulanți. În cazul sugarilor, alimentele preparate trebuie consumate imediat și este necesar să acordăm atenție apei întrebuințate în alimentația acestora. Nu în ultimul rând, este important să reținem faptul că cei mici trebuie supravegheați și feriți de substanțele/alimentele potențial periculoase, căci curiozitatea acestora poate avea urmări extrem de neplăcute, intoxicația alimentară nefiind o afecțiune de neglijat deoarece, în unele situații, poate primejdui chiar viața.realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei