BREXIT, ziua decisivă. Ultimul sondaj indică 52% pro-UE UPDATE

default

Dimensiune font:

| 23-06-2016 19:00

Referendumul privind eventuala ieşire a Marii Britanii din Uniunea Europeană, care se desfăşoară joi, este cel mai important vot al britanicilor din ultimii 50 de ani.

 

 UPDATE 10.34 Coperta cotidianului The Sun (favorabil Brexit-ului), versus The Guardian (favorabil rămânerii în UE)

 

The Guardian, care s-a pronunțat pentru rămânerea în UE, notează că britanicii au în față "o zi a deciziei" și preconizează că rezultatul va fi strâns.

The Sun, tabloid care îi aparține tot lui Murdoch, titrează: "Ziua Independenței. Renașterea Marii Britanii", și le amintește cititorilor săi să voteze pentru Brexit.

"Marea Britanie decide", scrie pe prima pagină tabloidul euroscepticThe Daily Mail, cel mai citit ziar din țară și favorabil Brexitului (ieșirea Marii Britanii din UE), care publică ceea ce consideră a fi "principalele minciuni" ale Bruxellesului.

The Times, singurul dintre ziarele britanice aflate în proprietatea magnatului american Rupert Murdoch care susține rămânea Marii Britanii în UE, pune accentul pe sondajele de opinie, deloc elocvente, care demonstrează că viitorul "atârnă de un fir de păr".

The Daily Telegraph, care pledează pentru Brexit, publică pe prima pagină o caricatură în care, având ca fundal steagul Marii Britanii, o bătrână cu un câine — care ar putea fi regina Elisabeta a II-a — se află la o răscruce de drumuri și are în față un indicator cu însemnele In (Înăuntru) și Out (În afară).

The Independent, favorabil continuării în UE, prezintă ultimul sondaj al ComRes, care dă un avantaj comod britanicilor care doresc să rămână în UE, cu 48%, față de cei 42% dintre britanici favorabili Brexitului.

Ziarul economic Financial Times remarcă importanța zilei de joi, 23 iunie, și relatează că lira sterlină s-a apreciat în ziua plebiscitului.

 

UPDATE 10.20 Aproximativ 46,5 milioane de britanici sunt aşteptaţi la urne, cel mai mare număr înregistrat la o rundă de alegeri. Acesta este al treilea referendum naţional din istoria Marii Britanii, scrie BBC.

 

UPDATE 09.00 Secțiile de vot s-au deschis joi în Marea Britanie pentru referendumul privind rămânerea sau ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană. Votarea a început la circa 41.000 de secții de pe teritoriul Marii Britanii. Circa 46,5 milioane de alegători s-au înregistrat la cele 382 de centre locale, potrivit Comisiei Electorale. Potrivit Comisiei, în Anglia, numărul alegătorilor este de 38,96 milioane, în Scoția — 3,99 milioane, în Țara Galilor — 2,27 milioane, în Irlanda de Nord — 1,26 milioane și în Gibraltar — 24.117 alegători. Experții se așteaptă la o rată de participare la vot care va varia între 60 și 80%, relatează DPA.


BREXIT. Dezbaterea privind eventuala ieşire a regatului din Uniunea Europeană - aşa-numitul "Brexit" - a bulversat nu numai ţara, ci toată Europa şi îngrijorează şi pe partenerii de afaceri ai Marii Britanii.

Cu toate acestea, dezbaterile asupra acestei chestiuni nu au reuşit să dea un răspuns clar privind consecinţele unei eventuale ieşiri a Marii Britanii din UE. De asemenea, o serie de analişti din diferite domenii a încercat să lămurească cât de cât care ar fi avantajele şi dezavantajele unui eventual "DA", la ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi să anticipeze ce s-ar putea întâmpla pe viitor.

BREXIT: Ce spun ultimele sondaje

Analiştii de la publicaţia The Economist au încercat să explice în mod pragmatic cum va cântări votul de la referendum, şi care sunt avantajele şi dezavantajele unui eventual Brexit.

Adevăr şi mit

Electoratul a aşteptat să i se ofere dovezi clare, fapte concrete de la Uniunea Europeană, dar a primit mai degrabă mituri. Acest lucru s-a întâmplat mai ales pentru faptul că tocmai aceia care ar fi trebuit să ofere aceste răspunsuri, pentru că, de fapt, nimeni nu şi-a asumat răspunderea de a spune cu certitudine ce s-ar putea întâmpla cu Marea Britanie după un eventual Brexit.

Primul efect al unui eventual Brexit ar însemna că toate afacerile comerciale ale Marii Britanii ar trebui să fie negociate cu UE, regatul având o poziţie de "terţ" în acest proces care ar putea dura mai mult decât dacă ar rămâne ca membru în UE. Ar apărea şi "efecte colaterale", ca incertitudinea, caz în care părţile implicate ar putea să denatureze, să exagereze sau să îşi impună propria lor opinie, în detrimentul celeilalte părţi.

 

Trei exemple

Trei exemple pot ilustra acest proces. Primul este legat de ideea că cel puţin 3 milioane de locuri de muncă din Marea Britanie ar depinde excesiv de comerţul cu Uniunea Europeană, însă această ipoteză este contrazisă de faptul că locurile de muncă depind cel mai mult de cerere, de nivelul salariilor şi de legislaţia muncii din fiecare ţară, şi nu de apartenenţa la UE. Al doilea exemplu este contribuţia Marii Britanii la UE, care este de aproximativ 28 de miliarde de dolari pe an - o sumă consistentă. Dar şi aceasta este greşit interpretată, pentru că este vorba despre suma brută, iar un calcul efectiv arată că este vorba în realitate, doar de o treime din această sumă. Marea Britanie este al 8-lea mare contribuabil la bugetul UE. Al treilea mit este legat de practicile comerciale, potrivit cărora UE ar lua până la 50% din exporturile Marii britanii, când, potrivit vocilor celro care vor ieşirea din UE, Marea Britanie ar beneficia de 20% din exporturile UE, ceea ce o face să fie un partener de afaceri aflat într-o poziţie puternică în negocierile comerciale.

Brexit: Preşedintele Franţei avertizează că este în joc viitorul Uniunii Europene

Euroscepticismul

Ostilitatea faţă de Uniunea Europeană s-a manifestat în Marea Britanie aproape constant şi mai vizibil decât în oricare altă ţară de pe continent. Euroscepticismul are rădăcini adânci în Marea Britanie, atât culturale, cât mai ales politice. Un expert de la 'Universitatea Kent, Matthew Goodwin a studiat fenomenul şi a ajuns la concluzia că euroscepticismul se datorează mai mult mentalităţii vechii case muncitoare, dar şi aceasta este o ipoteză eronată. În realitate, este vorba mai degrabă de o deziluzie a cetăţenilor din UE, ale căror aşteptări de la această uniune nu s-au materializat. Este vorba în special de migraţie şi de moneda euro. Nu în ultimul rând, tinerii sunt la rândul lor dezamăgiţi de lipsa locurilor de muncă.

Suveranitatea

Euroscepticismul tinde să preia controlul, dar pe de altă parte, dar lupta pentru suveranitate s-a transformat mai degrabă în dezamăgire. Sloganul preferat de cei care doresc ieşirea Marii Britanii dijn Uniunea Europeană este "Preia controlul!", însă şi acesta este destul de diluat.

Ministrul Jutiţie, Michael Grove, afirmă că "apartenența noastră la UR ne împiedică să alegem pe cel care trebuie să ia deciziile critice, care ne dirijează viaţa. La rândul lui, primarul Londrei, Boris Johnson, a afirmat că este incompatibilă calitatea de membru al UE cu suveranitatea parlamentară. Cu toate acestea, David Cameron este mândru că este mîndrul de Acordul din 2011 din Uniune, potrivit căruia orice tratat ce conferă noi puteri Uniuniii Europene să fie supus unui referendum.

 

Ostilitate faţă de migraţie

Cele mai recente sondaje de opinie arată căp principala îngrijorare a britanicilor este migraţia. Pe acest subiect bat monedă "forte" euroscepticii, iar aceasta ar putea cântări greu sau chiar decisiv în cadrul referendumului. Guvernul lui Cameron a promis că va reduce migraţia sub 100.000 de imigranţi pe an, dar cea mai recentă cifră a acestora este de 362.000 şi, conform previziunilor, ar putea să crească. De asemenea, problema ajutoarelor sociale acordate migranţilor este o problemă spinoasă. La aceasta se adaugă şi o eventuală ridicare a vizelor pentru Turcia, ceea ce ar însemna un aflux mare de imigranţi în Marea Britanie şi în alte state ale Uniunii.

Consecinţe economice

Impactul ieşirii Marii Britanii din UE se anunţă a fi unul dintre principalele subiecte fierbinţi ale referendumului din Marea Britanie. Se estimează că cetăţenii nedecişi ar putea să se orienteze la vot în funcţie de criterii subiective, cum ar fi promisiuni fără acoperire. Cu toate acestea, un studiu al Băncii Angliei arăta, în octombrie, că aderarea la Uniunea Europeană a impulsionat economia britanică, făcând-o mai dinamică.

O chestiune de afaceri

Cele mai multe firme doresc să rămână în Uniunea Europeană, dar unele dintre acestea se feresc să spună acest lucru. Însă pe măsură ce referendumul s-a apropiat de data votului crucial, acestea au început să îşi facă cunoscute punctele lor de vedere.

Un studiu realizat de Confederația Industriei Britanice (CBI) arată că 80% din membrii acesteia sunt pentru rămânerea Marii Britanii în UE şi numai 5% pentru ieşirea din UE.

Ca răspuns la revendicările celor care reprezintă marile companii, CBI subliniază faptul că se vorbește în numele a 190.000 de membri, cea mai mare parte a acestora fiind întreprinderi mici și mijlocii, și că 71% dintre IMM-uri doresc ca Marea Britanie să rămână în UE. Institutul Directorilor și Camerele de Comerț Britanice, cu calitatea de membru, deţin mai multe acţiuni în cadrul IMM-urilor decât CBI. Acestea sunt cele mai intersate ca Marea Britanie să rămână în Uniunea Europeană. De asemeena, Federaţia Întreprinderilor Mici doreşte ca regatul britanic să rămână în UE.

Marea Britanie şi chestiunile de securitate

Când David Cameron a abordat problema referendumului, el s-a gîndit şi la chetiunile de securitate. El a afirmat atunci că apartenenţa regatului la UE face Marea Britanie o ţară mai sigură. Mai multe decât atât, Cameron a sugerat că un eventual Brexit ar putea crește riscul de conflict şi că dacă Marea Britanie va întoarce spatele Uniunii Europene, ar putea să regrete.

În ultimii 25 de ani, Uniunea Europeană a dezvoltat o politică comună externă și de securitate. Exemplele de acțiuni comune includ răspunsuri comune la ambiţiile nucleare ale Iranului, precum şi sancţiunile economice aplicate Rusiei după anexarea Crimeii şi războiul hibrid din Ucraina.
Sondajele de opinie sugerează că cei mai mulți dintre cei care se vor prezenta la vot vor susţine o astfel de cooperare.

VEZI IN ZIARUL EVENIMENTUL LOCURI DE MUNCA IN CONSTRUCII 

 

VEZI- ANUNTURI IN ZIARUL EVENIMENTUL LOCURI DE MUNCA IN COMERT

 

 

VEZI TOATE ANUNTURILE DIN ZIZRUL EVENIMENTULZI- ANUNTURI

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei