Bunicuţa de 66 de ani care a ţepuit cu 400.000 de lei CAR-ul pensionarilor. Peste o sută de săteni din comuna braşoveană Comăna au fost păcăliţi

default

Dimensiune font:

| 04-08-2015 19:08

Sătenii din comuna Comăna sunt la un pas de revoltă, după ce primii 12 dintre ei s-au trezit cu pensiile tăiate cu 30%, după ce pe numele lor au fost luate credite, fără ştiinţa lor.

Membrii Casei de Ajutor Reciproc Pensionari (CARP) din Comăna s-au trezit cu împrumuturi false luate pe numele lor. Oamenii dau vina atât pe femeia de 66 de ani, Mihai Grusea Aurelia, angajata CARP, care a luat în numele lor banii, cât şi pe conducerea CARP, care a permis să se elibereze bani în baza unor dosare extrem de dubioase. Aurelia Grusea se ocupa de membrii CARP din satele Comăna de Jos, Comăna de Sus, Crihalma si Ticuşu Nou. A ajuns să falsifice documente pe numele lor, să facă adeverinţe false de serviciu şi chiar să găsească giranţi pentru accesarea împrumuturilor. Suveica creditelor a luat o amploare atât de mare încât s-a pierdut controlul, după cum recunoaşte chiar cea care a instrumentat această înşelătorie, prejudiciul estimat de reprezentata CARP fiind de 400.000 de lei. Adevărul a început să iasă la iveală în momentul în care oamenii, care se presupune că aveau de restituit bani instituţiei, au fost somaţi de conducerea CARP să plătească...

Adeverinţe false de muncă de la un Agromec desfiinţat

Familia Şotea din Comăna de Jos a ajuns într-o situaţie disperată. Soţul s-a trezit cu cinci dosare de executare silită, pe motiv că ar fi girat persoane pentru contractarea de credite, iar fiul figurează că ar avea luat un credit de la CARP. „Soţul meu, Traian, apare ca girant în cinci dosare, iar fiul meu, Dan, apare ca şi cum ar fi luat un credit. La soţ a început executarea silită de cinci luni, i se ia 30% din pensie, iar la băiat, neavând loc de muncă, nu s-a putut pune în aplicare executarea. Mai mult, problema cea mai mare este aceea că noi avem creditele noaste, făcute cu bună credinţă şi având în vedere situaţia creată, ajungem în imposibilitatea de a ne onora obligaţiile către bancă. Vreau să vă spun că este de neacceptat poziţia conducerii CARP Făgăraş, când am făcut un miting împotriva acestei instituţii, în luna martie. Ni s-a spus: «Aţi venit să ne faceţi hoţi, voi sunteţi hoţi, voi aţi furat!». În opinia noastră, a celor păgubiţi, creditele s-au făcut cu complicitatea conducerii CARP, deoarece aceste dosare nu sunt văzute de o singură persoană, dat fiind faptul că majoritatea aşa-zişilor creditori aveau adeverinţa de muncă de la Agromec, societate desfiinţată la începutul anului 2000. Ca să dau un exemplu, unei femei de 81 de ani i s-a făcut credit cu o adeverinţă de muncă de la aceeaşi societate”, ne-a declarat doamna Şotea.

De la o ţeapă de 50.000 de lei, a ajuns să fure 400.000 de lei

Este incredibil modul cum, timp de doi ani, Aurelia Grusea a scos sume mari de bani de la CARP Făgăraş în mod fraudulos. În autodenunţul pe care aceasta l-a înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Făgăraş, ea povesteşte cum a reuşit să scoată bani în numele sătenilor. „La începutul anului 2012, din naivitate şi din dorinţa de a-mi ajuta fiica să obţină o locuinţă, am fost păcălită de către un individ necunoscut să îi dau suma de 50.000 de lei pentru a obţine o locuinţă în cadrul programului ANL, dar ulterior am constatat că acea persoană îşi dăduse o identitate falsă, nemaifiind de găsit în ciuda demersurilor pe care le-am făcut. Precizez că această sumă nu mi-a aparţinut, ci am luat-o din încasările trimestrului I din 2012, din cotizaţiile şi ratele membrilor CARP din zona Comăna, fără a avea posibilitatea de a o mai returna, eu fiind văduvă şi neavând această sumă de bani disponibilă. Fiind într-o situaţie limită, din punct de vedere financiar şi nedorind să fiu prinsă cu această sumă sustrasă, am procedat la falsificarea mai multor documente, aşa cum voi expune mai jos, pentru a obţine credite în numele mai multor membri cotizanţi, ca să «acopăr» suma sustrasă iniţial”, recunoaşte Aurelia Grusea în denunţul redactat de avocatul ei, Valeriu Vătavu.

Cum a fost posibil ca o pensionară să pună la punct suveica creditelor

Este halucinant modul în care bătrâna de 66 de ani şi-a înşelat consătenii. Modul de acţiune este incredibil, facilitat în mod evident de o slabă preocupare de verificare a dosarelor de creditare din partea conducerii CARP. Rămâne de văzut, pe parcursul anchetei, dacă a fost respectată procedura (dacă există) de verificare a documentelor de la dosar şi cum a fost posibilă ridicarea sumelor de bani în numele altor persoane... „În cazul membrilor cotizanţi care nu mai doreau să continue colaborarea cu CARP Făgăraş, în baza cererilor acestora, eu le restituiam fondul depus, soldul acestora ajungând la zero. Apoi, desigur ca fără ca aceştia să ştie absolut nimic, eu depuneam în numele lor sume de bani pentru refacerea fondului de cotizare, după care formulam, tot în numele lor, cereri de creditare pe care le semnam prin imitarea semnăturii acestora. Depuneam un cupon de pensie al acestora, pe care îl aveam dinperioada în care aceştia avea credite reale pentru a face dovada veniturilor lor. (...). Cu aceste documente mă prezentam la sediul central al CARP Făgăraş, unde se aproba de către Consiliul Director aceste credite, fără ca personalul CARP să ştie ceva de falsurile făcute de mine. Au existat cazuri în care membrii cotizanţi aveau fonduri depuse, dar nu solicitau credite deoarece nu aveau nevoie. Şi în acest caz, eu formulam în numele lor cereri de creditare, pe care le semnam prin imitarea semnăturii şi obţineam credite pe numele lor, desigur fără ca aceştia să ştie ceva”, scrie Aurelia Grusea în autodenunţ.

Nici tinerii nu au scăpat de ţepele bunicuţei de la CARP

„Au existat şi situaţii în care membrii cotizanţi nu erau pensionari, fiind mai tineri, situaţie în care, pentru dovedirea veniturilor acestora, am completat adeverinţe de venit false, acestea fiind pre-redactate pe un formular, pe care eu îl completam şi îl semnam, prin imitarea semnăturilor, apoi îl ştampilam. În ceea ce priveşte ştampilele folosite, precizeze că am utilizat două amprente de ştampilă: prima a aparţinut societăţii agricole Agromec Comăna de Jos, societate desfiinţată cu mulţi ani în urmă, la care a lucrat defunctul meu soţ, ştampila rămânând în casa mea. A doua ştampilă apaţine unei societăţi comerciale din Comăna de Jos, SC Robylor SRL, firmă deţinută de Anca Radu, ştampilă pe care i-am sustras-o cu ocazia contractării de către aceasta a unui credit real, eu fiind cea care, într-un moment în care aceasta a lipsit din cameră şi nu a fost atentă, am ştampilat repede mai multe formulare de adeverinţe de venit, pe care le aveam necompletate şi le-am păstrat «în alb», folosindu-le ulterior la creditele altor membri. Uneori, la unele credite astfel obţinute, CARP Făgăraş solicita şi existenţa unor giranţi pentru solicitanţii de credit, iar eu «inventam» aceşti giranţi din rândul persoanelor pe care le cunosc, în general pensionari, cărora le imitam semnătura pe actele de garantare, dar aceste persoane nu ştiau absolut nimic”.

Sprijin juridic

„Trebuie să vedem existenţa unui dosar penal, să vedem în ce fază procesuală se află, de urmărire, de judecată. Este primul pas. Pe rol am văzut că este un dosar civil, o contestaţie la executare. O să studiem dosarul cauzei, să vedem motivele invocate, şi, bineînţeles, în cadrul acestei contestaţii la executare, dacă s-a făcut conform prevederilor legale, vedem dacă putem obţine o ordonanţă preşedinţială pentru stoparea executării silite a sumelor de bani. Pe ansamblu, ne vom deplasa la Comăna şi ne vom întâlni cu cei prejudiciaţi. Noi suntem dispuşi să-i ajutăm prin formularea unei contestaţii la executare, pentru stoparea acestor executări silite. Trebuie să vedem cum s-au obţinut aceste credite, ce înscrisuri sunt la dosarul de creditare, cum a fost posibil să se ridice sume de bani în numele altei persoane, dacă există împuterniciri notariale sau nu, pentru că se poate ajunge la descoperirea altor complici”, ne-a declarat avocatul Alexandru Neacşu, care vrea să preia cazul famliei Şotea, dar şi a celorlalţi păgubiţi, pro bono.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei