Cazul fetei violate la Vaslui: CNA amână o sentinţă. PRO TV riscă o amendă de 200.000 de lei

default

Dimensiune font:

| 28-07-2015 15:39

Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) nu a luat nicio decizie, marți, în cazul emisiunii "La Măruță" - în care a fost intervievată o tânără, victimă a unui viol - după ce propunerea de amendare a postului Pro TV cu suma maximă de 200.000 de lei nu a întrunit numărul de voturi necesar.
 

Discutarea acestui caz ar putea fi reluată într-o ședință viitoare. Propunerea de amendare a postului Pro TV cu 200.000 de lei a venit din partea lui Florin Gabrea, membru CNA. Acesta a spus că propune amenda pentru încălcarea articolului 3 alineatul 1 din Legea Audiovizualului și articolului 30, respectiv articolului 32 cu alineatele 1 și 2 din Codul Audiovizualului.

Această propunere a avut cinci voturi "pentru" și trei "împotrivă". Potrivit regulamentului CNA, pentru a fi adoptată, o propunere trebuie să aibă cel puțin șase voturi "pentru".

Potrivit articolului 3, alineatul 1 din Legea Audiovizualului, "Prin difuzarea și retransmisia serviciilor de programe se realizează și se asigură pluralismul politic și social, diversitatea culturală, lingvistică și religioasă, informarea, educarea și divertismentul publicului, cu respectarea libertăților și a drepturilor fundamentale ale omului.

Articolul 30 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual arată că "Furnizorii de servicii media audiovizuale au obligația să respecte drepturile și libertățile fundamentale ale omului, viața privată, onoarea și reputația, precum și dreptul la propria imagine".

Potrivit articolului 32 din Cod "(1) Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranța sau de buna-credință a persoanelor. (2) Nu orice interes al publicului trebuie satisfăcut, iar simpla invocare a dreptului la informare nu poate justifica încălcarea dreptului la viața privată".

Ședința CNA de marți a fost prezidată de Radu Călin Cristea.

Cazul emisiunii "La Măruță" a fost rediscutat după ce, în ședința de săptămâna trecută, consiliul a convenit să aștepte un punct de vedere din partea mamei tinerei, care a fost intervievată alături de fiica sa în emisiunea difuzată la Pro TV.

Potrivit declarației scrise a mamei victimei, și înregistrată la CNA luni, echipa emisiunii "La Măruță" ar fi promis inițial femeii că va intra în emisiune doar cinci minute iar identitatea îi va fi protejată.

De asemenea, mama victimei violului a spus că a semnat un acord privind prezența sa și a fiicei sale în emisiunea "La Măruță" după ce transmisia în direct s-a încheiat.

"Menționez că am semnat actul prezentat de echipa 'La Măruță' întrucât mi s-a spus că 'așa se procedează'", se arată în scrisoarea semnată de mama victimei și adresată CNA. Aceasta a declarat că respectivul acord nu a inclus nicio sumă de bani.

"Mi se pare o scrisoare decentă care lasă loc la interpretare. (...) Ne abatem de la subiect. Nu este nici locul, nici momentul să spunem ceva despre aceste acorduri", a declarat în ședința CNA reprezentanta Pro TV Adriana Păpureanu, adăugând că vorbește în nume propriu, în această situație fiind necesară o poziție oficială a postului de televiziune.

"Aș dori să îmi manifest nedumerirea față de relațiile dintre noi și consiliu", a adăugat Păpureanu, referindu-se la faptul că a aflat despre conținutul scrisorii mamei victimei către CNA din presă, acest document nefiindu-i pus la dispoziție. "Nu mi se pare absolut deloc corect să jucăm așa", a adăugat Păpureanu.

"Nu era în interesul jurnalistic dezvăluirea chipului victimei", a declarat Valentin Jucan, membru al CNA, și a subliniat că dezvăluirea condițiilor în care a fost semnat acel acord a fost necesară pentru ca membrii forului să ia o decizie.

La rândul său, Radu Herjeu, membru CNA, a declarat că maniera în care echipa emisiunii a obținut interviurile se încadrează în categoria "tehnici reportericești" și nu poate fi blamată. "Nu putem cere unui post să respecte imaginea unui om atunci când omul nu își respectă imaginea", a adăugat acesta, referindu-se la faptul că mama victimei a semnat, în final, un acord cu postul.

Jucan i-a răspuns acestuia vorbind despre responsabilitatea publică pe care o are un post de televiziune și a reamintit de cazul "Ioana Tufaru". "Cu sau fără acord, postul trebuia să aibă responsabilitatea protejării identității persoanei respective", a adăugat Jucan.

Laura Georgescu, președintele CNA, a arătat că emisiunea "La Măruță" din 21 iulie s-a înscris într-o mișcare de solidarizare a presei cu victima. Ea a adăugat că acest caz, al violului din județul Vaslui, a fost făcut public cu mult timp înaintea emisiunii "La Măruță".

"Cred și acum că faptul că noi am cerut intervenția mamei a viciat oarecum poziția CNA", a spus Radu Călin Cristea. El a adăugat că trauma victimei după difuzarea emisiunii nu poate fi probată sau măsurată. Mai mult, el a spus că dezvăluirea identității victimei a fost motivată în contextul dat. "Singura discuție care se poate pune este legată de articolul 32 (1) din Cod", a spus Radu Călin Cristea. Potrivit acestui articol, "Niciun drept conferit prin lege nu poate fi exercitat într-un mod excesiv și nerezonabil, contrar bunei-credințe, în scopul de a vătăma sau de a păgubi pe altul ori profitând de ignoranța sau de buna-credință a persoanelor".

Monica Gubernat a spus că în acest caz s-a profitat de buna-credință a victimelor.

Postul de televiziune Pro TV difuzează de luni până vineri, începând cu ora 17,30, emisiunea "La Măruță", cu marcajul AP și prezentată de Cătălin Măruță. Ediția din data de 21 iulie a fost difuzată în intervalul orar 17,29 — 19,00, iar cea mai mare parte a acesteia (intervalul orar: 17,29 — 18,53) a fost dedicată cazului din Vaslui.

Printre titlurile afișate pe ecran în timpul emisiunii s-au numărat următoarele: "Ce se petrece acasă la cei 7 agresori", "Mama elevei agresate rupe tăcerea", "Eleva agresată față în față cu bestiile".

Pentru discutarea acestui subiect, în platoul emisiunii, au fost invitați Monica Anghel, Liliana Levintza, Cristina Cioran, Claudiu Bleonț. Dintr-un studio de la Iași a intrat în legătură directă Cătălin Moroșanu.

De la Văleni, Vaslui, din casa victimei, s-a transmis, în direct, iar reporterul postului, dar și invitații au vorbit cu mama victimei, dar și cu victima (care a intrat în direct timp de aproximativ 9 minute).

CNA s-a autosesizat în cazul emisiunii "La Măruță" de marți, dar a primit și mai multe reclamații în acest sens, majoritatea acuzând faptul că victima a fost expusă, fiindu-i dezvăluite numele și chipul.

rtv.net 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei