China a construit in 3 ani mai mult decat SUA intr-un secol

default

Dimensiune font:

| 26-03-2015 12:34

 

China a batut orice record in materie de constructii. In doar trei ani, cantitatea de ciment folosita in dezvoltarea infrastructurii din statul asiatic a depasit-o pe cea folosita de Statele Unite in toata perioada secolului XX.

Chestiunea l-a socat inclusiv pe Bill Gates, care a dedicat un articol pe aceasta tema pe blogul sau.

Statistica oficiala arata ca in China s-a consumat in perioada 2011-2013 o cantitate de ciment mai mare decat cea folosita de americani in tot secolul trecut.

Circa 6,6 gigatone de ciment au intrat in noile constructii ridicate de chinezi in aceasta perioada, facandu-i pe multi analisti sa se intrebe daca cifrele raportate de Beijing sunt reale, observa Ana Swanson, intr-un articol de pe blogul ziarului Washington Post.

Fara replica

Din 1901 si pana in 2011, americanii au construit infrastructura de transport din Statele Unite, imensul baraj Hoover si cele mai inalte cladiri din lume la acel moment.

Pe de alta parte, dincolo de diferenta majora inregistrata in privinta numarului de locuitori din cele doua tari, suprafata acestora nu difera cu mult. Deci, cum a fost posibil?


Statistica pare incredibila, dar surse din guvern si din industra de constructii spun ca e cat se poate de exacta.

Dincolo de aceasta, odata ce analizezi in profunzime problema, descoperi explicatii logice, care reliefeaza diferentele fundamentale dintre cele doua tari si cateva adevaruri aproape amenintatoare despre China.


Gates s-a folosit de datele prelucrate de istoricul Vaclav Smil, cel care a definit cimentul ca "masa pura a civilizatiei moderne".

Smil a folosit, la randul sau, cifrele oficiale detinute de agentiile guvernului american si pe cele ale International Cement Review din Londra.

Diferenta este enorma

In graficele emise de americani, se observa ca de-a lungul secolului XX, infrastructura din Statele Unite a inghitit 4,4 gigatone de ciment, avand perioade de scadere in consumul materialelor de constructie in timpul Marii Crize Economice, a celui de-Al Doilea Razboi Mondial si pe timpul crizei de la inceputul anilor '80.


O cantitate care a fost lejer depasita de consumul cimentului din China in 2011-2013, unde drumurile, extinderea oraselor si noile fabrici construite de chinezi au inghitit rapid 6,6 gigatone de ciment, un volum reprezentand 140% din ce au consumat americanii de-a lungul unui secol intreg.


In mod evident, diferenta este enorma si ar putea fi reprezentata de acoperirea cu un strat de beton a intregii insule Hawaii.

Ritm rapid de urbanizare

Socanta constatare poate fi explicata si prin faptul ca, in acest moment, China are un ritm de dezvoltare urbana nemaiintalnit in istoria umanitatii. Peste 20 de milioane de chinezi se muta in orase sau cartiere nou construite in fiecare an, o cifra mai mare decat cea intalnita in marile aglomerari urbane din Statele Unite.

Ca exemplu, populatia din New York, Los Angeles si Chicago laolalta nu atinge acesta cifra. Fenomenul s-a produs cu rapiditate in ultimii 50 de ani. In 1978, mai putin de 20% din populatia Chinei locuia in orase. Pana in 2020, procentul chinezilor din mediul urban va fi de 60%.


Orasele Chinei s-au transformat pentru a primi acest aflux masiv de noi locuitori. Dupa unele estimari, jumatate din infrastructura Chinei, incluzand, drumuri, retele de utilitati, aeroporturi, baraje si locuinte a fost modificata radical incepand cu secolul XXI pentru face fata acestui fenomen.

Tara metropolelor

Orasul Shanghai a fost dat de multe ori drept exemplu al dezvoltarii urbane a Chinei, dar si mai uimitor pare proiectul Pearl River Delta, un megalopolis situat in zona continentala a Chinei, in imediata vecinatate a Hong Kong-ului.

Pearl River Delta este un centru industrial care in 2010, dupa estimarile Bancii Mondiale, numara 42 de milioane de suflete. Desi nu este privit ca un oras unitar, este cea mai mare zona locuita din lume atat ca intindere, cat si ca numar de locuitori.

Ca numar de orase aglomerate in topul asiatic, China bifeaza deja 6 metropole din primele 10 aglomerari urbane ale continentului. Si mai uimitor este faptul ca, pe langa aceste proiecte urbane de dimensiuni colosale, chinezii s-au concentrat pe ridicarea unor orase noi de dimensiuni "normale".

In 2009, China atinsese deja o cifra de 221 de orase cu peste un million de locuitori. La aceasta ora, pana si asezari "modeste" precum Zhengzhou sau Jinan au o populatie care o depaseste pe cea din Los Angeles sau Chicago. In Europa, doar 35 de orase au o cifra de locuitori care depaseste un milion.

Iar dincolo de urbanizarea rapida a statului asiatic se ascund alte statistici uluitoare. Intr-o analiza Goldman Sachs emisa recent se constata ca, in prezent, China inregistreaza o populatie de patru ori mai numeroasa decat cea din Statele Unite, dar aceasta reprezinta de 15 ori numarul locuitorilor din SUA de la inceputul secolului trecut.

Diferente arhitecturale

La randul sau, dezvoltarea industriei constructiilor si-a spus cuvantul in ceea ce priveste recordul stabilit de chinezi. Intre 1950 si 2010 productia de otel la nivel mondial a crescut de opt ori si cea de ciment de 25 de ori.

In plus, americanii prefera locuintele din lemn, in timp ce lipsa acestui material de pe piata chineza ii forteaza pe localnici sa se instaleze in case construite din beton armat, cele mai multe ridicate pe verticala.

Pe de alta parte, China nu se poate plange de lipsa materialelor de constructie, in conditiile in care detine jumatate din productia de ciment la nivel mondial. Multe dintre fabricile de ciment din China sunt in proprietatea guvernului oferind o resursa ieftina pentru punerea in practica a proiectelor gigantice de infrastructura gandite de oficialii de la Beijing.

Cu toate acestea, calitatea materialelor folosite in proiectele imobiliare din China este una indoielnica, multe dintre aceste constructii avand o perioada de garantie de doar 20-30 de ani, la jumatate din standardele practicate pe piata occidentala.

Cheia pentru o viata mai buna

Dar, chiar si asa, dupa cum remarca Bill Gates, materialele de constructie sunt cheia pentru a scoate populatia tarilor subdezvoltate din saracie.

Inlocuirea podelelor de pamant cu ciment creste gradul de igiena al locuitorilor, drumurile pavate asigura rapida circulatie a marfurilor si persoanelor dezvoltand comertul si asigurand accesul la educatie si civilizatie.

Pentru chinezi, boom-ul imobiliar a stimulat cresterea economica ridicand sute de milioane de oameni din saracie. 

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
 
 
 
 
 
 
 
Sursa: Business24
 
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei