Comerţul cu medicamente: totul este OK!

default

Dimensiune font:

| 05-08-2015 12:50

În urmă cu câteva zile presa a reflectat pe larg un comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) privind stimularea materială de către firmele de medicamente a medicilor oncologi în a căror competenţă stă prescrierea de medicamente împotriva cancerului, o prescripţie necesitând mii de euro din bani publici.

Situaţia a fost tratată ca un caz izolat, pe fondul unui secret pe care îl ştia toată lumea, industria încearcă să recompenseze persoanele de a căror activitate depinde comerţul său. Pacienţii nu au competenţa şi dreptul de a se duce singuri la farmacie şi să ceară medicamentele adecvate, altfel ei ar fi fost ţinta stimulării.

Subiectul s-a stins aşa cum a şi apărut iar datele “scurse” din actele de urmărire chiar lăsau să se întrevadă că vorbim de o „arătare a pisicii” şi nu de o acţiune foarte serioasă. Astfel, procurorii ar fi fost „oripilaţi” de faptul că medicii oncologi fac parte din comisiile de achiziţie, că merg la congrese pentru a lua puncte de educaţie medicală continuă, că preferă prescrierea de medicamente inovative în locul celor generice (medicamentele indicate neavând încă generice), în fine multe truisme sau chiar erori, fără a indica elementul esenţial: a fost sau nu a fost prejudiciat bugetul asigurărilor sociale de sănătate? În caz contrar ne aflăm în faţa unui scenariu de genul “să moară şi capra vecinului” – de ce să meargă unii la Las Vegas (complet imoral precizez) şi eu nu!? Desigur, nu putem să excludem contextul în care premierul nedemisionar al României este urmărit penal pentru că a primit bani sub o aparenţă legală pentru servicii pe care nu le-a efectuat, adică exact situaţia invocată în cazul medicilor (şi foarte probabil conformă realităţii). Şi totuşi, problema comerţului cu medicamente merită o atenţie mai amplă, chiar dacă mesajul nostru se pierde în eter, fără a avea o instituţie ţintă capabilă să îl recepţioneze.

Astfel, în urmă cu numai câteva luni s-a pus problema refuzului Ministerului Sănătăţii (MS) de a actualiza în scădere preţurile la medicamente, la mică înţelegere cu industria, dar în afara legii. Scăderea estimată şi apoi concretizată a fost de aprox 25% iar economiile la buget au fost, de asemenea estimate, fără date de suport, la peste 200-400 de milioane de euro. Această suma a fost avansată ca fiind cea care va contrabalansa efortul bugetar al noilor medicamente care vor fi introduse pe lista de compensate. Ei bine, acum, după ce DNA a binevoit să ancheteze câţiva funcţionari (dar nu şi conducerea MS) brusc impactul scăderii preţurilor nu mai este chiar aşa de mare, ba chiar este mic, mititel, de numai 5%, dacă ar fi să-l credem pe preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Vasile Chiurchea. Ajungem astfel, la o nouă problemă. Scăderea rezonabilă şi concordanţă a cheltuielilor cu medicamentelor ca urmare a scăderii preţurilor de 25% ar fi condus la diminuarea taxei pe depăşirea bugetului (clawback) care este tot de 25%. Atât doar că bugetul CNAS este aprobat de Parlamentul României luând în calcul venituri din taxa clawback corespunzătoare procentului de 25% şi nu 0. Aşa că nu este de mirare că Preşedintele CNAS a încercat să avertizeze industria să nu se aştepte la o scădere a taxării.

Reacţia a fost una pe măsură, naturală, producătorii de medicamente solicitând aşa, de ochii lumii, un audit extern al modalităţii de calcul al taxai clawback. Desigur, niciodată administraţia nu va permite acest lucru, fie şi pentru că o eventuală discordanţă ar băga la puşcărie funcţionarii şi demnitarii în cauză.

Solicitarea unui audit pleacă şi de la faptul că după ce au primit lovitura scăderii preţurilor, s-au confruntat şi cu o masivă scădere a vânzărilor ca urmare a faptului că farmaciştii şi distribuitorii nu au vrut să-şi complice viaţa aprovizionându-se şi livrând medicamente la un preţ care urma să se schimbe. Aşa se face că livrările s-au făcut cu târâita iar unele spitale au ajuns chiar să rămână fără stocuri. Desigur, este doar o situaţie temporară, însă în fapt scăderea vânzărilor a fost reală, relevată de facturi şi de firmele care fac analiza externă a desfacerii de medicamente. Şi totuşi, în ciuda scăderii desfacerii de medicamente cu 10% taxa a rămas aproape constantă, dovedindu-se asfel artificialitatea calculării acesteia!! Abia acum ajungem la problemă de fond.

În acest joc nu există decât câştigători (dacă ar fi să excludem din ecuaţie tocmai actorul principal, pacientul, poziţionat pe rol de figurant). Înţelegerile privind stabilirea regulilor din acest domeniu se fac între câteva firme multinaţionale, care şi-au securizat canale de comunicare cu toţi factorii politici, atât de la putere cât şi din opoziţie şi , bineînţeles, ministrul sănătăţii, ca piesa pivot între premier şi executant – CNAS. Firmele mici de medicamente nu fac parte din acest joc, fiind singurele care şi-au permis să dea în judecată CNAS privind incorectitudinea modalităţii de calcul şi câştigând în totalitate (fără excepţie) acţiunile înaintate la Curtea de Apel Bucureşti, care însă nu au ajuns, niciuna încă, pe rol la ICCJ. Marii jucători însă nu procedează aşa. Înţelegerile se fac la o cafea, îmi dai, îţi dau, “Pierzi, câştigi, negustor te numeşti” indiferent dacă eşti producător sau decident pe banii asiguraţilor. Altfel spus, pierdem pe clawback, uitaţi de preţuri umflate! Ne deschideţi robinetul la medicamentele eficace, dar pe care nici ţările bogate nu şi le permit, uităm de alte plăti oficiale (sau discrete), care ne-au fost cerute fără temei şi nu vă dăm niciodată în judecată! Uneori se mai supără când unul – ameninţând cu auditul sau cu retragerea medicamentelor de pe piaţa – bluff – când ceilalţi, trimiţând ANAF-ul sau DNA-ul pe capul reprezentanţelor firmelor de medicamente sau ridicând în ţeapă câte un medic, de preferat cât mai obscur, care nu ştie prea multe din secretele ambelor părţi! Nu trebuie să ne facem griji. Totul este OK!

Bolnavii sunt bolnavi, au nevoie de medicamente şi bani pentru acestea vor exista întotdeauna. Despre reguli şi eficacitate însă nici măcar nu ar trebui să aducem vorba. Jocurile se fac la un nivel atât de înalt şi atât de departe de ochii opiniei publice încât orice analiză este sortită eşecului, deoarece pleacă de la date inexistente, trunchiate sau chiar false. Este patognomonică declaraţia purtătoarei de cuvânt a CNAS, Mihaela Tănase: “Este o metodă de calcul utilizată şi în alte state, foarte clară şi bine stabilită. Suntem transparenţi şi pentru oricine doreşte să verifice punem la dispoziţie toate datele necesare”. Atât doar că România este singura ţară din lume care are o astfel de taxă iar datele privind consumul de medicamente, pe fiecare reper sau macar pe grupe de medicamente din aceiasi subclasă, nu au fost niciodată date publicităţii pentru că, vezi Doamne, ar fi secrete!! Cum ne aflăm în faţa unui nou nou val de alegeri iar numai prostii cheltuie banii proprii în campanie, mă aştept ca aceste subiecte să cadă din nou într-o vidă şi naturală linişte. Incă o dată, totul este OK!

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei