Cozmin Gușă: Nu trebuie să fim ipocriți. Societatea românească e bolnavă pe toate palierele ei

default

Dimensiune font:

| 28-03-2015 16:40

Consultantul politic Cozmin Gușă a declarat, vineri seară, în cadrul emisiunii Realitatea Românească, moderată de Octavian Hoandră, cu privire la nivelul la care a ajuns corupția din România, că nu trebuie să fim ipocriți, învinovățind doar politicienii, întrucât "societatea românească e bolnavă pe toate palierele ei", iar "vinovați suntem fiecare dintre noi, și cei pasivi de acasă, și cei activi negativ, și cei care avut un rol mai mare în stabilirea unor candidați în niște consultanțe pe care le-a oferit, în determinarea unor rezultate ale alegerilor"
 

 

"Dacă vreți să fim sinceri, în hora asta pe care noi o simplificăm tot timpul vorbind numai despre partide politice, trebuie să introducem, în mod necesar, de la consultanții politici, apropo de cei din studio sau de la cei de la telefon, putem să introducem liniștit oamenii din justiție, putem să introducem liniștit oamenii din servicii secrete pentru că aici a fost o complicitate generală. Sigur, este foarte simplu să arăți cu mâna oamenii din politic, ca fiind vinovați pentru că sunt beneficiarii unor averi impresionante, pe care le vedem astăzi și pe ecranele televizoarelor, mai mult, înainte, le bănuiam. Dar, aici complicitatea merge în felul următor: ajutăm partidul să ajungă la putere, eu, cel care l-am ajutat, din funcția mea de vector public, cine o fi acel vector public, primesc o sinecură, mă duc la CNA sau mă duc consilier prezidențial sau chiar voi deveni un parlamentar. Eu, cel din justiție, care am închis ochii la anumite lucruri care se știau și trebuia să deschid dosare, voi fi promovat: șef de secție, șef de Parchet sau altceva. Aici, dacă suntem ipocriți, o să arătăm cu degetul doar către politic. Nu trebuie să fim ipocriți. Societatea românească e bolnavă pe toate palierele ei. Primarii care au furat au furat cu complicitatea liderilor de partid și a parlamentarilor din zonă, care și ei, la rândul lor, au fost unși. Firmele de consultanță, care nu au sfătuit partidele să își facă curățenie sau să își administreze, într-un anumit fel, strategia politică, sunt, la rândul lor, vinovate. La rândul lor, cei care au consultat oameni politici, incapabili, acceptând bani pentru asta, sunt la fel de vinovați pentru că, fiind dotați cu inteligență, cu școală, cu expertiză nu trebuiau să facă așa ceva. D-aia a ajuns România aici. Răspunsurile sunt foarte simple. Nu trebuie să le căutăm, arătând mereu cu degetul la alții. Da, sistemul politic este principalul beneficiar și este cel care generează, dar cu complicitatea celorlalți", a declarat Cozmin Gușă.

În viziunea consultantului politic, "suntem o țară de vinovați și nimeni nu poate să fie lupul moralist astăzi".

"Sinecurismul din vremea lui Ceaușescu care, sigur, genera atunci niște avantaje sau călătorii în străinătate, în România post-1989, s-a perfecționat și oamenii care căutau înainte sinecuri, prin niște mici recompense, ajutând regimul Ceaușescu, ajutând sistemul comunist, au fost beneficiarii unor mari avantaje materiale care, i-au făcut la rândul lor, complici, pentru că nu au mai putut să critice, să fie vii în societate. Vorbeam, zilele trecute, cu un fost mare lider politic care și-a păstrat, cât de cât prospețimea, "domne, nu mă mai pot uita la televizor, pentru că nu doar politicienii vorbesc nimic, ba chiar și consultanții politici sau analiștii sau cei care apar la televizor vorbesc nimic și se vede clar că sunt în aceeași horă. Noi vrem să nu recunoaștem că suntem într-o vinovăție generală, dar nu putem. Suntem o țară de vinovați și nimeni nu poate să fie lupul moralist astăzi", a adăugat Cozmin Gușă.

Pe de altă parte, consultantul politic a punctat faptul că dacă doar 10 la sută din ceea ce se spune, astăzi, la televizor, privind acuzațiile care i se aduc lui Darius Vâlcov, sunt adevărate, "asta înseamnă un faliment total al noii generații politice, al cărui vârf sau unul dintre vârfuri, cel puțin, la nivel administrativ, dar care a și confirmat în funcția de ministru de Finanțe, ar fi Darius Vâlcov".

"Eu sunt puțin mai supărat, astăzi, pentru că mă uit pe ecran, de azi-dimineață, și dacă doar 10 la sută, din ceea ce se spune despre Darius Vâlcov e adevărat, pentru mine e o mare durere personală. Nu doar pentru faptul că suntem rude prin alianță, eu fiind nașul Laviniei Șandru și al lui Darius Vâlcov, dar și al fetiței lor, dar și pentru faptul că atunci când am condus campania electorală a PD-ului, în 2004, Darius a fost premiantul clasei și un primar, din noua generație, care speram că promite și într-adevăr, la nivel de administrație a Slatinei, a transformat total acel municipiu, dar, repet, dacă doar 10 la sută din ceea ce se spune, astăzi, la televizor sau se scrie, pe știri, am văzut niște sume de zeci de milioane în această seară, e de te doare burta, pe românește, dacă ar fi adevărate și acele lucruri, deci dacă doar 10 la sută ar fi adevărat, asta înseamnă un faliment total al noii generații politice, al cărui vârf sau unul dintre vârfuri, cel puțin, la nivel administrativ, dar care a și confirmat în funcția de ministru de Finanțe, ar fi Darius Vâlcov. Este atât de gravă problema și, repet, am o mare mâhnire personală să văd că așa, pe nesimțite, într-un sistem de complicități fel de fel de anonimi, oameni cenușii sau oameni dintre canalele interrelaționării dintre politic și afaceri au reușit să genereze asemenea profituri negre și asemenea sume și, sigur, pornind de la acest exemplu nefericit al lui Darius, dacă începem să ne uităm în jur și să multiplicăm perspectiva la alte niveluri de primari de mari municipii, de președinți de consilii județene, de prim-miniștri care au stat în funcții, trei-patru ani sau așa mai departe, începem să ne speriem și, cu un zâmbet amar, în colțul gurii, să vorbim de cât de bogată ar fi, de fapt, această țară", a mai spus consultantul politic.

În acest context, Cozmin Gușă afirmă că "societatea românească este de plâns și pentru faptul că vedem că depozitarii obiectelor culturale de valoare nu sunt neapărat și cunoscătorii acestor obiecte de valoare". Mai mult, consultantul politic este de părere că "suntem o națiune de looseri, într-adevăr, care, în acest moment se autodevorează din dorința de a face dreptate".

"Practic, baronizarea României a generat ca principalii colecționari de artă, de mare cultură să fie niște oameni care nu pot să aprecieze aceste lucruri, să fie niște oameni care le colecționează doar prin prisma lăcomiei și nu a pasiunii sau a științei despre așa ceva și, probabil, că suntem în acea poziție în care, aflând asemenea lucruri, greu de cuprins cu urechea, d-apoi cu creierul, pentru că cu urechea ți-e greu să cuprinzi asemenea informații, ajungem ușor dezabuzați și, sigur, încercăm să găsim vinovați în altă parte, într-un mod greșit. Vinovați suntem fiecare dintre noi, și cei pasivi de acasă, și cei activi negativ, și cei care avut un rol mai mare în stabilirea unor candidați în niște consultanțe pe care le-a oferit, în determinarea unor rezultate ale alegerilor. Suntem o națiune de looseri, într-adevăr, care, în acest moment se autodevorează din dorința de a face dreptate. Dar, dacă această autodevorare nu este conform unei strategii, ci doar conform unor gânduri de răzbunare între găști, atunci nu se va întâmpla nimic bun, pentru că nu vinovații sunt problema. Vinovații îi vedem, dovezile există, unii sunt deja la pușcărie, alții vor merge la pușcărie, alții negociază cu procurorii și spun fel de fel de lucruri, băgându-i pe alții la pușcărie care, în momentul ăsta, nu se așteaptă. Ăsta este dansul acesta drăcesc, în care ne-am angrenat și nu puteam să fim angrenați decât prin prisma unor lideri inconștienți sau a unor oameni care nu s-au preocupat să conducă România, dar s-au preocupat să o domine", a mai precizat Cozmin Gușă.

Întrebat dacă putem vorbi de corupție fără corupători, Cozmin Gușă a răspuns:

"Nu putem vorbi de corupție fără corupători și ultimul exemplu, în această săptămână, într-adevăr s-a petrecut un fenomen greu de cuprins într-o logică, respectiv acei corupători beneficiari, din scandul Microsoft, Pescariu, Florică și gașca lor care au fost scoși de sub urmărire și, în prima fază, că totuși sper că până la final nu va rămâne așa, au rămas și corupători și inițiatori și beneficiari și cu toate sumele la purtător și neurmăriți de justiție, care, într-adevăr creează un sentiment de frustare, nu pentru cei care sunt în arest, ci pentru ceilalți care nu au beneficiat sunt nevinovați și văd cum niște corupători, care ar trebui să fie vinovații principali, au ajuns să nu fie urmăriți într-un dosar cu foarte mulți bani și cu foarte multe pagube", a conchis Cozmin Gușă.

realitatea.net
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei