Cum a fost ajutat Omar Hayssam sa fuga din Romania

default

Dimensiune font:

| 02-05-2015 18:21

Mustafa Tartoussi a primit o pedeapsa pana la maximul special prevazut de lege pentru implicarea sa directa si contra cost in fuga lui Omar Hayssam din Romania, iar fratii acestuia din urma, care au avut o contributie mai mica, pedepse orientate spre maxim, potrivit motivarii instantei supreme.

In motivarea deciziei de condamnare a fratilor lui Omar Haayssam si a lui Mustafa Tartoussi, pentru fuga celui dintai din Romania, obtinuta de Mediafax, instanta suprema noteaza ca primii doi au avut conduita infractionala din motive legate de rudenie, in tmp ce Tartoussi a intreprins aceasta activitate infractionala in schimbul unei sume mari de bani.

De asemenea, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a avut in vedere si ca inculpatii Omar Mahmoud si Omar Mukhles au avut o contributie mult mai mica in comparatie cu cea a lui Tartoussi, care s-a implicat direct la momentul imbarcarii lui Omar Hayssam pe teritoriul Romaniei, l-a asteptat in Alexandria - Egipt pentru a usura accesul acestuia pe teritoriul statului egiptean si, ulterior, l-a ajutat in parasirea statului egiptean, prin folosirea pasaportului fratelui sau, Omar Samir.

 

Fuga lui Omar Hayssam din Romania a fost planificata in etape, respectiv etapa care a constat in organizarea deplasarii de la Bucuresti la Constanta si imbarcarea pe nava, si, ulterior, etapa, care a constat in deplasarea inculpatului din Constanta in Alexandria si de aici in Tartus, Siria, noteaza instanta.

In prima etapa, un rol important l-a avut Omar Mahmoud, care prin prisma calitatii de administrator si asociat al SC Madlene, pe care o administra si care se ocupa cu transportul de material lemnos, avea dese legaturi si drumuri la Constanta. Legaturile cu Mustafa Tartoussi au fost astfel anterioare planului infractional.

Omar Mahmoud a facut numeroase drumuri la Constanta si a discutat cu Tartoussi, in perioada anterioara datei de 26.06.2006, ulterior interventiei chirurgicale la care a fost supus Omar Hayssam, ocazie cu care s-a constatat ca starea sa de sanatate nu necesita imobilizare la pat.

In cadrul acestor intalniri, Oamr Mahmoud si Tartoussi au pus la cale modalitatea in care nava Imam T, al carei armator era Tartoussi, a parasit dana portului Constanta, cu Hayssam la bord, in noaptea de 29 spre 30 iunie 2006, cu destinatia Alexandria.

 

Totodata, in perioada anterioara datei de 30 iunie 2006, Tartoussi a discutat telefonic cu ambii frati ai lui Omar Hayssam, potrivit probelor de la dosar, se mai arata in motivare.

Pe 29 iunie, Omar Mahmoud impreuna cu Omar Hayssam s-au deplasat cu un autovehicul marca BMW la Constanta, unde s-au intalnit cu Tartoussi Mustafa, iar in perioada efectuarii controlului de catre Politia de frontiera si vama a incarcaturii navei Imam T si a documentelor necesare plecarii in cursa a acesteia, intre orele 00:00 si 2:20, Omar Hayssam a fost introdus pe nava si ascuns intr-o locatie care nu a putut fi identificata la control.

Din declaratiile date de cei trei membri ai echipei de control, precum si din rapoartele acestora, rezulta modalitatea defectuoasa prin care s-a facut controlul navei, generate pe de-o parte de modul in care au fost incarcate hambarele navei, astfel incat sa nu poata fi controlate toate incaperile in care exista posibilitatea sa fie ascunsi pasageri clandestini.

 

Instanta mai noteaza ca Omar Hayssam a fost supus unei monitorizari permanente dupa punerea sa in liberate, motiv pentru care, pentru a facilita deplasarile spre Constanta a fost achizitionat un autoturism Renault Laguna ce a fost folosit de Omar Mukhles pentru a fi antemergatorul autoturismului cu care Omar Mahmoud se deplasa la Constanta, impreuna cu Omar Hayssam.

Ulterior plecarii din Romania a lui Omar Hayssam, membrii familiei sau diversi angajati au continuat activitatea de conspirare a disparitiei acestuia, relatand cercului de cunoscuti ca acesta s-ar afla la tratament sau declarand autoritatilor judiciare ca l-au vazut si in zilele urmatoare datei de 30.06. 2006, se mai spune in motivare.

"Din situatia de fapt, retinuta de catre instanta de apel, rezulta ca inculpatul Omar Mahmoud a fost cel care l-a insotit pe inculpatul Omar Khaled Hayssam pana la Constanta, iar inculpatul Omar Mukhles a fost cel care a asigurat securitatea operatiunii, din perspectiva posibilelor controale ori verificari ce puteau fi efectuate de autoritati la locuinta inculpatilor, in timpul in care Omar Khaled Hayssam se afla in Constanta.

 

De asemenea, inculpatul Tartoussi Moustafa a fost cel care l-a imbarcat pe Omar Hayssam pe nava pe care o agentura si care i-a oferit tot sprijinul necesar pentru ca acesta sa paraseasca tara prin portul Constanta, ulterior asteptandu-l la Alexandria, pentru a asigura succesul celei de-a doua etape a calatoriei, pe ruta Alexandria-Tartus", se arata in document.

Instanta suprema mai subliniaza ca in cauza sunt intrunite exigentele tragerii la raspundere penala a inculpatilor, intrucat fapta exista, a fost comisa de catre inculpati cu vinovatie, iar cauze justificative sau de neimputabilitate nu exista, contrar a ceea ce a apreciat instanta fondului.

Inalta Curtea avut in vedere si gravitatea actului terorist comis de Omar Hayssam, acesta fiind condamnat ulterior la 20 de ani inchisoare pentru rapirea jurnalistilor romani in Irak.

 

"Astfel, Inalta Curte considera ca pedepsele orientate spre maxim si pedeapsa maxima ce se vor aplica inculpatilor va fi in masura sa asigure restabilirea ordinii de drept si reintegrarea sociala a inculpatilor.

Pentru toate aceste considerente, inculpatii Omar Mahmoud si Omar Mukhles vor primi o pedeapsa de cate 5 ani inchisoare, iar inculpatul Tartoussi Mustafa va primi o pedeapsa mai mare, de 7 ani inchisoare, acesta fiind maximul special prevazut de lege, in cazul sau instanta dand eficienta practica dispozitiilor art. 78 alin. 1 Cod penal care prevad ca 'in cazul in care exista circumstante agravante, se poate aplica o pedeapsa pana la maximul special'".

Instanta suprema i-a condamnat definitiv, pe 7 octombrie 2014, pe fratii lui Omar Hayssam, Mukhles si Mahmoud, si pe Mustafa Tartoussi.

Judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au schimbat sentinta primita de cei trei in prima instanta, la Curtea de Apel Oradea, care a dispus achitarea lor, in 8 octombrie 2012.  

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei