« Inapoi

Dosar penal pentru mascarada din noaptea alegerilor

Dosar penal pentru mascarada din noaptea alegerilor#1
Mărime font - +

Parchetul General a anunţat ieri începerea cercetărilor cu privire la afirmaţiile jurnalistului Dan Andronic, privind preocuparea SRI şi Laurei Codruţa Kovesi pentru realegerea lui Traian Băsescu, în noaptea celui de-al doilea tur de scrutin

Parchetul General a anunţat ieri că se fac cercetări pentru abuz în serviciu şi falsificare a documentelor şi evidenţelor electorale, ca urmare a dezvăluirilor lui Dan Andronic privind alegerile prezidenţiale din 2009. „La Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie, a fost înregistrat un dosar penal care s-a constituit ca urmare a informaţiilor făcute publice de către jurnalistul Dan Andronic şi conform cărora există suspiciuni că în procesul electoral din decembrie 2009 s-au implicat unele autorităţi publice şi/sau persoane, altele decât cele prevăzute de lege”, transmite Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Referitor la acest aspect, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat că Parchetul General „a făcut un joc”, blocând verificările comisiei parlamentare. Băsescu spune că în cadrul anchetei ar trebui audiaţi toţi cei care erau la Oprea acasă în noaptea alegerilor. „Ştiu sigur că, în conformitate cu decizii ale CCR, o comisie parlamentară nu poate obliga pe cineva să se prezinte în faţa ei. Problema este că, din punct de vedere al eficienţei, cei care sunt în Parchet, la servicii, puteau foarte bine să nu se prezinte. Din acest motiv eu am susţinut la un moment dat că ar fi bine să fie o anchetă a Parchetului. Acum însă, momentul în care au anunţat începerea unei anchete la parchet mi se pare nepotrivit, pentru că ştim cu toţii că în momentul în care parchetul preia o anchetă, trebuie să înceteze ancheta parlamentară. Se pare că Parchetul General a făcut nişte jocuri: după ce s-a votat înfiinţarea comisiei au anunţat că încep o anchetă, deci este clar că a fost blocată comisia parlamentară”, a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu. El a mai afirmat că a cerut o anchetă a procurorilor din prima zi. „Nu s-a întâmplat nimic. Reacţia a apărut abia azi. Deci, e clar că e un joc”, a mai spus Băsescu.
Susţine că i s-au firat voturile
Fostul preşedinte al României a declarat că speră ca ancheta procurorilor să confirme ceea ce a confirmat renumărarea voturilor nule, anume, din 134.000 de voturi, s-a constatat că i se furaseră 3.000. „Sper ca această anchetă să reuşească să afle şi câte voturi s-au furat dintre cele declarate valabile în defavoarea mea”, a adăugat Băsescu. Fostul şef al statului a fost întrebat dacă procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, ar putea fi chemată la audierile procurorilor. „Nu ştiu, acum eu ce să spun? Procurorul general sau procurorul de caz va avea decizia. De bună seamă, cei care au fost la Oprea în casă ar trebui să fie chemaţi să spună de ce erau acolo, pentru că ei erau în timpul serviciului, într-un moment critic al alegerilor, perioada de numărare a voturilor şi de transport a sacilor cu buletine de vot către Birourile electorale judeţene. Deci, trebuiau să fie la post la serviciu, în biroul lor, conectaţi la toate realităţile în caz că se întâmplau incidente şi nu la Oprea la cină. La cină cam târzie ce-i drept, că înţeleg că au început după ora zece”, a afirmat Băsescu.
Fostul şef al statului a mai spus că s-a obişnuit să fie chemat la audieri în fiecare săptămână, aşa că, pentru el, este „un exerciţiu”.
Reamintim că întregul scandal a izbucnit după ce jurnalistul Dan Andronic a publicat un articol în evz.ro, în care susţinea că în seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din 2009 a mers la locuinţa fostului lider UNPR Gabriel Oprea, în calitate de consultant politic, unde se aflau, printre alţii, George Maior, şef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, şi Laura Codruţa Kovesi, la momentul acela procuror general al României. Dan Andronic scria că Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi erau preocupaţi, în seara alegerilor, de victoria lui Traian Băsescu.
Dan CONSTANTINESCU
 

Data publicarii: 25/04/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > ACTUALITATE > STIRI INTERNE

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

 

 

editia online din 25.06.2017 - 6:40

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange