Dosarul Ferma Băneasa. Călin Popescu Tăriceanu, din Ferrari pe Coasta de Azur, acuzat în pădurea Snagov

default

Dimensiune font:

| 26-05-2016 15:34

Călin Popescu Tăriceanu este unul dintre numele de politicieni şi miniştri care participau la petrecerile din Monaco sau Israel, organizate de membrii grupului de afacerişti trimişi în judecată în dosarul Ferma Băneasa, scriu jurnaliştii de la Adevărul. Presa vremii a relatat că fostul premier a fost unul dintre invitaţii la nunta lui Dan Andronic, pe care a făcut-o în 2008 la Monaco, la un hotel de lux. DNA îl acuză pe actualul preşedinte al Senatului că "a uitat" de legăturile sale cu acuzaţii din dosarul Ferma Băneasa.
 

 
Călin Popescu Tăriceanu, prim-ministru al României în 2008, a fost unul dintre invitaţii de vază la nunta lui Dan Andronic, pe care a organizat-o în iunie 2008 la hotelul Vista Palace din Monaco. O relatare din ziarul Cotidianul îl aşeza pe fostul premier în capul unei liste cu politicieni şi afacerişti de primă mână, care au onorat invitaţia la nunta lui Dan Andronic:

Călin Popescu Tăriceanu – premier la data nunţii, urmărit penal în dosarul Ferma Băneasa

Adrian Năstase – fost premier al Romaniei

Dan Ioan Popescu – fost ministru al Economiei, naşul mirilor

Miron Mitrea – fost ministru al Transporturilor

Dorin Marian – consilier al premierului Călin Popescu Tăriceanu, urmărit penal în dosarul Ferma Băneasa

Remus Truică - om de afaceri

Tal Silberstein - trimis în judecată în dosarul Ferma Băneasa

Shimon Shevez - om de afaceri, implicat în dosarul Ferma Băseasa

Dan Fischer – om de afaceri

Dorin Cocoş – om de afaceri cercetat în mai multe dosare

Cătălin Harnagea – fost sef SIE

Dumitru Nicolae, zis Niro – om de afaceri cercetat în mai multe dosare penale

Cozmin Guşă – manager de presă, consultant politic

Ca elemente de cancan, presa a scris că fostul premier Tăriceanu (mare amator de maşini scumpe) s-a plimbat cu un Ferrari negru pe străzile din Monaco, iar nuntaşii au avut parte de un weekend de lux şi o nuntă cu mâncare fină şi şampanie scumpă. Numai pentru rezervarea camerelor la hotelul Vista Palace şi petrecere, Dan Andronic ar fi plătit peste 80.000 de euro.

Mărturii de la nuntă

Tăriceanu şi Andronic aveau legături mai vechi, Dan Andronic fiind consultant politic pentru PNL şi fostul premier. Procurorii DNA îl acuză pe Călin Popescu Tăriceanu de mărturie mincinoasă şi favorizarea făptuitorului în dosarul Ferma Băneasa.

"Suspectul Popescu Tăriceanu Călin a menționat în mod nereal că nu a avut cunoștință de achiziționarea drepturilor succesoarele ale lui Al României Paul de către Silberstein Tal, Truică Remus și alții și că nu a discutat cu Truică Remus despre taxele notariale.

De asemenea, acesta a mai declarat că nu are relații apropiate și nu a păstrat legătura cu inculpații Andronic Dan Cătălin și Silberstein Tal, cu care s-a întâlnit doar sporadic, aflând din presă, ca urmare a comunicatelor DNA, despre acest dosar.

A precizat, de asemenea că nu l-a prezentat/introdus pe Tal Silberstein altor politicieni din România.

A mai precizat, că nu a avut o relație apropiată cu inculpatul Marcovici Marius, ascunzând totodată că are cunoștință de relația acestuia din urmă cu inculpatul Tal Silberstein", se arată în comunicatul de urmărire a lui Călin Popescu Tăriceanu.

Declaraţiile unor martori, dezvăluite de Adevărul, arată însă legăturile dintre Călin Popescu Tăriceanu şi pionii afacerii retrocedărilor ilegale. "La nunta lui Dan Andronic din Franţa, la care am participat şi eu, au fost invitaţi Adrian Năstase şi Tăriceanu", a declarat, la DNA, unul dintre foştii miniştri PSD. Dan Andronic fusese şi consilierul politic şi al lui Adrian Năstase, şi al lui Tăriceanu.

Relaţia dintre fostul premier şi Dan Andronic ar fi continuat şi după ce contractul de consultanţă politică s-a terminat. Procurorii DNA au descoperit că firmele controlate de Andronic ar fi încheiat contracte de sponsorizare/donaţie către PNL chiar în perioada în care se făceau retrocedările, mai scrie Adevărul.

De asemenea, la nunta lui Dan Andronic s-au discutat şi oportunităţi de afaceri, a povestit la DNA unul dintre afaceriştii români invitaţi. "Pe Shimon Shevez l-am şi cunoscut ulterior, în Franţa, la nunta lui Dan Andronic, unde am fost invitat de Remus Truică. Îl ştiam şi eu pe Dan Andronic la acel moment de la evenimente mondene. La această nuntă a participat şi domnii Shimon Shevez şi Tal Silberstein. Cred că înainte de această nuntă am discutat cu Shevez, fiindu-mi prezentat de Truică Remus ca reprezentant al unei firme israeliene de asigurări foarte mare care căuta parteneri în România", a declarat milionarul, potrivit Adevărul.

Un alt politician, actualmente senator, a dat detalii şi despre o excursie făcută în Israel la invitaţia lui Tal Silberstein. "Cred că în 2006 sau 2007 am fost împreună cu un grup de politicieni români în Israel cu ocazia sărbătorilor de Paşte, la invitaţia lui Tal Silberstein. Am participat la sărbătorirea zilei de naştere a acestuia sau a tatălui lui, nu mai reţin. Am fost împreună cu Dan Ioan Popescu, Călin Popescu Tăriceanu, prim ministru la acea dată, Remus Truică, Dan Andronic. Toţi am fost cu familiile. Nu au discutat afaceri, cel puţin nu în prezenţa mea", a explicat parlamentarul, arată Adevărul.

Legăturile lui Călin Popescu Tăriceanu cu membrii grupului care au pus la cala afacerea Ferma Băneasa au fost evidenţiate şi de "prinţesa" Lia, soţia lui Paul Al României, trimis şi el în judecată în dosarul retrocedării unei bucăţi din pădurea Snagov şi a Fermei Băneasa.

"Remus Truică ne-a spus că are relaţii în toată ţara, că are afaceri cu primarul din Snagov, că are o relaţie foarte bună cu primarul Sectorului 1, că poate debloca aceste autorităţi care ne-au împiedicat până acum să obţinem restituirea bunurilor. (...) De asemenea, Truică spunea că l-a ajutat foarte mult pe Tăriceanu în diverse afaceri şi că Tăriceanu îl va ajuta pe el cu retrocedarea bunurilor noastre", a declarat Lia, la DNA, potrivit Adevărul.

"Truică a simţit potenţialul afacerii şi a fost cel care i-a cooptat pe miliardarul israelian Benjamin Steinmetz, consultantul israelian Shimon Shevez, avocatul Robert Roşu, Tal Silberstein, Dan Andronic, Marius Marcovici ş.a", a mai arătat "prinţesa".

Tăriceanu, acuzat de mărturie mincinoasă

Procurorii DNA au început urmărirea penală față de Călin Popescu Tăriceanu, fost premier, în dosarul ferma Băneasa. Preşedintele Senatului este acuzat de comiterea infracțiunilor de mărturie mincinoasă și favorizarea făptuitorului.

Călin Popescu Tăriceanu a fost audiat ca martor în dosarul "Ferma Băneasa", însă, spun procurorii, a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei cu toate că se afla sub jurământ.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cadrul actelor de cercetare efectuate pentru lămurirea cauzei referitoare la retrocedarea presupus nelegală a unei suprafețe din Pădurea Snagov și a Fermei Băneasa s-a dispus citarea lui Călin Popescu Tăriceanu ca martor.

"Această citare a fost necesară în condițiile în care existau indicii că el ar avea cunoștință despre activitatea infracțională a grupului susmenționat, prin prisma relațiilor de afaceri sau de prietenie avute cu membrii acestui grup. Fiind audiat la data de 15 aprilie 2016, în depoziția luată sub jurământ, acesta a făcut declarații necorespunzătoare adevărului cu privire la aspecte esențiale ale cauzei asupra cărora a fost întrebat și nu a spus tot ce știe în legătură cu împrejurări esențiale, urmărind prin aceasta împiedicarea / îngreunarea cercetărilor și a tragerii la răspundere penală a inculpaților cercetați în dosarul trimis în judecată", se arată în comunicatul DNA.

Călin Popescu Tăriceanu a avut o reacţie virulentă, acuzând DNA că duce România în anii '50.

"DNA, cu ajutorul denunţului, ce nu a mai fost practicat la această scară din anii 1950, a reuşit să se substituie în bună măsură alegătorilor şi să decidă, prin abuzul puterii ce-i este conferită de lege, cine poate să stea în faţa cetăţenilor pentru a le cere încrederea şi cine trebuie privat de exerciţiul acestui drept constituţional. Mă întreb astăzi, încă o dată, cine anume stabileşte politica DNA şi SRI, cine decide, în interiorul acestor instituţii, care va fi următoarea victimă? Aceste agenţii au devenit o supra-putere, situându-se deasupra celor trei puteri constituţionale ale statului. O supra-putere ocultă şi iraţională ce trezeşte, în mintea generaţiilor mature, amintirea rolului pe care-l juca cândva partidul comunist şi braţul său înarmat, securitatea", a scris Tăriceanu, într-o scrisoare deschisă adresată alegătorilor.

Totodată, Tăriceanu a ţinut să precizeze că nu îşi va da demisia de la şefia Senatului, ca urmare a dosarului penal în care este implicat.

"Sigur că rămân președinte al Senatului, atâta vreme cât colegii mei îmi vor acorda încrederea, n-am de ce să nu rămân. (...) Nu, fără niciun fel de îndoială n-am de ce să-mi dau demisia. În momentul de față, atâta vreme cât procurorii mi-au adus la cunoștință că sunt suspect. Suspect, da, ok, poți să fii suspect. În ochii lor toată lumea e suspectă, să știți", a spus Tăriceanu.

Dosarul Ferma Băneasa, prejudiciu de 145 milioane euro

Procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Remus Truică, Prinţul Paul, Dan Andronic, precum şi milionarii israelieni Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz, Moshe Agavi, inculpaţi în dosarul Ferma Băneasa, privind retrocedarea ilegală a pădurii Snagov şi a Fermei Băneasa, cu un prejudiciu total de 145 de milioane de euro.

Procurorii acuză că un grup infracţional format din mai multe persoane au pus la cale retrocedarea ilegală a Fermei Băneasa şi a unei suprafeţe din pădurea Snagov către "prinţul" Paul al României, cu promisiunea ca acesta să o vândă mai departe celor care au aranjat afacerea.

Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro.

Ambele sume, totalizând 145.398.569 euro, reprezintă totodată un folos necuvenit pentru inculpaţii Al României Paul Philippe, Truică Remus şi asociaţii acestuia în grupul infracţional.

rtv.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei