Drama romanilor care lucreaza pentru Zara si Kenzo: Conditii grele de munca si salarii mai deloc. Reportaj publicat de Reuters

default

Dimensiune font:

| 10-02-2016 12:10

 Muncitorii romani care fabrica haine in Calafat pentru branduri precum Kenzo, Zara sau Massimo Dutti lucreaza in conditii grele si sunt prost platiti.

Un reportaj publicat de 
Reuters arata situatia din fabrica Maglierie Cristian Impex, a unui patron italian.

Occidentalii s-au revoltat in repetate randuri in legatura cu conditiile grele de munca la fabricile din Asia, unde angajatii stau peste program pentru un salariu mizer, iar copiii sunt exploatati, insa nu si-au intors privirea si catre tara noastra. Pana acum.



Maglierie Cristian Impex este cel mai mare angajator din Calafat. Aici lucreaza cam 1.000 de persoane. Din 1997, fabrica a produs haine pentru branduri precum Kenzo, Escada, Marc O'Polo, Faconnable si Inditex, compania care detine Zara si Massimo Dutti, printre altele.

Insa reporterul Reuters arata ca o parte dintre
muncitori nu au fost platiti deloc anul trecut, in timp ce altii si-au luat salariile o data la 2-3 luni.

"Munca, munca, munca - dar nu si bani", se plange o angajata in varsta de 34 de ani, care nu a vrut sa-si dezvaluie numele real.

Ce se intampla in ograda noastra

Reuters aminteste ca activistii au facut cunoscute problemele angajatilor din fabricile de textile in ultimii ani, insa ei s-au axat in special pe situatia din Asia.

Insa situatii similare se regasesc si in Uniunea Europeana, in special in Romania si Bulgaria, cele mai sarace tari din blocul comunitar, unde muncitorii sunt platiti cu salarii mici, lucreaza mult si in conditii dificile pentru a realiza hainele designerilor de top.

Activistii au cerut ca brandurile sa isi asume intreaga responsabilitate pentru tot lantul de productie si sa ofere salarii si conditii decente de munca pentru toti angajatii implicati.

Industria textila din Romania si Bulgaria numara in jur de 345.000 de persoane, care isi desfasoara activitatea in peste 10.000 de fabrici, iar sectorul se afla in ambele state UE in fruntea listei esportatorilor.

Reuters remarca faptul ca patronii acestor fabrici sustin ca brandurile cu care colaboreaza fac presiuni uriase pentru a mentine costurile cu forta de munca la un nivel scazut.

De ce se plang angajatii

Muncitorii, in marea majoritate femei, sustin ca sunt adesea angajati pe salariul minim si castiga mai putin de 200 de euro pe luna (salariu net - n.red.). Observatia a fost facuta si de cateva ONG-uri, inclusiv Fair Wear Foundation si Clean Clothes Campaign.

Din ianuarie 2015 pana la mijlocul lunii iulie a aceluiasi an, angajata de 34 de ani de la fabrica din Calafat care a stat de vorba cu reporterul Reuters a fost platita doar de doua ori.

Ea a primit in total doar 1.500 de lei (340 de euro) de la angajator, care insa a obtinut finantare de la UE pentru "a-si imbunatati competitivitatea".

"Unele colege s-au dus in fata sefului si au inceput sa planga deoarece nu au bani sa-si hraneasca copiii", a marturisit aceasta.



Faci greva, esti dat afara?

In aprilie 2014, mai mult de 300 de angajati ai fabricii Maglierie Cristian au protestat fata de intarzierile salariale.

Cristi Deseanu, un mecanic in varsta de 29 de ani, a spus ca oamenii si-au primit banii in cele din urma, insa el si alti muncitori care si-au cerut drepturile au fost concediati.

Acuzatia barbatului nu a fost insa confirmata de un reprezentant al fabricii, care i-a transmis reporterului Reuters ca Deseanu a demisionat.

Firma Maglierie Cristian e detinuta de italianul Enzo Mantovani, fondatorul unui brand de lux care face firme din casmir, alaturi de fiii sai.

Fabrica din Calafat a inregistrat venituri de 8,3 milioane de euro in 2014, potrivit datelor Minsiterului de Finante, iar pe site se lauda cu o "buna reputatie acasa si in lume" si ofera "satisfactie garantata pentru client", potrivit Reuters.

Ce a transmis Inditex


Inditex, compania spaniola detinuta de miliardarul Amancio Ortega, a fost singurul partener al fabricii din Calafat care a raspuns solicitarilor Reuters.

Gigantul din industria textila a mentionat ca firma romaneasca va fi verificata de o comisie de audit, in urma caruia fie va primi unda verde sa lucreze in continuare impreuna, fie va incheia parteneriatul definitiv.

E legal ca angajatii sa fie platiti mai putin decat ce scrie in contract?

Reuters a stat de vorba cu Catalin Mohora, de la Inspectia Muncii, care a spus ca e legal ca un angajator sa-si plateasca muncitorii cu o suma mai mica decat salariul minim in cazul in care cererea pentru produsele sale a fost una redusa.

Ca urmare a acestei situatii, compania respectiva poate micsora numarul de ore lucrate.

Dar ce se intampla atunci cand angajatorul nu da salariile la timp? Catalin Mohora explica faptul ca, in aceste situatii, angajatii au dreptul sa ii ceara safului sa ii plateasca, iar daca acest lucru nu se intampla, compania poate fi amendata de autoritati.

Mohora sustine ca situatia e mai grava la alte companii locale, care incearca sa evite plata salariilor si a taxelor prin modificarea contractelor dupa ce au fost semnate si isi pun angajatii sa munceasca ore suplimentare fara a fi platiti pentru ele.

Viceprimarul din Calafat, Dorel Mituletu, a spus ca incearca sa aduca in oras investitori straini si ca fabrica Maglierie Cristian reprezinta, totusi, "o gura de oxigen" pentru 
piata muncii din regiune.

"Nimeni nu-si permite sa se certe cu cineva care, de bine de rau, asigura un loc de munca pentru 1.000 de persoane", a explicat acesta.

O epidemie

Situatia din alte fabrici de textile pare a fi mai rea. Inspectia Muncii din Romania a transmis ca, intre 2013 si 2015, fabrica Zendoo Style din Calarasi nu a respectat legea in ceea ce priveste salarizarea, programul si orele suplimentare.

Compania, care avea in acea perioada cam 80 de persoane, iar in prezent a intrat in procedura de insolventa, a fost amendata pentru ca nu a reusit sa rezolve aceste probleme.

Intrebat la telefon de Reuters despre situatie, Vasilica Sterschi, care conduce Zendoo Style, a spus ca va trimite o declaratie oficiala prin email. Insa acest lucru nu s-a intamplat.

ONG-ul Clean Clothes Campaign a descoperit cazuri in care salariile platite in Europa de Est si in Turcia de patronii fabricilor de textile sunt mai mici decat cele din China si Indonezia.

Nu se prea poate face mare lucru

Patronii firmelor din Romania si Bulgaria sustin ca nu pot face prea mult pentru a imbunatati conditiile de munca, din cauza presiunilor uriase facute de branduri asupra lor. Acestea cer ca sa nu creasca costurile cu mana de lucru.

"Ei vor sa mentina costurile jos de tot. Asta e tot ce conteaza pentru ei", a explicat Radina Bankova, presedintele unei asociatii din Bulgaria care reprezinta interesul firmelor de textile din tara vecina.

Totusi, exista si cazuri fericite. In 2007, muncitorii celei mai mari fabrici de haine din Bulgaria, Pirin-Tex, au iesit in strada pentru a-si apara drepturile.

Cele 2.000 de persoane au cerut 100 de euro in plus la salariu, iar patronul Bertram Rollmann a negociat cu brandurile cu care colabora pentru a putea obtine acest lucru pentru angajatii sai.

Drept urmare, a pierdut cel mai mare partener al fabricii, care acoperea 25% din productie, insa celelalte branduri au fost de acord sa-i ofere un pret mai bun. Greva s-a terminat dupa 17 zile, cand Rollmann a anuntat ca le va creste lefurile cu 60 de euro.

In aceasta fabrica, in 2015, salariul mediue este de 425 de euro pe luna.

Rollmann, originar din Germania, a spus ca situatia incepe sa se schimbe in bine, in conditiile in care brandurile incep sa aplece mai mult urechea la ingrijorarile consumatorilor legate de conditiile de lucru din fabrici.

"Incep sa reactioneze, odata cu schimbarea mentalitatii publicului", a incheiat Rollmann.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei