FOTO Cum arata statiunea Mamaia in 2016. Detaliile care conteaza

default

Dimensiune font:

| 30-07-2016 08:22

 Carele alegorice de pe vremea lui Mazare au disparut, la fel, cafenelele  insalubre de pe pasarela de promenada, este ceva mai multa curatenie, dar peisajul dezolant al statiunii este dat de constuctiile abandonate, hotelurile de pe plaja si de faptul ca spatiile verzi nu mai sunt irigate. Plajele s-au extins, carosabilul s-a largit, s-a construit o noua parcare gigant, dar masinile parcate de-a lungul aleii principale sunt tot prea multe. Cam acestea sunt cateva din problemele de ordin administrativ identificate intr-o analiza info-sud-est.ro realizata in parteneriat cu HotNews.ro.

  • HotNews.ro in parteneriat cu  info-sud-est.ro realizeaza o serie de analize din perspectiva administrativa a principalelor statiuni de pe litoralul romanesc. Ce au facut si ce restante au administratiile locale in statiuni? Mare parte din rezolvarea unor probleme tine de gradul de implicare al primariilor, de capacitatea lor de a atrage investitii noi si de a dezvolta proiecte. Hotelurile si plajele care arata prost sunt asa si din cauza ca institutiile locale de control nu-si fac treaba. Prima statiune analizata cu plusuri si minusuri fata de anii trecuti este Mamaia. Cum arata asadar una din cele mai populare statiuni ale litoralului romanesc in 2016?


In perioada 2013-2014, in statiunea Mamaia au fost efectuate lucrari de modernizare si reamenajare a promenadei turistice in valoare de peste 10 milioane de euro, in cadrul unui proiect finantat cu fonduri nerambursabile prin Programul Operational Regional. Proiectul, care a imbunatatit imaginea si infrastructura din statiune, a lasat in urma si o serie de aspecte negative.

Spatiile verzi reprezinta unul dintre marile minusuri ale statiunii Mamaia.Latirea carosabilului (una dintre prevederile proiectului de modernizare a statiunii) a insemnat eliminarea spatiilor verzi paralele cu aleea care traverseaza Mamaia. Pe de alta parte, spatiile verzi ramase au fost complet abandonate de autoritatile locale. Balariile uscate si crescute peste masura au inghitit zonele in care turistii ar fi trebuit sa se bucure de spatiile generoase de verdeata. 
 

 

 

 

 

Decebal Fagadau, primarul Constantei, sustine ca administratia locala nu mai poate iriga spatiile verzi din statiune intrucat agentii economici au ceruteliminarea taxei de irigare pe care o plateau primariei: "Doar o treime din spatiile verzi mai apartine municipalitatii, iar noi nu mai incasam taxa pentru irigarea spatiilor verzi, la cererea agentilor economici. Pot sa va spun, insa, ca suntem in procedura de achizitie pentru proiectul de intocmire a registrului de spatii verzi care inseamna masurarea si incadastrarea acestora, dar si inventarierea arbustilor si arborilor, proiect in urma caruia spatiul verde din Constanta si Mamaia va fi transpus intr-o interfata ce va putea fi accesata de orice constantean sau turist". 

In ce priveste infrastructura, comparativ cu anii precedenti, pare ca, din anumite puncte de vedere, lucrurile s-au imbunatatit. Proiectul de reabilitare al statiunii a adus un aer nou in Mamaia datorita mobilierului urban, aleilor si pavajului noi. Insa neglijenta si lipsa bunului simt isi lasa amprenta adeseori la sfarsitul zilei, atunci cand promenada si mobilierul urban par ca nu au fost spalate niciodata. 

In aprilie 2016, Primaria Constanta inaugura o parcare-gigant, de 7 etaje si 420 de locuri, construita in zona Cazino printr-un proiect european in valoare de peste 3 milioane de euro. Cu toate acestea insa, locurile de parcare constituie, in continuare, o problema majora in statiunea Mamaia. Trotuarele prea inguste pentru fluxul de turisti, biciclistii si masinile strecurandu-se printre palcurile de pietoni, carosabilul flancat de masinile parcate pe ambele parti si constructiile haotice lasa impresia unei statiuni sufocate si dezordonate. 

Cu privire la numarul prea mare de masini parcate de-a lungul aleii principale, primarul Constantei a declarat ca administratia locala are in vedere decongestionarea traficului din statiune prin construirea altor doua parcari similare celei inaugurate in luna aprilie: "Avem in vedere o solutie combinata pentru problema traficului. Pe de-o parte, urmarim eficientizarea si cresterea calitatii transportului public, iar apoi trebuie stiut ca orice constructie noua va fi obligata sa aiba cel putin atatea locuri de parcare cate va genera". 



Din alt punct de vedere, constructiile nefinalizate si care au fost abandonate de investitori (unele dintre acestea de peste 5 ani) accentueaza si mai multimaginea dezolanta a promenadei din Mamaia. Mai multe imobile ce se voiau a fi hoteluri sau centre comerciale au fost lasate de izbeliste chiar in centrul statiunii, fie din motive financiare, fie din cauza problemelor penale ale patronilor. Acum, scheletele uriase din ciment si fier fac parte din privelistea turistilor de la terasele din Mamaia. 

Primarul Decebal Fagadau sustine ca singura masura pe care o poate lua administratia in privinta investitorilor care si-au abandonat constructiile nefinalizate este amendarea repetata a acestora: "Noi deja i-am notificat pe toti cei aflati in aceasta situatie, iar acum asteptam sa treaca termenul legal in care pot raspunde sesizarilor noastre sau pot remedia problemele semnalate. Ulterior, vor fi propusi pentru cresterea impozitului cu pana la 500%conform legii. Daca nici atunci nu se vor conforma, nu ne ramane decat sa ii amendam pana cand vor remedia situatia". 



Pe cealalta parte a aleii, privelistea marii este obstructionata in proportie covarsitoare de cladirile construite pe plaja. Mastodontii de diferte culori, marimi si stiluri arhitecturale sunt infipti in nisip prin fundatii construite cu avize eliberate pe vremea lui Radu Mazare. Actualul primar considera ca una dintre masurile prin care efectul vizual poate fi estompat este extinderea plajelor in cadrul unui proiect similar celui finalizat recent si care a vizat plajele din sudul Constantei inclusiv partea sudica a statiunii Mamaia. Intrebat fiind daca Primaria Constanta va mai emite autorizatii de construire, pe plaja, pentru cladiri, hoteluri sau restaurante, Fagadau a raspuns categoric: "Nu! Primaria nu va mai autoriza constructiile pe plaja". 



Insa cea mai mare rusine pe obrazul autoritatilor locale este ruinarea complexului din zona Perla. Acesta a fost inaugurat in urma cu jumatate de secol si a fost unul dintre cele mai elegante centre culturale si comerciale din Romania. Complexul este compus din Teatrul de Vara, Galeriile de Arta si spatiile generoase ale unui centru comercial. 

 In Teatrul de Vara si Galeriile de Arta, peisajul este rupt de realitatea unei statiuni cu pretentii: fecale, resturi menajere, zeci de metri de hartie igienica folosita, peturi de bere, bucati de plafon cazut din cauza degradarii cladirii, geamuri sparte, scaune rupte, mucegai, rugina si un miros insuportabil. 

In anul 2015, Teatrul de Vara a fost mutat din subordinea Consiliului Judetean in subordinea Primariei Constanta, iar in protocolul de predare-primire era mentionata o clauza conform careia Consiliul Local Municipal Constanta se obliga sa inceapa reabilitarea imobilului pana la 1 noiembrie 2015: "Pentru astfel de investitii, prioritatea primariei este accesarea fondurilor structurale, nu cheltuirea fondurilor din bugetul local. Din pacate, atunci cand Teatrul de Vara a ajuns in subordinea primariei, nu erau lansate ghidurile si nu stiam daca exista fonduri europene pe care sa le putem accesa pentru reabilitarea teatrului. Imediat ce vom identifica o sursa de finantare, fie Primaria, fie Consiliul Judetean, vor depune un proiect pentru reconstruirea unui obiectiv socio-cultural. Galeriile de Arta se afla in aceeasi situatie si fac parte din acelasi complex. Aceste doua pete negre ale statiunii Mamaia trebuie sa se prezinte la un nivel macar decent, in cazul in care nu vor putea sa-si regaseasca stralucirea de altadata". 

In pofida tuturor acestor aspecte, statiunea Mamaia arata, in linii generale, mai curata si mai ingrijita decat in anii precedenti. Promenada, aleea principala si strazile de acces sunt degajate de gunoaie, iar statiunea este spalata saptamanal si maturata de cateva ori pe zi. 

Prin comparatie cu anii precedenti, statiunea inregistreaza si cateva schimbari pozitive notabile. Unul dintre plusuri este acela ca nu au mai fost eliberate autorizatii de functionare pentru cafenelele insalubre de pe pasarela care nu beneficiau de apa curenta, toalete si nu intruneau normele impuse de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta sau Directia de Sanatate Publica. Mai mult decat atat, acestea ocupau jumatate din spatiul de promenada. 



Un alt aspect pozitiv este colaborarea dintre Primaria Constanta, Inspectoratul de Politie Judetean si Jandarmeria Constanta, stabilita incepand cu sezonul 2016. Cele trei institutii trimit periodic patrule in statiunea Mamaia pentrueradicarea comertului ambulant. Programul se numeste Planul Comun de Actiune si vizeaza degajarea statiunii de vanzatorii ambulanti de porumb fiert, piatra ponce si articole de plaja si de artizanat. 



Alte doua schimbari din Mamaia sunt amenajarea placutelor informative pe monumentele istorice din statiune si extinderea plajelor datorita unui proiect european implementat de Administratia Bazinala de Apa Dobrogea Litoral si executat de firma olandeza Van Oord Dredging and Marine Contractors BV. 

Insa cea mai mare schimbare din Mamaia in sezonul 2016 este lipsa carelor alegorice. Incepand cu anul 2013, cluburile din statiunea Mamaia erau obligate, printr-o hotarare de Consiliu Local, sa isi amenajeze care alegorice care defilau in fiecare weekend estival. Evenimentele se derulau in cadrul unor parade al caror protagonist era fostul primar Radu Mazare care interpreta diverse personaje istorice sau mitice.



Departe de ideea de a se asocia cu genul de distractie impus de fostul primar, actuala conducere a administratiei locale a organizat Festivalul Carusel Cooltural care, in fiecare weekend, aduce in statiune concerte rock, folk, jazz, blues, piese de teatru in aer liber, artisti renumiti etc. Altfel spus, pe scena unde era organizat festivalul de moda difuzat de Fashion Tv, urca acum actori precum Horatiu Malaele, Ion Caramitru, Maia Morgenstern sau artisti precum stefan Banica Jr., Tudor Chirila, Florin Chilian si Corneliu Stroe.

 

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei