GRECIA ar putea IEŞI DIN NATO!

default

Dimensiune font:

| 01-07-2015 09:49

 

Batalia existentiala a Syrizei: intre iesirea Greciei din NATO si UE si propria-i disolutie

Sase luni cu Syriza la conducere au insemnat pentru Grecia o calatorie spre cea mai apropiata iesire din zona euro. Grecia a ramas fara finantare, populatia nu vede nicio perspectiva, guvernul a impus controlul capitalului iar bancile sunt inchise de trei zile dupa ce, de la inceputul anului, deponentii au retras peste 60 de miliarde de euro.

 Grecia a avut intotdeauna o relatie ambivalenta cu Europa, inca de pe vremea in care Marea Britanie a condus coalitia care a salvat mscarea de independenta a Greciei din anii 1820. Grecii au privit spre Europa cu un amestec de admiratie si suspiciune.

La sfrasitul anilor ’70, atunci cand premierul de centru-dreapta Konstantinos Karamanlis a invins scepticismul european din tara si a securizat accederea Greciei in Comunitatea Economica Europeana, Andreas Papandreou, liderul Opozitiei, s-a impus vehement asupra ideii. Intr-un schimb faimos de idei intre cei doi in Parlament, Karamanlis a spus ca Grecia apartine Vestului. Papandreou a raspuns, in ropote de aplauze: “As prefera ca Grecia sa apartina poporului grec!”

In perioada anilor 1980 – 2009, Grecia a infruntat numeroase crize economice. Impinsa de la spate de Europa, Grecia a devenit mai bogata, mai democrata si mai stabila. In ciuda acestei realitati, grecii nu au contenit a privi Europa cu dubla masura, ca un agent al globalizarii ce ameninta versiunea idilica greceasca despre cum trebuie poporul elen sa isi traiasca viata.

 

Greece Elections

Cum a aparut Syriza pe scena politica a Greciei

Syriza este acronimul “Coalitiei Stangii Radicale”. Syriza a obtinut o victorie foarte clara la alegerile din ianuarie 2015, din care a rezultat o majoritate parlamentara la limita. A preferat sa nu intre in coalitie cu To Potami, un partid de centru, asa cum multi analisti sperau. Tsipras a preferat, insa, sa isi uneasca fortele cu Grecii Independenti (ANEL), un partid anti-austeritate, cu toate ca apartine spectrului politic de dreapta.

In 2012, partidul de centru-dreapta Noua Democratie a castigat doua alegeri electorale consecutive insa un partid de extrema stanga isi facea loc spectaculos pe scena politica. A sarit de pe locul cinci in optiunile alegatorilor in 2010 pana pe locul 2, adica de la mai putin de 5% la 26.9% in trei ani. Syriza, care a crescut in marime si in sustinere timp de trei ani, nu este chiar pur si simplu un partid. Syriza inseamna o coalitie de extrema stanga imbinata din multe alte grupari de stanga maoiste, trotskiste, social-democrate de stanga sau chiar maoiste. Seamana mai mult cu Partidul Comunist din Franta sau cu Die Linke din Germania.

Partidul constituent al Syrizei este gruparea socialista Synapismos, al carei lider era Alexis Tsipras. In interiorul Syrizei cel mai puternic curent il exercita Platforma de Stanga care este mult mai eurosceptica decat conducerea Syrizei si, acum, exercita o presiune fantastica asupra lui Tsipras. Deoarece este o coalitie, Syriza are un manifest de guvernare cu obiective foarte largi si variate. Se numeste Programul de la Salonic. O parte din aceste miscari de stanga, asa cum este Platforma de Stanga, sunt mult mai putin moderate si ar fi cele mai fericite daca Grecia ar iesi din zona euro iar tara ar scapa de constrangerile politicii monetare venite de la Bruxelles si Frankfurt.

Alexis Tsipras a fost ales in fruntea Syrizei in iulie 2013 la un congres in care a obtinut trei sferturi din voturi. Mandatul sau a fost sa uneasca stanga radicala sub o singura umbrela, a carei cea mai puternica voce este cea a Platformei de Stanga, formatiune condusa de  Panayiotis Lafazanis, ministrul Energiei.

 

tsipras3

 


 

Alexis Tsipras, in ziua castigarii alegerilor din fruntea Syrizei:

Am facut un pas istoric. De maine, ne vom imbarca pe drumul spre victorie mult mai uniti si mai puternici de cat am fost vreodata. Trebuie sa oprim distrugerea sociala a Greciei si sa o reconstruim


 

 

Ce vrea Syriza de la greci si de la UE

Oficial, Syriza a respins acuzatiile ca ar dori ca Grecia sa iasa din zona euro si a avut doua promisiuni de campanie: scapa populatia elena de masurile de austeritate venite de la Bruxelles si din cancelariile celor mai puternice tari europene dar, in acelasi timp, tara nu va renunta la moneda euro. Singurul si cel mai important atu pe care Syriza l-a prezentat alegatorilor a fost acela ca daca nu va ajunge la o intelegere cu creditorii tarii, guvernul de la Atena pur si simplu nu isi va plati debitele.

Cu toate ca se conduce dupa un manifest, Syriza nu are un set de principii clare. Ne putem face insa o impresie daca am combina o declaratie a intentiilor Syrizei din 2013 cu un discurs sustinut de Alexis Tsipras in septembrie 2014. O mare parte a platformei economice a Syrizei a aparut ca reactie la “Memorandumul de Intelegere dintre Grecia si Creditorii sai Internationali”, mai pe scurt Troica. Acordul presupunea implementarea unor masuri austere foarte dure in schimbul sustinerii financiare. Syriza vrea sa inverseze acest proces, sustinand ca ajutoarele financiare acordate Greciei nu au facut decat sa fie redistribuite pentru a plati dobanzile si datoriile catre bancile germane si franceze de la care tara a imprumutat bani si nu catre bunastarea populatiei.

 


 

Fragment din Manifestul Syrizei:

Criza structurala globala a capitalismului, dupa decenii de acumulare de profit si redistribuirea a unei mari parti de bogatie si de putere in favoarea capitalului afecteaza fiecare tara si fiecare aspect al vietii sale sociale


 

 

Problemele economice ale zonei euro sunt doar o parte din povestea acestei tari. Cultura politica a Greciei este una care favorizeaza familiile puternice, cu bani si care au o inclinatie spre patronaj. Syriza este, insa, nealterata de actul de guvernare si nu datoreaza nimic, nimanui.

La Salonic, in septembrie 2014, Tsipras a trasat principalele idei ale Syrizei:

 

1. Reducerea datoriei
Guvernul Greciei pur si simplu nu va plati datoria creditorilor, asa cum se convenise in acord. Acelasi lucru s-a intamplat in Argentina, in 2002. Este o forma de intrare in incapacitate de plata.
2. Electricitate pe gratis
Cheltuielile de stat s-ar accelera dramatic. Programul Syrizei include subventia electricitatii si a incalzirii pentru casele populatiei din Grecia. Mai mult, Syriza s-a angajat sa subventioneze mancarea si chiriile, sa acorde din nou aceleasi ajutoare sociale oferite inainte de impunerea masurilor de austeritate si sa faca o injectie de 13 miliarde de euro in sistemul de pensii.

3. Totul este pe banii Bancii Centrale Europene
Deoarece randamentele titlurilor de stat grecesti sunt mari, Tsipras vrea ca aceste cheltuieli sa fie finantate de BCE, pur si simplu prin achizitia datoriei Greciei direct de la guvernul de la Atena.

4. Taxarea celor bogati
Syriza a promis sa implementeze mai multe taxe firmelor care produceau profit anual de peste 500,000 de euro si sa combata evaziunea fiscala, dar numai la nivel de populatie bogata.

5. Crearea de noi locuri de munca
Syriza dorea ca acest program sa fie finantat de UE. Somajul depaseste 25% iar peste 50% din populatia tanara cu drept de munca a ramas pe drumuri dupa ce tara a intrat in criza.

6. Stergerea datoriilor la banci pentru nevoiasi
Imediat dupa acest anunt, in decembrie 2014, bancile grecesti sufereau cel mai mare declin din ultimele doua luni.

7. Retragerea tarii din NATO
In termeni de politica externa, Syriza a lasat de inteles ca nu va colabora cu institutiile europene. In plus, vrea sa inchida bazele armate din tara si chiar a mentionat ca vrea sa se retraga din NATO.

Programul politic al Syrizei are un iz de marxism universitar scris de niste hipsteri. Plin de lozinci neo-comuniste, el incearca sa demonstreaza inabilitatea Uniunii Europene care nu mai poate sa concureze cu puteri precum Rusia sau China.

 


 

Fragment din Manifestul Syrizei:

Astazi, lumea este multipolara dar deloc pajnica. Langa prezenta imperialista a SUA, a carei putere este in declin, se afla China, ca si putere emergenta si care transfera o mare parte din tensiunile internationale in Estul Indepartat. Tarile numite BRICS isi modifica status quo-ul international si balanta de putere in organizatiile internationale, acolo unde Rusia isi cauta un rol de lider. In aceasta miscare geopolitica de neoprit, UE, sub indrumarea Germaniei, isi dezvolta propria strategie, care transfera rezultatele populatiei sale catre competitia pentru capital. Imbatranita Europa, care produce din ce in ce mai putin, se invarte intre puteri precum SUA, Rusia, Turcia, China si America Latina, nu are niciun viitor daca nu isi reface strategia neoliberala


 

 

Syriza a vrut cu orice pret (si vrea, in continuare), stergerea datoriei de 320 de miliarde de euro a Greciei. Sau, cel putin, renegociata. Initial, Alexis Tsipras, atunci cand si-a luat mandatul de premier, a subliniat ca nu doreste sa intre intr-un razboi cu creditorii Greciei. O tara a carei datorie publica este de 175% din PIB.

 

 

Syriza a inceput sa duca o batalie existentiala

La sase luni de cand Syriza a preluat puterea in Grecia, guvernul a impus controlul capitalului, bancile sunt inchise, tara este restanta fata de FMI, mai mult ca sigur va rata si celelalte plati pe care le mai are fata de creditori, nu mai are nicio perspectiva de finantare iar situatia economico-sociala este dezastruoasa. Inclusiv in interiorul acestei aliante de partide si de tot felul de curente ideologice de stanga au inceput certurile.

Cu cinci zile inainte de expirarea scadentei datoriei ce trebuia achitata catre FMI, la Atena a avut loc o sedinta de partid. Atmosfera nu era in niciun caz calma. Nikos Voutsis, ministrul de Interne, afirma ca “elita neoliberala a Uniunii Europene a pierdut contactul cu realitatea”. Alekos Flambouraris, ministrul Aparatului de Stat si un apropiat al lui Tsipras, insista ca Atena ar trebui sa accepte o intelegere pe cat de onorabila pe atat de necesara. Panagiotis Lafazanis, un fel de Gabi Oprea de pe meleagurile noastre dar mult mai orientat spre comunism, a preferat sa se abtina de la discutii, spunand ca isi va spune parerea odata ce va fi adoptata o decizie.

Protestand asupra masurilor de austeritate transmise saptamana trecuta de Tsipras in fata Parlamentului, avocatii reintoarcerii la drachma s-au incurajat intre ei pentru a denunta actiunea Guvernului de a-si incalca propriile linii rosii stabilite a nu fi incalcate atunci cand este vorba de pensii si TVA. Stathis Kouvelakis, membru al comitetului central al Syrizei si profesor in Londra la King’s College, a spus ca “intentia creditorilor este de a sparge partidul nostru”.

Lui Tsipras ii era pur si simplu imposibil de a implementa masurile de austeritate. Ideea referendumului din 5 iulie pare a fi doar o gaselnita. Daca ar fi mers mai departe cu propunerile venite de la Bruxelles, Tsipras ar fi facut zob partidul si ar fi iesit din viata politica exact asa cum a intrat. Tsipras nu are multe alternative de explorat dar nici Grecia nu prea mai are.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei