Isteria de la Antena3 nu are nicio legătură cu libertatea de exprimare.

default

Dimensiune font:

| 10-08-2014 13:54

 

 Şase întrebări simple care arată cum îşi minte Felix TV publicul

Sentinţa care l-a trimis 10 ani în puşcărie pe turnătorul Dan Voiculescu a scos la lumină detalii interesante despre modul în care Felix făcea afaceri. Isteria declanşată de vedetele Antena3, după ce instanţa a confiscat clădiri ale Grivco, aparent nejustificată, are totuşi o logică.

Cu mult cinism, în numele libertăţii de exprimare, Mihai Gâdea şi compania îşi manipulează publicul către proteste de stradă menite să creeze presiune asupra reprezentanţilor statului. Scopul presiunii ţine de lucruri care nu au nicio legătură cu nobilele idealuri pentru care cer vedetele lui Felix sprijin popular.

”Plimbarea libertăţii” este cu totul altceva decât clamează acum vedetele lui Felix. Dacă ne punem câteva întrebări simple, înţelegem repede situaţia.

Ce a confiscat Curtea de Apel Bucureşti?

Prin sentinţa care dispune confiscarea unor bunuri ale firmelor controlate de Voiculescu am aflat că ”afacerea Antena 3” funcţionează cu chirie într-o clădire care aparţine firmei Grivco.

Sentinţa Curţii de Apel Bucureşti a confiscat un bun al Grivco, nicidecum vreo clădire a postului Antena 3 sau televiziunea de ştiri. E normal să confişte bunurile Grivco, pentru a recupera paguba de 60 de milioane de euro, bani furaţi de Voiculescu de la stat sub forma unor terenuri şi clădiri. Nimic din sentinţa Curţii de Apel nu justifică isteria declanşată de vedetele Antena 3 pe tema unui presupus atac la adresa libertăţii de exprimare a jurnaliştilor postului.

Cum e afectat un chiriaş de schimbarea proprietarului spaţiului închiriat?

Schimbarea proprietarului nu înseamnă evacuarea chiriaşului şi orice isterie pe o astfel de temă e o prostie puerilă, înainte chiar ca noul proprietar, statul roman, să-şi exprime vreo intenţie. Culmea e că reprezentantul noului proprietar, şeful Guvernului României, a declarat chiar public că susţine Antena 3.

Orice intenţie ar avea noul proprietar, trebuie ajustată în conformitate cu clauzele contractului de inchiriere în baza căruia îşi desfăşoară activitatea Antena 3 în acel spaţiu.

Dacă Antena 3 are un astfel de contract cu Grivco, nu există niciun motiv de temere pentru jurnaliştii postului. Chiriaşul e protejat de lege şi nu există nicio posibilitate să fie evacuat într-o manieră care să-i perturbe activitatea.
Un chiriaş nu se poate evacua oricum şi peste noapte. Legislaţia din domeniu prevede proceduri care se derulează într-un cadru bine stabilit şi reglat în final de instante. Vorbim de o procedură care poate dura suficient de mult timp încât, în eventualitatea unei schimbări a sediului, activitatea editorială să nu fie perturbată în niciun fel şi tranziţia să se producă fără pagube.

 


Aşadar, sursa isteriei nu poate să fie în schimbarea proprietarului sediului şi circul e cu atât mai bizar cu cât Victor Ponta a transmis un mesaj liniştitor.

Să ne uităm acum peste eventuale motive de afaceri care pot determina temeri pentru jurnaliştii şi publicul Antena 3.

Are Antena 3 bani să plătească chiria şi cheltuielile pentru acest spaţiu?

Ani de zile vedetele Antena 3 s-au lăudat cu faptul că postul este curat financiar şi funcţionează cu profit din sumele pentru publicitate. Dacă aşa stau lucrurile, Gâdea şi compania nu au niciun motiv să-şi pună poalele în cap. Nimic nu poate afecta în niciun fel libertatea de exprimare a ziariştilor Antena 3.

Directorul Gâdea are de schimbat doar contul Grivco cu contul statului, pentru plata chiriei şi a cheltuielilor de funcţionare generate de sediu.

Pentru un efort contabil atât de mic nu se justifică o asemenea isterie.

Dacă nu există vreun omblic financiar necunoscut între GRIVCO şi Antena3, care să fie tăiat prin sentinţa Curţii de Apel, şi postul e curat economic, aşa cum clamează vedetele lui Felix, confiscarea clădirii nu influenţează în niciun fel activitatea editorială.

Isteria poate avea o sursă în confiscarea bunurilor Grivco, numai dacă Antena 3 nu plătea nicio chirie şi nici cheltuieli generate de funcţionarea în acel spaţiu, iar directorii ei nu ştiu cum vor putea să acopere o eventuală chirie şi plată a cheltuielilor. Surse bine informate susţin că nu este cazul.

Cifrele de la Registrul Comerţului sunt liniştitoare. Antena 3 SA a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 15,8 milioane de euro, cu profit de 164 de mii de euro şi datorii de 6,4 milioane de euro. Antena Group (proprietarul Antena1) a declarat o cifră de afaceri de 55,8 milioane de euro, 2 milioane profit şi 36,4 milioane datorii. Datoriile cumulate sunt cam mari, dar nu depăşesc valoarea activelor, ceea ce înseamnă că Gâdea are de unde să plătească chirie statului şi că este puţin probabil ca sursa isteriei să fie în zona de business.

Care este scopul real al vedetelor din lesa lui Felix?

În această situaţie rămâne o singură justificare pentru circul declanşat la Felix TV. Pentru a înţelege scopurile reale urmărite de ”Gâdea şi asociaţii” cu această isterie, trebuie să privim şi către anchetele în derulare care îl vizează pe Voiculescu şi conducerea postului. Condamnarea mogului este un semnal clar că Justiţia nu se lasă intimidată. O veste deprimantă până la lacrimi pentru toţi cei cercetaţi acum în dosare de şantaj.

Numai spaima că vor ajunge şi ei să suporte consecinţele legale ale faptelor lor poate justifica circul pe care îl vedem de vineri seara pe Antena 3, circ pe care vedetele apropiate lui Voiculescu speră să-l transfere în stradă.

În aceste condţii este rezonabil să mergem către concluzia că Gâdea, Badea, Ursu şi alte câteva vedete apropiate lui Voiculescu caută să-şi împingă publicul într-o situaţie pe care am mai văzut-o repetată de câteva ori până acum, când s-au mai dus la închisoare alţi şmecheri.

Free Felix?

Vorbim, aşadar, de o operaţiune de tip ”Free Gigi!” în care sunt atraşi telespectatori de bună-credinţă şi angajaţii postului care nu percep corect realitatea din diverse motive.

Grav este că în această manipulare de tip ”Free Gigi!” sunt atrase şi persoane publice care transferă din credibilitatea şi simpatia lor unor şmecheri speriaţi că vor da şi ei socoteală pentru încălcarea legii. Doamna Draga Olteanu Matei este o astfel de personalitate.

Vorbim despre personalităţi care au capacitatea intelectuală şi cultura necesară pentru a pricepe lesne că nimic nu atentează la libertatea de exprimare a jurnaliştilor Antena 3. Oameni care au fost duşi de nas de Gâdea şi asociaţii lui.

Oameni fraieriţi pentru a servi ca scut în apărarea şmecherilor care ştiu bine cum au încălcat legea. Asta se întâmplă cu toţi cei care sunt convinşi că trebuie să dea curs invitaţiei lui Gâdea la proteste de stradă.

O sentinţă cât o revoluţie?

Condamnarea la zece ani de puşcărie a turnătorului Felix a provocat, pe bună dreptate, un val de bucurie în public.

Dan Voiculescu nu s-a bucurat de simpatie sau încredere în niciun sondaj de opinie şi reprezintă o specie de reptile securistoide rapace. Este unul dintre moştenitorii Securităţii care ne-au distrus, din 1990, şansa unui prezent mai bun înhăţând hălci întregi din economia României şi blocând sau distrugând pieţe întregi. Din vina acestor reptile securistoide România a ratat startul în democraţie şi economie de piaţă. Condamnarea exemplarului cel mai vizibil, arogant şi tupeist din această specie, îngrăşat sub privirile blajine ale tovarăşului Iliescu, este un motiv de bucurie pentru că reprezintă o bornă kilometrică importantă de pe drumul către o ţară normală şi un viitor mai bun.

O coincidenţă interesantă face ca preşedinta completului de judecată care l-a trimis pe Varan după gratii, judecătoarea Camelia Bogdan, să fie născută la Timişoara. O timişoreancă reuşeşte să înlăture din viaţa publică şi să trimită la puşcărie mult timp un moştenitor al Securităţii, aşa cum cereau timişorenii să se întâmple cu toţi securiştii în 1990.

După 25 de ani de la Revoluţia de la Timişoara, o timişoreancă emite o sentinţă care face Revoluţie. Interesantă coincidenţă.

E nu pun semnul egal între Gădea şi reporterii de ştiri!

Însă, chiar dacă Varanul a controlat Antena 3 prin slugi ca Gâdea, Badea, Ursu sau alte câteva vedete, numărabile pe degetele de la mâini, eu cred ca nu este corect să punem semnul egal între ei şi toţi cei 949 de angajaţi ai Antena 3 şi Antena Group.

Dincolo de programele controlate de vedetele pe care Felix le ţinea în lesă cu contracte de împrumut sau prin alte pârghii, sunt oameni care îşi fac onest meseria. Lângă emisiunile infectate cu propagandă grobiană sunt reportaje de calitate. Dincolo de răcnetele şi lătrăturile babuinului Mircea Badea sunt şi ştiri corect realizate.

Dincolo de Gâdea, Badea, Ciuvică, Ursu sau Dana Grecu sunt jurnalişti de calitate. Cu unii dintre ei am fost coleg, pe alţii i-am cunoscut pe teren, sunt ziarişti corecţi şi ştiu că nu merită să fie băgaţi în aceeaşi oală cu vedetele care acum caută să isterizeze publicul.

Din păcate pentru ei sunt folosiţi, la rândul lor, pentru operaţiunea de tip ”Free Gigi!”pe care o pun la cale acum cei speriaţi de dosarele în care riscă să fie condamnaţi. Duminică vom afla şi care este capacitatea de manipulare a şmecherilor lui Felix. Avem o cifră interesantă în acest sens. După aproape 24 de ore de când Gâdea a declanşat isteria de pe Antena 3, un moderator anunţă că au primit 8.000 de mailuri. Puţin, având în vedere audienţele mari cu care se laudă vedetele lui Felix. Este posibil să asistăm la momentul în care Gâdea şi asociaţii vor înţelege că e greşit să pună semnul egal între numarul telespectatorilor şi numărul celor care le cred balivernele sau îi aprobă.

Românilor le place circul, mai ales când alţii se fac de râs în el.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei