Istoria pe care nu o putem uita. Bătălia catastrofală care a zdrobit Armata Română

default

Dimensiune font:

| 02-12-2017 18:10

Ziua de 22 noiembrie 1942 aducea începutul sfârșitului celei mai mari tragedii din istoria Armatei Române. În acea zi, generalul german Friedrich Paulus îl înștiința pe Adolf Hitler că trupele germane, române, italiene și ungare aflate la Stalingrad au fost încercuite de Armata Roșie. La Stalingrad, Armata Română a suferit pierderi cumplite: 200.000 de militari uciși, răniți, dispăruți sau luați prizonieri.

 

Bătălia de la Stalingrad a fost una dintre cele mai cumplite din istorie. Există istorici care au calculat că aproximativ trei milioane de oameni și-au pierdut viața din momentul începerii ofensivei germane spre Volga și până în momentul încheierii bătăliei de la Stalingrad.

Orașul situat pe fluviul Volga a devenit un imens abator din cauza orgoliilor a doi dictatori însetați de sânge: Adolf Hitler dorea cu orice preț să cucerească orașul, iar Iosif Stalin nu voia să îl cedeze cu nici un preț.

Ofensiva Axei spre Stalingrad a început în mai 1942. Până la sfârșitul lunii august, trupele Axei atinseseră Volga la nord de Stalingrad, apoi și-au concentrat eforturile spre sud, pentru a cuceri orașul. Vârful de lance al ofensivei germane era reprezentat de Armata a 6-a, comandată de generalul Friedrich Paulus. Germanii au supus orașul unui asediu nemilos.

Ca urmare a bombardamentelor, 80 la sută din locuințele din Stalingrad au devenit ruine. Armata a 62-a sovietică și-a stabilit punctele de rezistență printre dărâmături. Soldații sovietici erau aprovizionați de navele care traversau fluviul sub bombardamentul germanilor.

În aceste condiții, Stalin a ordonat să fie executat orice soldat sovietic care se gândea la retragere. Au fost pedepsiți 13.000 de soldați sovietici acuzați de lașitate. Uneori, încleștarea atingea absurdul. Sovieticii au pierdut 10.000 de oameni doar pentru a recuceri o movilă numită kurganul Mamaev.

Germanii și românii, precum și aliații lor, au fost nevoiți să lupte pentru fiecare centimetru de teren. În noiembrie 1942, au reușit să atingă malul Volgăi și să împartă rezistența sovietică în două pungi. Volga se umpluse de sloiuri de gheață, iar aprovizionarea sovietică devenise foarte dificilă. Însă concentrarea trupelor Axei în bătălia pentru cucerirea orașului a slăbit flancurile. Sovieticii au profitat de acest lucru și au străpuns apărarea Armatei a 2-a maghiare și cea asigurată de Armatele a 3-a și a 4-a române.

Ofensiva sovietică a început în 19 noiembrie. Generalul Friedrich Paulus a respectat ordinele lui Hitler, care i-a interzis să încerce să se retragă. A urmat o bătălie de coșmar. În 30 ianuarie 1943, după ce germanii își pierduseră orice speranță că vor reuși să spargă încercuirea, Hitler i-a oferit lui Paulus gradul de mareșal. Pentru că, până atunci, nici un mareșal german nu fusese luat prizonier, Hitler a sperat că Friedrich Paulus va lupta până la moarte ori se va sinucide. Însă trupele Axei s-au predat după o bătălie care durat 199 de zile. Sovieticii au luat prizonieri 91.000 de militari, între care 22 de generali. Doar 6.000 dintre prizonieri au supraviețuit captivității sovietice. Ultimii supraviețuitori de la Stalingrad s-au întors acasă în 1955.

La finalul bătăliei care a întors soarta războiului – românii au înregistrat pierderi de 158.854 militari, (morţi, răniţi, dispăruţi), adică 2/3 din efective – cel mai mare dezastru din istoria românilor.

Mărturia unui militar român

Între martorii momentului istoric al capitulării, şi subofiţerul Sandu V. Cernat, şef al Biroului Subzistenţă al Diviziei 20 Infanterie. Intendentul face, înainte de toate, o radiografie a cauzelor şi a condiţiilor încercuirii; şi din perspectiva serviciului pe care îl coordona:

„Inamicul a atacat şi a rupt frontul în sectorul trupelor române, deoarece ştia că acestea sunt mai puţin dotate cu armament şi muniţie decât trupele germane. Comandamentul trupelor române a solicitat insistent comandamentului german ca sectorul frontului nostru să fie sprijinit cu tancuri şi tunuri, dar ajutoarele n-au sosit în timp util. Nemţii au subestimat continuu puterea trupelor sovietice şi asta a fost fatal trupelor germano-române, din zona frontului.

La toate acestea s-a mai adăugat şi faptul că nemţii dădeau întâietate – în aprovizionările de tot felul, inclusiv în alimente şi furaje – trupelor proprii, lăsând trupele române să aştepte. Aceasta a făcut ca trupele române să deţină în ajunul atacului ruşilor mult mai puţină muniţie de infanterie şi artilerie decât trupele germane, iar în depozite să aibă alimente doar pentru 3-4 zile, exceptând divizia noastră care deţinea la acea dată subzistenţe (alimente şi nutreţuri) cam pentru 7-8 zile.

Mărturii cutremurătoare din al doilea război mondial. Stalingrad, 1942
Ne-a lipsit aproape complet echipamentul de iarnă, deoarece în cursul lunii octombrie acest echipament ne-a fost distrus (ars) în gara Tinguţa, în urma unui raid al aviaţiei sovietice.

Luptele pentru oraşul Stalingrad au durat aproape cinci luni, din septembrie 1942 până în februarie 1943.

Prin ruperea frontului la data de 20 noiembrie 1942, Diviziile 1, 2, 4 şi 20 Infanterie, care alcătuiau Corpul 6 Armară română, au fost separate prin penetrarea trupelor inamice. Astfel, unităţile Diviziilor 1, 2 şi 4 au fost separate de divizia noastră, şi acestea s-au retras pe direcţia sud. Divizia noastră, împreună cu o divizie din Corpul 4 Armată german, au făcut un nou front şi au încercat să opună rezistenţă, dar fără succes. În urma înţelegerii ce a avut loc între Corpul 4 Armată german şi comandamentul nostru, generalul Nicolae Tătăranu, Divizia 20 Infanterie s-a retras pe direcţia nord, pe un nou aliniament. Aici, în zona Stalingrad, două zile mai târziu, am fost definitiv încercuiţi de trupele sovietice” (pp. 39-40). 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei