Klaus Iohannis, despre poziţia României la Consiliul European: Nimic nu este agreat până nu se agreează totul UPDATE

default

Dimensiune font:

| 29-04-2017 21:44

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, sâmbătă, înaintea începerii lucrărilor Consiliului European de la Bruxelles, că subiectul cel mai important privind stabilirea liniilor directoare pentru negocierile cu Marea Britanie sunt oamenii şi cum le vor fi respectate drepturile, apoi banii din fondurile europene.

 

 UPDATE. Președintele Klaus Iohannis a declarat sâmbătă că la Consiliul European s-a stabilit ca întâi să se negocieze despre soarta oamenilor, iar apoi despre partea financiară în ceea ce privește Brexit.

"Primul punct care va fi negociat când se vorbește de părăsirea UE de către Marea Britanie este soarta oamenilor. În cazul nostru, greutatea cade pe soarta românilor care muncesc și trăiesc în Marea Britanie. Pentru noi este foarte important ca această negociere să se facă la modul cel mai serios, repede și să fie o negociere exhaustivă, adică să se discute și să se clarifice toate aspectele, nu numai reședință, loc de muncă, drept de muncă, ci inclusiv lucruri de exemplu cum este pensia, pentru că sunt în Europa milioane de oameni care s-au bazat pe faptul că-și pot stabili reședința și găsi locul de muncă oriunde în Uniune, s-au mutat cu familii foarte mulți, și aceste lucruri trebuie obligatoriu respectate", a afirmat șeful statului.

El a arătat că statele membre sunt dispuse să negocieze astfel încât cetățenii europeni să beneficieze de toate drepturile după ieșirea Marii Britanii din UE.

"Eu pot să ofer românilor toate garanțiile pe care le oferă UE 27 și acestea sunt multe. Suntem hotărâți să negociem în așa fel încât cetățenii, inclusiv românii, să aibă toate drepturile. În contrapartidă suntem dispuși să negociem și drepturile cetățenilor Marii Britanii în statele membre", a spus Iohannis.

Șeful statului a precizat că după ce se negociază soarta cetățenilor europeni, se va discuta despre partea financiară.

"Foarte mulți au vorbit despre nota de plată pentru Marea Britanie. Nu este vorba de nicio notă de plată, de nicio amendă pe care Marea Britanie trebuie să o plătească, însă este vorba de angajamente financiare care au fost luate înainte de declanșarea Brexit-ului și toată lumea se așteaptă ca Marea Britanie să respecte aceste angajamente. Despre acești bani vorbim, banii care au fost negociați, prinși în buget și care de exemplu pentru România se reflectă în banii cheltuiți pe proiecte pe coeziune, pe politică agrară ș.a.m.d.", a adăugat Iohannis.

El a anunțat că la reuniunea Consiliului European s-a propus "secvențierea" în ceea ce privește Brexit.

"La început se negociază partea de ieșire a Marii Britanii din UE și numai după ce se face un progres semnificativ în aceste negocieri, se trece la partea a doua, care poate să stabilească în mare cum ne imaginăm o viitoare colaborare între Uniune și Marea Britanie după Brexit-ul care se va produce efectiv la începutul lui 2019", a arătat Iohannis.

Șeful statului a indicat că la Bruxelles s-a decis să nu se poarte negocieri separate în privința Brexit.

"Este important de știut că nu avem de gând, nimeni din cele 27 de state să poarte negocieri separate. Uniunea este importantă și vom negocia doar împreună, nu vom negocia separat și sectorial, se va negocia totul la pachet de echipa stabilită de noi. (...) Nu suntem dispuși la niciun compromis. Noi am decis să negociem așa. Noi vrem să rămânem parteneri buni cu Marea Britanie, noi vrem să construim o relație cât se poate de bună, însă această situație de Brexit nu s-a ivit fiindcă așa ne-am înțeles. Este o decizie unilaterală a Marii Britanii", a mai arătat Iohannis.

Președintele Iohannis a subliniat că Guvernul are rolul principal în chestiunile tehnice privind Brexit.

"Trebuie să-și joace fiecare foarte, foarte bine rolul ca să avem succes", a adăugat șeful statului.

El a precizat că în ceea ce privește găzduirea agențiilor europene, la Consiliul European s-a decis ca în iunie să fie stabilite criteriile de selecție a statelor, iar cel mai devreme în toamnă să se ia o decizie.

"Guvernul României va trebui cu maximă celeritate, dacă dorește această agenție (n.r. — Agenția Europeană a Medicamentului), să identifice un sediu care poate fi pus la dispoziție nu cândva, acum, în această toamnă pentru această agenție. Acesta este primul pas. Al doilea este să fim deschiși la negocieri pentru condițiile pe care le oferim acestor oameni, fiindcă sunt condiții speciale și de locuire, și financiare, și multe alte lucruri și atunci putem să intrăm ușor-ușor într-o competiție. Vor fi criterii politice, dar criteriile hard de logistică sunt clare în momentul acesta și dacă nu putem să oferim așa ceva, mă tem că șansele vor fi foarte mici. (...) Acum nu am auzit ca Guvernul să fi identificat un sediu care să poată fi oferit", a menționat șeful statului.

 

"Pentru mine cel mai important este să discutăm despre oameni. Oamenii sunt cel mai important lucru. Asta înseamnă pentru noi, foarte concret, românii care trăiesc în Marea Britanie şi, evident, aici putem să-i includem şi pe britanicii care trăiesc în România, dar care sunt relativ mai puţini, iar dacă extrapolăm la nivelul Uniunii, atunci vorbim aici despre cetăţenii europeni care trăiesc, muncesc în Marea Britanie. Aceste lucruri trebuie clarificate primele, după părerea mea, şi aceasta va fi poziţia mea în cadrul discuţiilor pe care le vom avea astăzi. Aceşti oameni trebuie să ştie ce îi aşteaptă, sunt milioane de europeni care s-au ghidat după libera circulaţie, şi-au stabilit reşedinţa, şi-au căutat, şi-au găsit locuri de muncă şi trebuie să ţinem cont de aceste chestiuni, inclusiv trebuie să mergem nu doar de la dreptul de a munci şi de la dreptul de reşedinţă, inclusiv trebuie să mergem până, de exemplu, la pensii, şi trebuie să negociem aceste lucruri.

După ce lămurim problema oamenilor, care pentru mine este cea mai importantă, trebuie să ajungem automat la a doua chestiune, care sunt banii. Oamenii, după aceea banii. Trebuie să stabilim foarte clar obligaţiile financiare care rezultă din Brexit, cum se pot calcula, cum se pot stinge, fiindcă toată lumea are programe europene în derulare şi pentru România acestea sunt extrem de importante. Sunt banii şi pentru coeziune, sunt banii pentru agricultură şi aşa mai departe. Deci trebuie să ştim foarte bine pe ce bani putem să contăm şi la ce bani avem dreptul, natural", a spus Klaus Iohannis în cadrul unei declaraţii de presă.

Preşedintele a mai precizat că, în opinia lui, discuţiile despre Brexit trebuie să aibă loc în două etape: una despre ieşirea propriu-zisă a Marii Britanii din UE şi a doua despre ce va urma după.

"Nu se poate să avem simultan, de la început, negocieri pentru ieşire şi pentru situaţia de după. Deci, relaţia între Uniune şi Marea Britanie de după ieşire nu poate fi negociată simultan cu ieşirea sau, cum spunem noi, mai nou, ieşirea ordonată.

Trebuie să fie clar că avem nevoie de o etapizare. Trebuie să începem cu ieşirea. Iar atunci când suntem lămuriţi că s-a negociat destul de clar şi lucrurile sunt bine lămurite, unii evaluează că ar fi posibil într-un scenariu optimist să se întâmple acest lucru până la sfârşitul acestui an, atunci să evaluăm, am făcut sau n-am făcut progres suficient, dacă am făcut progres suficient, putem de principiu să începem şi negocierile pentru ce va fi după. Însă, şi unele şi altele trebuie negociate în aşa fel încât să fie excluse negocieri separate şi negocieri sectoriale. Deci, nu sunt de acord, şi vă spun acest lucru, nu sunt de acord să se negocieze sectorial, nu sunt de acord nici să se negocieze bilateral, UE 27 trebuie să fie unit, trebuie să negocieze pe o singură voce şi rezultatul nu poate să fie unul pe bucăţele.

Deci, toţi pentru unul, unul pentru toţi şi nimic nu este agreat până nu se agreează totul", a conchis Klaus Iohannis.

Conform programului anunţat, Klaus Iohannis participă la ora 13.30 (ora României) la reuniunea Consiliului European cu preşedintele Parlamentului European, la ora 14.15 urmând să aibă loc dejunul de lucru al şefilor de stat şi de Guvern. În jurul orei 16 este aşteptată conferinţa de presă a preşedintelui Consiliului European Donald Tusk şi a preşedintelui Comisiei Europene, Jean Claude Juncker.

 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei