Mecanismul fraudei de la despagubiri: Cum au ajuns "samsarii de terenuri" si "rechinii imobiliari" sa castige sute de milioane

default

Dimensiune font:

| 21-11-2014 21:47

Cunoscuti ca "samsari de terenuri si case", marii imbogatiti ai procesului de retrocedare a proprietatilor care fusesera confiscate de comunisti s-au rotit, in permanenta, in ultimii 25 de ani, intr-un cerc restrans al oamenilor cu influenta in Guvern, in Parlament, in patidele de la putere si din opozitie. Nu proprietarii de drept carora comunistii le nationalizasera terenurile si casele, nu mostenitorii lor directi primeau despagubiri de sute de milioane de euro de la statul roman.

Marii beneficiari erau oameni de afaceri care le cumparau drepturile litigioase si care aveau "intrari" la cei care decideau cui sa-i plateasca mai repde statul despagubirile. HotNews.ro va prezinta mecanismul prin care samsari, avocati si politicieni au facut averi de sute de milioane de euro in dauna statului roman.

Reamintim ca procurorul-sef al Directiei de Investigare a Infractiunilor de Crima Organizata si Terorism (DIICOT), Alina Bica, este urmarita penal de colegii de la DNA, pentru presupuse infractiuni de coruptie din perioada in care ea era membra a Comisiei Centrale de Evaluare a Despagubirilor din ANRP. In dosarul lui Bica apare si omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, apropiat al omului de afaceri Dorin Cocos, fostul sot al Alenei Udrea.

“Stelu” figureaza in topul celor care au cumparat drepturi litigioase si care au luat despagubiri pentru terenuri, intr-un raport al Curtii de Conturi pentru perioada 2007-2012. Totalul despagubirilor acordate unor solicitanti in aceasta perioada se ridica la circa 3 miliarde de euro in actiuni la Fondul Proprietatea, conform raportului Curtii de Conturi.
Legile despagubirii. Pana anul trecut, cand Guvernul a schimbat legislatia, procesul de restituire a proprietatilor nationalizate de comunisti sau acordarea de despagubiri in cazurile in care restituirea in natura era imposibila a fost guvernat de o un manunchi stufos de legi, ordonante, hotarari de guvern si ordine de ministri, in cei 25 de ani de la revolutie incoace. Doua legi au fost insa principalele acte normative pe baza carora s-a derulat procesul de restituire si despagubirie: Legea 18/1991, pentru fondul funciar, si Legea 10/2001, pentru casele nationalizate.
Primariile. Cu legile in mana, fostii proprietari sau urmasii lor mergeau la primarie sa-si ceara proprietatile. Daca aveau noroc si uneori dupa procese lungi in instanta, isi primeau proprietatile in natura, in masura in care era posibil. Complicatiile apareau cand restituirea nu se putea face in natura, pentru ca, de exemplu, terenurile erau grevate de amenajari de utilitate publica. Atunci, proprietarii de drept urmau sa primeasca alte imobile la schimb, dar, daca nici acestea nu erau disponibile, se acordau despagubiri in bani si, mai tarziu, in titluri la Fondul Proprietatea.
Prefecturi. Cazul era trasmis la prefectura, care trebuia sa faca un control de legalitate.
ANRP. Petentii erau trimisi mai departe la Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, din subordinea Guvernului. In mecanismul care a functionat pana prin anul 2012, aici apareau complicatiile cele mai mari, pentru ca persoanele indreptatite trebuia sa astepte ani intregi sa li se solutioneze dosarele. Proprietarii de drept erau, bineinteles, foarte in varsta si se temeau ca nu mai apuca sa-si primeasca despagubirile. La fel si mostenitorii mai tineri - de foarte multe ori se aflau in strainatate, unde se refugiasera parintii sau bunicii lor. De multe ori, mostenitorii marilor averi confiscate de comunisti erau cetateni straini, stabiliti in afara Romaniei, oameni ocupati care efectiv nu aveau timp sa stea la cozi si pe culoarele ANRP-ului si altor institutii romanesti pentru a-si primi drepturile.
Aici interveneau asa-numitii "samsari de terenuri", dintre care doar cativa accedeau la statutul de "rechini imobiliari". Ei ofereau o suma consistenta, tentanta pentru proprietarii sau mostenitorii de drept, dar mult mai mica decat valoarea reala a despagubirilor pe care acestia trebuia sa le priemasca de la stat. Astfel, "samsarii" cumparau drepturile litigioase ale celor in drept, pentru ca apoi sa ia ei despagubirea.

In mod normal, ANRP solutiona dosarele in ordine aleatoare. Insa agentia avea si o "portita" - rezolva cu prioritate asa-numitele "cazuri sociale" - in special persoane cu dizabilitati. Asa se face ca avocati bine insurubati in politica reuseau sa-i bage in fata pe unii solicitanti, dupa ce le scoateau, la medici, certificate medicale de persoane cu dizabilitati. Dupa ce ANRP le solutiona solicitantilor de drept dosarele prioritar, aceiasi avocati sau "samsari" pentru care lucrau acestia cumparau drepturile litigioase pentru a lua ei despagubirile cand se facea plata.

Pe langa rezolvarea dosarelor "peste rand", la ANRP miza statea in evaluare. Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor (CCSD), din cadrul ANRP, era cea care stabilea ce despagubiri le reveneau proprietarilor.

Printre membrii acestei comisii erau si demnitari cu functii ianlte, secretari de stat, toti fiind impinsi acolo pe filiera politica. La umbra unor evaluari facute de experti evaluatori independenti, ei decideau despagubirile. O astfel de expertiza care costa in jur de 250 de euro, putea aduce zeci de milioane de euro unui "samsar". De multe ori, expertizele erau umflate si de zece ori, au declarat, pentru HotNews surse din sistem.
Pe scurt, dosarul mergea in ordinea aceasta: ANRP aproba cererea proprietarului de drept/mostenitorului de a-i fi solutionat prioritar dosarul, din motive sociale, imobilele erau evaluate, intre timp "samsarul" oficializeaza cumpararea drepturilor litigioase, imediat CCSD aproba raportul de evaluare a imobilelor si admite despagubirea, iar in final banii se convertesc in actiuni la Fondul Proprietatea. Toata procedura dura in jur de 10 luni, in medie.
Pana la guvernarea Tariceanu inclusiv, despagubirile se plateau cu banii jos. Guvernarea Boc a oprit despagubirile in bani, recurgand la titluri de conversie in actiuni la Fondul Proprietatea. Masura s-a dovedit, insa, si mai profitabila pentru samsari si rechinii imobiliari. Initial, se acorda o actiune la un leu despagubire. La listarea sa in ianuarie 2010, actiunile FP au pornit de la 55 de bani, asa ca "rechinii imobiliari" au dat lovitura, dubland valoarea despagubirilor. In prezent, actiunile FP sunt cotate la Bursa de Valori Bucuresti la 0,92-1 leu pe actiune.

Functionarii si oamenii de afaceri despagubiti
De-a lungul vremii din aceasta Comisie Centrala de Stabilire a Dezpagubirilor au facut parte Alina Bica, procuror-sef al DIICOT suspendat din functie acum. Ea este urmarita penal de DNA pentru presupuse fapte de abuz in serviciu.

In acelasi dosar mai sunt urmariti penal fosta presedinta a ANRP, Crinuta Dumitrean, fostii vicepresedinti Catalin Teodorescu (PNL) si Marko Attila (UDMR), ajunsi intre timp deputati. Dragos Bogdan si Lacramioara Alexandru intregesc lista fostilor membri ai ANRP urmariti penal in acelasi dosar. Ei sunt acuzati ca in anul 2011 l-ar fi favorizat pe oamenii de afaceri Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu si Adrian Andrici sa obtina despagubiri supraevaluate cu 62 de milioane de euro pentru proprietati pentru care acestia cumparasera drepturile litigioase de la proprietarii sau mostenitorii de drept.

In aprilie 2014, un alt fost vicepresedinte al ANRP, Remus Baciu, a primit 5 ani de puscarie cu executare pentru trafic de influenta. In august 2011, el a luat mita 270.000 de euro de la 3 petete pe care le-a favorizat in a obtine mai rapid depagubiri din actiuni la Fondul Proprietatea, petru un teren de 7.100 mp din Bucuresti. Femeilor li s-a stabilit despagunirea de 36 de milioane de lei inca din anul 2008, cand suma in lei echivala cu peste 10 milioane de euro, dar, abia cu spaga, dosarul li s-a solutionat in 2011, cand despagubirea li s-a devalorizat la 8,5 milioane de euro, din cauza caderii leului in fata monedei unice europene.

In 17 aprilie 2014, DNA l-a trimis in judecata pe Catalin Dumitru, un alt fost vicepresedinte al ANRP. Procurorii il acuza ca a luat mita 1 milion de euro de la omul de afaceri Michael Muresan pentru a-l ajuta pe acesta sa obtina o despagubire de la stat de 5,2 milioane de euro.

TOP beneficiari de despagubiri – “Stelu” in frunte
Potrivit unui control efectuat de Curtea de Conturi la ANRP in perioada 2007-2012, statul a acordat despagubiri de circa 3 miliarde de euro in actiuni la Fondul Proprietatea. Dintr-un total de aproape 25.000 de dosare de despagubiri depuse la ANRP au ajuns efectiv la plata circa 7.400. Controlul Curtii de Conturi a avut loc in anul 2013 si a cuprins mai ales perioada 2009-2011, actuala conducere a ANRP cooperand cu Curtea de Conturi in aceste verificari.

Cei mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe Legea 18/1991, care se pare ca au facut un adevarat bussines din aceasta activitate, sunt:
Gheorghe Stelian. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 6 milioane lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat 377 milioane lei. Gheorghe Stelian (38 ani) este un apropiat al lui Dorin Cocos si al Elenei Udrea, cunoscut pentru afacerile imobiliare pe care le-a derulat, dupa cum relateaza presa. In urma cu aproape o luna, tabloidul CanCan a publicat fotografii de la o intalnire a "celulei de criza" a lui Truica, potrivit publicatiei, in plin scandal Microsoft.
Gheorghe Iaciu si Rotaru Mihai. Acestia au platit pentru drepturile litigioase circa 3 milioane lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat 35 milioane lei. Iaiciu este actionar semnificativ la compania imobiliara Impact. Developer. El a cumparat recent Molodva Mall din Iasi, potrivit Capital . Rotaru a cumparat drepturi litigioase ale Camerei de Comrt si Industrie Arges, potrivit publicatiei Gherila Urbana.
Popescu Ana. Aceasta a platit pentru drepturile litigioase circa 19 mii lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 1,7 milioane lei.
Curtea de Conturi a constatat ca pe Legea nr. 10/2001 au fost cumparate drepturi litigioase, iar mostenitorii au primit sume derizorii fata de valoarea de la despagubire.

Cei mai mari cumparatori de drepturi litigioase pe Legea 10/2001 sunt:
Schiopu Simu Horia. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 1,5 milioane dolari, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 466 milioane lei. Simu deține, împreună cu Horia Pitulea, compania Cuprom București, singura companie producătoare de cupru din România. (Sursa: Wikipedia).
Rotaru Mihai. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 750.000 euro, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 109 milioane lei;
Barbu Marius. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 500.000 euro, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 93 milioane lei;
Militaru Marius Bogdan. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 290.000 lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 44 milioane lei;
Nisiparu Irina Alexandrina. Aceasta a platit pentru drepturile litigioase circa 660.000 euro, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 36 milioane lei. Ea este sotia lui Mihai Rotaru si ar fi fost implicata in afaceri privind drepturi litigioase ale Camerei de Comert si Industrie Arges, conform publicatiei Gherila urbana.
Groza Daniel. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 420.000 lei, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 33 milioane lei;
Osman Laurentiu. Acesta a platit pentru drepturile litigioase circa 1,5 milioane euro, iar valoarea bunurilor obtinute s-a ridicat la 30 milioane lei. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

06:14

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
PUBLICAȚIE DE VÂNZARE Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iași S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitorului Normatos Construct S.R.L., cu sediul social în mun. Rădăuţi, str. Volovăţului, nr. 39, sc. A+B, parter, cod postal 5875, jud. Suceava, C.U.I. RO4604263, nr. de înreg. O.R.C. J33/1464/1993, conform Sentinței civile nr. 1184/17.09.2013, pronunţată în dosarul nr. 15337/86/2011, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Hotărârii nr.108/02.04.2024 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Codului de Procedură Civilă, la data de 16.05.2024, ora 14.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Normatos Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1. Denumire şi descriere activ: APARTAMENT nr. 12 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U12, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. Valoare de evaluare (lei, fără T.V.A.): 288.000 lei. Activ 2: APARTAMENT nr. 16 cu 2 camere (sufragerie și dormitor), 2 holuri, bucătărie, baie, debara și logie, cu suprafața utilă totală de 77,41 mp, identificat cu nr. cad. 8643-C1-U16, situat la etajul 2 al blocului de locuit cu regim înălțime P+4E+M, amplasat în mun. Rădăuți, str. Putnei, nr.225A, jud. Suceava, cu cota indiviză 1/24 părți indivize din terenul imobilului nr. cad. 8643, compus din teren CC cu suprafața de 600 mp, pe care este amplasat blocul de locuințe, înscris în CF 30266 UAT Rădăuți. 295.000 lei. Activ 3: TEREN INTRAVILAN, curți construcții, cu suprafața de 5.031 mp, situat în mun. Rădăuți, str. Putnei, F.N., jud. Suceava, înscris în CF 31695 UAT Rădăuți, nr. Cad. 31695. Valoare: 1.325.300 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 15.05.2024, ora 14.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 15.05.2024, ora 14.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 15.05.2024, ora 14.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei