Medicii acuză un blocaj în sistemul cardurilor de sănătate. CNAS: Nu este haos, nu este adevărat

default

Dimensiune font:

| 05-05-2015 15:10

Medicii de familie au anunţat că sistemul informaţional care susţine cardul de sănătate s-a blocat complet. Dimineață nu se mai puteau elibera reteţe compensate şi nici se puteau da trimiteri către specialişti. Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a anunțat că furnizorii de servicii medicale sunt vinovaţi pentru situaţia creată în prima zi lucrătoare în care a fost utilizat sistemul cardului de sănătate.

 

UPDATE:Ministerul Sănătăţii, către medicii de familie: Respectaţi drepturile pacienţilor

Ministerul Sănătății atrage atenția, într-un comunicat de presă, tuturor medicilor de familie că, în conformitate cu contractul pe care îl au încheiat cu casele de asigurări de sănătate sunt obligați să acorde asistență medicală pacienților de pe listele lor.

Astăzi, 5 mai, toate sesizările venite din partea pacienților la Ministerul Sănătății sunt legate de atitudinea unor reprezentanți ai medicilor de familie care refuză acordarea asistenței medicale motivând blocarea sistemului informatic de preluare a cardului de sănătate.

Astfel, ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, cere medicilor de familie să dea dovadă de responsabilitate și profesionalism așa cum au făcut și până în prezent și să respecte drepturile pacienților care sunt contribuabili la sistemul de sănătate.

Acesta subliniază că, implementarea sistemului prin cardul de sănătate nu trebuie să reprezinte un pretext pentru neacordarea serviciilor medicale la care pacienții au tot dreptul.

"Mai mult, atragem atenția medicilor de familie că sistemul de accesare a cardului național de sănătate este un proiect cunoscut de furnizorii din sistem încă din anul 2006, atunci când a fost introdus prin Legea 95/2006 privind reforma în sănătate", conform sursei citate.

Ministrul Sănătății mai solicită reprezentanților caselor de asigurări de sănătate și direcțiilor de sănătate publică să verifice la toți furnizorii de servicii sesizările care vin din partea pacienților.

UPDATE - CNAS: Am verificat sistemul. Răspunsul era dat în 8 secunde

Preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea, a afirmat la Realitatea TV că a verificat sistemul, iar la ora 10.45, când medicii de familie afirmau că sistemul nu funcţionează, răspunsul era dat în 8 secunde.

"Nu este haos, nu este adevărat, sistemul nu este blocat. A fost o perioadă de jumătate de oră când sistemul răspunde cu întârziere", a declarat preşedintele CNAS.

"Răsundea foarte bine", a insistat aceasta.

Totodată, Vasile Ciurchea a declarat că spune un lucru de o săptămâne şi că repetă şi acum: "Nu trebuie trimis niciun pacient de la cabinet la Casele de Asigurări pentru că nu a intrat în posesia cardului".

UPDATE: Sistemul funcţionează în parametri normali. Dacă ne jucăm cu cardul pe cititor, normal că se blochează

Vasile Ciurchea, preşedintele CNAS, a afirmat la Realitatea TV că este o perioadă de început. "Credeţi că eu vreau să se blocheze sistemul? Dacă nu lucrăm împreună, nu va funcţiona" a spus acesta.

Preşedintele CNAS a mai afirmat că medicii de familie ar fi trebuit să înveţe să folosească sistemul de gestionare încă de acum câteva luni.

"Trebuia să învăţaţi să folosiţi cardul din decembrie", a spus preşedintele CNAS, adăugând că sistemul funcţionează în parametri normali.

"Dacă ne jucăm cu cardul pe cititor, se blochează", a completat Vasile Ciurchea.

"Cum spuneţi că nu merge? Sistemul răspunde la 9.000 de accesări pe secundă. Faceţi un calcul să vedeţi ce înseamnă. Sunt peste 60.000 de utilizatorii în sistem", a mai precizat acesta.

Acestea le-a spus medicilor de familie că trebuie să introducă în cititor cardul şi dacă nu răspunde să continue consultaţia fără nicio problemă.

Preşedintele CNAS, către medici: Nu introduceţi cardul în cititor de fiecare dată când folosiţi stetoscopul

"Dacă introduci cardul de fiecare dată când foloseşti stetoscopul, normal că îl blochezi", spune preşedintele Casei

Legat de sancţiunile pe care CNAS le va aplica, Vasile Ciurchea a precizat că nu rezolvă nimic dacă dă o amendă sau dacă întrerupe contractul unor funizori.

"Există sancţiuni. Vor exista. Nu rezolv nimic dacă dau amendă astăzi sau dacă întrerupt contractul cu un furnizor. Sancţiunile se pot da şi peste câteva zile", potrivit acestuia.

De asemenea, el a acuzat medicii că vor să amâne introducerea cardului şi că trimit nejustificat pacienţii la Casele de Sănătate. "Cât să îl mai amânăm? Am spus de fiecare dată care sunt pasii şi cum se foloseşte cardul", a continuat preşedintele CNAS, adăugând că medicii de familie trimit pacienţii nejustificat la Casele de Asigurări.

Totodată, Sandra Alexiu a declarat că nu discutăm de activarea cardurilor şi de faptul că întregul sistem este blocat. "Avem cititoare de câteva luni. Nu putem să ne facem meseria. Nu am cerut amânare, ci să se meargă o perioadă în paralel. Nu putem verifica nici calitatea de asigurat", a continuat medicul de familie.

Medicii spun că stau degeaba în cabinete pentru că sistemul nu merge

Sandra Alexiu, vicepreşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie, a declarat pentru Realitatea Tv că de la ora 10.00 nu se mai pot activa cardurile, iar de la 11.00 nu se mai pot elibera nici reţete pentru medicamente compensate şi nici trimiteri.

"Stăm degeaba în cabinete, nu putem facem nimic", a spus aceasta, adpugând că deşi CNAS suţine că se pot elibera medicamente şi fără cardul de sănătate, de fapt, s-a blocat tot sistemul, deci nu pot fi eliberate deloc reţete.

"Datele de pe card nu pot fi citite. Nu putem face consultaţii", a spus Sandra Alexiu.

În plus, nici sistemul prin care se poate interogra calitatea de asigurat nu mai merge. "Deci nu putem verifica dacă pacienţii sunt asiguraţi. Am rugat pacienţii să ne înţeleagă. I-am reprogramat", a continuat mediciul de familie.

Conform acesteia, până la ora 10.00 lucrurile au mers relativ bine. "De la ora 10.00 s-a blocat totul. Sistemul nu este făcut să reziste la bombardmentul zilnic din sistem sanitar", a precizat Sandra Alexiu.

Medicul de familie a mai spus că pacienţii au fost trimişi acasă. "Este o lipsă totală de respecte faţă de medici şi pacienţi. Preşedintele CNAS vine să spune că totul este bine, dar pacienţii nu vin la ora 11.00 noaptea la medic. O să ne învite să avem răbdare şi apoi ne amininţă cu rezilierea contractelor. Însă pentru cei hipertensivi această răbdare costă bani", a mai afirmat Sandra Alexiu.

CNAS dă vina pe medici

În acelaşi timp, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate spune, într-un comunicat de presă, că furnizorii de servicii medicale sunt vinovaţi pentru situaţia creată în prima zi lucrătoare în care a fost utilizat sistemul cardului de sănătate.

Astfel, CNAS a constatat că numărul serviciilor medicale şi farmaceutice validate cardul de sănătate e a crescut în a doua parte a zilei. "O posibilă explicație ar fi aceea că unii furnizori au utilizat ieri pentru prima oară sistemul cardului și în prima parte a zilei au întâmpinat greutăți la accesarea lui", afirmă reprezentanţii Casei de Sănătate.

Aceştia mai susţine că actele normative în vigoare permit acordarea serviciilor medicale asiguraților care încă nu au primit cardul de sănătate. Este vorba despre aproximativ 500.000 de asigurați care pot accesa servicii medicale în baza verificării calității de asigurat efectuată în sistem de către furnizori.

"Unii furnizori, în mod nejustificat, refuză să le acorde servicii medicale"

"€œSi astăzi continuă să sosească sesizări de la asigurați despre faptul că unii furnizori, în mod nejustificat, refuză să le acorde servicii medicale fără cardul de sănătate. Echipele de control din cadrul CNAS și ale caselor de asigurări de sănătate se află în teren pentru a rezolvă fiecare caz în parte. Solicităm în continuare pacienților să ne sesizeze eventualele disfuncționalități pentru a le rezolvă și a ne asigură că au acces neîngrădit la serviciile medicale”, a declarat Vasile Ciurchea, președintele CNAS.

La nivel național, pe parcursul zilei de luni, 4 mai , au fost acordate 224.470 servicii medicale și farmaceutice, dintre care 136.556 de servicii fără cardde sănătate și 87.914 servicii validate cu cardul de sănătate.

Dintre aceste servicii, la nivel național, au fost eliberate 70.892 de rețete fără card de sănătate și 24.693 de rețete validate cu cardul.

În București, au fost acordate mai mult de jumătate din serviciile medicale și farmaceutice în sistemul cardului de sănătate:

- 9.130 servicii validate cu cardul, dintre care 4.084 acordate de medicii de familie
- 9.062 servicii fără cârd de sănătate, dintre care 5.356 acordate de medicii de familie.

realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei