« Inapoi

Nume grele sub control judiciar, în dosarul Microsoft 2

Nume grele sub control judiciar, în dosarul Microsoft 2#1
Mărime font - +

Doi directori din subordine, şeful Microsoft România şi un fost tenismen au fost plasaţi ieri sub control judiciar în dosarul Microsoft 2, pentru un prejudiciu de peste 50 de milioane de euro * aviz pentru începerea urmăririi penale s-a cerut şi pentru fostul ministru Gabriel Sandu, condamnat deja în dosarul Microsoft 1

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pentru 60 de zile cu începere din data de 10 aprilie 2017, faţă de Ioan Adrian Stănescu, fost consilier asistent la Direcţia generală pentru politici şi programe în domeniul societăţii informaţionale din cadrul Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), Andrei Săvulescu, fost director general în cadrul aceleiaşi Direcţii, ambii pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite. Pentru instigare la comiterea aceleiaşi infracţiuni sunt cercetaţi Ionuţ Clauriu Florică şi fostul tenismen Dinu Persaciu, în calitate de reprezentanţi ai D.Con-Net AG. Nu în ultimul rând, pe mâna anchetatorilor au intrat Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL, pentru complicitate la abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite, procurorii cerând solicitarea avizului necesar urmăririi penale pentru fostul ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale Gabriel Sandu. Întrucât acesta este fost demnitar, DNA a transmis procurorului general cererea şi referatul în vederea sesizării Preşedintelui României, pentru solicitarea avizului necesar urmăririi penale.
Contract cu dedicaţie pentru o singură firmă din lume
Potrivit procurorilor, în aprilie 2009, înainte de expirarea contractului comercial de închiriere licenţe Microsoft, ministrul Gabriel Sandu a optat pentru varianta încheierii unui nou contract de închiriere software, fapt care nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice, în condiţiile OUG 34/2006 privind achiziţiile publice.
În acest context, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme Sandu Gabriel prin intermediul unui om de afaceri, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro, pentru aceasta Gabriel Sandi fiind deja condamnat printr-o sentinţă anterioară, alături de omul de afaceri Dorin Cocoş, fostul soţ al Elenei Udrea.
În urma înţelegerii avute de Pescariu Dinu Mihail şi Florică Claudiu Ionuţ cu ministrul Sandu Gabriel, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă, iniţiată pentru „Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare”. Documentaţia care a stat la baza licitaţiei (referat de necesitate şi caiet de sarcini) conţinea condiţii restrictive nejustificate de participare la licitaţia organizată de către Minister, fiind favorizată în acest mod D.Con-Net AG, în calitate de lider al unei asocieri din pare făcea parte şi firma Dim Soft SRL. Astfel, s-au impus condiţii conform cărora participante la licitaţie puteau să fie doar firme care avuseseră încheiate contracte de un anumit tip şi peste o anumită valoare şi care să fi fost executate în România, în ultimii trei ani. Condiţiile respective erau îndeplinite de o singură societate din lume, respectiv Dim Soft SRL.
Licenţe cumpărate de minister de trei ori mai scump
Valoarea totală a contractului reprezentând suma ce trebuia plătită de minister era de 90.182.344,76 euro. Plăţile au fost efectuate conform graficului convenit prin contract.
Furnizorul de licenţe a facturat către SC DIM SOFT SRL, membră a asocierii care a câştigat licitaţia, doar 38.786.000 euro, reprezentând preţul licenţelor cu discount, reducere aplicată în considerarea Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Liderul asocierii, D.Con-Net AG, a refacturat însă către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale suma de 90.182.344,76 euro. Prejudiciul reţinut este în sumă de 51.396.344,76 euro şi reprezintă diferenţa dintre suma plătită de Ministerul Comunicaţiilor şi cea facturată de furnizorul de licenţe către DIM SOFT SRL. Dan CONSTANTINESCU

51.396.344,76 EURO
Este prejudiciul socotit de procurori în dosarul Microsoft 2  

Data publicarii: 11/04/2017
loading...
Adauga comentariul tau
Nume:
E-mail:
Comentariu:
Security Code Imagine nouaAlte titluri din evenimentul > ACTUALITATE > STIRI INTERNE

Ultima ora

CELE MAI CITITE STIRI

Euro stagnează la 4,57 lei

Euro stagnează la 4,57 lei

Media euro a urcat de la 4,5673 la 4,5733 lei, într-o şedinţă în care(...)
Manifestări comemorative ale Pogromului din 1941

Manifestări comemorative ale Pogromului din 1941

Începând de astăzi, Primăria Municipiului Iaşi şi Comunitatea Evreilor(...)
Cea mai aglomerată zi la bazele de agrement ale Primăriei

Cea mai aglomerată zi la bazele de agrement ale Primăriei

Săptămâna trecută, bazele de agrement ale Primăriei Municipiului Iaşi - plaja(...)

 

 

 

editia online din 27.06.2017 - 4:49

Copyright © SC Ziarul Evenimentul SRL Iasi. In varianta tiparita, cotidianul Evenimentul are o arie de distributie care cuprinde 6 judete: Iasi, Bacau, Botosani, Neamt, Suceava si Vaslui

Statistici T5

Tel - 0232246000 | Fax - 0232246002
Orange - 0752266266
E-mail - contact@evenimentul.ro

Link exchange