O țară europeană consumă ”ilicit” curent electric și a dat peste cap rețeaua continentală

default

Dimensiune font:

| 08-03-2018 13:48

Reţeaua electrică europeană interconectată suferă de la jumătatea lunii ianuarie din cauza unei probleme de alimentare apărută în Kosovo, ce afectează distribuţia de electricitate în 25 de ţări, a anunţat miercuri ENTSO-E, organismul federal din Bruxelles care coordonează activitatea gestionarilor reţelelor din Europa. Această subalimentare cu o durată neobişnuită generează întârzieri ale ceasurilor dispozitivelor casnice branşate la reţeaua electrică, precum cuptoarele cu microunde şi aparatele radio cu alarmă, potrivit constatărilor înregistrate în ultimele zile în mai multe ţări europene.

 

 
Frecvenţa electrică de 50 Hertzi (Hz), ce permite reţelei interconectate să funcţioneze corect, nu mai este în prezent respectată, media înregistrată de la jumătatea lunii ianuarie fiind de 49,996 Hertzi, potrivit ENTSO-E (European Network of Transmission System Operators for Electricity).

"Mici deviaţii de frecvenţă apar tot timpul, doar că acum această problemă s-a prelungit după jumătatea lunii ianuarie din cauza unei probleme de dezechilibru care există în Kosovo", a explicat pentru AFP Claire Camus, o purtătoare de cuvânt a organizaţiei menţionate.

Ceasurile aparatelor electrice care nu au fost actualizate de la jumătatea lunii ianuarie afişează în prezent o întârziere de aproape şase minute, potrivit ENTSO-E.

"Nu există riscuri în ceea ce priveşte securitatea aprovizionării, însă calitatea frecvenţei are de suferit din cauza acestei probleme de alimentare", a adăugat aceeaşi purtătoare de cuvânt, care a vorbit şi despre o "problemă politică" existentă între Serbia şi Kosovo.

Serbia nu recunoaşte independenţa pe care Kosovo, fosta sa provincie meridională, şi-a proclamat-o în 2008. Cu sprijinul Rusiei, autorităţile de la Belgrad s-au opus cu succes aderării statului Kosovo la ONU şi în mai multe organizaţii internaţionale.

Astfel, Kosovo nu este membru al ENTSO-E. Accesul său la această reţea trece prin Serbia.

Douăzeci şi cinci dintre cele 36 de ţări europene partenere în cadrul ENTSO-E sunt asociate la această reţea intercontinentală de linii de înaltă tensiune.

Compania sârbă de transport de electricitate EMS a recunoscut o lipsă de 113 GWh de electricitate în reţeaua comună, pe parcursul acestei perioade, acuzând operatorul kosovar (KOSTT) că s-a alimentat într-o manieră "ilicită", depăşind "cantităţile convenite".

Responsabilă şi pentru zona statului Kosovo, compania EMS afirmă că a depus toate eforturile pentru a pune capăt acestei situaţii, precizând că operatorul kosovar s-a angajat pe 3 martie să respecte regulamentul în vigoare.

Potrivit unui reprezentant al Agenţiei sârbe pentru energie, Aca Markovic, operatorul sârb acoperea iniţial lipsa de electricitate generată de Kosovo. "Însă nu putem să o acoperim pe termen lung, deoarece este vorba despre energie, bani, este vorba despre un deficit de aproximativ 5,5 milioane de euro", a precizat pentru AFP oficialul din Serbia.

În Pristina, directorul adjunct al KOSTT, Kadri Kadriu, a explicat problema existentă prin prisma aprovizionării cu electricitate nefacturată din nordul statului Kosovo, o zonă populată de aproximativ 40.000 de rezidenţi sârbi şi care evită controalele autorităţilor din capitala kosovară.

Potrivit Guvernului din Kosovo, pierderea anuală provocată de aceste facturi neplătite se ridică la 9 milioane de euro.

"Electricitatea consumată în nord nu este facturată. Întrucât echilibrul dintre producţie şi consum a fost afectat, el provoacă şi dezechilibrul sistemului comun", a declarat Kadri Kadriu.

Belgradul şi Pristina au convenit în 2015, în cadrul dialogului pe care îl poartă sub tutela Uniunii Europene, să pună capăt acestei situaţii, însă nu au reuşit deocamdată să înregistreze succese în această privinţă.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei