Poveste din Canterbury, dar cu Trump, Erdogan și Salman

default

Dimensiune font:

| 23-10-2018 09:55

O întrebare a regelui Angliei Henry al II-lea exemplifică perfect poziția de astăzi a actorilor politici care sunt înlănțuiți în uciderea lui Khashoggi, executată în consulatul regatului saudit din Istanbul.

 

 
"Oare nu mă scapă nimeni de acest popă turbulent?" pare a fi întrebat regele englez, excedat de refuzul lui Thomas Becket, episcop de Canterbury, de a îi da satisfacție intr-o dispută de autoritate dintre puterea regală pamanteana (în formare) si cea ecleziastică (deja milenară si divină). În jurul său, curtenii atenți la cel mai mic gest al regelui, au decis ca Henry ordonase de fapt o crimă. Câteva săptămâni după aceea, patru cavaleri prieteni si tineri, decid sa îi facă o vizită episcopului, care opunand o intransigență morală absolută, este ucis în fața altarului catedralei din Canterbury. Crimă va rămâne, atât de cunoscută si atât de studiată încât si astăzi, 1000 de ani de la înfăptuirea ei, enunță principii politice si morale pe care orice prinț le învață de tânăr.

Iata că prințul mostenitor Mohammed bin Salman a învățat brutal si fără a fi pregătit morala aceastei povestiri. A înțeles dramatic că, la orice curte regală, slujbașii, în goana lor după favoruri regale, vor interpreta orice gest, acționând pentru îndeplinirea acestuia, chiar dacă regele nu a cerut-o. A înțeles că responsabilitatea o asumă regele si nu criminalul. Uciderea lui Khashoggi a pecetluit pe vecie domnia tânărului prinț MbS așa cum asasinarea lui Becket a reținut numele lui Henry Plantagenet (al II-lea).

Înlănțuirea faptelor este deja cunoscută pentru a mai fi prezentată. Actorii dramei sunt însă prinși intr-un joc pe cât de sîngeros pe atât de mortal. În primul rând președintele Trump. Desi un om al secundei televizate, cu verbul bine susținut de expresii faciale si cu reacții rapid contondente, Donald Trump nu a avut cum para această provocare. Lovind în inima singurei politici fundamentale pentru testamentul său de președinte american, anume pacea în Orientul Mijlociu, crima de la Istanbul l-a aruncat în mijlocul unei furtuni perfecte. Fără sa aibă nici un fel de implicare, fără măcar a cunoaște (probabil) numele victimei, construcția si narativul dramei l-au dus intr-o zonă de amenințare a propriei existențe prezidențiale. Atât de rare sunt astfel de momente în istoria modernă încât doar drama ostatecilor americani de la Teheran va mai fi anulat o președinție americană (cea a lui Carter) cum o poate face, postum, Khashoggi în cazul lui Donald Trump. Provocat în cele mai intime gânduri si reacții, Trump a înțeles sau măcar a intuit abisul spre care îl îndreaptă această crimă. Una este să fi acuzat de adulter sau de prea multa iubire de femei si alta este să fi obligat sa anulezi o strategie abil construită ani de zile, care să îți pună numele pe marmura istoriei, pentru că niște curteni zeloși, din altă parte a lumii, au ucis un om care nu avea nimic de a face cu tine. Iar președintele american a înțeles perfect explozia nucleară care a avut loc, asa cum, atunci în vechime, papa de la Roma a realizat, la aflarea veștii despre uciderea lui Becket, că o nouă autoritate lumească îndrăznește să anuleze puterea stabilită milenar si primită de la însuși fiul lui Dumnezeu.

Obișnuit să câștige, obișnuit să controleze până la structura atomică, narativul, președintele american a realizat că depinde de voința unui prinț căruia, cu numai câteva luni înainte, îi spusese că fără puterea americană nu ar rezista pe tron două săptămâni.

În paralel, exact la opusul istoriei, un supraviețuitor al multor bătălii interne si externe, presedintele turc Erdogan picură zilnic, otrava dezvăluirilor despre crima din orașul său natal. Fără a lua o poziție oficială, raisul turc dă măsura scolii politice otomane si a marilor politici imperiale învățate de la sultani. Nici o oficialitate turcă nu denunță crimă, nici un ministru nu strigă oprobriul. Turcia doar lăsa ca istoricul clipei să anunțe elemente ale crimei, construind zilnic, oră după oră o poveste demnă de întunecate legende orientale. Principala armă este presa. Care după o perioadă cruntă de oprimare dă măsura loialității sale. Omagiind victima si dizidentul provoacă, prin ricoșeu, cea mai mare criză politică a președinției Trump. Încercările Rusiei de a influența alegerile devin poveste de citit seara copiilor. Marea dramă de la Canterbury poate începe, din nou, să se deruleze.

Ca urmare a amplorii scandalului, prințul saudit este obligat să recunoască moartea jurnalistului. În noul palat prezidential din Ankara, bătrânul sultan surâde amar. Ținta lui a fost să își salveze locul în istoria lumii. Si să redea Turciei locul său otoman de conducător al regiunii. A folosit crima doar ca tehnică politică, nici de cum ca scop istoric. Tânărul saudit putea să mai aștepte, dar nerăbdător a vrut să ocupe gloria modernității. Efemeră ca întotdeauna, această glorie a anulat prin tehnologia informației imediate viitoarea domnie. Regatul său din viitor este construit deja pe nisipuri mișcătoare. Căci ancheta crimei va dura ani. Miturile, minciunile si aberațiile, toate devoratoare de oameni, se vor naste si vor dura mult după ce nu va mai fi el si coroana sa. Donald Trump nu îl mai poate salva. Căci în interiorul acestui dialog Donald Trump nu a avut loc si nici răspuns. Se jucau prea multe subtilități orientale, prea multe destine istorice, se anulau si se refaceau prea multe rivalități regionale, pentru ca magicianul artei negocierii (the art of the deal) să mai poată interveni. A facut-o intr-un final, revenind la jocul propriu, luînd distanță față de protejatul său saudit. Ginerele care îl asigura că pacea mult visată în Orientul Apropiat va fi câștigată cu ajutorul saudit va trebui să aștepte. Ca si Israel. Președintele Trump va vizita, înainte de oricine, Ankara si pe înțeleptul rais. Numai datorită lui Erdogan, Trump, astăzi mai poate vorbi de un al doilea mandat prezidențial. Turcia a câstigat locul său, din nou, în fața Casei Albe. Căci acesta a fost scopul acestui narativ. Să redea substanță relației Turciei cu istoria prezentă.

La final tânărul prinț saudian va învăța ca numele său nu va fi niciodată legat de mult așteptata modernizarea a regatului său. Ci de moartea cumplită a ziaristului Khashoggi. Prinții vor ca istoria să rețină numai numele lor si nu pe cele ale victimile lor.

Iar ca povestea să devină si vodevil (la înmormântări se mai si râde, nu este asa?), în palatul unei foste amante regale din Paris, președintele francez a așteptat o săptămână întreagă pentru a înțelege ce se întâmplă la Istanbul. Apoi, acum câteva zile, cu furia negandirii, specifice lui Macron, să decidă că nu se va duce la "Davos în desert" si se va așeza în fruntea unui grup de leaderi europeni indignați subit de crimă. Râsul homeric intervine când stim că Manu a făcut tot acest teatru după ce, în primăvară, se rugase cu cerul si pământul de bin Salman să vină, măcar si câteva ore, pe la el, în vizită oficială. Aflat în vârful puterii sale, Mohammed bin Salman, a catadicsit să aterizeze la Paris. Exact la finalul a trei săptămâni de turneu american excepțional si o vizită britanică, unde printre altii, a facut o vizită oficială tocmai arhiepiscopului de Canterbury care i-a prezentat primul tratat semnat de către un prinț englez, 1500 de ani în urmă, cu seriful de Medina (unul dintre strămoșii fondatori ai familiei Saud) si unde prima scrisoare, în limba arabă primită vre-odata de Anglia i-a fost dăruită în copie. S-a oprit la Paris probabil "ca să dau calului meu ovăz" ar spune poetul. Vodevil francez curat dacă drama jucată la Istanbul nu ar fi fost pe cât de reală pe atât de regală. realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei