Presa americană: R. Moldova suferă de o corupţie endemică. Regizorul e Plahotniuc, cel mai temut om

default

Dimensiune font:

| 31-08-2016 12:12

Acum câţiva ani, Moldova, o ţară mică între România şi Ucraina, era orientată predominant spre Occident. Din păcate, acest sprijin pentru integrarea euroatlantică scade vertiginos, iar vina este a actualei puteri politice moldoveneşti. În cazul în care ţara se îndepărtează de Occident în urma alegerilor prezidenţiale din octombrie, aceasta va fi capodopera puterii de la Chişinău, scrie Luke Coffey, director al Centrului de Politică Externă în cadrul Fundaţiei Heritage, într-un articol publicat de revista americană The National Interest.
 

 Şi asta se poate întâmpla cu uşurinţă, continuă autorul. În cazul în care cel mai recent sondaj al Institutului Republican Internaţional este corect, Igor Dodon, un socialist prorus, ar putea să câştige.

Dintre toate ţările din fosta Uniune Sovietică, Moldova probabil suferă cel mai mult de o corupţie endemică şi turbulenţe economice. Această dublă calamitate a dus la înflorirea oligarhiei care conduce ţara, fără ca aceşti oligarhi să fie traşi la răspundere.

Din câte se ştie, oligarhul principal, care dirijează spectacolul din spatele scenei, este Vladimir Plahotniuc, cel mai bogat om din Moldova. În prezent acesta este vicepreşedinte al Partidului Democrat, iar acest titlu maschează adevăratul lui rol în procesele din Moldova. Într-un articol cu privire la întâlnirea controversată a asistentului Secretarului de Stat al SUA, Victoria Nuland, cu Plahotniuc, The New York Times îl descrie pe acesta ca fiind „cea mai de temut figură a Moldovei”, un om cu o reputaţie politică „toxică”.

Grăitoare este şi reacţia fostului prim-ministru al Republicii Moldova, Iurie Leancă, considerat unul dintre aliaţii lui Plahotniuc. Leancă a declarat că Departamentul de Stat a procedat corect că s-a întâlnit cu Plahotniuc, pentru că „ei vorbesc în toată lumea cu oameni care deţin reală putere… şi el este persoana cu putere reală în Moldova”.

Oligarhii moldoveni au jecmănit complet ţara. Principala dovadă este „furtul secolului”, o incursiune cleptocratică care a falimentat trei mari bănci din Moldova, a jefuit rezervele Băncii Naţionale şi a lăsat un gol de un miliard de dolari.

Furtul a fost uluitor: după ce, prin mijloace lipsite de scrupule, au obţinut controlul majoritar la trei bănci comerciale majore, oligarhii corupţi au coordonat acordarea mai multor împrumuturi către companii fantomă deţinute de persoane ale căror identităţi rămân învăluite într-un labirint de corporaţii offshore.

Banii au dispărut brusc în paradisuri offshore, precum şi în Statele Unite, UE şi Marea Britanie. Potrivit informaţiilor care circulă acum în Occident, au fost implicaţi judecători şi procurori moldoveni, precum şi politicieni de rang înalt.

După ce au „dispărut” atât de mulţi bani, Banca Naţională a Moldovei a intervenit prin injectarea a sute de milioane de dolari în cele trei bănci pentru a le menţine pe linia de plutire. Procesul a fost apoi repetat.

Incredibil, dar rezervele Băncii Naţionale utilizate pentru a sprijini băncile comerciale au venit, în parte, dintr-o tranşă de 1 miliard de dolari de la FMI. Acest lucru înseamnă că contribuabilii americani şi europeni sunt puşi să plătească pentru „furtul secolului”.

Reţeaua celor implicaţi sau a celor despre care se crede că au fost implicaţi în furtul bancar este în continuă creştere. Fostul prim-ministru Vladimir Filat şi amicul său bancher Ilan Shor sunt în prezent în închisoare pentru implicare în „dispariţia” miliardului de dolari. Rămâne de văzut ce rol exact a avut Plahotniuc în „furtul secolului” sau în celelalte scheme de spălare a banilor. Organele de aplicare a legii din SUA, Parlamentul Regatului Unit, serviciile de securitate din România şi Interpolul au început să pună întrebări – nu doar despre politicienii moldoveni, dar şi despre foştii lor omologii din ţara vecină, România.

La sfârşitul lunii iulie, o nouă turnură în acest complot House of Cards din Europa de Est a avut loc în Ucraina, când omul de afaceri moldovean Veaceslav Platon, care deţine cetăţenia ucraineană din 2004, a fost arestat la Kiev imediat după ce Procuratura Generală a Moldovei a depus o cerere de extrădare a acestuia. Momentul a fost unul curios, aşa cum s-a raportat că Platon are de gând să coopereze cu Statele Unite şi să divulge informaţii despre traseul banilor în spatele căruia stă fostul său partener de afaceri, Vladimir Plahotniuc.

Dacă acest abuz de procedură legală din partea autorităţilor ucrainene a fost opera aliaţilor lui Plahotniuc din Procuratura RM şi din Guvernul ucrainean, atunci acest lucru arată cât de mult control deţine acest oligarh.

Cam în aceeaşi perioadă în care Platon se afla în arest în Ucraina, poliţia rusă a percheziţionat casa lui Andrei Beleaninov, fostul şef al Serviciului Federal Vamal (coleg de armată cu Putin în Germania de Est şi care a făcut parte din anturajul preşedintelui rus), precum şi casa lui Serghei Lobanov, un fost consilier apropiat de Beleaninov. A fost un premiu mare pentru ancheta anticorupţie: poliţia a confiscat mai mult de 850.000 de dolari în numerar de la conacul lui Beleaninov.

Care este legătura dintre toate acestea şi Moldova? Lobanov deţine 39 la sută din Victoriabank, una dintre cele mai mari bănci din Moldova, pe care le-a cumpărat de la Platon.

Când vine vorba despre corupţie în Moldova, o conexiune cu Rusia nu este niciodată departe. Oficialii ruşi, lideri ai crimei organizate, terorişti şi oficiali corupţi au folosit RM ca pe un mare laundromat ani la rând. Proiectul pentru raportarea crimei organizate şi a corupţiei (OCCRP) susţine că, în total, 20 de miliarde de dolari a fost spălate din Rusia prin Moldova. Acest lucru face Republica Moldova şi mai vulnerabilă în faţa influenţei Rusiei.

În cazul în care Occidentul este cu adevărat angajat să aibă o Europă întreagă, liberă şi în pace, acesta nu mai poate ignora ţări precum Moldova.

Unii politicieni din opoziţie din Moldova încearcă să salveze reputaţia ţării. De exemplu, Andrei Năstase, candidatul la preşedinţie din partea Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr, a vizitat recent Washingtonul şi a făcut apel la implicarea activă a Occidentului în eforturile anticorupţie din ţara sa.

Organele de aplicare a legii din Vest şi instituţiile financiare internaţionale trebuie să-şi îmbunătăţească cooperarea pentru a-i trage la răspundere pe cei care au furat de la oamenii din Moldova, dar şi de la contribuabilii SUA şi UE. Actorii răi de pe ambele părţi ale Atlanticului trebuie să fie aduşi în faţa justiţiei, indiferent de bogăţia şi statutul lor.

Articolul a fost semnat de Luke Coffey, director al Centrului de Politică Externă în cadrul Fundaţiei Heritage, şi a fost publicat pe National Interest, o publicaţie a Center for National Interest. De menţionat că în spatele revistei „National Interest” stă un grup de analişti şi experţi, în frunte cu Henry Kissinger, fostul Secretar de Stat al SUA şi consilier al prezidenţial în probleme de securitate naţională în anii 70.

realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei