Rachetele americane omoară ofițeri ruși în Siria? Un scenariu cu implicații explozive

default

Dimensiune font:

| 09-02-2016 11:04

O grupare rebelă din Siria susținută de SUA ar fi ucis cel puțin un ofițer rus, săptămâna trecută, cu o armă antitanc de producție americană, scrie publicația Daily Beast. O confirmare a incidentului ar însemna că SUA și Rusia reiau, la o scară mai mică, confruntarea din timpul războiului din Afganistan, un scenariu periculos cu implicații imprevizibile, pe care oficialii de la Washington l-au invocat în momentul intervenției Moscovei în Siria.
 

 Mai multe informații din Siria susțin că rebelii anti-Assad sprijiniți de CIA ar fi ucis oficiali militari ruși aflați pe front, chiar cu armele de producție americană primite.

Un clip video distribuit de Armata Siriană Liberă (FSA), o grupare rebelă susținută de CIA, surprinde o rachetă lansată de o armă antitanc de tip BGM-71 TOW spre o clădire pe acoperișul căreia se văd niște militari neidentificați.

 Cel mai probabil, scrie Daily Beast, locul unde se află clădirea este provincia Latakia, unde rebelii au suferit serioase pierderi în urma ofensivei intense a trupelor regimului Bashar al-Assad, susținute de aviația siriană.

Clipul video nu a precizat locul incidentului, dar a menționat că ținta tirului era grupul de ofițeri ruși.

O oră mai târziu, o știre a agenției publice rusești TASS a anunțat că un ofițer rus care consilia armata regimului al-Assad în Siria a fost ucis în luptă. TASS a subliniat însă că ofițerul ar fi fost ucis de Statul Islamic.

Alte surse rusești au precizat de asemenea că autorii atacului ar fi militanții ISIS sau chiar forțele turce.

Varianta FSA este susținută însă de alte informații venite de pe frontul sirian, din partea unei grupări de opoziție cunoscute sub numele de Forțele Revoluționare din Siria. Atacul a fost localizat în apropiere de localitatea Salma, la granița teritoriilor controlate de loialiști, respectiv rebeli.

 legendă: roșu - forțele regimului al-Assad, Rusia

verde - rebeli Armata Siriană Liberă și al-Nusra (al-Qaida)

O agenție din Turcia a anunțat chiar că printre cei 15 oficiali uciși în atac s-ar număra patru generali ruși.

Nu ar fi prima dată când un militar rus este ucis în Siria. După doborârea avionului Su-24 de către aviația turcă, un elicopter care căuta supraviețuitorii a fost lovit de rebelii de la sol, care au ucis un militar rus.

Cine îi sprijină pe rebeli

Armele antitanc americane BGM-71 TOW (Tube-launched, Optically tracked, Wire-guided) sunt furnizate rebelilor de Arabia Saudită, din stocuri cumpărate din SUA, care are drept de veto asupra destinației finale.

Rebelii din milițiile selectate de pe frontul sirian (fără al-Nusra - filiala al-Qaida și alte grupări radicale) sunt antrenați în Iordania, Qatar, Turcia sau Arabia Saudită. După antrenament, fiecare grup de 50 de oameni primește o astfel de armă și cinci rachete.

Sunt instruiți să filmeze lansarea rachetelor, pentru verificare, și să aducă cutiile proiectilelor folosye pentru a dovedi că nu le-au vândut.

În jur de 4.000 de oameni au trecut prin aceste tabere de antrenament clandestin, ceea ce înseamnă că aproximativ 400 de arme antitanc se află în Siria în mâinile rebelilor.

 Armele au avut un efect serios asupra vehiculelor militare siriene. În ultima perioadă însă, lucrurile s-au schimbat. Pe de o parte, aceste vehicule au fost echipate cu un mecanism de apărare.

În plus, tancurile rusești T-90, echipate cu sisteme antirachetă, au apărut pe front, unde sunt folosite de militarii sirieni și de militanții Hezbollah, aliații regimului al-Assad.

Rebelii spun însă că armele antitanc americane joacă un rol secundar pe front și că alte arme asemănătoare, de producție rusească, sunt mult mai folosite, din două motive: au rezerve îndestulătoare de rachete (deoarece au fost preluate de rebeli din depozitele armatei regimului) și o rază mai mare de acțiune.

realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:22

Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei