Referendum Grecia. Ministrul grec de Finanțe îi acuză pe creditori de "terorism". Ce răspund nemții

default

Dimensiune font:

| 04-07-2015 17:10

Referendumul din Grecia, așa-numitul "Greferendum" - cu trimitere la posibilitatea unui Grexit în urma unor eșecuri prelungite în negocierile cu partenerii internaționali - este crucial nu doar pentru viitorul Greciei, ci și al Europei.
 

 Cu toate acestea, referendumul se bazează pe o întrebare neclară și face referire la o ofertă a creditorilor care a expirat deja. Multe alte probleme sunt legate de votul de duminică, însă toată Europa stă cu ochii pe ce vor decide grecii duminca.

Cu 24 de ore înaintea deschiderii urmelor, adepții unui răspuns DA la referendumul de duminică din Grecia îi devansează ușor ca procent pe cei care intenționează să voteze varianta 'nu', recomandată de guvern, conform unui sondaj de opinie publicat citat de Reuters.

UPDATE, ora 14,30. Uniunea Europeană nu îşi poate permite intrarea Greciei în colaps financiar, crede ministrul elen al Finanţelor, Yannis Varoufakis, potrivit Mediafax. "Dacă Grecia va intra în colaps financiar se vor pierde 1.000 de miliarde de euro... Sunt prea mulţi bani şi nu cred Europa va permite aşa ceva", a declarat Varoufakis într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

UPDATE, ora 14.00: Ministrul german de finanțe, Wolfgang Schaeuble, consideră că doar grecii pot decide dacă vor continua cu moneda euro sau, cel puțin temporar, fără ea, însă Grecia rămâne membră a uniunii monetare, potrivit unui interviu apărut în ediția de sâmbătă a cotidianului Bild.

"Grecia este membră a zonei euro. Nu e niciun dubiu în legătură cu acest lucru. Dacă cu euro sau temporar fără el, doar grecii pot răspunde la această întrebare. Este clar că nu vom lăsa poporul în încurcătură", a declarat ministrul german, reiterând că riscurile de contagiune sunt limitate. "Chiar dacă s-ar ajunge la prăbușirea unor bănci individuale, riscul de contagiune este relativ scăzut', a spus Schaeuble, reamintind că 'piețele au reacționat cu reținere în ultimele zile", potrivit oficialului.

În opinia sa, orice discuție cu Atena privind un acord de "asistență pentru reforme" va fi 'foarte dificil' după referendumul de duminică, însă, în termen de un an, UE va fi mai puternică decât anterior crizei grecești.

UPDATE, ora 13,30. "Grexitul va putea fi gestionat de Europa, dar va fi fatal pentru Grecia"

Ministrul austriac de finanțe adeclarat sâmbătă că UE poate gestiona cu ușurință un eventual 'Grexit', însă pentru Grecia ar fi însă dramatic. Uniunea Europeană va gestiona cu ușurință o eventuală ieșire a Greciei din zona euro, însă consecințele pentru această țară vor fi mult mai grave, a estimat ministrul austriac de finanțe, Hans Joerg Schelling, potrivit Agerpres.

UPDATE, ora 13.00. Guvernul Tsipras va fi într-o situaţie incertă indiferent de rezultatul referendumului

Viitorul Guvernului grec condus de premierul de extremă-stânga Alexis Tsipras este incert după referendumul pe tema măsurilor propuse de creditorii internaţionali, existând riscul ca alegerile anticipate să devină inevitabile, afirmă experţi citaţi de site-ul cotidianului The New York Times.

"Deteriorarea stării unei economii dependente de importuri va genera o scădere rapidă a susţinerii populare pentru Guvern, iar convocarea alegerilor parlamentare ar putea deveni inevitabilă", afirmă Dimitri Sotiropoulos, profesor de Ştiinţe politice la Universitatea din Atena, citat de Mediafax.

UPDATE, ora 12.00: Ministrul grec de Finanțe îi acuză pe creditori de "terorism"

Ministrul elen de finanțe, Yanis Varoufakis, a acuzat sâmbătă creditorii internaționali ai țării sale de 'terorism' și de intenția de a-i 'umili pe greci', cu o zi înaintea referendumului prin care aceștia se vor pronunța asupra ultimelor propuneri de acord ale instituțiilor creditoare, transmite AFP.

'Ceea ce fac cu Grecia are un nume: terorism', a acuzat Varoufakis, într-un interviu acordat cotidianului spaniol El Mundo.

'De ce ne-au obligat să închidem băncile? Pentru a le insufla oamenilor teamă. Și când este vorba despre a răspândi frica, numim acest fenomen terorism', a susținut ministrul elen, referindu-se la politica dusă de creditori Atenei — Fondul Monetar Internațional, Banca Centrală Europană și Uniunea Europeană.

Oricare ar fi rezultatul referendumului de duminică, băncile din Grecia se vor redeschide și va exista un acord cu creditorii, a dat asigurări Varoufakis. 'Oricare va fi rezultatul referendumului, luni va exista un acord, sunt pe deplin și absolut convins de aceasta. Europa are nevoie de un acord, Grecia are nevoie de un acord, așa încât vom ajunge la un acord', a insistat el.

Potrivit celor mai recente sondaje din Grecia, procentul celor care vor să voteze 'da' este acum de 44,8%, în timp ce acela al adepților unui răspuns negativ la propunerea creditorilor ar fi scăzut până la 43,4%.

Este pentru prima dată când susținerea răspunsului afirmativ la referendum este mai mare decât cea a unuia negativ într-un sondaj publicat în Grecia. Potrivit sondajului realizat de institutul Alco în zilele de 30 iunie și 1 iulie, chiar și după instituirea unui control strict al capitalurilor în Grecia, 11,8% dintre cei chestionați sunt încă indeciși cu două zile înainte de referendumul de duminică.

Anterior, în cele patru sondaje realizate de la anunțarea referendumului, adepții unui răspuns negativ erau mai mulți, dar proporția acestora a scăzut drastic de la anunțul închiderii băncilor și a plafonării retragerilor din bancomate.

Curtea Supremă din Grecia a decis că referendumul de duminică este constituţional

Curtea supremă administrativă din Grecia a anunțat, vineri seară, că referendumul programat duminică, pe tema condiţiilor negociate cu creditorii internaţionali, este constituţional, ceea ce permite organizarea lui, informează cotidianul The New York Times.

Consiliul Europei anunţa, zilele trecute, că referendumul convocat în Grecia nu întruneşte condiţiile internaţionale de organizare, argumentând că a fost programat cu doar o săptămână înainte, informează Mediafax.

La o zi după ce a cerut concetățenilor săi să respingă, la referendumul de duminică, propunerile creditorilor internaționali pentru un nou acord de asistență financiară, premierul grec Alexis Tsipras a lansat, joi, un apel la "unitate națională" pentru a se "depăși dificultatea temporară" prin care trece țara și a cerut să se respecte procesul democratic, relatează agențiile AFP și EFE.

"A doua zi (după referendum) vom fi cu toții uniți în efortul de a scoate țara din criză. Și fără nicio îndoială (țara) va depăși acest moment păstrându-și demnitatea și suveranitatea", a spus Tsipras, într-o intervenție în fața comandanților forțelor armate după ce s-a întâlnit cu ministrul apărării, Panos Kamenos, liderul partidului Grecilor Independenți, partener minoritar în guvernul condus de stânga radicală Syriza.

Scenarii pentru perioada post-referendum

Ce se va întâmpla în Grecia după referendumul convocat de premierul Alexis Tsipras pentru ca populația să se pronunțe asupra propunerilor creditorilor internaționali și cum vor reacționa partenerii europeni ai Greciei, sunt întrebări ce prefigurează mai multe scenarii, toate fiind marcate însă de foarte multă incertitudine, se arată într-o analiză publicată vineri de AFP.

Astfel, dacă la referendum va învinge tabăra 'Da', adică aprobarea respectivelor propuneri, pentru Tsipras și stânga sa radicală Syriza — care au cerut să se voteze 'Nu'—ar fi mesaj de dezavuare.

Dacă acest lucru va antrena căderea guvernului este încă o necunoscută. Ministrul de finanțe Yanis Varoufakis a declarat că va demisiona, în schimb Tsipras deocamdată nu s-a pronunțat.

Dacă el va pleca totuși de la conducerea executivului, atunci în fața Greciei se deschid două posibilități. Prima este un guvern de uniune națională alcătuit pe bazele actualei configurații politice din parlament. Este însă un scenariu complicat, având în vedere divergențele profunde dintre partidele de opoziție — minoritare în legislativ — și formațiunea majoritară Syriza.

Dacă această variantă nu va putea fi pusă în practică, atunci apare a doua posibilitate, respectiv alegerile anticipate. Dar scrutinul nu va putea fi organizat mai devreme de 30 de zile, iar rezultatul ar fi foarte incert, nefiind exclus ca Syriza să câștige din nou.

Însă pe plan economic, o asemenea incertitudine va avea implicații majore, dacă ținem cont de criza de lichidități care deja s-a instalat și a impus instituirea de restricții pe mișcările de capital. În plus, Grecia a intrat practic în incapacitate de plată, neachitând Fondului Monetar Internațional o tranșă în valoare de 1,6 miliarde de euro, iar guvernul de la Atena trebuie să ramburseze și Băncii Centrale Europene (BCE), pe 20 iulie, o altă tranșă de împrumut de 3,5 miliarde de euro.

BCE a asigurat până în prezent supraviețuirea economiei Greciei prin împrumuturile de urgență acordate băncilor grecești. Dar dacă Grecia nu va plăti nici această tranșă de 3,5 miliarde, atunci pentru BCE va fi greu să mai ofere vreun sprijin, mai ales dacă între timp nu se va fi semnat un acord cu executivul grec.

Un astfel de acord trebuie să aibă în vedere atât problema acestor tranșe de datorie scadente, dar și măsuri pentru a menține economia Greciei pe linia de plutire. Dar și dacă guvernul de la Atena va semna o înțelegere cu creditorii internaționali, acesta va trebui ratificat de mai multe parlamente europene, proces care va dura ceva timp, mai ales că a început perioada de vacanțe. Așadar, nici victoria taberei 'Da' nu va rezolva automat toate problemele.

În schimb, o victorie a taberei 'Nu' este considerată de numeroși observatori drept un 'salt în necunoscut', existând riscul unei adevărate furtuni economice al cărei deznodământ va depinde de atitudinea partenerilor europeni.

Deși pe plan politic criza internă s-ar încheia și Tsipras ar câștiga mai multă legitimitate, el tot va fi nevoit să discute cu Eurogrupul. Însă nu se știe dacă acesta din urmă va fi dispus la noi negocieri cu un astfel de premier. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a lăsat să se înțeleagă că le exclude, întrucât în opinia sa un 'Nu' la referendum ar însemna că Grecia spune 'Nu' Europei.

Totuși, Tsipras s-a arătat încrezător, el apreciind că un 'Nu' îi va oferi mai multă forță de negociere și va putea astfel să obțină un acord 'mai bun'. În acest scenariu optimist este foarte important de văzut cât de departe ar fi dispuși creditorii internaționali să meargă cu concesiile făcute Greciei.

Dar în ipoteza unei rupturi totale între Grecia și Eurogrup, BCE ar putea să oprească orice finanțare pentru băncile grecești, care ar intra în faliment. Pentru a le recapitaliza, guvernul de la Atena ar avea ca opțiune crearea unei monede paralele, care în actualele condiții ar putea conduce la o inflație galopantă, iar Grecia, ieșită astfel de facto din zona euro, s-ar scufunda în haos. O asemenea evoluție va necesita din nou ajutorul partenerilor europeni, care însă ar putea decide să nu intervină, din cauza riscurilor politice și economice care ar plana asupra întregii zone euro.

realitatea.net

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

05:36

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei