Scandal la vârful unei companiei de stat. ALDE vrea să preia controlul la Electrica

default

Dimensiune font:

| 16-10-2017 20:15

Scandal la vârful unei companiei de stat. Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a fost sesizată în legătură cu situaţia de la Electrica, unde politicienii din ALDE vor să controleze Consiliul de Administraţie.

 

 Plângerea a fost trimisă de Gabriel Dumitraşcu, fost şef al privatizării din Ministerul Economiei. Acesta reclamă faptul că au fost admise candidaturi pentru Consiliul de Administraţie peste termenul admis, încălcându-se astfel legea.

Este vorba despre candidaţii propuşi de Ministerul Energiei pentru a face parte din CA Electrica, respectiv Doina Elena Dascălu, fina lui Dan Radu Ruşanu apropiat al lui Daniel Chişoiu, membru ALDE şi Constantin Ciprian Iacob, la rândul său membru ALDE.

Electrica unul dintre cei mai mari furnizori de electricitate, la care statul deţine 48%.

Compania este ca un magnet pentru politicieni. Are bani de cheltuit. Adică un program de investiţii de 500 de milioane de lei, şi este cel mai mare cumpărător de certificate verzi din România. Grupul Electrica a înregistrat în trimestrul I al acestui an o pierdere de 51 milioane lei, comparativ cu un profit net de 142 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Povestea scandalului de la Electrica
Acceptarea candidaturilor din partea statului la alegerile Consiliului de Administraţie al Electrica, depuse după opt minute de la termenul limită din convocator, respectiv 10 octombrie, ora 10, a iscat un mare scandal în rândul micilor acţionari, dar şi al politicienilor.

Electrica a anunţat, vineri, că nouă candidaţi sunt înscrişi pentru alegerile Consiliului de Administraţie, pe lângă administratorii actuali, cele două nominalizări acceptate fiind Doina Elena Dascălu şi Constantin Ciprian lacob. Cei doi concurează pe locurile de administratori neindependenţi. Candidatura lui Alexandru Botez, din partea micilor acţionari, depusă, de asemenea, după termenul limită, nu a fost acceptată.

În virtutea faptului că oficialii Electrica au acceptat candidaturile depuse după termen, vineri, la ora 9.57, Gabriel Dumitraşcu, acţionar al Electrica, şi-a depus candidatura pentru Consiliul de Administraţie al Electrica. Domnia sa ne-a declarat: "Depunerea candidaturii este un semnal de implicare pe care îl dau micilor acţionari. Ne-am investit economiile în Electrica, banii noştri sunt la fel ca banii statului, o acţiune a noastră este egală cu o acţiune a statului, drepturile recunoscute de lege pentru o acţiune sunt egale, deci pretindem un tratament egal din partea Electrica, aşa cum prevede legea societăţilor comerciale şi legea pieţei de capital, şi respectul cuvenit din partea acţionarului reprezentând statul pentru că am crezut în valorile economiei de piaţă şi ale pieţei de capital, investindu-ne economiile în România, în companiile listate de statul român, contribuind cu banii noştri la creşterea economică a ţării".

La o zi după depunerea candidaturii, Gabriel Dumitraşcu a acuzat că "Ministerul Energiei vrea să perpetueze modelul «comunist» al acţionarului unic, impunându-şi abuziv voinţa, ignorând că în acţionariatul Electrica, pe lângă statul român care are 48%, restul de 52% din acţiuni este deţinut de investitori privaţi".

Ulterior, Gabriel Dumitraşcu a decis să sesizeze ASF cu privire la modul de desfăşurare a procedurii pentru selecţia administratorilor Electrica. În scrisoarea adresată domnului Mircea Ursache, vicepreşedinte ASF, Gabriel Dumitraşcu menţionează: "În temeiul dreptului legal al ASF, de reglementare, supraveghere şi control, inclusiv, al emitenţilor de valori mobiliare, vă rog să interveniţi cu celeritate, să constataţi încălcările de legislaţie de către emitentul Electrica (EL) şi, prin măsurile dispuse, să opriţi abuzul şi efectele de nelegalitate în ceea ce priveşte acceptarea candidaturilor pentru Consiliul de Administraţie al Electrica, înainte de Adunarea Generală a acţionarilor, stabilită pentru 26.10.2017.

În fapt, cu toate că în convocatorul Adunării Generale a Acţionarilor a fost stabilit un termen limită «precis şi clar» de depunere a candidaturilor pentru Consiliul de Administraţie, au fost admise candidaturi şi pes-te acest termen, motivându-se că depăşirea de termen este «rezonabilă». Continuarea unei proceduri viciate de alegere a membrilor consiliului de administraţie, pe lângă ilegalitatea evidentă, expune emitentul Electrica riscului de anulare ulterioa¬ră a hotărârii de către instanţă, ceea ce ar afecta percepţia investitorilor faţă de poziţia emitentului şi atmosfera din piaţa de capital.

"Este fără precedent". Guvernul PSD, criticat DUR pentru numirile politice la companiile de stat
Americanii care gestionează Fondul Proprietatea critică Guvernul Tudose pentru numirile politice făcute la companiile de stat. "Ce se întâmplă acum reprezintă un moment fără precedent şi extrem de îngrijorător" privind situaţia guvernanței corporative, spun oficialii FP.

Experții de la Fondul Proprietatea sunt îngrijorați de intenția alianței de guvernare PSD-ALDE de a lăsa la latitudinea Guvernului posibilitatea exceptării oricărei companii de stat de la aplicarea legislaţiei guvernanţei corporative,

"În ultimii 7 ani am susţinut constant importanţa guvernanţei corporative în companiile de stat din România, dar ce se întâmplă acum reprezintă un moment fără precedent şi extrem de îngrijorător privind situaţia acesteia.

Dacă va fi lăsată la latitudinea Guvernului posibilitatea exceptării oricărei companii de stat de la aplicarea legislaţiei guvernanţei corporative, această lege ar deveni o formă fară fond.

Putem spune că vom asista practic la îngroparea guvernanţei corporative în România dacă vor fi adoptate amendamentele de modificare a legii dezbătute acum în Parlament", a declarat Greg Konieczny, CEO şi Manager de Portofoliu al Fondului Proprietatea.

Coaliția de guvernare PSD-ALDE a pus gând rău companiilor de stat: nu doar că le extrage toate rezervele financiare și profiturile în avans, pentru a acoperi găurile din buget, dar își instalează și oamenii proprii în fotoliile de conducere, nesocotind total recomandările FMI, ale Băncii Mondiale sau Comisiei Europene.

Coaliția de guvernare merge mai departe cu tancul peste recomandările instituțiilor internaționale cu privire la reformarea companiilor de stat.

După ce în var,ă senatorii au decis că zeci de societăți și regii de stat să aibă manageri numiți doar politic, fiind exceptate de la principiile managementului profesionist, deputații merg acum chiar mai departe, propunând să lase Guvernului libertatea de a decide prin hotărâre care să fie companiile cu manageri numiți pe criterii politice, fără a mai trece prin proceduri transparente de selecție.

Astfel, Comisia pentru Industrii din Cameră Deputaților, condusă de Iulian Iancu (PSD), a aprobat marți un amendament care va permite Guvernului să decidă singur dacă va aplică legislația privind guvernanță corpoarativă într-o companie sau alta, potrivit Hotnews.ro.

În repetate rânduri, FMI le-a recomandat autorităţilor de la București adoptarea cât mai rapidă a unei legislaţii pentru îmbunătăţirea guvernanţei corporative în companiile de stat şi stabilirea unei liste cu potenţiale listări la bursă sau privatizări. Reformele ignorate de PSD ar fi dus la îmbunătăţirea managementului profesionist în aceste companii, la alocarea mai eficientă a resurselor, la creşterea profitabilităţii și la diminuarea fenomenului de corupție.

Pe lista din vară a companiilor exceptate de la managementul profesionist se află Tarom, Complexul Energetic Oltenia, Regia Autonomă "Monitorul Oficial", Regia Autonomă "Administrația Protocolului de Stat" și mai multe din industria de apărare. Senatul era prima cameră sesizată, proiectul fiind trimis apoi la Camera Deputaților. Inițial, deputații au intenționat să mărească lista, însă în cele din urmă au introdus un amendament prin care să lase aplicarea legislației după bunul plac al Guvernului.

În acest moment sunt multe companii de stat importante supuse legislației privind guvernanța corporativă: Transelectrica, Transgaz, Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz.

În multe cazuri au expirat mandatele de patru ani pe care le-au avut foștii manageri, fiind numiți, pe criterii politice, administratori interimari. Guvernul nu s-a grăbit până acum să înceapă procedurile de selecție a unor noi manageri cu mandat plin. Aceste proceduri ar putea fi bocate cu totul dacă proiectul Coaliției PSD- ALDE va fi aprobat în plenul Camerei Deputaților și promulgat de președinte.

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei