Sefa DIICOT, retinuta de DNA: "Baietii destepti" si mafia despagubirilor

default

Dimensiune font:

| 22-11-2014 09:43

Dosarul "Alina Bica" readuce in actualitate latura penala a unor despagubiri acordate de ANRP, ai carei protagonisti sunt functionari publici de rang inalt si beneficiari de conjunctura care au pagubit cu sute de milioane de euro statul si persoanele indreptatite sa-si ceara drepturile.

"Baietii destepti" nu se ocupa doar de energie. O demonstreaza bilantul unor despagubiri controversate acordate de Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si o sustine chiar seful actual al institutiei, George Baesu.

"Reteta" este simpla: un cetatean are de primit de la stat o suma mare de bani, drept despagubiri pentru o proprietate preluata abuziv de regimul comunist. "Baiatul destept" ii cumpara drepturile litigioase. De cele mai multe ori, tranzactia se face pe o suma inferioara celei pe care ar fi urmat sa o primeasca respectivul cetatean, insa acesta se declara multumit, macar pentru faptul ca nu mai asteapta, uneori cu anii, sa-i vina randul la despagubiri si, mai rau, sa se judece cu ANRP pentru acestea.

Ce face, ulterior, cumparatorul drepturilor litigioase? Primeste el despagubirile, mult mai rapid decat ar fi reusit cetateanul de rand.

"Aproape toate despagubirile de valori mari, de milioane sau zeci de milioane de euro, din ultimii doi ani nu au fost acordate fostilor proprietari deposedati de regimul comunist, ci unor persoane care au cumparat drepturile litigioase, cei mai multi devenind 'cazuri speciale'", afirma, in 2013, presedintele ANRP, George Baesu.

Sefa DIICOT, retinuta Despagubirea in cauza, mai mare decat totalul ANRP din 2011 - DNA

Respectivele "cazuri speciale" nu au ramas neobservate de ochii legii. In 2011, vicepresedintele ANRP Remus Baciu este prins luand mita pentru urgentarea unui dosar de restituire, iar anul acesta, in aprilie, primeste cinci ani de inchisoare.

Care este mecanismul infractional

Cazul Baciu a dezvaluit un mecanism infractional bine organizat si "uns" cu bani multi pe traseul beneficiar - intermediar - functionar public.

"Avem cesionari care dupa ce au dat un milion de euro au devenit cazuri speciale, pentru ca sufereau de nu stiu ce boala, si s-a rezolvat cu rapiditate. Cat a fost dosarul unui pensionar nu era caz special, cand a ajuns la un tanar de 34 de ani care suferea de guturai s-a transformat imediat in caz special", declara acelasi Baesu.

La aproape un an dupa arestarea lui Baciu, ANRP avea conducere noua, problemele reclamate erau, insa, aceleasi. Astfel, in martie 2012, presedintele de atunci al ANRP, Dorina Danielescu, spunea ca s-au gasit "nereguli grave" in repartizarea pentru solutionare a dosarelor de despagubire, fara criterii si registre de evidenta, iar in urma verificarilor s-a constatat ca in 80% dintre cazurile pentru care s-au emis decizii de despagubire pe fond funciar lipseau de la dosar certificatele de mostenitor.

Neregulile grave de la ANRP au fost semnalate si in sesizari adresate procurorilor de Guvern, precum si in rapoarte ale Curtii de Conturi.

Sefa DIICOT, Alina Bica, retinuta de DNA pentru abuz in serviciu (Video)

Joi seara, problema despagubirilor cu iz penal revine in actualitate printr-un demers judiciar fara precedent: retinerea sefului Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT). Masura dispusa in cazul Alinei Bica de procurorii anticoruptie este motivata prin faptul ca sefa DIICOT, in 2011, cand era secretar de stat in Ministerul Justitiei si membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, a acordat omului de afaceri Gheorghe Stelian despagubiri pentru un teren de 13 hectare din Bucuresti care a fost supraevaluat. Prejudiciul estimat - peste 61 de milioane de euro.

In 2011, din aceeasi comisie au facut parte si Lacramioara Alexandru, Dragos Bogdan, fost vicepresedinte al ANAF, ambii retinuti alaturi de Bica, precum si fostul presedinte al ANRP Crinuta Dumitrean, Catalin Florin Teodorescu, deputat PDL, Marko Attila, deputat UDMR, Sergiu Diacomatu, fost membru PMP, numit in ianuarie presedintele PNL Sector 1 si Remus Virgil Baciu.

Cine sunt ceilalti actori penali din dosarul Bica

Crinuta Dumitrean conducea ANRP in perioada scandalului Baciu. Dupa arestarea acestuia, in 2011, a demisionat, insa a revenit in atentia publica un an mai tarziu, cand Agentia Nationala de Integritate (ANI) a cerut comisiei de specialitate a Curtii de Apel Bucuresti sa ii controleze averea. ANI constatase ca Dumitrean nu poate justifica peste 150.000 de euro, venituri realizate in perioada in care a fost presedintele ANRP, director adjunct la Institutul National de Administratie (INA) si director in cadrul Agentiei de Plati si Interventii pentru Agricultura (APIA).

Intr-un alt dosar de evaluare, inspectorii de integritate au constatat ca, in perioada 30 aprilie 2009 - 5 octombrie 2011, Dumitrean s-a aflat in stare de incompatibilitate, intrucat a exercitat, simultan, functiile de director (functie publica de conducere) in cadrul APIA, director general adjunct al INA si presedinte, cu rang de secretar de stat, al ANRP, precum si calitatea de comerciant persoana fizica, in perioada 7 martie 2008 - 3 februarie 2011.

Numit vicepresedinte al ANAF in 2009, pe vremea Guvernului Boc, Dragos Bogdan a fost eliberat din aceasta functie, in 2012, de premierul Victor Ponta, care l-a demis din cauza legaturilor pe care cel dintai le avea cu lumea interlopa, relata presa de la acea vreme.

In 2013, Dragos Bogdan a fost numit comisar general adjunct al Garzii de Mediu, in perioada in care conducerea ministerului de resort era asigurata de Rovana Plumb. Mai mult decat atat, un alt aspect relatat in media se refera la faptul ca firma controlata de sotia lui Bogdan a derulat mai multe afaceri in Cluj-Napoca, acolo unde Emil Boc era primar, ea primind contracte publice pentru amenajarea parcurilor.

Presa a sugerat, la un moment dat, ca, pe vremea in care se numea Liliana Calin, sotia lui Dragos Bogdan ar fi avut o idila cu premierul Emil Boc.

Deputatul PDL Catalin Florin Teodorescu a fost ales, in 2004, consilier judetean in Arges, insa dupa cateva luni a demisionat si a fost numit prefect, pozitie pe care a ocupat-o pana in ianuarie 2005. In perioada 2005-2007 a fost presedinte al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului, iar in anul 2009 a fost vicepresedinte la Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), pana in 8 august 2009, cand, prin decizie a premierului Emil Boc, a fost numit vicepresedinte al ANRP. Doi ani mai tarziu, in 1 noiembrie 2011, Teodorescu a demisionat din aceasta functie.

Potrivit celei mai recente declaratii de avere, parlamentarul are patru terenuri in Bucuresti, Ilfov si Arges, doua case de locuit, dar si ceasuri si bijuterii care valoreaza 26.000 de euro.

DNA cere aviz pentru arestarea unui deputat UDMR, in dosarul sefei DIICOT

Cel de-al doilea deputat din acest dosar, Marko Attila, mai este implicat intr-un dosar penal si chiar a fost gasit vinovat de magistratii de la Judecatoria Buzau de abuz in serviciu. Marko Attila a fost condamnat, in 2012, la trei ani de inchisoare cu executare de Judecatoria Buzau, in cazul retrocedarii Colegiului "Szekely Miko" din Sfantu Gheorghe. In urma acestei retrocedari, deputatul, alaturi de celelalte persoane implicate in acest caz, a prejudiciat statul roman cu 1,3 milioane de euro. Decizia instantei nu a fost definitiva, iar contestatia impotriva acestei decizii se judeca la Curtea de Apel Ploiesti, urmatorul termen fiind fixat de instanta in 24 noiembrie.

Actualul presedintele al PNL Sector 1, Sergiu Diacomatu, a fost vicepresedinte al ANRP intre 16 noiembrie 2009 si 24 martie 2011. In iunie 2012 a candidat pentru functia de presedinte al Consiliului Judetean Braila, insa a fost invins de nu mai putin controversatul Gheorghe Bunea Stancu.

Sefa DIICOT, retinuta: DNA a luat in vizor si alte persoane in dosar - cine urmeaza

In dosarul Alinei Bica, procurorii sustin ca prejudiciul de peste 61 de milioane de euro ar fi fost impartit de Gheorghe Stelian cu Valentin Visoiu, Adrian Andrici, actionar la CS Universitatea Craiova, si Gabriel Gheorghe.

Omul de afaceri Gheorghe Stelian, zis Stelu, este cunoscut pentru mai multe afaceri cu imobiliare. De la el ar fi cumparat Elena Udrea, in 2006, un teren in zona Floreasca din Bucuresti, pentru a construi locuinte. Totodata, Udrea a mai cumparat un teren pe malul lacului Grivita, tot pentru un proiect imobiliar, dupa ce a facut un credit de 3,3 milioane de euro la BRD. Proiectul neavand succes, Udrea a vandut terenul si creditul lui Alexandru Faur, partener de afaceri al lui Stelian.

Omul de afaceri pitestean Valentin Visoiu, care controleaza grupul de firme Conarg, este deja arestat intr-un alt dosar al procurorilor anticoruptie, in care este implicat si primarul Pitestiului, Tudor Pendiuc. Mai mult, despre Visoiu presa a relatat ca a facut parte din operatiunea de retrocedare de la Stefanesti, ancheta in care ar fi implicat si Radu Pricop, sotul Ioanei Basescu. Omul de afaceri ar fi primit din drepturi litigioase de nici mai mult nici mai putin de 100 milioane de euro.

Si numele lui Gabriel Gheorghe este legat de retrocedarile de la Stefanesti, el fiind implicat in "afacere", alaturi de Visoiu, Pricop si de avocatul Gabriel Banu. Procurorii anticoruptie spun ca averea acestuia s-a majorat cu aproape 4,2 milioane de euro, in urma afacerii cu Gheorghe Stelian, Valentin Visoiu si Adrian Andrici.

Conform jurnalistilor de la ZF, Adrian Andrici este unul dintre cei mai influenti si discreti investitori pe bursa, in presa neexistand fotografii cu acesta, desi este de multi ani actionar semnificativ la companii de pe bursa.

In 2008, Andrici a vandut pachetul majoritar de actiuni al firmei Haber Hateg catre grupul Heineken pentru cateva milioane de euro, in conditiile in care firma detinea terenul de sapte hectare pe care este situata una dintre fabricile de bere ale grupului olandez. Apoi, el s-a luptat cu americanii de la Ford in calitate de actionar minoritar al Automobile Craiova, pentru a obtine un pret mai bun pentru actiuni.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei