Stenograme in dosarul "Mafia retrocedarilor": Cum negocia Chiuariu onorariul de 3 milioane de euro

default

Dimensiune font:

| 23-01-2015 14:20

Senatorul PNL Tudor Chiuariu, fostul ministru al Justitiei trimis in judecata in dosarul "Mafia retrocedarilor", a fost inregistrat chiar de unul dintre invinuiti, Gheorghe Paltin Sturdza. In plus, in interceptarile aflate la dosar apar informatii legate de sumele cerute si locurile de intalnire conspirativa.

Vineri, Tudor Chiuariu s-a prezentat in instanta pentru a cere un exemplar al rechizitoriului din dosar. In fata jurnalistilor, el a dezmintit toate acuzatiile ce i se aduc in acest dosar si a negat categoric ca ar intentiona sa demisioneze din Senat.

Chiuariu a declarat ca s-a intalnit cu Paltin Sturdza, dar pentru a vorbi despre un contract de asistenta juridica pentru ca nu el a stabilit valoarea. El a negat ca intalnirile s-ar fi facut in locuri ascunse si cu telefoanele lasate in masina, iar despre faptul ca ar fi cerut 3 milioane de euro onorariu a spus ca e "o aiureala".

Intrebat daca s-a gandit sa isi dea demisia din functia de senator, Tudor Chiuariu a raspuns ferm: "Nu, nu m-am gandit".

De asemenea, intrebat daca se simte vinovat, Chiuariu a raspuns: "In niciun fel".

"Totul s-a desfasurat in baza unui contract de asistenta juridica", a mai spus el, argumentand ca totul s-a desfasurat in baza unei hotarari irevocabile si executorii, care e in continuare legala.

Onorariu de milioane

Conform interceptarilor din dosar, Chiuariu ar fi cerut "onorariu fix 3 milioane si onorariu de succes 5 sute de mii", scrie Evenimentul Zilei.

"Gheorghe Paltin-Sturdza: Nu, dar vreau sa stiu, dumneavoastra...! Hai sa zicem ca ajungem la o intelegere, da? Deci dumneavoastra spuneti aici '3 milioane se vor achita in 14 zile de la semnarea contractului!' 3 milioane. Cum sa va platesc? Aici e problema! Daca eu am titlul de proprietate, eu il vand si n-o sa va dau banii!

Dan Vasilevici (Vasiljevic Petar Daniel - prieten cu inculpatul Chiuariu): Dar nu stiti cand il vindeti!

Gheorghe Paltin-Sturdza: A, nu! Il vand imediat!

Dan Vasilevici: Da?

Gheorghe Paltin-Sturdza: Da! N-am nicio problema! N-am nicio problema!

(...)

Gheorghe Paltin-Sturdza: Da. dvs. spuneti aicea ca, mi-ati spus la inceput, ca astia 3 milioane sunt pentru toata suprafata.

Tudor Chiuariu: Nu. 3 milioane sunt ca sa punem in executare acest contract. Ceea ce noi..?... asta nu e, acesta e obiectul contractului. Ce avem noi onorariu fix e 3 milioane. Asa scrie. Onorariu fix 3 milioane si onorariu de succes 5 sute de mii. Am putea considera eventual ca onorariul ala de succes se poate face proportional. Adica daca aveti dvs. numai 40, dam numai 6. Vedem cat e din 5 sute de mii. Ne gandim asa. Onorariul de succes".

Intr-o alta serie de interceptari publicata de Evenimentul Zilei, apar informatii legate de o intalnire conspirativa care ar fi avut in februarie 2013 la o cabana din munti, cu telefoanele mobile lasate in masina.

Procurorii sustin ca scopul acestei intalniri a fost acela de a-l convinge pe inculpatul Sturdza Paltin Gheorghe ca inculpatii Chiuariu Tudor Alexandru si Varga Ioan Gheorghe detin situatia sub control si prin influenta pe care o au ii pot determina pe cei implicati in procesul de retrocedare sa grabeasca aceasta activitate.

"Gheorghe Paltin-Sturdza: Lasam telefoanele in masina?

Domn 1: Da, da.

...

Gheorghe Paltin-Sturdza: Buna seara.

Domn 2: Sa ne traiti! Adi Serban, bine ati venit, domnul primar de la Slanic Moldova, sa ne traiti!

...

Tudor Chiuariu:... a venit sa ne ajute in calitatea lui de ()..., domnul inginer care ne ajuta cu plansele...

Tudor Chiuariu: Domnul primar, care l-ati cunoscut.

Gheorghe Paltin-Sturdza: L-am vazut prin ziare.

Tudor Chiuariu:... de la Directia Silvica... si domnul director de la cadastru de aici.

Gheorghe Paltin-Sturdza: L-am vazut, l-am vazut prin ziare.

.............................. (n.n. - nu se intelege).

Tudor Chiuariu: Eu am vrut sa ne vedem si ma rog sa fie de fata... (n.n. - nu se intelege)... pentru a nu exista discutii de buna... vizibilitate cu care se intampla lucrurile si sa fiti convinsi ca lucrurile se misca cat de repede se pot pe baza legii si pe baza actelor pe care le avem...

Gheorghe Paltin-Sturdza: Pai asta e...

Tudor Chiuariu: Si avem bunavointa tuturor factorilor de decizie... sa aplice legea. Vroiam sa ne vedem la ochi, sa nu credeti ca e ceva, ca e nu stiu ce, sigur ca dupa ce... ma rog, am intrat noi in perioada asta, au fost perioade din astea mai complicate, cu comunicatul, cu alegeri si de asta nu s-au miscat in ritmul in care v-ati asteptat, dar suntem pe drumul cel bun.

...

Tudor Chiuariu: Absolut... in principal sa ne vedem la ochi si sa aveti convingerea ca nimeni nu vrea sa franeze procesul acesta sau sa compromita interesele (...) "

Care sunt acuzatiile

Senatorul Tudor Chiuariu a fost trimis in judecata pentru trafic de influenta, spalare de bani si aderarea la un grup infractional organizat in dosarul in care este arestat preventiv Viorel Hrebenciuc.

Mafia retrocedarilor: Hrebenciuc, Chiuariu si Ioan Adam, trimisi in judecata (Video)

"In contextul demersurilor infractionale depuse pentru retrocedarea unor mari suprafete de teren forestier catre inculpatul Paltin Gheorghe Sturdza, in noiembrie 2012, inculpatii Ioan Varga si Daniel Calugar s-au inteles cu Tudor Chiuariu sa primeasca suma de 2.500.000 de euro pentru a interveni pe langa functionarii publici ai Comisiei judetene de aplicare a legilor fondului funciar din cadrul Institutiei Prefectului Judetului Bacau, RNP Romsilva - Directiei Silvice Bacau si OCPI Bacau, cu scopul de a-i determina pe acestia fie sa urgenteze, fie sa sa-si indeplineasca in mod defectuos (ex. sa nu exercite actiuni in justitie) atributiile de serviciu privind punerea in executare a unei decizii a Tribunalului Covasna.

Aceasta decizie avea ca obiect reconstituirea dreptului de proprietate asupra unei suprafete de 43.227 ha teren forestier ce a apartinut fostului Domeniu Ghica-Comanesti", se arata in comunicatul DNA.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
Bancul Zilei

04:09

Bancul Zilei

05:36

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei