Vacanta in vremea terorismului si a crizei. Tot ce trebuie sa stii despre destinatii ca Grecia, Turcia, Franta, Egipt si Tunisia

default

Dimensiune font:

| 29-06-2015 22:23

 
Cum au influentat atentatele teroriste turismul in tari cunoscute ca destinatii turistice: Grecia, Franta, Egipt sau Tunisia? In ce masura turismul din state musulmane, ca Turcia, este afectat chiar daca pericolul este mult mai mic? In ce masura romanii se mai aventureaza in Grecia, la un pas de faliment, cu greci formand cozi la bancomate sa-si retraga banii? Atacuri teroriste, proteste violente, greve si blocaje bancare - toate acestea par sa strice planurile de vacanta, desi unele destinatii inregistreaza o crestere a cererilor in ciuda riscurilor. 

 
 
 
 
 
 


"Traditionala" Grecie a devenit o "turist trap" la propriu. Turistul roman dornic de plaje insorite si ape limpezi la pret redus se poate trezi prins in capcana grevelor din transporturi sau a bancomatelor goale. In schimb, Elada mai poate atrage amatorii de chilipiruri - multi dintre operatori se vad nevoiti sa lase jos preturile, pe fondul crizei economice, sociale si politice din tara. Pe vola.ro  majoritatea sejururilor in Grecia au tarife reduse cu 20-30%, cel mai ieftin sejur de 7 zile cu bilet de avion inclus poate fi gasit pentru destinatia Zakynthos, 236 de euro pentru un hotel de doua stele.

Franta pare sa nu mai fie cunoscuta atat pentru romantism, cat pentru terorism, dupa atentatele din acest an. Organizatia terorista Stat Islamic (ISIS), de orientare sunnita radicala, si-a indemnat adeptii sa comita atentate in tarile occidentale, contra crestinilor, impotriva musulmanilor shiiti, dar si impotriva sunnitilor care participa la actiunile impotriva ISIS. Atacurile ISIS sunt intensificate in luna Ramadanului, care anul acesta are loc in intervalul 18 iunie - 16 iulie. In acest context, vinerea trecuta atentatele teroriste sangeroase au vizat Franta, Tunisia si Kuwait. Pe vola.ro, un city break in Paris cu bilet de avion si 4 nopti de cazare intr-un hotel de trei stele costa 269 de euro

Turcia, cunoscuta pentru turismul ospitalier pe care il practica, este afectata si ea de conflictele sangeroase din vecinatatea sa - Siria si Irak. Tara a ajuns ruta pe care se perinda teroristi ai organizatiei autointitulate Stat Islamic. Pe christiantour.ro, un sejur de 7 zile in Turcia pleaca de la 340 de euro. 

Destinatii considerate exotice de catre firava clasa de mijloc din Romania, Tunisia si Egipt, ii atrageau pe romani cu sarmul oriental si preturile relativ scazute. Atentatele teroriste au pus, insa, pe fuga turistii straini si din aceste tari. Pe eximtur.ro, cel mai ieftin sejur tunisian este 259 de euro, in statiunea Monastir, la un hotel de 4 stele. Pe kargotours.ro un sejur de 7 zile in Egipt porneste de la 229 de euro, la un hotel de trei stele.

Ministerul Afacerilor Externe si-a inrosit site-ul de alerte de calatorie pentru Nordul Africii si Orientul Mijlociu, in acesta vara tot mai fierbinte. In paralel, agentiile de turism se plang ca deja de cativa ani turistii romani au renuntat la destinatiile din Nordul Africii. 

HotNews.ro va prezinta situatia din aceste cinci destinatii turistice pentru romani, sfaturi si avertismente de calatorie si contacte utile in caz de urgenta:

Tunisia. Nici gratis nu mai vor turistii romani 

Tunis
Tunis
Foto: Wikipedia

Turismul era odata un domeniu aparte in relatiile economice dintre Romania si Tunisia. In ultima perioada, insa, tot mai putini romani s-au indreptat catre aceasta micuta tara araba din Nordul Africii. In primul trimestru din 2013 circa 700 de turisti romani au ajuns in Tunisia, potrivit MAE de la Bucuresti.

Contactat de HotNews.ro, directorul executiv Perfect Tour a declarat ca "Tunisia a fost o destinatie extrem de solicitata", dar atentatele teroriste din acest an au pus si turistii romani pe fuga. 

"Chiar daca turistii ar fi invitati sa mearga gratis in Tunisia, cererile se vor prabusi abrupt. In functie de evolutia situatiei din zona, precum si a amenintarilor teroriste la nivel global, destinatiile cu risc mai mare vor fi privite cu reticenta de turisti pentru o perioada mai indelungata", a afirmat Sorin Vaduvoiu, directorul executiv Perfect Tour.

Dupa atentatele din martie, liniile de croaziere au scos Tunisia din itinerarii. In ultimele 2 luni, vanzarile de pachete incepusera incet sa se dezghete. Acum insa, dupa atentatele sangeroase de la sfarsitul saptamanii trecute, vanzarile se vor prabusi abrupt, niciun turist nedorind sa-si transforme vacanta intr-un risc", povesteste  Vaduvoiu. 

Turismul in Tunisia este serios pus la incercare in urma recentelor atentate teroriste din aceasta tara nord-africana. Considerata in mod normal mai sigura decat alte tari din regiune, ca Libia sau Egipt, Tunisia a fost zdruncinata puternic in urma atentatului terorist din statiunea de la Marea Mediterana Port El Kantaoui, din 26 iunie 2015, cand 39 de oameni au fost omorati, iar 38 raniti de catre un student tunisian inarmat cu un automat Kalasnikov. Teroristul, Seifeddine Rezgui, ucis de fortele de securitate tunisiene, comisese atentatul in numele organizatiei Stat Islamic. Majoritatea victimelor sunt turisti britanici, dar si germani si fracezi. 

Acest atac ingrozitor a fost precedat de un alt atentat terorist: in 18 martie 2015, la Muzeul National Bardo din Tunisia, 22 de persoane au fost omorate de atacatori jihadisti. 20 de turisti straini si doi tunisieni au cazut victima atacatorilor, doi teroristi fiind, la randul lor, ucisi de fortele tunisene de securitate. Potrivit presei internationale, atacul a fost revendicat tot de organizatia Stat Islamic, insa autoritatile tunisiene au indicat Al-Qaida in Maghrebul Islamic. 

In urma atentatelor teroriste, Ministerul Afacerilor Externe roman a emis un avertisment de calatorie in care atrage atentia cetatenilor romani care se afla in Tunisia sau care doresc sa se deplaseze in aceasta tara "cu privire la deteriorarea situatiei de securitate".

MAE le "recomanda cu fermitate" cetatenilor romani prezenti in Tunisia "sa manifeste maxima prudenta si vigilenta in cazul deplasarilor in locurile publice, inclusiv in zonele, statiunile si obiectivele turistice, intrate in vizorul organizatiilor teroriste". 

De asemenea, cetatenii romani sunt indrumati sa evite zonele in care au loc proteste si adunari populare. 


Vecintatea cu Libia este un factor agravant de insecuritate in Tunisia. Tensiunile inregistrate in Libia in ultima perioada, coroborate cu actiunile demarate de Coalitia Internationala impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic au determinat o crestere a riscurilor de securitate, avertizeaza MAE. 

Orice deplasare in sudul saharian, in sud-estul si vestul Tunisiei, respectiv zonele de frontiera cu Libia si Algeria, este ferm descurajata.

Romanii care vor sa mearga in Tunisia sau se afla deja pe teritoriul sau sunt sfatuiti sa se adreseze Ambasadei Romaniei la Tunis si sa isi anunte prezenta in regiune, comunicand astfel propriile coordonate pentru a putea fi contactati in caz de urgenta.

Cetatenii romani care ignora avertismentele MAE si se deplaseaza in zone de risc sunt atentionati ca o fac pe propria raspundere si vor suporta consecintele unor astfel de calatorii, avand in vedere ca, de la caz la caz, pot interveni limitari la posibilitatile de interventie ale misiunilor diplomatice si oficiilor consulare de cariera in situatii de urgenta, mai avertizeaza ministerul. 

Egipt - Banii din turism se duc pe apa Nilului

Egipt
Egipt
Foto: Wikipedia

Acum 7-8 ani, fluxul de romani catre Egipt ajungea la 500-700 de persoane pe saptamana, potrivitdatelor de la MAE roman. 

Acum, insa, croazierele sau circuitele pe Nil nu mai sunt recomandate. Reprezentatii agentiilor de turism Christian Tour si Perfect Tour, contactati de HotNews.ro, au afirmat ca Egiptul a fost reintrodus in oferte anul acesta de catre operatorii externi. "Tarifele sunt avantajoase, dar Perfect Tour nu recomanda circuitele sau croazierele pe Nil", a afirmat Sorin Vaduvoiu, directorul executiv al Perfect Tour.

Destinatie turistica importanta, Egiptul a fost puternic ravasit in valul Primaverii Arabe, care a condus la caderea regimului Hosni Mubarak, in 2011. Apoi, la putere au venit musulmani traditionalisti sunniti (Fratii Musulmani), sub administratia Mohamed Morsi, care in 2013 avea sa fie rasturnata de la putere printr-o interventie a Armatei. Din 2014, Egiptul este condus de generalul Abdel Fattah el-Sisi, seful fortelor armate care au intervenit pentru rasturnarea administratiei Morsi. 

Odata cu instalarea lui el-Sisi, in Egipt s-a instaurat un regim foarte laic, care a lansat o ofensiva asupra organizatiei Fratii Musulmani. Organizatia sunnita panislamica, infiintata inca din 1928, sta la baza unor organizatii ca Hamas din Fasia Gaza si Cisiordania (considerata terorista de catre Uniunea Europeana). Astfel, administratia de orientare militara si laica de la Cairo a intrat in vizorul organizatiilor teroriste jihadiste Al-Qaida si Stat Islamic. 

Chiar luni, 29 iunie 2015, procurorul general al Egiptului, Hisham Barakat, a fost ucis intr-un asasinat cu bomba, in Cairo. Asasinatul are loc in contextul in care fostul presedinte Mohamed Morsi, exponent al Fratilor Musulmani, a fost condamnat la moare, intr-un val de condamnari capitale sau pe viata in randurile militantilor islamisti din Egipt. 

Pe 10 iunie 2015, a avut loc un atact terorist la templul de la Karnak, in apropiere de Luxor, o zona-magnet pentru trusti. Politia egipteana a ucis doi presupusi militanti islamisti langa templul antic, iar un atacator sinucigas a detonat explozibilul pe care il avea asupra sa in apropierea cunoscutului obiectiv turistic, fara a face insa victime in randul oamenilor nevinovati. 

De asemenea,  autoritatile egiptene au  dejucat alte doua atentate ce vizau templul de pe malul Nilului. 

In martie 2015, la Aswan, o zona frecventata de turisti, a fost tinta unui atentat cu bomba, in urma caruia doi civili au murit, iar 5 au fost raniti grav. 

In 29 ianuarie 2015, teroristi ISIL / ISIS au atacat mai multe baze militare si statii de politie din Arish, Peninsula Sinai, atacuri soldate cu 44 de morti, majoritatea militari si plitisti egipteni. 

In aceste conditii, Ministerul roman al Afacerilor Externe a emis si pentru Egipt o avertizare de calatorie. Avand in vedere "evolutiile situatiei de securitate" din Egipt si celelalte state din vecinatate, MAE "recomanda cetatenilor romani sa evite deplasarile care nu sunt necesare in anumite zone si orase din tara, respectiv Ismailia, Suez, El Arish si Rafah".

De asemenea, se recomanda evitarea calatoriilor individuale in Egipt la Taba, Manastirea Sfanta Ecaterina si oricare alte localitati din Sinaiul de Nord. 

In schimb, se pot efectua calatorii turistice in statiunile Hurghada, Sharm el Sheikh si Dahab de la Marea Rosie, dar este recomandat sa se limiteze la maxim excursiile optionale in afara statiunilor.

In cazul calatoriilor in statiunile turistice, care includ vizitarea siturilor de la Luxor si Aswan si a localitatilor Cairo si Alexandria, turistii sunt sfatuiti sa recurga doar la excursiile in grupuri organizate, cu identificarea exacta a operatorului egiptean care coopereaza cu agentia de turism din Romania. 

In plus, turistilor romani li se recomandasa nu se deplaseze neorganizat in alte zone din afara statiunilor sau a zonelor turistice.

In capitala Cairo, turistii romani sunt sfatuiti sa evite zonele in care sunt amplasate sediile misiunilor diplomatice ale Libiei (vecina cu Ambasada Romaniei), Siriei, Sudanului si sediul Ligii Arabe, unde pot avea loc demonstratii ad-hoc la sediile unor misiuni diplomatice, Piata Tahrir (zona Down Town). 

In Alexandria,  este de evitat centrul orasului (in imediata apropiere a Bibliotecii din Alexandria).

"Interzise cu desavarsire" sunt calatoriile in nordul Peninsulei Sinai si in zonele izolate de la frontierele cu Sudan, Libia si Israel, "din cauza starii precare de securitate si a pericolelor permanente de rapire si atacuri armate - mai atrage atentia MAE roman. 

FOARTE IMPORTANT! Incepand din data de 25.10.2014, ca urmare a unor atacuri teroriste, din data de 24.10.2014, a fost instituita stare de urgenta in guvernoratul Sinaiul de Nord. La data de 25.04.2015 , din cauza situatiei precare de securitate, autoritatile egiptene au hotarat extinderea starii de urgenta pentru o perioada de inca 3 luni.

Punctul de trecere al frontierei cu Fasia Gaza, de la Rafah, este inchis pe perioada nedeterminata. In cea mai mare parte din guvernorat restrictia de circulatie, in perioada de noapte, este impusa de la ora 23.00 la ora 6.00, cu exceptia oraselor Al-Arish si Sheikh Zuweid si a zonelor limitrofe, unde restrictiile de circulatie sunt impuse in intervalul 19.00 - 6.00.

MAE atrage atentia romanilor ca simpla tranzitare a tunelurilor clandestine de trecere din egipt catre Fasia Gaza atrage pedeapsa cu inchisoarea pe viata, incepand cu aprilie 2015. Reamintim  ca tunelurile respective au fost folosite de teroristii Hamas pentru a aduce arme si provizii in Fasia Gaza, din Egipt. Atat guvernul egiptean, cat si cel israelian au prins hamas ca intr-un cleste, inclusiv distrugandu-i tunelurile. 

Turcia - turistii romani par sa sfideze avertismentele MAE si terorismul

Egipt
Turcia
Foto: Wikipedia

Contactati de HotNews.ro, reprezentanti ai agentiei de turism Christian Tour au declarat ca nu sunt inregistrate scaderi ale numarului de turisti pentru Turcia, pentru lunile iulie-august exista grade ridicate de ocupare in hotelurile grecesti.

CEO Christian Tour, Marius Pandel, nu crede ca vor aparea scaderi ale vanzarilor pentru Grecia si Turcia, care raman cele mai cautate destinatii de catre turistii romani.

La randul sau, directorul executiv Perfect Tour, Sorin Vaduvoiu, a aratat ca "nu riscul terorist afecteaza vanzarile de vacante in Turcia, acesta fiind destul de scazut, ci cresterea tarifelor operatorilor fata de anii trecuti". 

In ultima perioada, Turcia a fost teatrul unor ciocniri violente si al unor atentate teroriste sangeroase, intr-un complex de evolutii politico-sociale interne si externe. 

Membru important al NATO, Turcia se remarca, insa, printr-o pozitie ambigua vizavi de conflictele din Siria si Irak si fata de organizatia terorista Stat Islamic. In plus, Turcia avea oricum o "traditie" a atentatelor teroriste puse la cale de organizatia marxista si separatista PKK (kurda). De asemenea, spectrul politic si social din Turcia este marcat de conflictele tot mai aprinse intre regimul presedintelui Erdogan (conservator, traditionalist moderat) si opozantii sai, fie din zona militara laica, fie din zona traditionalista-islamica.

In acest context, in ianuarie 2015, la Istanbul, un atentat terorist a vizat chiar zona turistica Sultanahmet, unde sunt situate Moscheea Albastra si Palatul Topkapi, importante obiective turistice. Atunci, o femeie-terorist sinucigas a detonat o bomba, omorand inca o persoana. Cu o saptamana inainte, o statie de politie fsese atacata cu grenade. 

In 31 martie 2015, teroristi ai Frontului Revolutionar de Eliberare a Poporului (organizatie terorista marxist-leninista din Turcia) au luat ostatic si au ucis un procuror, in palatul de Justitie din Istanbul. In preajma alegerilor generale, organizatia a lansat inca doua atentate, in urma carora au murit 6 oameni. Cel mai recent a avut loc in 5 iunie, la Diyarbakr, in sud-estul Turciei, la un miting electoral, unde au murit 3 oamni, iar 100 au fost raniti. 

In paralel, regimul Erdogan nu ezita sa reprime in forta demosntratii pentru apararea unor libertati civile. Duminica, o demonstratie pasnica a militantilor pentru apararea drepturilor homosexualilor si a lesbienelor (LGBT) a fost reprimata cu gaze lacrimogene, gloante din cauciuc si tunuri cu apa, la Istanbul.

In acest context tensionat, Ministerul Afacerilor Externe arata ca exista ridicat de atentate teroriste in Turcia. De aceea, autoritatile turcemanifesta maximata, fiind adoptate masuri ferme de control al frontierei de sud-est (cu Siria), de limitare a circulatiei unor persoane suspecte.

MAE recomanda cetatenilor romani care calatoresc in Turcia sa evite orice deplasare in zona de sud-est, situata la frontiera cu Siria si Irak, in special in provinciile Batman, Diyarbakir, Hakkari, Mardin, Mus, Siirt, Sanliurfa, Sirnak si Van, din cauzariscului aparitiei unor manifestari spontane care pot degenera in ciocniri violente cu fortele de ordine si a riscului de atentat terorist.

Avand in vedere activitatile organizatiei teroriste Stat Islamic, in ultimele luni inregistrandu-se incidente armate in imediata apropiere a frontierei cu Siria, precum si masurile instituite de autoritatile turce, inclusiv prin dislocarea de efective militare, deplasarea in zona prezinta riscuri majore de securitate.

Cetatenilor romani li se recomanda insistent sa evite locurile aglomerate din spatiile publice, unde pot fi amplasate dispozitive explozive.

La Istanbul, turistii romani sunt indemnati a manifeste prudenta, sa evite pe cat posibil stationarea prelungita in zonele turistice principale, in apropierea centrelor comerciale sau a sectiilor de politie, iar in contextul observarii unor colete suspecte sa paraseasca de urgenta zona.

Tot in Istanbul, exista riscul sa apara manifestantii spontane, violente in:Piata Taksim si strazile adiacente, B-dul Istiklal si cartierul Kadikoy.

Grecia - Cu cash nu dai gres

Grecia
Grecia
Foto: Wikipedia

Asa cum am aratat in cazul Turciei, firma de turism Christian Tour nu resimte nici in cazul Greciei   scaderi ale vanzarilor,  tara ramanand una dintre cele mai cautate destinatii de catre turistii romani, in pofida crizei economice, sociale si politicie de acolo. 

MAE roman a avertizat turistii romani ca bancomatele din Grecia sunt suprasolicitate, iar eliberarile de numerar limitate, motiv pentru care romanii amatori de vacante insorite trebuie sa aiba la ei sume mari de bani lichizi. 

La solicitarea HotNews.ro, Marius Pandel, CEO Christian Tour a declarat ca activitatea turistica din Grecia nu este afectata in niciun fel de posibilitatea intrarii in incapacitate de plata  a Greciei si de un eventul Grexit. 

"Turistii nu au anulat niciun pachet achizitionat prin aceasta agentie de turism. Tarifele pentru pachetele turistice practicate de agentie nu se vor modifica, intrucat exista contracte pe o perioada lunga cu hotelierii si furnizorii de servicii turistice din Grecia", sustine managerul. 

Potrivit Christian Tour, Grecia este principala destinatie turistica de vara a romanilor si "nu credem ca va scadea numarul de pachete de vacanta vandute".

"Orice turist strain poate retrage numerar din orice bancomat functional de pe teritoriul Greciei, dupa cum ne confirma partenerii si ghizii din destinatii", sustine Marius Pandel, in ciuda avertizarilor de la MAE roman. 

Directorul executiv al Perfect Tour, Sorin Vaduvoiu, a declarat ca pachetele turistice pentru Grecia se afla anul acesta pe un puternic trend ascendent, vanzarile au crescut fata de anul trecut. Motivul acestei schimbari  ar fi cresterea tarifelor operatorilor din Turcia, dar si situatia tensionata din Turcia si Egipt, doua destinatii frecventate de un numar mare de turisti romani in anii anteriori.

 "Perfect Tour recomanda turistilor vacante in insulele grecesti, unde riscurile unor miscari ample de strada sunt aproape nule, sa evite Atena si Salonicul, si, daca pleaca cu masina personala, sa alimenteze la iesirea din Bulgaria si, apoi, sa incerce sa mearga cu rezervorul cat mai plin, pentru a evita, pe cat posibil, eventualele probleme aprovizionare cu carburant a statiilor din Grecia. De asemenea, recomandam turistilor sa plece cu bani cash suficienti pentru intreaga vacanta", a declarat Vaduvoiu pentru HotNews.ro.

Pentru Grecia, MAE roman a lansat un avertisment de calatorie, avand in vedere situatia tensionata din tara pe fondul problemelor economice. 

Ministerul Afacerilor Externe informeaza cetatenii romani care se afla, tranziteaza sau doresc sa se deplaseze in Grecia ca Federatia Navala Panelena (P.N.O.) a anuntat organizarea unei greve de avertisment de 24 de ore, la nivel national, in ziua de marti, 30 iunie 2015. Vor fi afectate toate categoriile de transportatori maritimi.

Organizatorii grevei au anuntat ca vor protesta fata de incalcarea de catre companiile de transport maritim a contractelor colective de munca.

Ca urmare a neintelegerilor dintre guvernul elen si creditorii internationali,retragerile de numerar de la bancomate sunt ingreunate si limitate. Prin urmare, turistii romani sunt nevoiti sa aiba asupra lor sume cash importante, ceea ce implica un anumit risc de siguranta personala. 

De asemenea, autoritatile elene au averizat asupra riscului unei crize de carburanti la statiile de alimentare, ceea ce implica posibile neplaceri pentru romanii care merg in vacanta cu masina personala. 

Si turistii romani care aleg transportul cu avionul si alte mijloace in comun isi asuma o serie intreaga de riscuri, avand in vedere grevele frecvente in acest sector. 

Franta - Nu e Cupidon cu arcul, e jihadistul cu AK-ul

Franta
Franta
Foto: Wikipedia

Parisul, orasul iubirii, a ajuns cea mai periculoasa capitala din Uniunea Europeana, ca risc terorist, potrivit unui clasament citat de publicatia britanica Express, conform Mediafax.

Cu toate acestea, o agentie de turism de la noi se lauda cu cresterea cererii pentru excursiile in Franta. Contactat de HotNews.ro, Sorin Vaduvoiu, directorul executiv Perfect Tour, a declarat ca agentia sa de turism a inregistrat o crestere de 38% a vanzarilor pentru Disneyland Paris, fata de aceeasi perioada a anului 2014. 

Franta a fost lovita, in anul 2015, de doua atacuri teroriste majore. Cel mai recent, in 26 iunie, la Saint-Quentin-Fallavier, in apropiere de Lyon, un tanar musulman si-a decapitat seful, dupa care a fortat intrarea in uzina chimica din localitate, cu intentia de a detona butelii de gaz. Teroristul a reusit sa provoace un incendiu, insa tanarul a fost imobilizat la timp de pompieri. In urma atacului, doi omeni au fost raniti. Atacatorul, un fracez in varsta de 35 de ani, cu mama marcocana si tata algerian, a revendicat atentatul in numele organizatiie Stat Islamic. 

Atacul a amintit de atentatul terorist mult mai grav, de la Paris, din 7 ianuarie 2015. Atunci, doi musulmani francezi de origine algeriana, fratii Said si Cherif Kouachi, inarmati cu automate AK-47, au luat cu asalt redactia saptamanalului de satira Charlie Hebdo din Paris. Cei doi au ucis 12 oameni, dupa care au fost vanati si omorati de fortele franceze. Atacul a fost revendicat in numele organizatiei teroriste Al-Qaida in Yemen. 

In paralel, in 7 ianuarie, un al treilea atacator, Amedy Coulibaly, a impuscat un tanar de 32 de ani care facea jogging in suburbiile Parisului, iar o zi mai tarziu, acelasi Coulibaly a imuscat fatal o politista. In 9 ianuarie, Coulibaly a luat ostatici mai multi cumparatori si lucratori intr-un supermarket evreiesc din Paris, omorand 4 dintre ei si ranind 9, ianinte ca atacatorul sa fie ucis de politisti. Coulibaly, francez musulman nascut intr-o familie originara din Mali, s-a revendicat ca apartinand organizatiie teroriste Stat Islamic. 

In privinta Frantei, MAE roman nu avea lansata luni, 29 iunie 2015, o avertizare de calatorie. Cu toate acestea, pe pagina sa de internet, MAE sublinia ca teste un fenomen global, nelocalizat. "Purmare nici Franta nu poate fi exclusa din fata acestei amenintari", conchide MAE pe site. 

Cetatenilor romani care calatoresc i Franta li se recomanda sa urmareasca in permanenta anunturile si recomandarile facute de autoritatile franceze si sa acceseze periodic pagina web a Ministerului roman al Afacerilor Externe (www.mae.ro).

In schimb, MAE roman arata ca Franta este o tara cu un nivel de criminalitate redusa. tiuni minore de tipul furtului din buzunare, inselaciunilor sau furtului din masini pot aparea in zone aglomerate (gari, statii, parcari, centre comerciale, benzinarii sau zone de servicii pe autostrazi).

Nu este de neglijat nici afluxul mare de imigranti ilegali din Africa si Orientul Mijlociu. Majoritatea incearca sa tranziteze Franta, cu destinatea Marea Britanie, imprejurari in care zona Calais din Hexagon a devenit o adevarata tabara de refugiati. 

In ultima perioada s-au intensificat tentativele de intrare ilegala in Marea Britanie, prin strecurarea frauduloasa a unor calatori clandestini in autovehiculele ce se imbarca pe feribot in Franta, la Calais, pentru a calatori in Marea Britanie. Intrarile clandestine in autovehicule au loc indeosebi pe o portiune de sosea in apropiere de punctul de imbarcare Calais (Franta), unde autovehiculele sunt obligate sa reduca viteza pana la 10 km/ora inainte de a se opri la un semafor. Urcarea clandestina este facilitata de traficanti specializati in spargerea incuietorilor/sigiliilor, avertizeaza MAE roman. 

Contacte utile de la MAE si o aplicatie de smartphone pentru turistii romani

Pentru facilitarea asitentei consulare in strainatate, turistii romani pot folosi aplicatia "Calatoreste in siguranta" pusa la dispozitie de Ministerul Afacerilor Externe in Google Play  si AppStore 

Aplicatia ofera informatii, recomandari de calatorie si posibilitatea de a fi alertati, in cazul in care apar "situatii speciale", sustine MAE. 

  • Contacte utile - Tunisia:

Ambasada Romaniei la Tunis:

Adresa: 18, Avenue d'Afrique, El Menzah V, BP-57-1004 Tunis

Telefon: +216 71 766 926

Fax: +216 71 767 695

E-mail: tunis@mae.ro

Program de lucru: luni-vineri, orele 08,30 - 15,30

Vanzare teren IASI - 75.899 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în locaţia din sat Lunca Cetăţuii, comuna Ciurea, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 75899 mp (7,5899 hectare) şi un număr de 16 clădiri, având preţul de vanzare de 3.281.300 euro. Informații suplimentare tel. 0771103209, -  lucicalcc@gmail.com 

Vanzare Teren IASI - 56.438 mp

PUBLICAŢIE DE VÂNZARE PRIN NEGOCIERE DIRECTĂ din averea debitoarei S.C. PHOENIX TREND S.R.L. Proprietatea imobiliară amplasată în municipiul Iaşi, str. Aurel Vlaicu nr.87, jud. Iaşi având suprafaţa terenului de 56.438 mp (5,6438 hectare) şi un număr de 19 clădiri cu absolut toate utilitatile, având preţul de vanzare 8.402.420 euro. Pentru terenul de 56438 mp este aprobat un PUZ pentru locuinte colective. Informații suplimentare tel. 0771103209, e-mail -  lucicalcc@gmail.com 

anunturi-->

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei