Ziua Z pentru sistemul judiciar. Cade abuzul in serviciu? Scapa sute de acuzati?

default

Dimensiune font:

| 24-05-2016 08:16

CCR urmeaza sa ia astazi o decizie esentiala pentru sistemul judiciar din Romania.

Pe masa judecatorilor se afla exceptiile formulate de mai multi inculpati impotriva infractiunii de abuz in serviciu, atat cea reglementata de Codul Penal, cat si de Legea 78/2000 privind combaterea faptelor de coruptie.

Articolul 297 din Codul Penal incrimineaza abuzul in serviciu ca fiind: "Fapta functionarului public care, in exercitarea atributiilor de serviciu, nu indeplineste un act sau il indeplineste in mod defectuos si prin aceasta cauzeaza o paguba ori o vatamare a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau juridice se pedepseste cu inchisoarea de la 2 la 7 ani".

Art 13 indice 2 al Legii 78 reglementeaza "Infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor publice, infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si infractiunea de abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani."

Contestatarii celor doua reglementari sustin ca ele sunt prea vagi si impredictibile, pentru ca indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu nu este definita, la fel cum nu este defintiva forma de vinovatie cu care trebuie comisa fapta pentru a fi vorba despre un abuz.

Si avocatul Daniel Fenechiu considera ca "actuala reglementare a abuzului in serviciu este neconstitutionala, pentru ca este excesiva, nu are claritate, nu are precizie si permite abuzul in aplicarea legii.

Actuala reglementare a abuzului in serviciu nu este foarte bine delimitata de neglijenta in serviciu si nu stabileste pragul de unde o inadvertenta in exercitarea functiei trece din zona de raspundere contraventinala sau disciplinara, in zona infractiunii.

De exemplu, daca un functionar de primarie de comuna emite un certificat care cuprinde o suma gresita, este in situatia de abuz in serviciu, dar nu ii poti baga in puscarie pe toti cei care gresesc la intocmirea unui act. Abuzul in serviciu ar trebui reglemenat astfel incat pana si un nejurist sa stie cand se gaseste in aria de reglementare a abuzului in serviciu fara sa aiba nevoie de un colocviu de 5 specialisti."

Asadar, Daniel Fenechiu se asteapta ca CCR sa admita exceptiile si spune ca, in urma unei asemenea decizii, "anumite persoane care au fost trimise in judecata pentru abuz in serviciu sa beneficieze, unele chiar sa scape, si activitatea unor organe de urmarire penala sa fie ingreunata.

Dar principiul de drept este ca, decat sa condamni un nevinovat, mai bine scapi nu stiu cati vinovati, pentru ca prezumtia de nevinovatie este cel mai important lucru.

Exista si posibilitatea, politica, ca obiectiile sa fie respinse insa in motivare CCR sa traga un semnal de alarma asupra impreciziilor din text sau sa interpreteze cat se poate de clar textul pe ipoteze si sa spuna cand e si cand nu e abuz", arata avocatul Fenechiu.

Procurorul sef DNA, Laura Codruta Kovesi, sustine ca nu orice incalcare a atributiilor se serviciu este abuz si ca procurorii trebuie sa dovedeasca mai multe elemente esentiale: "Procurorul trebuie sa dovedeasca faptul ca functionarul a actionat cu intentie, si-a incalcat intentionat atributiile de serviciu, trebuie sa stabileasca ce atributie a fost incalcata si de fiecare data verificam daca ea era prevazuta in fisa postului si o cunostea.

Procurorul trebuie sa doveasca daca functionarul a obtinut un folos si daca el a fost ilegitim. Dar toate aceste chestiuni tin de administrarea probatoriului si sunt verificate de fiecare judecator, in fiecare caz in parte. Judecatorul verifica daca toate conditiile infractiunii sunt indeplinite sau nu.. Daca ai o lege pe baza careia iti indeplinesti activitatea, daca ai niste atributii clare in fisa postului si faci un act prin care incalci intentionat ceea ce scrie in fisa postului, notiunea e foarte clara", a explicat Kovesi pentru Ziare.com.

Pe de alta parte, Laura Codruta Kovesi a aratat ca in acest moment DNA are deschise in jur de 800 de dosare legate de achizitiile publice, majoritatea fiind fapte de abuz in serviciu. Ce se va intampla cu ele?

"A existat un caz asemanator cu ani in urma, cel al bancrutei frauduloase. A fost dezincriminat pentru o zi si toate persoanele trimise in judecata au fost achitate pentru ca s-a aplicat legea penala mai favorabila", ne aminteste sefa DNA.

Avocata Elenina Nicut a comparat prevederile in vigoare referitoare la abuzul in serviciu cu cele din vechiul Cod Penal, art 246 - 248 care au fost supuse controlului de constitutionalitate.

Prin Decizia nr. 299/2007, CCR a respins tocmai critica referitoare la imprecizia si generalitatea textului legal.

"Imprejurarile in care se comite o fapta antisociala si incadrarea juridica a acesteia intr-o infractiune ori alta nu este atributul instantei de contencios constitutional, fiind de competenta exclusiva a judecatorului de drept comun sa interpreteze si sa aplice legea. (...)

Exista multe legi care se servesc, prin forta lucrurilor, de formule mai mult sau mai putin vagi, a caror interpretare depinde de practica, asa cum se intampla si in cazul judecatorului roman. (...) o lege care atribuie o putere de apreciere (cum este, in speta, cazul judecatorului roman) nu contravine, in principiu, acestei exigente" se arata in aceasta decizie a CCR.

"Modificarile aduse normei de incriminare prin noul Cod Penal nu sunt de natura a infirma cele retinute de CCR in 2007", sustine Elenina Nicut.

In privinta intentiei cu care trebuie comisa fapta, Elenina Nicut invoca art. 16 alin.6 CP, potrivit caruia "fapta constand intr-o actiune sau inactiune constituie infractiune cand este savarsita cu intentie. Fapta comisa din culpa constituie infractiune numai cand legea o prevede in mod expres", deci "forma de vinovatie ceruta de lege pentru abuzul in serviciu, ca infractiune de serviciu sau infractiune asimilata infractiunilor de coruptie, a fost si a ramas exclusiv intentia, eliminarea sintagmei 'cu stiinta' prin noul Cod Penal neavand relevanta".

Si prof. univ. dr. Radu Carp, specialist in drept constitutional comparat, considera ca actuala reglementare a abuzului in serviciu nu difera substantial de reglementarea abuzului din vechiul Cod, care a trecut controlul de constitutionalitate.

Pe de alta parte, apreciaza prof. Carp pentru Ziare.com, "toate normele sunt generale, pentru a exista o marja cat mai mare de apreciere din partea judecatorului. Trebuie sa ii fie acordata o libertate cat mai mare in interpretarea oicarei norme inclusiv pentru ca pedepsele sunt intre un minim si un maxim.

Asadar, pana la urma, aceasta critica e aplicabila tututor articolelor din Codul Penal sau niciunuia".

In opinia avocatului Doru Costea, "articolul referitor la abuz nu prezinta in sine elemente de neconstitutionalitate si numai in masura in care este aplicat intr-o maniera care ii deturneaza sensul poate deveni el insusi un abuz.

Cand statul abuzeaza de dreptul lui de a trage la raspundere, abuzul in serviciu nu devine neconstitutional, ci excesiv in aplicare."

Doru Costea atrage atentia ca abuzul in serviciu, ca orice norma, are o doza de generalitate, aceasta fiind in egala masura o calitate si un defect al normei: "Este o calitate, pentru ca astfel surprinde multitudinea de situatii careia trebuie sa ii fie aplicata, ea sublimeaza numitorul comun al tuturor situatiilor.

Generalitatea este un defect de aplicare, in sensul ca orice generalitate este mai mult sau mai putin un echivoc, iar echivocul e samanta fertila a abuzului pe fond. Prin urmare, depinde de modul in care judecatorul intelege sa aplice textul de lege la situatia concreta.

In sine, textul nu este impredictibil si neconstitutional, modul in care tinde sa fie aplicat intr-un context social-politic, intr-un moment istoric, intr-o societate nedemocratica il poate transforma intr-un instrument de represiune, dar asta nu se intampla intr-o societate democratica. A te folosi de caracterul de generalitate si a-l substituti cu pretinsul echivoc si imprevizibilitate a normei mi se pare prea mult."

Printre persoanele acuzate de abuz in serviciu se numara lotul ANRP, Cristian Popescu Piedone, Marian Vanghelie, Gabriel Oprea, Gheorghe Bunea Stancu, Nicusor Constantinescu, Radu Mazare, Gheorghe Nichita. 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:12

1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Gura Vaii, cu sediul social in comuna Gura Vaii, satul Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau, cod postal 607220, telefon 0371/407.500, fax 0372/002.112, e-mail: primariaguravaii@yahoo.com, cod fiscal 4278108. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie vandut: - teren in suprafata de 316 mp, situat in intravilanul comunei Gura Vaii, satului Rotunda, nr. Cadastral 62185, CF 62185, apartinand domeniului privat al Comunei Gura Vaii, conform H.C.L. Comunei Gura Vaii nr. 09/22.01.2024, caietului de sarcini si temeiului legal: O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1. Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul institutiei, Compartimentul Achizitii Publice sau se poate consulta pe site-ul: www.uatcomuna guravaii.ro, sectiunea -Anunturi. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul vanzatorului, de la care pot obtine un exemplar din documentatia de atribuire: de la Compartimentul Achizitii Publice, din cadrul Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei/exemplar, ce se achita numerar la Casieria institutiei, sau in contul de trezorerie RO17 TREZ 0625 006X XX00 0079, deschis la Trezoreria Onesti, cod fiscal: 4278108. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 27.03.2024, ora 12.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 04.04.2024, ora 14.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Registratura Comunei Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa oferta: intr-un singur exemplar, intr-un plic sigilat. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 05.04.2024, ora 09.00, Comuna Gura Vaii, comuna Gura Vaii, sat Gura Vaii, Str. Primariei nr. 2, judetul Bacau. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Judecatoria Onesti, cu sediul in municipiul Onesti, Str. Tineretului nr. 1, judetul Bacau, telefon 0234/311.913, fax 0234/326.170, e-mail: jud-onesti-reg@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 08.03.2024.
ANUNȚ DE LICITAȚIE. Primăria Comunei Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CUI 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro, organizează în data de 29.03.2024, licitație în vederea vânzării terenului intravilan în suprafață de 16.000,00 mp, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, zona Dedeman. 1. Informaţii generale privind concedentul, în special denumirea, codul fiscal, adresa, numărul de telefon, telefax şi/sau adresa de e-mail a persoanei de contact etc: UAT Comuna Valea Lupului, jud. Iași, cu sediul în Com. Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, CIF 16384625, tel 0232/272590, e-mail: primaria_valealupului@yahoo.com, patrimoniu@comuna-valealupului.ro 2. Informații generale privind obiectul procedurii de licitație publică, în special descrierea și identificarea bunului care urmează să fie vândut: teren intravilan în suprafață de 16.000 mp, situat în Sat Uricani, Comuna Miroslava, județul Iași, zona Dedeman, nr. cadastral 96128, CF nr. 96128, teren proprietate privată a Comunei Valea Lupului 3. Informații privind documentația de atribuire: se regăsesc în caietul de sarcini 3.1 Modalitatea sau modalitățile prin care persoanele interesate pot intra în posesia unui exemplar al documentației de atribuire: la cerere, de la sediul autorității sau de pe site-ul autorității wwww.comuna-valealupului.ro 3.2 Denumirea și datele de contact ale serviciului/compartimentului din cadrul vânzătorului, de la care pot obține un exemplar din documentația de atribuire: de la Registratura primăriei, Aleea Irisului nr. 8, sat Valea Lupului, Comuna Valea Lupului, județul Iași sau de pe site-ul autorității: www.comuna-valealupului.ro 3.3 Costul și condițiile de plată pentru obținerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: gratuit 3.4 Data-limită pentru solicitarea clarificărilor: 20.03.2024, orele 16.00 4. Informații privind ofertele: se regasesc în caietul de sarcini 4.1 Data-limită de depunere a ofertelor: 29.03.2024, orele 09.00 4.2 Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Valea Lupului, Aleea Irisului nr. 8, Județul Iași 4.3 Numărul de exemplare în care trebuie depusă oferta: un singur exemplar original 5. Data și locul la care se va desfașura ședința publică de deschidere a ofertelor: 29.03.2024, orele 11.00, Primăria Comunei Valea Lupului - Sala de consiliu, Aleea Irisului nr. 8, Comuna Valea Lupului, Județul Iași 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon și/sau adresa de e-mail ale instanței competente în soluționarea litigiilor apărute și termenele pentru sesizarea instanței: Tribunalul Iași, Strada Elena Doamna nr. 1A, telefon: 0232.260.600, 0232.248.000, 0332.403.666, Fax: 0332.435.700, e-mail: tr-iasi-reg@just.ro PRIMAR, Florin-Liviu DULGHERU
Atenție, români: O CLIPĂ de gelozie vă poate costa șapte ani de închisoare!
25/12/2019 11:09

Tot mai multi romani au descoperit in ultimul an că sunt spionati de partenerii de viată cu ajutorul unor programe informatice. Desi folosirea lor este ilegală, sute de astfel de aplicatii pot fi descărcate ...

Cine sunt moștenitorii lui Nicolae Ceaușescu și ce drum au ales în viață?
21/11/2019 08:26

    Nicolae si Elena Ceausescu au avut impreună trei copiii, Valentin, Zoia si Nicu. Dintre acestia, astăzi doar Valentin mai trăieste. Rudele fostului dictator au preferat de-a lungul ...

BOMBA ATOMICĂ în justiția română DETONATĂ de Comisia Europeană - Ce a stabilit privind deciziile CCR
12/11/2019 11:29

Comisia Europeană a răspuns intr-un prim caz in care instanta supremă a transmis Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE) si in general arată că deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei nu contravi ...

O femeie de 79 de ani a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit niste pisici din vecini
02/08/2019 11:24

 Nancy Segula, o americanca de 79 de ani din Garfield Heights, Ohio, a fost condamnata la inchisoare pentru ca a hranit pisici, chiar daca fusese atentionata in mod repetat sa inceteze. Totul a inceput ...

Românii, JEFUIȚI pe autostradă cu metoda
08/07/2019 19:49

  Din cele povestite de bărbatul care era să cadă pradă hotilor, doi indivizi circula cu o dubă de Bulgaria si pandesc masini lăsate descuiate sau cu soferi care se odihnesc. Acestia deschid portier ...

Demonstraţie VIDEO. Cum poate fi FRAUDATĂ extragerea loto
22/04/2018 20:00

 Un roman a demonstrat insă că extragerile loto pot fi măsluite cu ajutorul energiei electrostatice. El şi-a confecţionat propria urnă, asemănătoare cu cea din care au loc extragerile la Loteria Ri ...

  Anunţuri de cazare false, pe OLX (MERCADOR) si Tocmai.ro. Au rămas fără bani şi fără cazare! NOI ÎNŞELĂTORII PE LITORAL:
13/12/2015 22:30

 Două familii, din Bucureşti şi Iaşi, au căzut in plasa unor astfel de escroci şi in loc să petreacă o săptămană de vis pe litoral, au rămas şi fără bani, şi fără cazare, scrie cugetliber ...

Lucrare de control! Ce mesaj a putut să-i lase o profesoară de matematică unei eleve care nu a găsit rezolvare la exercițiu
06/01/2015 19:27

 "Scoateti o foaie de hartie!", vă sună cunoscut, nu-i asa? Ei bine, această metodă destul de temătoare pentru elevi s-a păstrat din generatie in generatie. Doar că in prezent, imaginatia ...

La un pas de moarte în DIRECT după ce un aruncător de CUŢITE şi-a greşit ŢINTA VIDEO
06/01/2015 16:01

 În timpul unui spectacol transmis in direct in Lituania, spectatorii au privit inmărmuriţi cum asistentul unui maestru a fost de două ori pe punctul de a fi grav rănit sau chiar ucis. Două cuţ ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei