Cum ne pregatim masina pentru drumuri lungi pe timp de iarna si vara

default

Dimensiune font:

| 20-11-2014 14:05

​​Pregatirea unei masini pentru un drum lung este o etapa absolut necesara pentru a evita neplaceri ulterioare care va pot costa timp, bani si uneori, chiar viata. Asa cum, atunci cand va faceti bagajele pentru vacanta aveti grija sa nu uitati lucruri importante de care veti avea nevoie, si masina trebuie pregatita din timp pentru a putea aborda distante lungi fara griji suplimentare. Primul pas, indiferent ca vorbim de iarna sau vara, este sa va duceti masina intr-un service autorizat pentru a fi verificata de un specialist. Sunt insa unele verificari pe care le puteti face chiar dvs..

Pregatirea masinii pentru un drum pe timp de iarna

Abordarea unui drum lung pe timp de iarna presupune, pe langa pregatirea atenta a masinii din punct de vedere tehnic, si alte lucruri pe care trebuie sa le aveti la dvs. in cazul in care ramaneti inzapeziti si sunteti nevoiti sa va petreceti cateva ore, sau mai rau, cateva zile intr-un mediu ostil. O atentie sporita la unele elemente, care pot parea banale, poate face diferenta intre un traseu incheiat cu succes si altul incheiat cu un dezastru.

Verificarea anvelopelor si a presiunii

Va reamintim ca legislatia din Romania prevede ca anvelopele de iarna sunt obligatorii atunci cand carosabilul este acoperit cu zapada sau polei si nu de la 1 noiembrie, asa cum exista perceptia intre soferi. Din acest motiv, e obligatoriu ca atunci cand plecati la un drum lung sa va schimbati cauciucurile cu unele de iarna, chiar daca efectuati o calatorie in luna octombrie, sa spunem.

Anvelopele trebuie sa fie in stare buna, iar profilul lor sa fie de minim 5 milimetri. Verificarea presiunii este un pas important pentru ca odata cu racirea vremii si presiunea din anvelopa scade. Presiunea trebuie verificata la temperatura din exterior si nu in garaj.

Verificarea lichidelor

Uleiul de motor la temperaturi scazute are tendinta de a se ingrosa. De aceea, trebuie sa va asigurati ca uleiul de motor este unul optim pentru masina dvs. si adecvat pentru conditii de iarna.

Lichidul de frana trebuie verificat, asa cum am mentionat mai sus, dar, in plus trebuie sa va reamintim ca iarna, cand parcati masina este recomandat sa nu actionati frana de mana. In cazul in care parcati masina in panta (cu fata spre baza rampei) comutati schimbatorul in marsarier, iar rotile pot fi indreptate catre bordura pentru orice eventualitate. In cazul in care masina este oprita in rampa (cu spatele spre baza pantei), atunci este indicat sa lasati masina in treapta 1-a de viteza.

Lichidul de parbriz trebuie sa fie unul special pentru iarna pentru a evita inghetarea instalatiei de curatare a parbrizului. O recomandare importanta e aceea ca inainte de a actiona stergatoarele trebuie sa va asigurati ca parbrizul nu este inghetat, iar lamelele stergatoarelor nu au gheata pe ele. In felul acesta evitati distrugerea stergatoarelor sau zgarierea parbrizului.

Lichidul de racire al motorului trebuie verificat inainte de a porni la drum, si asa cum explicam mai mai sus, antigelul se foloseste pe intreaga perioada a anului, dar este absolut necesar in timpul iernii. Functia de anticongelare a antigelului poate varia in functie de concentratie, de la o temperatura de -12 grade (25% antigel si restul apa) si poate ajunge pana la o protectie de -65 de grade. In cazul in care constatati ca nivelul lichidului de racire din vasul de expansiune este scazut si trebuie sa mai completati, sub nicio forma nu trebuie sa adaugati antigel sau apa rece in circuitul de racire al motorului care abia a fost folosit.

Sistemul de climatizare

Trebuie sa aveti grija ca instalatia de dezaburire si de dejivrare a lunetei functioneaza in parametri optimi. Dupa ce porniti masina pentru incalzirea motorului si activati climatizarea pentru dezghetarea geamurilor, este recomandat ca gheata de pe parbriz sa fie indepartata cu o racleta speciala, ajutandu-va, dupa caz, de apa calda sau solutii speciale pe baza de alcool.

Bateria masinii pe timp de iarna este foarte solicitata, pornirea motorului necesitand un curent de 2-3 ori mai mai mare decat vara. Stim foarte bine ca frigul si acumulatorii nu “fac casa buna”. Trebuie sa va asigurati ca acumulatorul este in parametri optimi pentru a evita sa ramaneti fara curent dupa o noapte mai geroasa.

Alte accesorii recomandate pe care ar trebui sa le aveti in masina pe timp de iarna

solutii de dezghetat incuietorile (daca geamurile sunt inghetate nu fortati deschiderea lor pentru ca riscati sa va stricati macaraua electrica);
racleta pentru curatarea geamurilor si perie pentru zapada de pe masina;
lopata pentru zapada;
lanturi antiderapante;
cablu de tractare;
cabluri de pornire pentru cazurile in care cedeaza bateria.
In plus, atunci cand abordam drumuri lungi iarna este indicat sa avem la noi o mica provizie de alimente, apa, paturi, lanterna, manusi si un rezervor plin. Nu se stie niciodata cand puteti sa ramaneti inzapeziti pentru mai multe ore sau chiar zile.

2. Pregatirea masinii pentru un drum lung pe timp de vara

Vara este anotimpul in care multi dintre noi isi iau concediu, iar drumurile cu masina pana la mare, munte sau in strainatate pot lua o turnura negativa daca nu ati avut grija sa va pregatiti automobilul din timp.

Verificarea starii anvelopelor si a presiunii

Pneurile nu trebuie sa prezinte crapaturi, umflaturi, iar inaltimea profilului trebuie sa fie de minim 4 milimetri. Daca presiunea din anvelope nu este una optima, atunci precizia manevrarii scade, iar consumul de carburant creste. Presiunea trebuie verificata “la rece”, nu imediat dupa ce ati folosit masina. Daca autovehiculul este “incarcat" la maxim, atunci si cauciucurile trebuie umflate la presiunea maxima specificata in cartea masinii. Si nu uitati sa verficati si roata de rezerva.

Verificarea lichidelor

Nivelul lichidului de frana este foarte important, in plus, specialistii recomanda schimbarea acestuia la fiecare doi ani de zile. In mod normal, nivelul lichidului de frana nu trebuie sa fi scazut foarte mult de la ultima verificare. In cazul in care nivelul este considerabil scazut, trebuie sa completati pana la nivel, dar se impune si verificarea sistemului de franare intr-un service specializat.

La fel, trebuie sa va asigurati ca nivelul uleiului de motor este optim si, la nevoie, sa mai completati. Verficarea uleiului se face tot “la rece”, atunci cand masina nu a fost folosita o perioada de timp. Vara, la temperaturi ridicate, motorul functioneaza in regim de temperatura mare si, din acest motiv, uleiul trebuie sa fie intr-o stare foarte buna si la un nivel corect pentru a evita uzura excesiva a componentelor in miscare din motor. Daca optam pentru schimbarea uleiului, atunci este recomandata si schimbarea filtrului de ulei.

Lichidul de parbriz trebuie sa fie unul special pentru vara, care are un punct de fierbere mai ridicat. La fel, nu uitati sa verificati si starea stergatoarelor, iar daca este nevoie, sa le schimbati.

Lichidul de racire este un amestec de apa distilata si lichid antigel. Acesta are rolul de a raci motorul, asigurandu-i o functionare corecta la o temperatura optima. Nivelul lichidului trebuie verificat periodic pentru a evita neplaceri ulterioare costisitoare.

Sistemul de aer conditionat

Inainte de a pleca la drum, este bine sa verificati daca aerul conditionat functioneaza corect pentru a va asigura o calatorie confortabila pe timpul verii. In cazul in care simtiti ca la activarea butonului pentru aer conditionat temperatura din habitaclu nu scade, de cele mai multe ori este vorba de consumarea freonului, fiind necesara in aceasta situatie reumplerea sistemului. Adresati-va unui centru specializat in acest sens. Este recomandata si schimbarea filtrului de aer pentru habitaclu, daca tot reincarcati instalatia cu freon.

Alte lucruri care trebuie facute inainte de a porni vara la drum
verificati placutele de frana si sistemul de franare;
schimbati filtrul de aer;
verificati functionarea corecta a instalatiei de iluminare.
 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

05:08

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
1. Informatii generale privind autoritatea contractanta, in special denumirea, codul de identificare fiscala, adresa, numarul de telefon, fax si/sau adresa de e-mail, persoana de contact: Comuna Tasca, cu sediul in sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt, telefon/fax 0233/255.023, e-mail: primaria_tasca@yahoo.com, cod fiscal 2614457. 2. Informatii generale privind obiectul procedurii de licitatie publica, in special descrierea si identificarea bunului care urmeaza sa fie inchiriat: Trup de pasune Neagra I, in suprafata totala de 2,25 ha, compus din numarul cadastral 50644, in suprafata de 1,18 ha, situat in extravilanul comunei Tasca si numarul cadastral 50650, in suprafata de 1,07 ha, situat in intravilanul comunei Tasca, apartine domeniului public al Comunei Tasca, conform caietului de sarcini, H.C.L. Tasca nr. 39/18.04.2024 si O.U.G. nr. 57/03.07.2019. 3. Informatii privind documentatia de atribuire: se regasesc in caietul de sarcini. 3.1.Modalitatea sau modalitatile prin care persoanele interesate pot intra in posesia unui exemplar al documentatiei de atribuire: la cerere, de la sediul Comunei Tasca. 3.2. Denumirea si datele de contact ale serviciului/ compartimentului din cadrul institutiei de la care se poate obtine un exemplar din documentatia de atribuire: Compartimentul Secretariat, din cadrul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 3.3. Costul si conditiile de plata pentru obtinerea acestui exemplar, unde este cazul, potrivit prevederilor O.U.G. nr. 57/2019 privind Codul administrativ: 100 Lei, se achita cu numerar la Casieria Comunei Tasca. 3.4. Data-limita pentru solicitarea clarificarilor: 17.05.2024, ora 16.00. 4. Informatii privind ofertele: 4.1. Data-limita de depunere a ofertelor: 27.05.2024, ora 09.00. 4.2. Adresa la care trebuie depuse ofertele: Comuna Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 4.3. Numarul de exemplare in care trebuie depusa fiecare oferta: Oferta se depune intr-un singur exemplar, in doua plicuri sigilate, unul exterior si unul interior. 5. Data si locul la care se va desfasura sedinta publica de deschidere a ofertelor: 27.05/2024, ora 10.00, la sediul Comunei Tasca, sat Tasca, Str. Lt. Mitru Vasile nr. 11, judetul Neamt. 6. Denumirea, adresa, numarul de telefon si/sau adresa de e-mail ale instantei competente in solutionarea litigiilor aparute si termenele pentru sesizarea instantei: Sectia de Contencios -Administrativ a Tribunalului Neamt, Piatra-Neamt, B-dul Decebal nr. 5, judetul Neamt, telefon 0233/212.717, fax 0233/232.363, e-mail: tr-neamt@just.ro. 7. Data transmiterii anuntului de licitatie catre institutiile abilitate, in vederea publicarii: 23.04.2024.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei