SFATURI care te vor ajuta să dublezi viaţa maşinii tale. Ce trebuie să faci

default

Dimensiune font:

| 01-08-2015 16:47

A sărbători sute de mii de kilometri cu maşina ta pare o misiune din ce în ce mai dificilă în zilele noastre. Iată câteva detalii mici care pot face schimbări mari în durabilitatea maşinii tale.

 

"Nu se mai fac maşini cum se făceau odată" poate fi adevărat, însă ambele sensuri: nici maşinile nu mai sunt văzute ca achiziţii pe viaţă, însă nici nu există riscul marjelor de eroare în fabricaţie cum se întâmpla odinioară, scrie promotor.ro. Însă există câteva măsuri mici de precauţie pe care le poţi lua pentru a preveni deteriorarea timpurie a maşinii tale.

1. Ai grijă la rugină

Unul dintre cei mai dăunători factori care pot afecta integritatea maşinii este rugina. Dacă nu crezi, întreabă-i pe cei de la Lancia. Vechea Lancia. Cum poţi să previi maşina de rugină? În primul rând, spală-ţi maşina des, chiar dacă nu pare să aibă nevoie. O dată la două săptămâni ar fi ideal.

În perioadele cu ploi şi ninsori, sporeşte frecvenţa la o dată pe săptămână. Iar atunci când o speli, să ai grijă să cureţi pasajele roţilor, căci acea zonă este una dintre cele mai predispuse la coroziune.

Apoi ceruieşte-o. Exact cum nu doar oamenii bogaţi pot mânca sănătos, aşa nici doar maşinile de lux pot fi ceruite. Un tratament cu ceară o dată la patru luni poate face minuni.

Iar în cazul în care apar pete de rugină, nu le lăsa să se întindă. Inspectează minuţios caroseria, din când în când, pentru a preveni punctele de rugină care apar prin ciobirea vopselei. Prea mulţi îşi lasă maşina să prindă puncticele de rugină, de multe ori mascate de găinaţ necurăţat la timp, şi apoi se plâng că „nu ţine tabla". Tabla ţine dacă ai grijă de ea. E atât de simplu.

2. Asigură-i nivelul necesar de fluide şi fă-i reviziile la timp

Şi maşinile, ca şi oamenii, au nevoie de fluide pentru a funcţiona bine. Citeşte cartea de instrucţiuni a maşinii şi reţine ce uleiuri îi plac ei mai mult şi mai mult. Apoi ai grijă să nu ducă lipsă de ele. Mai toate elementele mobile ale maşinii au nevoie de ulei pentru a interacţiona fără efort. Uleiul trebuie schimbat cu regularitate, cel târziu atunci când îţi cere maşina o vizită la service, pentru revizie. Nu te zgârci la bani, cum fac mulţi, vei plăti mult mai mult pe reparaţii dacă nu-ţi faci reviziile la timp.

De asemenea, ajut-o să respire sănătos. Schimbă-i regulat filtrele! Iar iarna, ai grijă să nu îngheţe, aşa că ai grijă să fie antigel.

3. Nu o conduce ca şi cum ai furat-o!

OK, recunoaştem, există maşini făcute să fie conduse ca şi cum ar fi furate. Însă există o diferenţă între situaţie controlată şi abuz. Gropile nu sunt un element pe care tu poţi să-l controlezi, însă maşina trecând prin ele este. Şi protestează în privinţa gropilor, în speranţa că o să ne audă cineva.

Însă, până la o rezolvare a situaţiei (pont: nu există), ai grijă ca maşina ta să fie cât mai ferită de abuzul pe care îl poate reprezenta uneori rularea pe asfalt românesc. Dacă vrei să-ţi protejezi vopseaua de pe capotă, încearcă să menţii o distanţă sigură faţă de cel din faţa ta, ca să nu te trezeşti atacat de pietricele sărite din roţile lui. Pare un sfat simplu şi aproape evident, însă majoritatea şoferilor îl ignoră. Apoi se plâng că le cedează una, alta şi că maşina s-a uzat înainte de vreme. Maşina nu se uzează singură, tu eşti cel care e direct responsabil de gradul ei de uzură!

4. Nu lăsa problemele să se adune

Conform truismului american, shit happens, aşa că la un moment dat vei descoperi nereguli la maşina ta. Fie că e vorba de sus-menţionatele puncte de rugină, fie că vorbim de o bieletă, fie de cureaua de transmisie – la un moment dat îţi va da de înţeles că e slăbită.

Ideal ar fi să te ocupi de problemă cât de repede. Multitudinea de piese care interacţionează sub caroseria unei maşini creează o interdependenţă pe care nu trebuie să o ignori. Ca şi în cazul unei relaţii, dacă ignori primele simptome, în momentul în care ea îţi va spune ulterior că ceva nu este în regulă, de obicei nu este vorba doar de un singur lucru. Şi, la fel, ca în cazul unei relaţii, din punctul acesta rezolvarea vine prin multă muncă. Dacă ai un troncănit sub maşină, nu îl ignora. Dacă ştii că-ţi bate planetara, nu amâna reparaţia. Toate reparaţiile amânate duc la probleme şi mai grave la alte piese, iar asta înseamnă o reducere a duratei de viaţă a maşinii. Sau bani aruncaţi.

5. Nu ignora interiorul

Doar pentru că „habitaclu" te duce cu gândul la ceva ferit şi confortabil, asta nu înseamnă că nimic din ce se întâmplă aici nu are nicio legătură cu restul. Probabil că singura problemă în care interiorul şi exteriorul o au în comun este cea a ruginii – dacă laşi apă să băltească pe podea, s-ar putea să ai surprize neplăcute. Ridică din când în când covoraşele din faţă şi examinează podeaua - e umedă? Ai fi surprins să ştii câte maşini au această problemă.

Poate că întreţinerea interiorului nu o să dubleze viaţa maşinii, însă cu siguranţă va contribui la nivelul de confort. Şi, în cele din urmă, la valoarea de revânzare, dacă vei hotărî să te desparţi amiabil de maşina ta.

Deci nu fuma în interior, curăţă imediat petele de pe tapiţerie, nu lăsa mizeria să se adune şi nu folosi deodorizante de interior de tip lichid - îţi pod distruge bordul dacă se varsă peste el.
Atenţie şi la expunerea generală a maşinii la soare - nu, nu e nimic ruşinos să foloseşti un parasolar dacă locul tău de parcare e în plin soare. Atât timp cât e unul simplu... În fine, aspiră des tapiţeria, iar măcar o dată la doi ani fă-i un detailing complet la interior. Vei simţi că eşti din nou la volanul unei maşini noi, fără să te coste prea mult...

O maşină întreţinută cu atenţie poate arăta „ca nouă" şi după zece ani de zile - te vei simţi mai bine în timp ce o conduci, iar când o vei vinde, vei lua sensibil mai mulţi bani pe ea. De ce ţi-ai bate joc, în fond, de banii tăi?

rtv.net 

Puncte preluare anunturi  "Evenimentul Regional al Moldovei"  in Iasi

<>

Adauga comentariul tau

Nume:

E-mail:

Comentariu:

Security Code
Imagine noua
ULTIMA ORA
BANCUL ZILEI

10:43

PUBLICAȚIE DE VÂNZARE. Subscrisa, Management Reorganizare Lichidare Iaşi S.P.R.L., în calitate de lichidator judiciar al debitoarei IDIS CONSTRUCT S.R.L., cu sediul în Sat Chilișeni, Comuna Udești, nr. 5, Jud. Suceava, C.U.I. 24430897, nr. de înreg. Registrul Comerțului J33/1398/2008, potrivit Sentinței civile nr. 189/2018 din data de 02.04.2018, pronunţată de Tribunalul Suceava, în dosarul nr. 947/86/2018, anunţă scoaterea la vânzare prin licitaţie publică cu strigare, în conformitate cu prevederile Încheierii din 28.03.2023 a Tribunalului Suceava și în conformitate cu dispozițiile Noului Cod de Procedură Civilă, la data de 13.05.2024, ora 13.00, a următoarelor active aflate în proprietatea S.C. Idis Construct S.R.L., respectiv: Nr. activ: Activ 1, Denumire și descriere active: Proprietate Imobiliara - TEREN ARABIL – intravilan cu suprafata de 2.500 mp, identificat cu nr. cad. 30009, inscris in Cartea Funciara nr. 30009 UAT Udesti, situat in sat Chiliseni, comuna Udesti, judet Suceava. Valoare de piață stabilită de evaluator (lei, fără T.V.A.*): 37.400,00 lei. Valoarea de pornire la licitație (lei, fără T.V.A.): 18.700,00 lei. Persoanele care pretind vreun drept asupra bunurilor ce urmează a fi scoase la vânzare au obligaţia, sub sancţiunea decăderii, să facă dovada acestui fapt până la data de 10.05.2024, ora 13.00, la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași. Ofertanții sunt obligați să depună până la data de 10.05.2024, ora 13.00, toate documentele menționate în publicația de vânzare/caietul de sarcini, precum și o garanție reprezentând 10% din prețul de pornire la licitație, în contul de lichidare al societății debitoare. Componenţa şi descrierea activelor scoase la vânzare sunt cuprinse în caietele de sarcini, care se pot procura de la sediul lichidatorului judiciar din mun. Iași, Aleea Nicolina, nr. 82, jud. Iași, în fiecare zi de luni până vineri, până la data de 22.06.2023, ora 13.00. Relaţii suplimentare se pot obţine la tel: 0232/243.864, 0751/084.083.
Când se schimbă uleiul de motor și tot ce trebuie să știi despre procedură
19/12/2019 17:09

  Cand se schimbă?  În general, uleiul de motor se schimbă la fiecare 10.000 – 15.000 de km parcursi, in functie de recomandările producătorului sau cel putin o dată pe an. Dacă sc ...

10 aeroporturi insulare superbe din lumea întreagă
28/11/2019 11:49

 Iată cateva dintre cele mai interesante aeroporturi insulare si pistele spectaculoase pe care ai putea să aterizezi in următoarea ta vacantă exotică. Bine ai venit in lumea aeroporturilor inconjurat ...

Impozitul auto, mai scump în 2020. Cum calculezi exact, în funcție de motor, câți bani vei plăti
19/11/2019 08:45

Impozitul auto va fi mai scump in anul 2020. Unii dintre soferi vor plăti mai mult, in functie de anumite categorii de motorizări. Cum calculezi cati bani vei achita? Impozitul auto, mai scump in 2020 Din ...

De ce avioanele de pasageri sunt albe?
18/11/2019 14:58

 Sigur ai observat faptul ca majoritatea aeronavelor de pasageri sunt vopsite in alb. Oare de ce?   E mai ieftin! Vopseaua adauga intre 273 – 544 kg la o aeronava, declara repre ...

Începând cu 2022, UE impune reguli noi. Sunt vizate toate mașinile
11/11/2019 10:10

Siguranta pe care o oferă masinile a devenit in ultimii ani un criteriu din ce in ce mai important pentru clientii de pe piata auto interesati să isi cumpere un nou automobil. Progresul tehnologiei este mai ...

Pentagonul anunță prețurile la avioanele militare F-35 pe următorii trei ani
29/10/2019 19:37

 Pentagonul a anuntat marti detaliile privind pretul convenit cu Lockheed Martin, care ar putea duce la scăderea costurilor pentru avioanele militare F-35 in următorii trei ani, ceea ce ar putea incuraja ...

VIDEO- ACCIDENTE AUTO
20/09/2019 10:48
Cod Rutier 2019: Poți fi oprit de polițiștii de la Rutieră fără motiv? Ce spune legea despre șoferi și drepturile lor
14/09/2019 09:14

  Cod Rutier 2019: Cum poti fi oprit de politia de Rutieră fără motiv? Ce spun drepturile soferului?   Veste bună pentru soferi! În sfarsit ceva care să fie si in ...

Aboneaza-te la cele mai noi stiri din Regiunea Moldovei